Künefe - Καταΐφι με κρέμα τυρί | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Künefe - Καταΐφι με κρέμα τυρί

15
kiounefe300_cucina
Υλικά
1/2 κιλό Κανταΐφι.
150 γρ. Βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 κτσ ζάχαρη άχνη
400 γρ. τυρί κρέμα
1 κρέμα γάλακτος
1 βανίλια

ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη.
Χυμό λεμονιού.


Επί τω έργω
Χρησιμοποιούμε 2 ταψάκια στρογγυλά αλουμινίου μιας χρήσης.
Παίρνουμε τα φύλλα από το κανταΐφι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας, για να ανοίξει η τρίχα τους. Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη και δουλεύουμε το μείγμα, μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή σύρμα το τυρί κρέμα, με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, να γίνουν κι αυτά αλοιφή.
Αλείφουμε εσωτερικά τα ταψάκια μας με το βούτυρο σε όλα τα σημεία πολύ καλά. "Σηκώνει" κι ο καιρός τις «εντριβές» βλέπεις :)
Στρώνουμε «μία από» κανταΐφι. Από πάνω προσθέτουμε σε όλη την επιφάνεια το τυρί και κλείνουμε με μια ακόμα στρώση κανταΐφι από πάνω.
Το πατάμε καλά με ένα κουτάλι και τέλος το περιχύνουμε από πάνω με το βούτυρο που μας έχει περισσέψει.
Ψήνουμε στους 165 – 180 οC, μέχρι να ροδίσει (για 25 λεπτά περίπου).
Το βγάζουμε από το φούρνο και το διατηρούμε κρύο.


kiounefe_cucina

Σιρόπιασμα
Το κιουνεφέ κανταΐφι λένε, τρώγεται πάντα ζεστό και για αυτό το λόγο το ψήνουμε και το σιροπιάζουμε μόνο όταν θέλουμε να το σερβίρουμε. Αν έχουμε φτιάξει πολλά ταψάκια, τα φυλάμε στο ψυγείο και τα ετοιμάζουμε (ψήσιμο- σιρόπιασμα), όταν μας ανοίξει η όρεξη (δε κλείνει και ποτέ) για σιροπιαστό!!
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε για 7-8 λεπτά από κει και πέρα.
Με το καυτό σιρόπι, περιχύνουμε το ταψάκι.
Αν θέλουμε το γαρνίρουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης.

kiounefe1_cucina

Το πρώτο ταψάκι έφυγε επιτόπου, συνοδεία παγωτού καϊμάκι!!
Με το δεύτερο πρόλαβα και κέρασα και δυο ανθρώπους γύρω-γύρω :))

15 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Γιώργο περίσσεψε καθόλου? Το έφτιαξα κι εγώ μια φορά αλλά δεν το λάτρεψαν οι υπόλοιποι της οικογένειας και το έφαγα όλο μόνη μου. Εμένα και κρύο την επόμενη και την μεθεπόμενη μια φορά μου άρεσε! Την εκδοχή με το βούτυρο + ζάχαρη δεν την έκανα, οπότε πρέπει να το δοκιμάσω κι έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο τέτοιο γλυκό θα φάω κι εγώ!!!Το τυρί έχει σημασία τι θα είναι ή όποιο νάναι;; αρκεί να είναι κρέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καταίφι αυτότο πρωτοέφαγα στο σπίτι μιας Λιβανέζας φίλης και είναι υπέροχο! Θα το δοκιμάσω τώρα που μας είπες πως γίνεται! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανονικά το γλυκό αυτό γίνεται με ένα τυρί σαν κασέρι, τουλάχιστον στην Τουρκία. Ποτέ δεν την έχω καταφέρει να τη πετύχω με τυρί κρέμα αυτή τη γεύση! Πάντως τα δικά σου φαίνονται σούπερ, έτσι χρυσαφένια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε να κάνεις δίαιτα, όταν βλέπεις αυτό! Είναι άδικο κύριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλη αδικία, συμφωνώ με Κική!
    Μας βασανίζεις ασύστολα:P
    Τέλειο Γιώργο μου, ποιος λέει όχι σε τέτοιο γλυκό??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σκέτη καταστροφή, γιατί ξύνεις πληγές!!!!!
    αγαπημένο αλλά!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Λίλα
    Καλημέρα Λίλα!!
    Δυστυχώς δε περίσσεψε ούτε για δείγμα!! Θα πρέπει να φτιάξεις το δικό σου και να μας κεράσεις για να μη το φας πάλι μόνη σου :)
    Κι εγώ κάθε φορά το αλλάζω λίγο μέχρι να καταλήξω. Όλες τις φορές όμως δεν τους (μας) προλαβαίνω :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ξανθή
    Λοιπόν Ξανθή, γενικά χρησιμοποιούν τυριά από πολύ μαλακά, μέχρι ημίσκληρα.
    Κυρίως με ήπια γεύση.
    Δες και την απάντηση στο σχόλιο της Ιωάννας (FoodJunkie) παρακάτω
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Αγγελικη Ν
    Αγγελικούλα σηκώνω ψηλά τα χέρια. "Μη με συγκρίνεις μάτια μου" που λέει και το άσμα.
    Σίγουρα της Λιβανέζας φίλης σου, θα ήταν ανώτερο σε γεύση, κυρίως λόγω υλικών και εμπειρίας!!
    Αν σου πει κανένα μυστικό πάντως, πες το και σε μας
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @FoodJunkie
    Καλή μου Ιωάννα έχεις για μια ακόμα φορά δίκιο :)
    Το τυρί που χρησιμοποιούν στην Τουρκία και σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι το akkawai σε συνδυασμό ή όχι με τριμμένη φρέσκια μοτσαρέλλα!
    Μόλις το εντοπίσω σε κάποιο από τα καταστήματα που έχουν ανοίξει στην Αθήνα, θα το πάρω και θα προσπαθήσω να το φτιάξω έτσι. Αλλιώς θα το παραγγείλω στο μάρκετ της Ιορδανίας!!
    Το τυρί αυτό όπως όλα τα μαστιχωτά χρειάζεται ψήσιμο κάθε φορά για να λιώσει. Ενώ το δικό μου με την κρέμα, τρώγεται και κρύο ;) (αν προλάβει)
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @kiki
    Ενίσταμαι κυρία μου!! Δεν έκρυβε δόλο το πόνημά μου!!
    Παραγγελιά είχα και την εκτέλεσα
    Δεν είχα περιθώρια άλλης επιλογής :)
    Ευχαριστώ πάντως
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ΕΛΕΝΑ
    Νάτη και η άλλη!! Κορίτσια, θα με αναγκάσετε να απευθυνθώ στο "Συνήγορο του πολίτη" :))
    Νάσαι καλά Λενιώ μου
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    Συνεννοημένες είστε;
    Από την επόμενη φορά θα κάθομαι να το "τρώω" μόνος μου!!
    Όχι να σας κερνάω και να μου "τη λέτε" κι από πάνω :))
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Thank you so much for sharing, I hope you continue to write spirit next topic

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν