Σεπτεμβρίου 2010 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Κεφτεδάκια ~


Κεφτές (και δε φταις!!!) Παραλλαγές, να φαν' κι οι κότες!! Στο μέγεθος, στα υλικά αλλά κυρίως στα μυρωδικά. Με ούζο, με σκόρδο, με κύμινο, με πορτοκάλι...
Εδώ έχω βάλει κιμά ανάμεικτο και δυόσμο!!
Έχουν υπέροχη γεύση!! Τρώγονται ζεστά ή κρύα. Έχουν κλασσική υφή, δηλαδή "κρεατένια" και σε κάθε μπουκιά γεμίζει το στόμα αρώματα και νοστιμιά!! Απαραίτητο εφόδιο κάποτε στις σχολικές εκδρομές ή όταν αποφασίζαμε να περάσουμε το Αιγαίο. Ξεκούμπωναν οι καστανιές (χάλκινα σκεύη μεταφοράς φαγητού likeTupperware:)) γεμίζαμε τη χούφτα, παίρναμε κι ένα κομμάτι ψωμί στο άλλο χέρι και βγάζαμε το ταξίδι. Όσο τους σκέφτομαι, άλλο τόσο τους λιγουρεύομαι.
Πάμε να τους φτιάξουμε λοιπόν...

~ΡΑΒΑΝΙ (πειραγμένο)~


Συνήθως...για να μην πω πάντα, πειράζω λιγάκι τις αρχικές συνταγές. Μ' αρέσει να βάζω την δική μου πινελιά. Έτσι και αυτην την φορά πρόσθεσα αμυγδαλάκια για EXTRA γεύση, χυμό πορτοκαλιού για περισσότερη υγρασία, και amaretto στο σιρόπι για άρωμα.
Αααααννν και δεν ειμαι ο Παρλιάρος, μπορώ να πω οτι τα κατάφερα!!
Αν δεν με πιστεύετε.............ρωτήστε τον Γιώργο που τραταρίστηκε!!!!
Καλή γλυκιά εβδομάδα.

~ Κέικ μήλου ~

Όταν κλείνεις τα μάτια στην πρώτη δαγκωματιά...
ΥΛΙΚΑ
150 γρ βούτυρο
2 ½ φλ αλεύρι ΓΟΧ
4 μεγάλα μήλα
4 αυγά
1 κτγ baking powder
3 κτΣ ζάχαρη σκούρα
3 κτΣ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 λεμόνι (από λεμονιά!!)

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ για ένα ελαφρύ βραδινό!!

ΥΛΙΚΑ

• 1 μεγάλο μαρούλι ‘σαλάτα’
• 1 ντομάτα
• Λαδοτύρι Λέρου ( δωράκι, από τις διακοπές των κουμπάρων μου )*
• 2 φιλέτα κοτόπουλου πανέ ( περίσσευμα από το μεσημέρι)
• Λίγο σουσαμάκι
• Λάδι, μουστάρδα, λίγο κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, αλάτι και ελάχιστη σκόνη σκόρδου ( όλα μαζί χτυπημένα σε βαζάκι ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όπως ακριβώς την φαντάζεστε, ή όπως σας έρθει!!!!

Συνήθως οι φίλοι ανταλλάσουν μεταξύ τους μετά τις διακοπές, κεράκια, κούπες, και διάφορα μικρά ενθύμια από τα μέρη που επισκέφτηκαν το καλοκαίρι τους.
Οι δικοί μου, μου φέρνουν τυριά, ζυμαρικά, αρωματικά λάδια, ποδιές κουζίνας, μαγειρικά και κουζινικά σκεύη, μπαχαρικά και οτιδήποτε έχει να κάνει με το αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού μου, την κουζίνα μου.
Τυχαίο?? Ευτυχώς.. δεν νομίζω!!!

~Μανίτες κουμαρένιες ή αλλίως Lactarius deliciosus~




IMG_0183
Ένας απίθανος μεζές που μας δίνει σχεδόν πάντα απλόχερα η φιλόξενη σαμιώτικη γη.
Οι γνωστές στη Σάμο κουμαρένιες μανίτες, φυτρώνουν κάτω από κουμαριές και πευκοβελόνες από Οκτώβρη μέχρι και Γενάρη, για να φυτρώσουν χρειάζονται υγρασία και ήλιο.
Από μαθητής του δημοτικού περίμενα να σχολάσω για να ξαμοληθώ στο κοντινό δασάκι για να βρω και να τηγανίσω το πεντανόστιμο αυτό μεζεδάκι.



~ Καρυδόπιτα με ΚΑΚΑΟ ~

Προθάλαμος (όπως πρόλογος) : Η Μαρία ξαναχτύπησε!! Αυτή τη φορά πολλαπλώς. Εκτός από την κουζίνα της, έχει μεγάλη τρέλα και με τη φωτογραφία. Με την παλιά της μηχανή είχε τραβήξει υπέροχες εικόνες, που μπορείτε να δείτε, πατώντας ΕΔΩ, ΕΔΩ ή ΕΔΩ!!! 
Όταν πρόσφατα η Sony που είχε χάλασε, την καρδιά της έκλεψε μια Pentax με τεράστιο zoom. Προσπαθώντας τώρα να μάθει τα κόλπα της, άρχισε να φωτογραφίζει εντός της κουζίνας, οπότε προέκυψαν άμεσα 2 αναρτήσεις και όπως μου υποσχέθηκε, έπεται συνέχεια (ήταν να μη πάρει φόρα). 
Η γλυκιά ανάρτηση που ακολουθεί είναι όλη μα όλη δική της!! 



Ένα εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο γλυκάκι χωρίς πολλά αυγά και (χωρίς) μεγάλη ταλαιπωρία!!!!!!!


ΥΛΙΚΑ
• 1 ¼ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
• ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι μπέικιν
• 1 κουτ. γλ. γεμάτο κανέλα
• ¼ κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
• 3 κουτ. σπ. γεμάτες κακάο
• 2 βανίλιες
• 6 αυγά
• 1 φλ. ζάχαρη
• 1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
• ¾ φλ. σπορέλαιο


ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι
• 3 φλ. νερό
• 2 φλ. ζάχαρη
• 1 βανίλα
• 2 κτΣ κονιάκ
• Μισό λεμόνι (στυμμένο)


~ Κόκορας κρασάτος (Coq Au Vin) ~

Μια Κυριακάτικη συνταγή για μια Φθινοπωρινή Δευτέρα!!

ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας 1½ κιλό
4 κτσ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
2 κτσ αλεύρι
½ φλιτζάνι brandy
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι λιαστό μοσχάτο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κτσ πελτέ ντομάτας
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό θυμάρι ρίγανη & 1 δαφνόφυλλο