ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΝΤΟΡΑΣ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΝΤΟΡΑΣ

20
 
ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΝΤΟΡΑΣ
Μιας και έρχονται τα Χριστούγεννα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και τα γλυκάκια μας, για να γεμίσει το σπίτι μας ωραίες μυρωδιές. Θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή της μαμάς μου, η οποία όποτε φτιάχνει αυτά τα μελομακάρονα και τα μοιράζει δεν υπάρχει περίπτωση να μην της ζητήσουν την συνταγή. Εμείς βέβαια αυτά τα μελομακάρονα δεν τα φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα αλλά σχεδόν συνέχεια, χωρίς να τα σιροπιάσουμε (μελώσουμε), σαν μπισκότα (μακαρόνες). Ας δούμε λοιπόν τα υλικά που θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ
4 φλιτζάνια καλαμποκέλαιο
1 ½ φλ. Ζάχαρη λευκή
½ φλ. Αλουσιά
1 κ.σ. σόδα μαγειρική
1 ποτήρι με χυμό από 1 λεμόνι και όλο το υπόλοιπο πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 1/2κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά 2 φλιτζάνια χοντροαλεσμένα καρύδια
ΣΙΡΟΠΙ
2 ποτήρια μέλι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
Χυμό από ½ λεμόνι
Λίγο γαρύφαλλο
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα από λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Η αλουσιά (αλισίβα) θεωρείται βασικό συστατικό για τα μελομακάρονα εδώ στην Σάμο και συγκεκριμένα στο Καρλόβασι. Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα φτιάχνοντάς την, η οποία γίνεται με 1 ποτήρι νερό και 2 κουταλιές της σούπας στάχτη. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν και αφού πάρουν βράση, τα απομακρύνουμε από την φωτιά, τα σουρώνουμε με σουρωτήρι και βαμβάκι, έτσι ώστε να πάρουμε ένα καθαρό υγρό. Την αλουσιά την χρησιμοποιούμε πάντοτε την επόμενη μέρα.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι, την ζάχαρη, την αλουσιά, τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι, στο οποίο μέσα του διαλύουμε την σόδα. Χτυπάμε όλα αυτά τα υλικά μαζί για λίγο στο μίξερ, ώσπου να ενωθούν καλά. Στην συνέχεια, το απομακρύνουμε από το μίξερ και ρίχνουμε μέσα την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα από το πορτοκάλι και από το λεμόνι και σιγά-σιγά το αλεύρι. Εγώ προτείνω 1 ½ κιλό αλεύρι, αλλά θα δείτε εσείς πόσο αλεύρι θα σηκώσει η συνταγή, έτσι ώστε να έχετε μία ζύμη που δεν θα είναι ούτε πολύ μαλακή, αλλά ούτε και πολύ σκληρή και θα μπορεί να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε την ζύμη σε κουλουράκια μακρόστενα και πιέζουμε ελαφρά το πάνω μέρος τους στην επιφάνεια ενός τρίφτη, στην μεριά που τρίβουμε το ξύσμα. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά. Αφού τα ψήσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας μέσα όλα τα συστατικά και το βράζουμε για 10 λεπτά. Αφού το βράσουμε και έτσι όπως είναι ζεστό, βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα και τα βγάζουμε με μία κουτάλα, τοποθετώντας τα σε μία πιατέλα ή στο σκεύος που θα τα αποθηκεύσουμε. Αν θέλουμε, αλέθουμε καρύδια και καβουρδισμένο σουσάμι μαζί και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονά μας. Σας παροτρύνω να την δοκιμάσετε την συνταγή και σας εγγυώμαι σίγουρη επιτυχία!!!!!!
Ετυμολογικά : Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι . Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon”. 24γράμματα

20 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Μυρωδάτα και λαχταριστά!
    Και του χρόνου με υγεία!!
    Καλημέρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμ τελεια και λαχταριστα!Και του χρονου με υγεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάντως σκέφτομαι την τρίτη δόση, να την κάνω αμέλωτη...μπας και φαγωθεί με λιγότερη ταχύτητα απο τις άλλες δύο :-))
    Και του χρόνου με το καλό σε όλων μας τα σπίτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα φαίνονται τα μελομακάρονά σου. Και του χρόνου! Καλές γιορτές!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνονται πολύ ομορφα τα μελομακάρουνα σου!!!Φαντάζομαι θα ειναι και μελωμένα πολύ, οπως μ΄άρέσει να τα τρώγω!!!Κι επειδή ειναι συνταγή "μαμάς", θα τα δοκιμάσω!!!
    Και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα συναδέλφισσα!!! Υπέροχα μυρωδάτα και λαχταριστά τα μελομακάρονα της μαμάς Ντόρας :)
    Από τη δική μου εκδοχή λείπει η αλισίβα λόγω συνθηκών...!! Που να βρω στάχτη να σουρώσω;; Θα δοκιμάσω όμως -ελπίζω- τα δικά σας, για να δω τι χάνω :))
    Πολύ αναλυτική και κατατοπιστική η περιγραφή της συνταγής σου!!!
    Να είστε όλοι καλά
    Φιλιά πολλά σε όλους σας
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και του χρόνου!
    και τι ωραία που μας τα εξιστόρησες!

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και η δική μου έτσι λέει πως πρέπει να γίνονται, με αλουσιά, αλλά τώρα που είναι 82 χρονών δεν έχει την ίδια αντοχή για τσαχπινιές!

    Λέω λοιπόν να κάνω τα δικά σου φέτος, αφού ήταν η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή όσων έχω δει αυτές τις μέρες στα blog.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @maria mas.Καλημέρα!!!!! Από μυρωδιά πραγματικά σκίζουν!!!Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @maraΣου προτείνω να τα δοκιμάσεις ανεπιφύλακτα!!1Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @PenelopeΌρεξη να έχεις να φτιάχνεις...Καλές γιορτές εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @My Little Expat KitchenΣε ευχαριστώ πολύ!!!!Εύχομαι να τα δοκιμάσεις και σίγουρα θα κλέψεις την παράσταση, πιστεψε με!!Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @RIRIΤα συγκεκριμένα στη φωτό είναι παρα πολύ μελωμένα γιατί και εμένα έτσι μου αρέσουν, αλλά και αμέλωτα είναι εξίσου νόστιμα!!Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @gvarvakisΚαλησπέρα συνάδελφε!!!Σήμερα θα ψηθεί και ο μπακλαβάς και θα ετοιμάσουμε το κουτάκι μας για να το στείλουμε!Θέλουμε όμως να σας στείλουμε και φρέσκα μανιτάρια και ειδικά ένα τεράστιο κόκκινο μανιτάρι, το οποίο λέγεται το μανιτάρι του βασιλιά, αλλά λόγω καιρού ό,τι βρίσκουμε είναι σάπιο..Θα προσπαθήσουμε όμως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Taste AdvisorΚαι του χρόνου και γλυκές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @NenouΝα τα δοκιμάσεις!Νομίζω ότι θα σου αρέσει το αποτέλεσμα..Μην σε προβληματίζει η αλουσιά, διότι υπάρχει στο εμπόριο με την ονομασία αλισίβα.Θα το βρεις σίγουρα σε μεγάλα σουπερ μαρκετ. Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα έφτιαξα κι εγώ 2 φορές .Το μόνο που πρόσθεσα είναι 11/2 φυτζάνι κονιάκ και 2 κουτ/κια μπαίκεν.Πραγματι είναι πολυ ωραία.Και του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναφτιάξουμε.Καλές γιορτές.

    ΜΑΡΙΑΝΘΗα Από Σάμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρομαι πολύ Μαριάνθη που τα δοκίμασες και θα την δοκίμασω και εγώ την συμβουλή σου..Καλές γιορτές!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν