~ Τάρτα Αχλάδι με κρέμα Αμυγδάλου ~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Τάρτα Αχλάδι με κρέμα Αμυγδάλου ~

32
Πρόκειται για μια τάρτα γλυκιά, με απίστευτη γεύση και αρώματα!!!
Απαιτεί κάποιο χρόνο παραπάνω, αλλά αυτά που προσφέρει δε συγκρίνονται με κανένα κόπο!!
Πάμε να την ετοιμάσουμε!!!!!!!!!!
ΥΛΙΚΑ
Αχλάδια
3 φλιτζάνια νερό
3 ώριμα αχλάδια βουτυράτα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ζύμη Τάρτας
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
¼ φλιτζανιού αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
135 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο
1 κρόκο αυγού
1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας νερό παγωμένο
Κρέμα Αμυγδάλου
90 γραμ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
¾ φλιτζανιού τριμμένο αμύγδαλο
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
1 μεγάλο αυγό και 1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Για τα αχλάδια:
Βάζουμε 3 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη το ξυλάκι κανέλας το εκχύλισμα βανίλιας και το χυμό λεμονιού να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αχλάδια καθαρισμένα από φλούδα και σπόρους(αφαίρεσα τους σπόρους με το εργαλείο των μήλων).
Τα σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους.
Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα τα φυλάμε στο ψυγείο.
Για τη ζύμη:
Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη άχνη, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και το αλάτι στη λεκάνη του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, ξεκινάμε το μίξερ  και τα ανακατεύουμε με τους αυγογδάρτες για 3 λεπτά μέχρι να «ψυχουλιάσει». Ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό παγωμένο. Χρησιμοποιώντας το διακόπτη on / off του μίξερ, ανοιγοκλείνουμε τη συσκευή μερικές φορές, μέχρι να «μαζευτεί» το μίγμα. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Για την κρέμα αμυγδάλου:
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μούλτι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα το αλεύρι και το κορν φλάουρ και στη συνέχεια, το αυγό και το ασπράδι. Δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να έχουμε μια τελείως ομογενοποιημένη κρέμα. Προσθέτουμε στο τέλος τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου και απλά ανακατεύουμε. Η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 ημέρες. Αν μείνει στο ψυγείο, την βγάζουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 - 190 °C. 
Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με διάμετρο 20-22 εκατοστά και σηκώνουμε περιμετρικά τις άκρες της ώστε να καλύψουν όσο γίνεται τα τοιχώματα. Με ένα μεγάλο πιρούνι τρυπάμε όλη τη βάση και την καλύπτουμε με ένα στρογγυλό κομμένο χαρτί ψησίματος. Πάνω στο χαρτί τοποθετούμε ένα μισογεμάτο ανοξείδωτο μπολάκι με νερό (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξερά φασόλια για βάρος).
Ψήνουμε τη σκεπασμένη ζύμη για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το μπολάκι και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. (συνολικός χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά)
Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά τη ζύμη να κρυώσει και στη συνέχεια απλώνουμε πάνω της, την κρέμα αμυγδάλου.


Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε μικρότερες φέτες. Από κάθε αχλάδι παίρνουμε συνολικά 8 – 10 μισές φέτες.
Πιέζουμε απαλά κάθε φέτα μέσα στην κρέμα αρχίζοντας από τις άκρες του ταψιού με τις πιο μεγάλες φέτες και προχωράμε προς τη μέση με τις μικρότερες. Στο ταψάκι χωράνε συνολικά 4 -5 σειρές που το κάνουν να μοιάζει με ρόδα ποδηλάτου. Τα κενά που δημιουργούνται μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι ή να τα καλύψουμε με μικρότερα φετάκια αχλαδιού, είτε με ασπρισμένα αμύγδαλα είτε με συνδυασμό των δυο τους!!!
Ψήνουμε την τάρτα στους ίδιους βαθμούς (175 - 190 °C) για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφού κρυώσει, μπορούμε αν θέλουμε να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.


Πριν σερβιριστεί εδώ, προηγήθηκαν απανωτές παρασκευές στην κουζίνα του σπιτιού (εξ ου και οι διαφορετικές λήψεις) , που είχαν όμως όλες την ίδια τύχη : εξαφανίζονταν ... :)

32 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Χαλάλι ο κόπος για ενα τόσο εξαιρετικα νόστιμο γλυκό!Αν ειχα και ενα μικρο-μικρο κομάτι.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται τόσο λαχταριστό!!Το λιγουρεύτηκα...
    Ένα κομμάτι και για μένα παρακαλώ....
    Καλημέρα και καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να ζηλέψετε ακόμα περισσότερο, να σας πω ότι το κομμάτι που βλέπετε να αιωρείται πάνω στην σπάτουλα κατέληξε στην αφεντιά μου!!!!
    Τα καλά της εργασίας :)
    Απίστευτη γεύση!!
    Απαλή γέμιση και τραγανό μυρωδάτο μπισκότο που λιώνει στο στόμα και αφήνει μια μοναδική γεύση σε συνδυασμό με το αμύγδαλο και το αχλάδι!!!!
    Εύγε Γιώργο, πάντα τέτοια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανενα κομματακι προσ τα δω με κουριερ παιζει; μπα, ετσι που γιναμε με τα γραμματα βομβες δε με βλεπω να δοκιμαζω!! Μπραβο Γιωργο αξιος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός από τη γεύση, φαντάζομαι και τη μυρωδιά της!!!!!!!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελευταία τόχω ρίξει στα γλυκά με φρούτα,η ζύμη αυτή είναι υπέροχη και ξεχωριστή την έχω δοκιμάσει μια φορά, τα αμύγδαλα της δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση!!
    θα δοκιμάσω και αυτή την τάρτα.
    Σε ευχαριστούμε Γιώργο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. περιττό να πω πόσο δελεαστική φαίνεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια στα χεράκια σου! Χαλάλι ο κόπος!
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα όμορφα και νόστιμα πιάτα, απαιτούν και κόπο και χρόνο!
    Αν έχουμε μεράκι, όπως φαίνεται να έχεις εσύ, φτιάχνουμε θαύματα!!
    Σ' ευχαριστώ για την ωραία σου συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντυπωσιακότατη και σίγουρα πεντανόστιμη!
    Αρκετά μπελαλίδικη μα αξίζει τον κόπο...
    Πρέπει να ΄χες δημιουργικό οίστρο όταν την έφτιαχνες!

    Καλό βράδυ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σημειώνω την συνταγή και θα την φτιάξω οπωσδήποτε!!! Φαίνεται λαχταριστή..γιαμ γιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη τάρτα. Θα πρέπει να είναι απίστευτα ωραία.
    Χαλάλι ο κόπος που θέλει.
    Φιλιά.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαντάζομαι το δικό μου κομμάτι το χεις κρατήσει στην άκρη ε; :)

    Τέλειο το γλυκό σου, γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ότι είναι νόστιμη είναι σίγουρο, φαντάζομαι θα είναι και πολύ μυρωδάτη! Αχ, τι παθαίνω βραδιάτικα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μεγαλοπρεπές γλύκισμα! Υπεροχη συνταγή.Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιώργο με τρέλλανες.....θα τη φτιάξω το Σ/Κ το δίχως άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταπλικτική τάρτα , θα την δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καταπληκτική !!!! πω πω να ερθω να με κερασετε βρε παιδιά μια-δυο-τρία κομμάτια ??????

    αμα βρω ωραια βουτυράτα αχλάδια θα την κάνω σίγουρα το σ/κ.

    σε φιλώ πολύ πολύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καταπληκτική παρουσίαση. Και πολύ ωραία συνταγή..Η κρέμα αμυγδάλου κάτι μου έκανε..χιχι..
    Γιατι μας βάζεις τέτοιες ιδέες? Δεν μας λυπάσαι.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχη τάρτα!
    Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία συνταγή!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @RIRI
    Χαλάλι της Ριρή μου!!!
    Αξίζει κάθε λεπτό δέσμευσης :)
    Ε, για ένα κομματάκι κάτι θα γίνει :))
    Καλημέρα

    @ΝΑΤΑΣΑ
    Είναι ότι φαίνεται!!
    Άντε, άλλο ένα κομμάτι και για σένα :)
    Καλημέέέρααα !!!

    @agrampelli
    Ένοχος κύριοι ένορκοι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @maria mas.
    Ευχαριστώ πολύ Μαράκι!!!
    Εσύ είπαμε έχεις το "μέσον" (όπως κι εγώ στα δικά σου!!!)
    Αλλά μη το λες παραέξω...
    Φιλιά
    Καλημέρα

    @Benikos place
    Μπα Νικόλα... ούτε με περιστέρι έτσι που γίναμε!!
    Ευχαριστώ πολύ
    Καλημέρα
    Φιλιά στο σπίτι!!!

    @Taste Advisor
    Φοβερός συνδυασμός μυρωδιάς και γεύσης Popi!!
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλάκια
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Ξανθή
    Να τη δοκιμάσεις Ξανθή!!
    ευχαριστώ κι εγώ
    Φιλιά
    Καλημέρα

    @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    Είναι πειρασμός ανάθεμα την... :))

    @Asteri
    Ευχαριστώ πολύ Μαράκι!!!!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Dafni
    Ευχαριστώ πολύ!!!
    Να είσαι καλά
    Καλή σου μέρα

    @kitchenStories
    Η πρώτη φορά ήταν που με έβαλε στο κλίμα!!
    Μετά όλα πήραν το δρόμο τους :)
    Ευχαριστώ πολύ Ζ.
    Καλημέρα

    @irini
    Να τη φτιάξεις και να μου πεις εντυπώσεις!!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Λίνα
    Είναι υπέροχη Λίνα μου!!
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    καλή σου μέρα

    @Peter M
    Ευχαριστώ πολύ Peter!!!
    Να είσαι καλά
    Καλημέρα

    @Betty's Cuisine
    Μέχρι χθες το είχα και σε περίμενε...
    Όταν έβαλα καφέ το απόγευμα, μου έκλεισε το μάτι και ... ενέδωσα :)
    Θα κρατήσω από την επόμενη ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα Μπέτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @big mama
    Ζημιά!!! Ξέρω...
    Φιλιά
    καλημέρα

    @Vita
    Ευχαριστώ πολύ!!!!
    Καλή σου μέρα

    @Λίλα
    Λίλα μου με κάνεις και νιώθω τύψεις :)))
    Πες μου τα νέα!!!
    Φιλιά
    καλημέρα

    @Afroditi
    Ευχαριστώ πολύ Αφροδίτη!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Maria B.
    Να έρθεις βρε Μαριώ μου, αλλά να μας ενημερώσεις έγκαιρα, να έχουμε φτιάξει φρέσκια!! :))
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    @Μarion,
    Άντε πάλι!!!
    Δε φτάνει που παιδεύτηκα, τ' ακούω κι από πάνω :)))
    Ευχαριστώ πολύύύύ!!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα

    @eva
    Καλή σου μέρα Εύα!!!
    Ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μμμμ! μαρεσει πολυ το αχλαδι στα γλυκα!!!θα δοκιμασω να την φτιαξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η ταρτα ειναι τελεια! την εκανα την προηγουμενη εβδομαδα και θα την ξανακανω και παλι σημερα! μπερδευτηκα και χρησιμοποιησα αλευρι ολικης αλεσης αλλα νομιζω οτι του πηγε πολυ τελικα! καλη μας ορεξη! σε ευχαριστω για τη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Ανώνυμος
    Καλησπέρα !!!
    Αυτά τα σχόλια της επαλήθευσης και μάλιστα μετά από παρέλευση χρόνου, είναι τα πιο όμορφα :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!!
    Άφησε κι ένα όνομα αν θέλεις
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν