~ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΑΣ-ΚΕΜΠΑΠ (TAS KEBAP) ~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΑΣ-ΚΕΜΠΑΠ (TAS KEBAP) ~

15

Πρώτη και ίσως τελευταία συνταγή για τον Αύγουστο, ένεκα της επικείμενης αναχώρησης για τα πάτρια εδάφη (πλέον). Ίσως βέβαια μου κάνουν καμιά έκπληξη τα συνεταίρια μου και δε βαρεθείτε να σερβίρεστε τας κεμπάπ όλο το μήνα!!! Βλέπουμε…
Το φαγητό αυτό, μου φέρνει πάντα στο μυαλό, κυριακάτικα μεσημέρια με όλους ή σχεδόν όλους (αφού ο πατέρας μου ταξίδευε) γύρω από το τραπέζι, την καράφα με το βαρελίσιο κρασί του μπάρμπα Ξενοφώντα στη μέση, και το καλοσχηματισμένο βουναλάκι από το σχήμα της κούπας του ρυζιού, γαρνιρισμένο με τη σάλτσα και το ψιλοκομμένο κρέας.
Το έφτιαξα πρόσφατα και είχε τόση γλύκα στη γεύση του, λες και κουβαλούσε μαζί του όλες τις αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο.




ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σπάλα χωρίς κόκκαλο (ή άλλο τρυφερό κομμάτι κρέας για κατσαρόλα)
4 κτσ ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ κτγ κύμινο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κύβο κρέατος
1 φλιτζάνι λευκό κρασί (έβαλα λιαστό μοσχάτο)
1 κιλό ντομάτες
1 κτσ ξύδι
1 κτσ κέτσαπ
2 κτγ ζάχαρη
5 κόκκοι μπαχάρι
αλατοπίπερο



ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Πλένουμε το κρέας το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε κύβους.

Τρίβουμε τώρα τις ντομάτες μας στον τρίφτη, αφού τις κόψουμε οριζόντια και τις αδειάσουμε όσο μπορούμε από τους σπόρους.   
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον ίδιο τρίφτη και το σκόρδο ψιλοκομμένο σε λεπτά φετάκια.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τους κύβους του κρέατος να σοταριστούν κι αυτά για 8 με 10 λεπτά. 
Ρίχνουμε το κρασί και το ξύδι, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 2 με 2,5 ώρες. Θέλει το χρόνο του να μαλακώσει, να μελώσει και να γίνει λουκούμι!!!

Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 με 10 λεπτά, για να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με άσπρο πιλάφι, τηγανητές πατάτες, πουρέ ή pasta.
Πίνουμε μια δροσερή Golden Samena!!


Hasta la vista Amigos!!!

15 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Τρελαίνομαι γι'αυτό το φαγάκι, ειδικά παρέα με ρύζι ή με πατατούλες τηγανιτές
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν πειράζει Γιώργο μου να μείνει το συγκεκριμένο φαγάκι για αρκετές μέρες. Είναι τόσο τέλειο που θα σερβιριστεί όλη η μπλοκογειτονιά μας !!!! εγω ευχαρίστως παίρνω και μια και δυό και τρείς να μην σου πω μερίδες !!!
    ετσι και μένα μου θυμίζει Κυριακάτικα ολοήμερα γεύματα !!!!

    καλά να περάσετε Γιωργή και με το καλό να γυρίσετε !!!

    φιλια πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω, πω!!!!!! αγαπημένο φαγάκι, Κυριακάτικο!!!
    καλά να περάσεις στις διακοπές!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά να περάσετε στην αγαπημένη Σάμο, χωρίς άλλες φωτιές!!!
    Εγώ θα πίνω συνέχεια το κρασάκι της πρότασης μιας και είναι πολύ αγαπημένο, όχι πως το φαγητό δεν μου αρέσει!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και φαγάκι μας άφησες και κρασάκι μας άφησες, τι άλλο θέλουμε??
    Να περάσεις υπέροχα στις διακοπές σου Γιώργο μου, καλή αντάμωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαυμάσιο φαγάκι, αγαπημένο!

    Να περάσεις υπέροχα και να γυρίσεις ανανεωμένος!

    Καλή αντάμωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαχαχα ωραιότατος μεζες το τασ κεμπαμπ!!! και όλο το μηνα να το τρωω πάλι θα μ αρέσει!!!
    Αχχχχ τυχερε Γίωργο που θα τρως τα μεζεδακια της μαμας σου και του Νικόλα!!!Αντε καλα να περασετε, ριξτε και καμια βουτια και για μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εγώ τρελαίνομαι για αυτό το φαγητό, με πουρέ όμως για να γεύομαι τη σαλτσούλα του, σταλιά σταλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο καλημέρα!
    Κάνε και για μένα καμιά βουτιά...δεν βλέπω θάλασσα για φέτος!
    Να περάσεις καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο Κυριακάτικο φαγάκι!
    Καλές διακοπές, να περάσεις τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσει να επαναφέρουν γεύσεις του παρελθόντος! Ευχαριστώ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Congratulations for your blog too! There're many interesting recipes. It will be a pleasure for me come here from time to time to learn about greek cooking. Enjoy your holidays.

    Kisses,

    Sacer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία και αγαπημένη συνταγή!
    Καλά να περάσεις στις διακοπές σου!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή ξεκούραση! Αλήθεια αυτό το φαγητό τί διαφορά έχει από το κοκκινιστό; Μόνο το ξένικο το όνομα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν