Brioche Margherita | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Brioche Margherita

2


Η συνταγή που ακολουθεί, προέρχεται αυτούσια από το εξαιρετικό blog της Gabriela Cara, Gabriela's blog. Η αυθεντική ονομασία του είναι Bucte κι απ ότι αναφέρει, είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Πολωνία και τη Γερμανία (αν έχω καταλάβει σωστά :)) Στην Ελληνική εκδοχή του, πρόσθεσα για άρωμα μισό κτγ μαστίχα κοπανισμένη, σουσάμι και μαυροκούκι.

Πρώτες ύλες
- 500 g αλεύρι γοχ

- 1 κτγ αλάτι
- 50 g ζάχαρη άχνη
- 90 g βούτυρο λιωμένο
- 120 ml γάλα ζεστό
- 42 g μαγιά φρέσκια (1 κύβος)
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 40 g βούτυρο λιωμένο για επάλειψη
- 1 κτγ μαστίχα κοπανισμένη


- σουσάμι, μαυροκούκι

Επί τω έργω

Σε ένα κατσαρολάκι ζεστένουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. προσθέτουμε 1 κτσ ζάχαρη για να ενεργήσει γρήγορα η ζύμωση και 1/2 κούπα από το αλέυρι. Με ένα μεγάλο πιρούνι αναμιγνύουμε τα υλικά και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει. Όλη η διαδικασία δε θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Μόλις φουσκώσει το «προζύμι», το ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και οι γάντζοι αρχίζουν το «δούλεμα» σε χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το άλλο μείγμα των αυγών.
Επ, να μη ξεχάσουμε τη μαστίχα!! Μέσα κι αυτή.
Το «δούλεμα» συνεχίζεται χαλαρά. Ρίχνουμε σιγά σιγά τη μεγαλύτερη ποσότητα από το λιωμένο φρέσκο βούτυρο, κρατώντας λίγο για την επάλειψη.
Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο από το ζυμάρι σταματάμε το «δούλεμα». Αν κολλάει ελαφρά η ζύμη, δεν ανησυχούμε, ούτε προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε και περιμένουμε καμιά ωρίτσα περίπου.
Όταν έχει πάρει επάνω της για τα καλά, την ξεσκεπάζουμε και τη ζουλάμε να ξεφουσκώσει.
Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, την φέρνουμε μερικές βόλτες και τη χωρίζουμε σε 16 ίσα μέρη.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια της ζύμης.
Τα σκεπάζουμε για κανένα μισάωρο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Όταν πάρουν τα πάνω τους κι αυτά, τα αλείφουμε με το βούτυρο που έχουμε φυλάξει και τα φουρνίζουμε σκεπασμένα για τα 10 πρώτα λεπτά. (Ο φούρνος στις αντιστάσεις πάνω κάτω)
Με την παρέλευση του δεκάλεπτου τα ξεσκεπάζουμε και χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία στους 170ο C. Εγώ γύρισα το φούρνο στον αέρα.
Η μυρωδιά εν τω μεταξύ, μας έχει σπάσει τη μύτη. Κάνουμε υπομονή άλλα 20 λεπτάκια και ξεφουρνίζουμε.
Τα 16 κομμάτια έχουν ενωθεί μεταξύ τους ελαφρά και έχουν πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Χωρίζονται πολύ εύκολα και τρώγονται σκέτα ή με γέμιση της προτίμησής μας.

2 σχόλια : Leave Your Comments

  1. ΠΡΟΛΑΒΑ! ΠΡΟΛΑΒΑ! Πρόλαβα να κάνω ποδαρικό! Όχι τίποτα άλλο, αλλά μου έχουν πει ότι έχω καλό ποδαρικό!
    Τα μπριός τα λατρεύω και πρέπει να τα δοκιμάσω αυτά. Καλά μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πρόλαβες και με τίμησες ιδιαίτερα με την επίσκεψη και τα σχόλια, τόσο εδώ όσο και στο Μπάλο. Σ' ευχαριστώ από βάθους καρδιάς.
    Η σελίδα φτιάχτηκε από προσωπική ανάγκη κυρίως. Ήθελα να σας έχω όλες-ους μαζί και να βρίσκω εύκολα και γρήγορα ότι μου χτυπάει στο μάτι, ή ότι "θυμάμαι και χαίρομαι" :)
    Θα βάζω και λίγα από τα δικά μου για να έχετε να λέτε κι εσείς κάτι :))
    Ευχαριστώ και πάλι.
    Καλή σου μέρα Κική και καλή εβδομάδα.
    UNA CUCINA : Μια κουζίνα για όλους και για όλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν