Bagels : Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών* | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Bagels : Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών*

16
Ιούλιος 2010 : Αφού χορτάσαμε ποδαρόδρομο φωτογραφικές λήψεις και σνίτσελ στη Βιέννη, αποφασίσαμε «στο φτερό» να πάμε εκδρομή στη Μπρατισλάβα
Η διαδρομή με το τρένο 1 ώρα και το εισιτήριο με επιστροφή αυθημερόν, σχεδόν «τσάμπα»!! Η μέρα ηλιόλουστη, το ταξίδι υπέροχο και η διάθεση στα ύψη.
Μετά τις πρώτες εντυπώσεις για την πόλη που ολοένα και γίνονταν καλύτερες κι αφού είχαμε απολαύσει έναν εκπληκτικό καφέ και πανοραμικές εικόνες, βρεθήκαμε κοντά στο μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Απέναντι από την Ελληνική πρεσβεία υπάρχει ένα εστιατόριο με ονομασία Bagel & Coffee STORY!  
Oh, My, God!!! που λέει και η φίλη μου η Tia! Ήταν η πείνα, ήταν η κούραση απ το περπάτημα, ήταν το περιβάλλον, διαλέξαμε 2 τεράστια από το menu και τα καταβροχθίσαμε!! Υπέροχη τραγανή ζύμη, φανταστική γέμιση, καταπληκτική γεύση. Φεύγοντας από εκεί «πήρα» και τα 3 αυτά μαζί μου και θα έσκαγα αν δεν κατάφερνα να τα ξαναζήσω «οίκαδε»! Έψαξα κι έμαθα την ιστορία τους, πειραματίστηκα με διάφορες συνταγές και να ’μαι…


ΥΛΙΚΑ
4 ½ φλιτζάνια αλεύρι γοχ
2 πακέτα ξηρή μαγιά
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 κτΣ ζάχαρη.
2 κτγ αλάτι.

2 λίτρα νερό
½ κτΣ ζάχαρη.

Σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο κλπ

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στη λεκάνη του μίξερ, ανακατεύουμε 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι με τη μαγιά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη τα διαλύουμε με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα (αλεύρι – μαγιά) του μίξερ.
Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ξεκολλάμε το υλικό από τις πλευρές της λεκάνης και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε το υπόλοιπο (3 φλιτζάνια) αλεύρι.
Ζυμώνουμε αρκετά, μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Τη χωρίζουμε σε 8 μπάλες. Εδώ τώρα έχουμε 2 επιλογές. Αν η ζύμη μας είναι αρκετά ελαστική, πλάθουμε τις μπάλες μας σε κορδόνι και ενώνουμε τις άκρες του φτιάχνοντας στρογγυλές κουλουρίτσες. Οι άκρες πρέπει να ενώνονται απόλυτα!

Αν είναι λιγότερο ελαστική, πιέζουμε τις μπάλες να φαρδύνουν και με το δάχτυλό μας ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης. Στη συνέχεια τραβάμε απαλά και μεγαλώνουμε την τρύπα στα 5 εκατοστά περίπου.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και μοιράζουμε πάνω τις κουλούρες μας. Τα σκεπάζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240ο C και τα ψήνουμε (αντιστάσεις με αέρα) για 5 λεπτά, αφού τα αναποδογυρίσουμε ενδιάμεσα στα 3 λεπτά. Αφού τελειώσουμε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175ο C.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να πάρουν βράση.
Τοποθετούμε τα bagel μας λίγα λίγα στο νερό που βράζει για 3 λεπτά. Tους αλλάζουμε πλευρό και τα αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά (συνολικά 5’).
Τα στραγγίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα περνάμε από το δίσκο με τους σπόρους  (σουσάμι μαυροκούκι κλπ) και τα τοποθετούμε πάλι στα ταψιά..
Τα ψήνουμε (στους 175ο C) για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα χωρίζουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με ότι μας κάνει κέφι (αλμυρό ή γλυκό)!!
Τα δοκιμάσαμε σαν σάντουιτς (μορταδέλα, τυρί, ντομάτα, μουστάρδα – κοτόπουλο μαρούλι ντομάτα σος κλπ), με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα, με μαρμελάδα, με ταχίνι και μέλι

Όλες οι εκδοχές ήταν υπέροχες!!! Και το κυριότερο: το ταξίδι δεν είχε τελειώσει!!

*Ο εντός εισαγωγικών τίτλος προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του Παναγιώτη Κουνάδη, με υπότιτλο Κείμενα γύρω από το ρεμπέτικο!

16 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Εξαιρετική ανάρτηση :)
    Μου αρέσουν κι εμένα πολύ αυτά τα άτομα
    Καλημέρεςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η συνταγή σου. Μου αρέσουν τα bagels και τα δικα σου φαίνονται αφράτα.
    Θα τα δοκιμάσω :)
    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν πολύ, δεν τα έχω φτιάξει ποτέ, τα τρώω όμως με μεγάλη ευχαρίστηση!
    Δείχνουν εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eχω προσπαθήσει αρκετές φορές να τα φτιάξω, χωρίς επιτυχία... ισως γιατί εχω στην μνήμη μου και την γεύση μου ακόμα τα bagels της Ν.Υόρκης, που ειναι εκπληκτικ΄΄α. Βλέπω ομως στην συνταγή σου οτι ψήνονται για λίγο, πριν βράσουν ,κάτι που δεν ειχα κάνει μέχρι τώρα και ισως αυτό να κάνει την διαφορά .Την αντιγράφω αμέσως και προχωρώ στην εκτέλεση...
    Καλή σου Μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τι είπες τώρα; έχω πεθάνει με τα bagels και με αυτά που μου θύμισες, γιατί έχω πάει την ίδια εκδρομή και το τρένο στο εξωτερικό είναι μια μαγεία.
    Να είσαι καλά μου έφτιαξες τη μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σε ρωτήσω κάτι;Πόσα κιλά είσαι;(πολλά χαμόγελα!)
    Διότι αγαπητέ,αυτά τα μεράκια ,κοστίζουν σε κιλά!
    :)))
    άντε και μας ανοίγεις την όρεξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δέν έχω φάει ποτέ και έχω ακούσει τα καλύτερααα!
    Ευκαιρία να τα δοκιμάσω!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι λες τώρα! Δεν ήξερα ότι τα bagels τα βράζεις! Καταπληκτικό το ποστ και η συνταγή, θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αφεντικό ειπε
    Σε τι φασαρίες μ' εβαλες μεσημεριάτικα με τα μαγειρέματα
    σου να αφήσω το γιαουρτάκι που μου αφησε η Κυρία Τώνια το πρωί και να παίρνω delivery απ'εξω .Κρύο κρουασάν με γαλοπούλες και μαρούλια και σως.Που καταντήσαμε!!!!
    Εγώ που από το καλοκαίρι κάνω αυστηρή διαιτα,και πίνω μόνο ρετσινες light και ουζα με χαμηλά λιπαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική συνταγή και εκτέλεση και φωτογραφίες...και...και! Άμα τα ξαναφτιάξεις, φώναξέ με!
    xxx
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λαχταριστά ζεστά ξεροψημένα απ'έξω και αφράτα από μέσα...μμμμμμμμμμ
    Κρατήστε με δεν αντέχω άλλη δίαιτα αύριο θα τα φτιάξω και εγώ.....χαχαχαχαχαχα
    Ευχαριστούμε για την εξαιρετική συνταγή και την ξενάγηση...φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτά τα μπάγκελς, μου κλείνουν το μάτι!

    Πολύ χάρηκα που σε γνώρισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χάρηκα πολύ που σας γνώρισα στο Camp. Εφαιρετική η δουλειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. το σπανακορυζο ειναι μια απο τισ αδυναμιεσ μου αλλα εγω εκανα το αντιθετο.ενω ηθελα να φυλαξω λιγα χορταρικα για να το φτιαξω τελικα εκανα πιτα. next time!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις δίκιο Γιώργο! Αν δοκιμάσεις τα μπέγκελς ψάχνεις να τα ξαναβρείς ή να τα φτιάξεις! Τα ψωμάκια αυτά τα διέδωσαν οι Εβραίοι στην Ευρώπη και στην συνέχεια στην Αμερική. Η συνταγή σου είναι τα μπέγκελς της Ν Υόρκης! Τα μπέγκελς του Μοντρεάλ είναι πιο γλυκά σε γεύση πιο τραγανά και έχουν μια διαφορά στο σχήμα. Μοιάζουν με τα κουλούρια μας, έχουν μεγαλύτερη τρύπα στο κέντρο και λιγότερη ψίχα.
    Πάντως είσαι μεγάλος μάστορας! Τα έκανες υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν