Η κιμαδόπιτα του Δημήτρη | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Η κιμαδόπιτα του Δημήτρη

12
kimadopita dimitri
Η σημερινή ανάρτηση, είναι αφιερωμένη εξαιρετικά, στο Δημήτρη και στην Αχτίδα του! Έτσι σαν δώρο για τη χθεσινή του γιορτή, με τις ευχές μου για Υγεία και ευτυχία στη ζωή τους!
Είχαν φτιάξει μαζί, ένα πολύ ιδιαίτερο και «νόστιμο» blog, πλουμισμένο από τις στιγμές που μοιράζονται σε ένα αγαπημένο χώρο του σπιτιού τους. Την κουζίνα τους.
«
Οι δυο μας στην...κουζίνα»!
Ο χώρος που φιλοξένησε πολλές προσωπικές τους δημιουργίες, κάποια στιγμή έκλεισε (ελπίζω και εύχομαι, προσωρινά).
Μια μέρα πριν κλείσει, πέρασα και «έκλεψα» μια συνταγή για κιμαδόπιτα.
Την κιμαδόπιτα του Δημήτρη.
Την έφτιαξα λίγες μέρες αργότερα.
Σήμερα εδώ, την παρουσιάζω ξανά στην αυθεντική της έκδοση σε ότι αφορά τα λόγια, αλλά με τις δικές μου φωτογραφίες.
Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για ένα συστατικό που έμαθα ότι βάζει στη ζύμη για το φύλλο. Λεμόνι!! (το είδα αργότερα και σε μια συνταγή της
γαστεροπλήξ)
Μέχρι τότε για το ζυμάρι είχα χρησιμοποιήσει όλα τα διαφανή αλκοολούχα (τσίπουρο, βότκα κλπ) ή ξύδι.
Η μέθοδος επίσης με το λιωμένο βούτυρο και τα πιάτα με τα φύλλα στο ψυγείο! (Διαβάστε παρακάτω)
Το αποτέλεσμα με τη συνταγή του, ήταν καταπληκτικό!!
Χρόνια σου πολλά Δημήτρη!!



Κιμαδόπιτα

Για το ζυμάρι :
1 κιλό αλεύρι ,
νερό χλιαρό,
λίγο λεμόνι,
αλάτι

Για τη γέμιση:
3/4 πάνω κάτω κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανακατεμένο,
4 μεγάλα κρεμμύδια,
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό,
ένα κύβο λαχανικών
και λίγα πράσα ψιλοκομμένα αν έχετε.

Κάνω το ζυμάρι , το αφήνω να ξεκουραστεί, το πλάθω σε μπαλίτσες μικρές που τις ανοίγω μικρά φυλλαράκια όσο ένα πιάτο. Τα βάζω ανά 4 βουτυρώνοντας ενδιάμεσα με φρέσκο βούτυρο. Βάζω τα δυο πιάτα στο ψυγείο για 30΄να ξεκουραστούν και φτιάχνω την γέμιση.

Τα τσιγαρίζω όλα τα υλικά μαζί , βάζω και λίγο νεράκι για να γίνει η γέμιση μαλακιά και την αφήνω να κρυώσει.

kimadopita dimitri collage

Ανοίγω τα δυο φύλλα ένα κάτω , γέμιση και ένα πάνω. Βάζω γέμιση και στην άκρη του φύλλου που γυρίζω για να γίνει εκείνο το χοντρό στο πλάι.
Την ψήνω στους 200 βαθμούς για 3/4 της ώρας και άλλο ένα τέταρτο στους 180 β.
Κοιτώ να ροδίσει , σβήνω το φούρνο και την αφήνω μέσα για μισή και περισσότερο ώρα.


Περιττό να σας πω τι έγινε, "επί τη εμφανίσει" !!
kimadopita dimitri 2

Ανοίξαμε και το κόκκινο του Θοδωρή (ποικιλία «Αυγουστάτης») , όπως τότε με το αγριογούρουνο και ήπιαμε στην υγειά της Αχτίδας και του Δημήτρη!

12 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Το κόλπο με το λεμόνι ούτε κι εγώ το ήξερα, η εμφάνιση όμως της πίτας με τσάκισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεμόνι κι εγώ δεν έχω βάλει μόνο ξύδι, θα δοκιμάσω όμως άμεσα.
    Αυτό το φύλλο προκειμένου να γίνουν πίτες με ένα φύλλο κάτω κι ένα πάνω είναι το καλύτερο, μάλιστα στη Δυτική Μακεδονία είναι το σπεσιαλιτέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχάς να σε ευχαριστήσουμε για τις ευχές και για τη τιμή που μας έκανες να φτιάξεις τη συνταγή του.Τέτοια του κάνεις και βλέπω να ξανφτιάχνει το μπλοκ του.Πάντως σου λέω οτι ΚΑΙ αυτή τη στιγμή πάλι μαγειρεύει..έκανε κεφτεδάκια και τώρα φτιάχνει λαχανοντολμάδες.Τέτοιο είναι το αγόρι μου,δεν κάθεται στιγμή.Μου λέει τώρα οτι θα ξαννοίξει το μπλοκ του με μια ..μελιντζανόπιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία η παρουσίαση της κιμαδόπιτας. Όσο για το λεμόνι και εγώ το είδα πρώτη φορά στο μπλοκ του κ.Δημήτρη. Εγώ πάντα βάζω τσικουδιά μέσα στο φύλλο για να γίνει τραγανό και με φουσκάλες.Θα το δοκιμάσω όμως και έτσι.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. άμα ο άνθρωπος είναι μερακλής, τέτοια φτιάχνει!
    μας κόλασες βραδυάτικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που να μείνει τέτοια πανέμορφη πίτα! Μπράβο και σε σένα και στον κ.Δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γαβράκη μου, για τις καθυστερημένες υπάρχει κομματάκι?
    Και εγώ δεν έχω δοκιμάσει λεμόνι στο φύλλο! Φαίνεται ότι όξινο να είναι και κάνει το θαύμα του!

    Μα έχει μια εμφάνιση η πίτα λαχταριστή! Άμα μαγειρεύει ο άντρας κάνει θαύματα! Μπράβο και στους δυο λεβέντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. με τον πόνο μου παίζεις, μέρες τώρα προγραμματίζω να φτιάξω μια κιμαδόπιτα ΣΕΡΡΑΙΚΗ, αλλά όλο τυχαίνει κι από μια αναποδιά και αναβάλλεται, οπότε τώρα θα πάρω ένα μεγάλο κομματάκι να βολευτώ κι εγώ η λαίμαργη!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπραβο Γιώργο, πολύ ωραία η πιτα σου καθώς πολύ ωραίος και ο πρόλογος !!! να ναι καλά η Αχτιδούλα μας με τον Δημήτρη της !!!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!! σε ολους


    εγω δεν σε πειράζει να πάρω 2 κομματακια απο την πολύ λαχταριστή πιτούλα σου ??

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Λίλα
    @Ξανθή
    @αχτίδα
    @Λίνα
    @Betty's Cuisine
    @big mama
    @Αγγελικη Ν
    @γαστεροπλήξ
    @Maria B.

    Κορίτσια, ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά (κέφι, λόγια, διάθεση) που κουβαλήσατε πάλι εδώ!
    Σαν το σπίτι σας!
    Σερβιριστείτε, μη ντρέπεστε :)
    Έπιασε και η ευχή και ο Δημήτρης, άνοιξε πάλι το blog!
    Να είστε όλες καλά
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σκετη ζωγραφια η κιμαδοπιτα!
    Το λεμονι να πω οτι ειναι μια εναλλακτικη λυση.Ξέρω πολλες νοικοκυρες που βαζουν λιγο ξυδι και ο πατερας μου εβαζε σκονη ξυνο.Ελαχιστη ποσοτητα.Κανει το φυλλο τραγανο!Την επομενη φορα θα βαλω λεμονι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με το λεμόνι το φύλο γίνεται ποιο τραγανό και νόστιμο το έχω δοκιμάσει που ζυμωνω βάζω και λίγο λεμονακι μου αρέσει πολύ γιατί η πίτα γίνεται πολύ τραγανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν