~ Brioche με κανέλα ~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Brioche με κανέλα ~

38

Υπέροχα, μυρωδάτα, απολαυστικά!!



ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
2/3 κούπας χλιαρό νερό
1 κύβο φρέσκια μαγιά (42 γρ )
2 κτγ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κτσ μέλι
½ πακέτο φρέσκο βούτυρο λιωμένο
4 ½ - 5 κούπες αλεύρι δυνατό

Για τη γέμιση
½ κούπα ζάχαρη
2 κτσ κανέλα

1 αυγό για την επικάλυψη
σουσάμι


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κτγ ζάχαρη, ½ κούπα από το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να σχηματίσουμε έναν αραιό χυλό.
Σκεπάζουμε το μείγμα με λίγη λαδόκολλα και μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη 15 λεπτά περίπου ώσπου να δράσει η ζάχαρη με τη μαγιά, να φουσκαλιάσει και να αυξηθεί ο όγκος του.
Όταν είναι έτοιμο, σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αυγά, το μέλι, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς για 1 λεπτό. 
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να υγρανθεί όλο. Προσθέτουμε τότε και το βούτυρο και δουλεύουμε λίγο με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που να μη κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με λαδόκολλα και μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να «ανέβει» για 2 ώρες περίπου.


Σε μια αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη, απλώνουμε τη ζύμη.
Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα, πασπαλίζουμε τη ζύμη και την τυλίγουμε ρολό. Μπορούμε να προσθέσουμε και μαύρη σταφίδα !!
Την τοποθετούμε στη φόρμα επάνω σε λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 30΄να ανέβει!





Περίσσεψε ζύμη και έφτιαξα με τον ίδιο τρόπο και 4 μικρά στριφτάρια!!! Σε αυτά έβαλα και σταφίδα !
Όταν «ανέβουν», αλείφουμε την επιφάνια με αραιωμένο κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.





Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, τα ψήνουμε σκεπασμένα με τη λαδόκολλα για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165ο C, τα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄.


Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να ξεϊδρώσουν πάνω σε σχάρα



Κόβουμε λεπτές φέτες και δοκιμάζουμε την απίστευτη γεύση τους !!!!!!!!



38 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Θέλω θέλω θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω
    Έχω πάθει σιελόρροια χεχεχε
    Στείλε καλέ ένα κομματάκιιιιιιι χιχιχιχι
    Την καλημέρα μου :))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμιάμι μιαμ!!!
    κανέεεεεεεεεεελαααααααααα και μπριός...
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρχεται Πάσχα...γι' αυτό το κάνεις έτσι Γιώργάκη μας;
    Αμάν, τούτη η χρονιά ήταν η καταστροφή μας. Πάνω στα Χριστούγεννα ήρθαν οι Αποκριες και η Καθαρά Δευτέρα με τα γαλακτομπούρεκα και τους Χαλβάδες, την ώρα που χωνεύαμε μελομακάρονα και δίπλες! Στην ενδιάμεση παύση να σου τα τσουρέκια, τα μπριός, τα κουλούρια και τα σοκολατένια κουνέλια κί' αυγά!
    Ποιά διαίτα και ποιά κιλά.... εγώ κάνω το κοροϊδο πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό είναι υπερπαραγωγή !!Κι επειδή προσφέρεσαι για πειραματόζωο εγώ έχω την πρόταση έτοιμη να συναντηθούμε όλοι οι μαγειροblogger της Αθήνας κι όχι μόνο κι εκεί να δεις δοκιμές που θα πέσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα εγώ τι να πω?Αν δεν ήμουν άρρωστη θα είχε μπει ο χυλός σε εφαρμογή άμεσα! Θα κάνω υπομονή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι βλέπουν τα ματάκια μου....
    Με ένα κύβο μαγιάς και σου φούσκωσε τόσο ωραία!
    Μα είναι τέλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και είναι και οι φωτογραφίες τόσο ωραίες που τα κάνουν ακόμα πιο λαχταριστά! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικο στην εμφανιση,φανταζομαι το ιδιο και στη γευση.Μαλλον θα το φτιαξω το πασχα και θα το βαλω διπλα στα τσουρεκακια.Ειναι τελεια ιδεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι φωτο ειναι αυτη????
    φαινεται ονειρεμενο, τελειο!!!!!!
    θα το κανω σιγουρα. τα παιδια θα το τσακισουν και οχι μονο
    ευχαριστουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε Γιώργη μου, αυτό το φτιάχνω κι εγώ, άλλοτε με κανέλλα και άλλοτε με μαστίχα, γιατί ποτέ δεν μου γίνεται έτσι τουρλωτό σαν το δικό σου???
    Τέλεια σου φούσκωσε, τέλεια σου ψήθηκε, respect!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τι μου κάνεις τώρα??? τι μου κάνεις τέτοια ώρα, που είναι δύσκολη!!!! υπέροχα Γιωργή μου, θα τα φτιάξω σίγουρα !!
    σ'ευχαριστούμε πολύ πολύ.

    καλό σαββατοκύριακο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολυ ωραια και λαχταριστα και οτι πρεπει για καφεδακι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πω τι μας κάνεις τώρα... Οι κόρες μου τρελαίνονται γι' αυτό το γλυκάκι... Μας ξεμυαλίζεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μμμμμ! Πεθαίνω για μπριός και για ζυμένια γλυκίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι λαχταριστό πράγμα είναι τούτο!
    Σκέφτομαι να είχα με το αυριανό πρωϊνό μου καφεδάκι και τρέχουν τα σάλια μου!
    αχ τι μου κάνεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα προσπαθήσω να τα κάνω, δεν τα πάω καλά με τη μαγια μα έκανα τα ρολάκια της Κικής και έγιναν υπέροχα.Δεν μου δίνεις λίγο έτοιμο βρε παιδάκι μου να το ευχαριστηθώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι υποχρεώσεις μου δε μου επέτρεψαν να σας απαντήσω νωρίτερα, αλλά σήμερα θα τα καταφέρω!!!
    Ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά που αφήσατε εδώ.
    Να είστε καλά!!
    Πάμε λοιπόν με τη σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Asteri
    Τί να σε κάνω Asteri μου, φεύγει σαν το νερό!! Έφτιαξα στο μεταξύ και 2ο με προσθήκη μαύρης σταφίδας.
    Δεν το πρόλαβε η 2η μέρα. Στο επόμενο, θα προσπαθήσω να κρατήσω κάτι στην άκρη να σου στείλω :))
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @thalassamov
    Συνδυασμός που σκοτώνει!!!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Penelope
    Όλοι το ίδιο κάνουμε Πηνελόπη μου!! Ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι ..., έτσι που έχουν γίνει τα πράγματα :))
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Ξανθή
    Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!! Δεν είναι άσχημη η ιδέα σου!! Οργάνωση και όρεξη θέλει!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Λίλα
    Ελπίζω μετά από τόσες μέρες να έχεις βρει πάλι τη φόρμα σου!! Περαστικά να είναι :)
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Αγγελικη Ν
    Δεν ξέρω τι να υποθέσω Αγγελική μου. Ή είχε όρεξη το ζυμάρι ή κάτι άλλο τρέχει :)
    Την τελευταία εβδομάδα μου έχει καεί η αντίσταση για ψήσιμο στον αέρα και ψήνω με αντιστάσεις πάνω κάτω.
    Βάζω το ταψί στην προτελευταία θέση από κάτω προς τα πάνω και μου φαίνεται ότι έχει διαφορά το ψήσιμο. Λες;;
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @big mama
    Ευχαριστώώώώώώώώώ! Έχω κι ένα (1;) ψώνιο ο άνθρωπος :))
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Μαριλενα
    Ευχαριστώ Μαριλενάκι
    Φιλιά στο σπίτι
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ΓΙΑΝΝΑ
    Έχει πολύ φίνα και διακριτική γεύση! Θα κάνουν καλή παρέα στα τσουρεκάκια σου Γιάννα
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Ελευθερία
    Ευχαριστώ πολύ Ελευθερία μου!! Είμαι σίγουρος ότι θα το τσακίσουν :))
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ΕΛΕΝΑ
    Λενιώ μου πρέπει να το χαϊδεύεις και να του μιλάς γλυκά για να ανέβει!!! :))
    Σ' ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Maria B.
    Πολύ χαίρομαι με τον αυθόρμητο ενθουσιασμό σου Μαράκι!! Άντε να μας πεις και πως έγινε!!
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Pansofix
    Είμαι σίγουρος οτι θα σε ενθουσιάσει ο συνδυασμός!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @painter
    Δεν το θέλω, έτσι μου βγαίνει:))
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @kiki
    Εγώ να δεις Κική μου!!
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Betty's Cuisine
    Sorry Betty!!! :))
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @αχτίδα
    Αχτίδα μου δε σε φοβάμαι εσένα! Η καλλιτεχνική σου φύση θα σε οδηγήσει να κάνει θαύματα πάλι!! Δε σου τα λέω αυτά, για να μη στείλω :)
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν