Οκτωβρίου 2010 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Σταφιδόψωμα Αγγελικά



Συνταγή αφιέρωμα είναι τούτη η σημερινή!! Οι περισσότεροι (ες) αν όχι όλοι εδώ πέρα, γνωρίζετε για το υπέροχο βιβλίο της Αγγελικής Ξανθάκη, της δικής μας Κικής «μικρή κουζίνα – ψωμιά & ζύμες», που παρεμπιπτόντως πρόσφατα κυκλοφόρησε στη 2η έκδοσή του από το Εντυπο!! 
Κατάφερα και κράτησα στα χέρια μου το προτελευταίο τεύχος της 1ης έκδοσης. Το τελευταίο κληρώθηκε στο 1ο GR food bloggers camp!!!




Πέρα από την επιμελημένη έκδοση, τις φοβερές ζυμαρένιες συνταγές τις αναλύσεις τις συμβουλές τις επεξηγήσεις και τις καταπληκτικές φωτογραφίες, στο βιβλίο που κρατάω, υπάρχει κάτι στην πρώτη σελίδα του, που το κάνει υπέροχα δικό μου : είναι η ξεχωριστή ζεστή αφιέρωση της Κικής !!
Ξέρω ζηλεύετε τώρα λίγο, αλλά τι να κάνουμε;; Συμπάθειες είναι αυτές!!!
Ξεφυλλίζοντας τις 130 πολυτελείς σελίδες του, από τις 55 συνταγές που προσπάθησαν να με πλανέψουν (και το κατάφεραν όλες τελικά!), εκείνη που με λύγισε με την πρώτη ματιά, ήταν μια παλιά μου αγαπημένη, που εδώ πέρα φόρεσε τα "καλά της" και δε μου άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης: 
«Ή εμένα ή καμιά» μου ψιθύρισε κλείνοντας πονηρά το μάτι και γύρισε αποφασιστικά το κουμπί του μίξερ...
Μάζεψα τα ... υλικά μου όσο πιο γρήγορα μπορούσα και προσπάθησα να συγκεντρώσω το μυαλό μου, που ήδη έπλαθε μυρωδάτες ονειρικές εικόνες...
Το αποτέλεσμα δικαίωσε απόλυτα την εκλογή μου κι αφού η συγγραφέας «ενέκρινε» τις φωτογραφίες μου, είμαι πια έτοιμος για την παρουσίαση της συνταγής!!!

CHEESECAKE


Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!!
Σίγουρα υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του γλυκού, αλλά την συγκεκριμένη δεν την αλλάζω με τίποτα. Μου την έμαθε μια αγαπημένη μου θεία στην Κέρκυρα  (η θεία Ελένη) και όποτε την φτιάχνω την θυμάμαι με πολύ αγάπη!

Σας κερνάω λοιπόν ( δυστυχώς από απόσταση ) το αγαπημένο αυτο γλυκό όλων των φίλων μου αλλά και του μικρού μου.
Το Σάββατο το απόγευμα είχε καλέσει στο σπίτι κάποιους φίλους του και όταν τον ρώτησα τι γλυκάκι να ετοιμάσω μου απάντησε, "εεεεε cheesecake, εννοείται βρε μαμά!!!
Οπότε το γλυκάκι έκλεισε. Το φαγητό το άφησε πάνω μου, πάλι καλά!!
Είναι τρομερά γρήγορο και εξαιρετικά εύκολο. Αν έχετε και σπιτική μαρμελάδα, (αληθινή), ακόμα καλύτερα. Εγώ χρησιμοποίησα το τελευταίο μου βαζάκι!!

~ Το σπανακόρυζο της βροχής ~


Όταν ο καιρός είναι στη βροχή, καταφεύγω πάντα σε συγκεκριμένα φαγητά. Φασολάδα, γίγαντες, φακές, ρεβιθάδα, σπανακόρυζο, άγρια χόρτα με σαρδέλες ψητές κλπ.
Για όλα «φταίνε» τα παιδικά βιώματα …
Είχα αγοράσει πρόσφατα σπανάκι για πίτα, αλλά ο καιρός με έσπρωξε και το ‘φτιαξα με ρύζι :)



~ 1st GR food blogger Camp ~

Βρισκόμαστε ήδη στο 2ο 24ωρο μετά κι όμως το μυαλό μου και η καρδιά μου, βρίσκονται ακόμα στο κτίριο της οδού Πειραιώς στον Ταύρο.

Bagels : Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών*

Ιούλιος 2010 : Αφού χορτάσαμε ποδαρόδρομο φωτογραφικές λήψεις και σνίτσελ στη Βιέννη, αποφασίσαμε «στο φτερό» να πάμε εκδρομή στη Μπρατισλάβα
Η διαδρομή με το τρένο 1 ώρα και το εισιτήριο με επιστροφή αυθημερόν, σχεδόν «τσάμπα»!! Η μέρα ηλιόλουστη, το ταξίδι υπέροχο και η διάθεση στα ύψη.
Μετά τις πρώτες εντυπώσεις για την πόλη που ολοένα και γίνονταν καλύτερες κι αφού είχαμε απολαύσει έναν εκπληκτικό καφέ και πανοραμικές εικόνες, βρεθήκαμε κοντά στο μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Απέναντι από την Ελληνική πρεσβεία υπάρχει ένα εστιατόριο με ονομασία Bagel & Coffee STORY!  
Oh, My, God!!! που λέει και η φίλη μου η Tia! Ήταν η πείνα, ήταν η κούραση απ το περπάτημα, ήταν το περιβάλλον, διαλέξαμε 2 τεράστια από το menu και τα καταβροχθίσαμε!! Υπέροχη τραγανή ζύμη, φανταστική γέμιση, καταπληκτική γεύση. Φεύγοντας από εκεί «πήρα» και τα 3 αυτά μαζί μου και θα έσκαγα αν δεν κατάφερνα να τα ξαναζήσω «οίκαδε»! Έψαξα κι έμαθα την ιστορία τους, πειραματίστηκα με διάφορες συνταγές και να ’μαι…


ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ





Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Μιας και κρύωσε ο καιρός, είπα να υποδεχτούμε το φθινόπωρο
με μια ανάλογη συνταγή.
Μια σουπίτσα εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη. Ελπίζω να τρώτε τα μανιτάρια!!!!!


~Σάμαλι Πολίτικο~

Στο γυμνάσιο που πήγαινα, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, ερχόταν στα διαλείμματα στην αυλή, ένας πλανόδιος γλυκατζής, ο Γιάνναρος, που πουλούσε σε σακουλάκια, στριφτές χρωματιστές, αρωματικές, υπέροχες καραμέλες που έφτιαχνε ο ίδιος, μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο, παστέλι και σαμαλάκι. Μικρά κομμάτια που σε χόρταιναν με τη γεύση τους και όχι με τον όγκο και την ποσότητά τους.
Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά, τον θυμήθηκα...
Η συνταγή με ελάχιστες αλλαγές περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ της κ. Βέφας Αλεξιάδου και είδε «τα φώτα της δημοσιότητας» από τα χέρια μου, πριν από ~20 χρόνια.
Εκεί στα άγουρα χρόνια της ενασχόλησής μου με την κουζίνα που (τότε) περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ζαχαροπλαστική.
Η ανάρτηση είναι "χάρισμα" στις κυρίες του Buzz (Orelia, Νατασσάκι & Ντίνα) που είχαν την υπομονή να περιμένουν :)

ΣΠΕΤΣΟΦΑΙ (όχι Πηλιορίτικο….δικής μου εμπνεύσεως)


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

Πρόσφατα επισκέφτηκα τους γονείς μου όπου ο πατέρας μου, (γνωστός λάτρης του οίνου και του καλού μεζέ)!! μόλις είχε παραλάβει ως «δώρο» από κάποιον φίλο του λουκάνικο από τη Θήβα. Όπως καταλάβατε και οι φίλοι του πατέρα μου μόνο φαγώσιμα δώρα του φέρνουν. Είναι τα μόνα που εκτιμά δεόντως!
Άρχισε λοιπόν τις γαλιφιές του τύπου
« Μαρία.. ξέρεις να φτιάχνεις σπετσοφάι»?? λέεεεεμε τώρα….δεν ήξερε ότι ξέρω.
Ποτέ δεν μου ζητάει άμεσα να του φτιάξω αυτό που θέλει, το πάει πάντα πλάγια λες και του΄χω πει ποτέ όχι.
«Μωρέ.. να.... μου έφεραν λίγο λουκάνικο, ιδανικό για σπετσοφάι και το βραδάκι θα βρεθούμε με τα παιδιά, ( οι φίλοι που λέγαμε) και σκέφτηκα να τους το πάω»!!
« Ε, θα προσπαθήσω» λέω και εγώ, τι να έκανα? Και εξαφανίστηκε να πάει να φέρει τα υλικά μήπως και αλλάξω γνώμη και του φύγω και του μείνει το λουκάνικο αμανάτι. Όχι ότι θα πήγαινε χαμένο βέβαια..
Έτσι λοιπόν έγινε ένα τέλειο μεζεδάκι για τις κρύες μέρες που θα έρθουν. Μην κοιτάτε την παρέα του κυρ Σπύρου ( πατέρας ), αυτοί δεν έχουν τέτοια θέματα. Είναι ικανοί να το φάνε και με καύσωνα!!!!
Ζητώ κατανόηση για τις photo, διότι είναι από το κινητό μου. Εγώ επίσκεψη πήγα!!!!!