~ Ρίγανη από το Μπάλο ! ~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Ρίγανη από το Μπάλο ! ~

15

ή αλλιώς :Μπιφτέκια στη γάστρα

ΥΛΙΚΑ
500 γρ κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι χοιρινό)
1 κρίθινο παξιμάδι αλεσμένο
1 αυγό
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κτσ μουστάρδα
1 κτσ ελαιόλαδο
½ κτγ σόδα μαγειρική
1 κτσ ξίδι
Καρυκεύματα (αλάτι πιπέρι πάπρικα κορίανδρο)
Παραλίγο να ξεχάσω το πιο βασικό…. 1 κτσ Ρίγανη από το Μπάλο!!!

Ντιπ για Dip
1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 αγγουράκια τριμμένα & στραγγισμένα
Άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Λίγο λαδάκι
Λίγο ξίδι

Προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις με κρατούν μακριά από τις μαγειρικές μου αναρτήσεις. Όχι από την κουζίνα!!! Αλλά το τελευταίο διάστημα (και όχι μόνο), «βολεύομαι» με τις υπέροχες συνταγές σας και αποφεύγω να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ κάτι καινούριο. Αφήστε που οι δικές σας είναι και δοκιμασμένες, οπότε με βγάζουν ΠΑΝΤΑ ασπροπρόσωπο!!!!
Στα άλλα μου blog, στο Μπάλο π.χ., οι τελευταίες μου αναρτήσεις είναι στην πλειοψηφία τους αναδημοσιεύσεις, με λιγοστή δική μου επεξεργασία.
Στο “Zoom” βάζω μια φωτογραφία, που ΝΑΙ, μου έχει πάρει λίγο χρόνο να επεξεργαστώ, αλλά δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω.
Στην κουζίνα, και το ξέρετε καλά άλλωστε, τα πράγματα είναι πιο ζόρικα! "Σκέψου και αποφάσισε για το τι θα φτιάξεις. Διαδικασία υλοποίησης, φωτογράφιση, γράψιμο συνταγής, επεξεργασία φωτογραφιών, επιλογές" ….. ουφ κουράστηκα!!! 
Διάβαζα τις προάλλες σε κάποια εφημερίδα τη συνέντευξη που έδωσαν τα υπέροχα κορίτσια ( η margarita και η Αλεξάνδρα) από το Γλυκό από σπίτι, όπου έλεγαν ότι από τότε που έφτιαξαν το site, δεν έχουν μαγειρέψει (κι αυτό είναι ολοφάνερο από το πλήθος των συνταγών που ανεβάζουν καθημερινά) ποτέ ξανά το ίδιο φαγητό ή γλυκό!! 
Ειλικρινά τους βγάζω το καπέλο τόσο για το πλήθος όσο και για την ποιότητα και τη διαφορετικότητα των συνταγών τους. 
Εγώ ...μεγάλος άνθρωπος τώρα πια, δεν αντέχω αυτούς τους ρυθμούς!! Παρακαλάω λοιπόν φίλους και γνωστούς, όταν μαγειρεύουν, να βγάζουν και καμιά φωτογραφία και είτε να μου τις δίνουν είτε να τις ανεβάζουν μόνοι τους μαζί με τις συνταγές τους. Δεν καταφέρνω και πολλά πράγματα όμως…. Κάτι λίγα από τη Χιο, αλλά και αυτοί όλο στα ταβερνεία τρέχουν τελευταία!! 
Κάτι ξεκίνησε να κάνει ο Benikos, αλλά ήρθαν τα δίδυμα και δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν πάνες !!! Είπε και η Νίκη οτι θα στείλει καμιά με παγωτό, αλλα που;
Έχω φυλάξει μερικές παρακαταθήκη και θα πάρουν τη σειρά τους σιγά σιγά. Καλοκαιράκι έχουμε άλλωστε και οι ρυθμοί μας επιβάλλεται να είναι πιο χαλαροί. Και να μη ξανακούσω τίποτε σχόλια για αράχνες στο blog κλπ :))
Χθες ήταν μια άκρως κοπιαστική μέρα. Έφυγα από το σπίτι στις 06:15 όπως κάθε μέρα, αλλά γύρισα «ψόφιος» στις 18:30!! Μετά από ένα δροσιστικό ντουζάκι κι ένα υπέροχο καφεδάκι από τα χεράκια της Μαριώς μου, «πήρα λιγάκι πάνω μου», αλλά μη φανταστείτε θαύματα. Η Μαρία είχε φροντίσει να έχει βγάλει κιμά από την κατάψυξη, οπότε, ή κεφτέδες ή μπιφτέκια!! Δεν υπήρχαν περιθώρια για άλλες επιλογές! Ο κύβος ερρίφθη ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ!! Για τηγάνια είμαστε τώρα;; Μπιφτέκια λοιπόν στη γάστρα, σκέτα με πιτούλες ψημένες και ντιπ γιαουρτιού με αγγουράκι!!! 
Είχα προγραμματίσει για σήμερα ένα υπέροχο γλυκό φτιαγμένο από μια καλή μου φίλη και συνάδελφο (είπαμε rent a recipe!!!) κερασμένο για τα χθεσινά της γενέθλια, αλλά η κραυγή ενθουσιασμού που ακούστηκε από το μπαλκόνι και προερχόταν από τα χείλη της αγαπημένης μου συντρόφου, με έκανε να αλλάξω σχέδια: «Γιώργη μου, είναι το πιο νόστιμο μπιφτέκι που έχω φάει τα τελευταία χρόνια!!! Θυμάσαι τι έβαλες μέσα;;;»
Πως δε θυμάμαι!! : Ρίγανη από το Μπάλο!!!

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Τα υλικά τα έγραψα στην αρχή!! Τη διαδικασία την ξέρετε, όλες έχετε ζυμώσει μπιφτέκια!!!! Τα έψησα στους 175ο C, για 1 ώρα με το σκεύος σκεπασμένο!!
Ήταν πράγματι εξαιρετικά, με Υπέροχη - Υπέροχη γεύση!!! Το μυστικό σας το μαρτύρησα!
Αρχές Αυγούστου φεύγω για το νησί. Οπότε ξέρετε τι να κάνετε!!! Παραγγελιές για :
Ρίγανη από το Μπάλο,
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μάρκου από τα Κουμέικα
και ουζάκι (ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ, ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ, ΠΑΡΙΑΝΟΣ, ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ) όποιο σας κάνει κέφι!!!!!

Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στους πολύ καλούς μου φίλους που μένουν στη Χίο και στο Βερολίνο, αλλά η καρδιά τους χτυπάει στη Σάμο!!!

15 σχόλια : Leave Your Comments

  1. μμ μύρισαν μέχρι εδώ! Δεν έχω βάλει ποτέ παξιμάδι, πολύ ωραία ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ε; η συνταγή μιλάει, αλλά και συ Γιώργη; δεν έβαλες ουτε ένα κομμα....γιατί τόσο άγχος; γιαβας-γιαβας όλα θα γίνουν μην αγχωνεσαι και συνταγες και φαγια και όλα..΅ΩΧΧΧΧ με συγχωρεις!!! κλαίνε τα μωρα στέρεο!!! τρεχωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και έλεγα να φτιάξω μπιφτέκια για σήμερα.
    Θα δοκιμάσω τα δικά σου.
    Δεν έχω βέβαια ρίγανη από τον Μπάλο :))))
    Φιλιά
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχω πει: προσοχή μη μπαίνεις νηστική στο μπλογκ του Γιώργου! Πόσες φορές πρέπει να πάθω πλάκα για να βάλω μυαλό???...
    Θέλω μπιφτέκια με ρίγανη Ελληνική!!!! Ναι από τον Μπάλο... Και πιτούλες.... Μπουχουχου (κλαυθμός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσύ ρίγανη από το Μπάλο εγώ ρίγανη από τα Βαρδούσια!!!
    Καλέ τι μεγάλος άνθρωπος και τέτοια λες;;;τι να πούμε κι εμείς οι γεροντότεροι!!!
    Καλά να περάσετε στη Σάμο, να δω εγώ πότε θα μπορέσω να πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφεντικό είπε
    Αμα έχει αδειάσει η μπαταρία,λίγο
    σπρώξιμο δεν κάνει κακό για να πάρει μπρός η μηχανή...
    Οσο για τη ριγανίτσα ,χαλάλι σου
    εκατό φορές.Θα σου μαζεψω και του
    χρόνου αν είμαστε καλά.
    Για δοκίμασε να κάνεις και ντομάτα με τ' αυγά στο τηγάνι και να ρίξεις λίγη απο πάνω.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρίγανη έχω πολύ από το χωριό στην Ήπειρο, μοσχοβολάει και αυτή οπότε τα μπιφτεκάκια μου βολεύονται!
    Λίγο κρασάκι γλυκό όμως θα το ήθελα....είναι η αδυναμία μου ξέρεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λιγότερο άγχος, και δε μας πήραν δα και τα χρόνια, σημασία είναι να μένουμε παιδιά στην ψυχή, μέχρι εδώ μύρισε η ρίγανη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό ακούγεται τόσο νόστιμο! Θα πρέπει να προσπαθήσουμε σύντομα. Σας ευχαριστώ για να μου δείξει μεγάλη τροφίμων από την περιοχή σας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ερώτηση: η ρίγανη ήτο ξηρή ή χλωρή; Είμαι σίγουρη ότι ήτο ξηρή, αλλά έχω περιέργεια μια φορά να δοκιμάσω χλωρή! Το λουκ πάντως στα μπιφτεκάκια είναι τέλειο. Σίγουρα και η γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλοκαιράκι τώρα, ποιός μαζεύεται να μαγειρέψει!
    Τα μπιφτεκάκια τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ειρήνη
    "Πλημύρισε" όλη η πλάση Ειρήνη από τη μυρωδιά :))
    Το κρίθινο τα κάνει πολύ αφράτα. Το βάζω και στα κεφτεδάκια!!
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    @Benikos place
    Όχι φίλε μου, παρεξήγησις!! Δεν αγχώθηκα για τη συνταγή,
    χρόνο δεν είχα το τελευταίο διάστημα, να ασχοληθώ με όλα όσα μου αρέσουν
    και με εκφράζουν δημιουργικά!!
    Το "ξέσπασμα" βγήκε ίσως λίγο αγχωμένο από τις συγκυρίες. Τί να πεις κι εσύ :)) Τρεχάτε ποδαράκια μου, να μη ...
    Φιλιά σε όλη τη Benico-οικογένεια
    Καλή βδομάδα

    @Asteri
    Δεχόμαστε παραγγελίες είπαμε :)) Πέτυχαν;;;
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Αγγελικη Ν
    Μη κάνεις έτσι καλή μου Αγγελική!! Πες μου που θες και θα σου στείλω (αλήθεια λέω)!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα


    @Ξανθή
    Ξανθή μου ελπίζω να κατάλαβες οτι έκανα χιούμορ :))
    Μου αρέσει να υπερβάλω καμιά φορά στα "σημεία", για να "ζωντανεύει" το κείμενο :)
    Ευχαριστούμε πολύ!!!
    Όταν το αποφασίσετε, να με ενημερώσεις για να σε κατατοπίσω σχετικά!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Αφεντικό
    Τα "καινούριας τεχνολογίας" φίλε μου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τα σπρώχνεις!!!
    Φρόντισε να μαζέψεις περισσότερη του χρόνου να στείλουμε και κανένα πεσκέσι στις φίλες μου!!!
    Λες να μη δοκίμασα;;; Λες;;;
    Ανταποδίδω ασπασμούς
    Καλημέρα καλή εβδομάδα και καλά να περνάτε!!!!!!!!!!


    @Λίλα
    Θα φροντίσω να βρω σπιτικό λιαστό να σου στείλω!!!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα & καλή εβδομάδα

    @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    Φταίω εγώ, που ήμουνα πολύ πειστικός :)))
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου "ΓΑΣΤΕΡ"
    Πολλά φιλιά
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Chef Chuck
    Ευχαριστώ πολύ Chef Chuck!!
    Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μας
    Να είσαι καλά
    Καλημέρα


    @kiki
    Απάντηση: Ήτο ξηρή όντως Κική μου. Με λίγα χαδάκια όμως, αφήνει μοσχοβολιές!!
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλό μεσημέρι

    @big mama
    Δεν έχεις άδικο!! Αν και μου βγήκαν μαζεμένες τις τελευταίες μέρες :)) Θα αναρτηθούν εν καιρώ!!
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν