ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

17



Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κατερίνες!!!!!! Πολύχρονες και Ευτυχισμένες!!!


Σήμερα με αφορμή την μεγάλη αυτή γιορτή, ( αλλά και την δική μου εορταστική γιορτή προ ημερών ) κερνάμε γλυκάκι μυρωδάτο και σιροπιαστό!!






Με το ταψί που βλέπετε κέρασα τους συναδέλφους στην δουλειά αφού το γλύτωσα με νύχια και με δόντια από τον αγαπητό μου μπαμπά!! Ήρθε την Κυριακή στο σπίτι να μου ευχηθεί και μόλις το είδε στον πάγκο της κουζίνας κόντεψε να πάθει καρδιακό επεισόδιο όταν του είπα ότι μπορεί να το καμαρώνει όσο θέλει, αλλά δεν μπορεί να το αγγίξει!! Είναι το αγαπημένο του γλυκό βλέπετε!!
Και να πεις ότι δεν του είχα φτιάξει και εκείνου?? Και μάλιστα ρολλάκια, ατομικά. Αλλά οοοοοχχχχιιιι, εκείνος ήθελε από τον άλλο, στο ταψί.
« πωπωωω, είναι και λεπτός, όπως μ αρέσει. Όχι χοντροφτιαγμένος όπως οι περισσότεροι»
« καιιιιι φαίνεται και καλά σιροπιασμένος»
« Μα καλά, πόσα άτομα είναι στην δουλειά ? Είσαι σοβαρή? Θα τους πας όοοοολο αυτό το γλυκό??»
Μέχρι την ώρα που φύγανε, με κοιτούσε σαν κουτάβι. « Θα μου δώσεις ένα κομματάκι για αύριο? Ένα μόνο ένα»
Φυσικά και του έδωσα, είναι και σε κρίσιμη ηλικία, μην το πάθει για τον μπακλαβά!!
Απλά μ αρέσει να τον παιδεύω….


ΥΛΙΚΑ

2 συσκευασίες φύλλο βυρητού
300 gr καρύδι ψιλοτριμμένο
300 gr αμύγδαλο άψητο ψιλοτριμμένο 
3 κουταλιές σούπας κανέλα
1 κουταλιά σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
500 gr φρέσκο βούτυρο
γαρύφαλλα ολόκληρα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

5 κούπες νερό
3 1/2 κούπες ζάχαρη
λίγο κονιάκ




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε το βούτυρο, ( βάζοντας ολόκληρο το βαζάκι σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό ). Απλώνουμε τα φύλλα της μιας συσκευασίας στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε πάνω το ταψί
και κόβουμε τριγύρω να είναι τα φύλλα μας ίσα με το ταψί μας. Κάνουμε το ίδιο και με την δεύτερη συσκευασία (τα οποία τυλίγουμε ξανά ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε για να μην ξεραθούν ).
Τοποθετούμε ένα ένα τα μισά φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας τα καλά.
Ανακατεύουμε τα καρύδια με τα αμύγδαλα, την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο. Τα απλώνουμε πάνω από τα φύλλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα μας βουτυρώνοντας πάλι πολύ καλά.
Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο, ώστε να παγώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να κόψουμε το γλυκό μας πιο εύκολα.
Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και τοποθετούμε από ένα καρφάκι γαρύφαλλου στο κάθε κομμάτι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό για να μην σηκωθούν τα φύλλα κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40' περίπου ( ανάλογα τον φούρνο ), μέχρι να ροδίσει.


Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5' και περιχύνουμε το γλυκό μας ζεστό.
Το γλυκάκι μας είναι έτοιμο!!

Και πάλι χρόνια πολλά σε όλες. Με υγεία, ευτυχία, χαρά,υπομονή και επιμονή!!!!

17 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Xρόνια πολλά...... με τσάκισε το μπακλαβαδάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά να πω χρόνια πολλά!
    Κατά δεύτερον να ρωτήσω...
    Νομίζεις ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν άλλα "κουτάβια";
    Εχω μείνει ώρα τώρα και τον χαζεύω.Θεσπέσιος είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφεντικό ειπε
    Αγαπητή Κυρία Μαρία εξαίσιο το
    γλυκάκι σας!!!Εγώ προσωπικά και λόγω πολύ κοντινής γειτονίας με την
    "Ανατολή",διακατέχομαι μονίμως από
    το σύνδρομο "κρουστικού-σιροπιαστού..
    Εκτός από το είδος των υλικών,το γαρύφαλλο στο κάθε κομμάτι,επιβεβαιώνει οτι εισθε
    γνώστης του αντικειμένου.
    Επιπροσθέτως,χαίρομαι ιδιαίτερα που
    ο φίλος μου φιλοξενεί τα εδέσματα σας...
    Τον βγάζετε ασπροπρόσωπο .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω ...τι φωτό είναι αυτή!! Να'σαι καλά να μας γλυκαίνεις πάντα!
    Χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μυρωδάτα, γλυκά όσο έπρεπε, τραγανά, αρωματικά, υπέροχα μικρά μπακλαβαδάκια!!!!
    Εγώ πρόλαβα και έφαγα 2, αλλά καπάρωσα άλλα 3!! Σύνολο 5 :))
    Να είσαι καλά Μαράκι και όχι μόνο "και του χρόνου!!" αλλά όσο πιο συχνά μπορείς!!
    Εμείς ξέρεις, εδώ είμαστε :)
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλάαααααααααα

    Καλά εεεεεεεεε τι τέλειο γλυκό είναι αυτο;;;;;; πωπωπωπωπωωωωωωωω θέλω θέλωωωωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To Baklava sas bgikai telia...kai ta photos einai poli kales! Xponia Polla stous Katerines.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Xρόνια πολλά και καλά!!!
    Τώρα εγώ, γιατί θέλω να γλείψς την οθόνη?? χα χα χαα!!!
    Εξαιρετικός σου έγινε ο μπακλαβάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά και του χρόνου με τέτοιο καταπληκτικό γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά Χρόνια Καλά και δημιουργικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια Πολλά και καλά!

    Με κόλασε το γλυκάκι σου, γειά στα χέρια σου, φανταστικό φαίνεται!

    Τυχεροί οι συνάδελφοι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύχρονη και γερή
    Ο μπακλαβάς φαίνεται απίστευτα υπέροχος .. σκέψου να τον γευτείς..
    Παντως νομίζω είναι έτσι ακριβώς όπως μου αρέσει.
    Γειά στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kalispera sas!
    xronia sas pola kala kai gemata ygia!to glykaki sas telio!gia sta xeria sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εδω τον λιγουρευομαι εγώ απο τις φωτο...οχι ο μπαμπας που τον είχε απο κοντα...χιλιοχρονη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν η γεύση τους είναι όπως την εμφάνισή τους απορώ πώς συγκρατήθηκε ο μπαμπάς σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τις πιο σαγηνευτικές φωτό αυτού του γλυκού, σε προδιαθέτει αυτόματα για τη νοστιμιά του!
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Λίλα

    @ mara

    @ Εφη

    @ gvarvakis

    @ Asteri

    @ Peter M

    @ ΕΛΕΝΑ

    @ big mama

    @ Ξανθή

    @ Betty's Cuisine

    @ Μarion

    @ Vasiliki

    @ cook

    @ Vita

    @ kitchenStories

    Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας αλλά και για τα καλά σας λόγια τα οποία για εμένα μετράνε διπλά μιας και προέρχονται από λάτρεις & σχετικούς ανθρώπους του είδους!
    Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον "Ανώνυμο" φίλο του Γιώργου για το τόσο όμορφο σχόλιο του. Είναι τιμή μου που ο Γιώργος με φιλοξενεί στο διαδικτυακό του σπίτι και μου δίνει έτσι την δυνατότητα να κάνω την "τρέλα μου" γνωστή σε μια τόσο καλή, φιλόξενη, όμορφη, έμπειρη, μυρωδάτη, δημιουργική παρέα όπως είναι η δική σας!!!!!
    Πολλά φιλιά και πολλές καλημέρες σε όλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν