Δεκεμβρίου 2010 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~ Κοτόπουλο με Κριθαράκι ~


Τα γλυκά μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα!! 
Ένα φαγάκι απλό, καθημερινό, που με τη συνοδεία ενός καλού ( Σαμιώτικου ) κρασιού, μεταμορφώνεται στη στιγμή σε γιορτινό!!!  


ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ


......ή αλλιώς πίτα Καισαρείας.


Να κάνουμε και κάτι αλμυρό έτσι για αλλαγή!:-)))

ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ



"Που τα΄χω ξαναδεί"?????
"Που τα΄χω ξαναδεί¨...... 


Μήπως σας θυμίζει κάτι η φωτογραφία?? Αν ναι τι να πώ? Μπράβο μου!


Γιορτινοί Κατάδες Σάμου, της κας Ξένης

Κατάδες : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΣΑΜΟΥ

Πιτσιρικάς είχα «θέμα» με το συγκεκριμένο γλυκό…!
1ον δεν το έφτιαχνε η μάνα μου!! Στο σπίτι είχαμε πάντα μακαρόνες, μπακλαβά, κανταΐφι, «παπουτσάκια» και κουραμπιέδες Ν. Καρβάλης στο άσπρο σκληρό κουτί. Κατάδες ούτε για δείγμα! Δεν μου ήταν λοιπόν οικεία η γεύση. Αλλά δεν είχα «θέμα» από την "άγνωστη" γεύση. 
Η παρασκευή του συγκεκριμένου γλυκίσματος απαιτεί αρκετό «βούτυρο». Πήγαιναν οι γυναίκες στο μπακάλη και όταν ζητούσαν «βούτυρο», αυτός άνοιγε ένα μεγάλο ντενεκέ, έχωνε μέσα μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα κι άφηνε πάνω σε μια λαδόκολλα ένα λιπαρό πράγμα άγνωστης προέλευσης. Αυτό είχε μεγάλη επίπτωση στη συνολική γεύση του γλυκού. Αν τύχαινε και είχαν ταγκίσει λίγο και τα καρύδια, ερχόταν κι έδενε το πράγμα «μια χαρά»!!
Αλλά ούτε αυτό ήταν η πραγματική αιτία που τους είχα πάρει με στραβό μάτι… Αλλού ήταν το πρόβλημα : Βγαίναμε στους δρόμους του χωριού μόλις σουρούπωνε τις παραμονές των Γιορτών να πούμε τα «Κάλαντρα» για το χαρτζιλίκι κι όταν πηγαίναμε σε καμιά γιαγιά, αφού μας έβαζε να τα πούμε όλα, στο τέλος αντί για το «προϋπολογισμένο» δίφραγκο, μας έδινε … κατάδες!!!! Πολύ θέλει να τους αντιπαθήσει κανείς ;))
Το 2008, παίρνοντας αφορμή από μια έκδοση, τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Σάμου, έβαλα λίγο πριν κλείσω χρόνο στο Μπάλο μου, την ανάρτηση με τους Κατάδες της γιαγιάς Σταματούλας (είδατε που σας έλεγα, οι γιαγιάδες τους φτιάχνανε πάντα!!). 
Τον περασμένο μήνα έφτιαξα μισή δόση για να τους ξαναθυμηθώ!! Πήγα και μερικά κομμάτια στη δουλειά και τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η maria mas. ας πούμε ενθουσιάστηκε (αυτή βέβαια είναι στο κόλπο)!! Ο φίλος μου ο Πολ. τον «κατέβασε» με αρκετή νοσταλγία (τυχαίνει πατριώτης μου) παρόλο που πάντα προτιμούσε,απ ότι μου είπε, τα σιροπιαστά των Χριστουγέννων και στο τέλος αποφάνθηκε : «Πολύ καλός, αλλά η κυρία Ξένη (η μαμά του) τους κάνει καλύτερους!!»
«Συνταγή έχουμε ;» του είπα!!
«Αμέσως!!», αποκρίθηκε. Σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου και σε λίγη ώρα είχαμε τη συνταγή χειρόγραφη.

Την έφτιαξα πάλι δοκιμαστικά σε μικρότερη δόση και τελικά, είχε μεγάλο δίκιο : Η κυρία Ξένη τους κάνει καλύτερους !!!!



ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΝΤΟΡΑΣ

 
ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΝΤΟΡΑΣ
Μιας και έρχονται τα Χριστούγεννα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και τα γλυκάκια μας, για να γεμίσει το σπίτι μας ωραίες μυρωδιές. Θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή της μαμάς μου, η οποία όποτε φτιάχνει αυτά τα μελομακάρονα και τα μοιράζει δεν υπάρχει περίπτωση να μην της ζητήσουν την συνταγή. Εμείς βέβαια αυτά τα μελομακάρονα δεν τα φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα αλλά σχεδόν συνέχεια, χωρίς να τα σιροπιάσουμε (μελώσουμε), σαν μπισκότα (μακαρόνες). Ας δούμε λοιπόν τα υλικά που θα χρειαστούμε:

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΕΙΚ



'Εφτιαξα ένα κεκάκι για το πρωινό το οποίο στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία οπότε είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Του κότσαρα και τον άγιο των ημερών και το στόλισα παρέα με τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα.....αλλά δεν κράτησε για πολύ! Ήταν ... λίγα τα ψωμιά του!!

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ CHOCO-MUFFINS

Editorial
Σήμερα θα  ξεκινήσουμε τη μέρα και την εβδομάδα μας με καλωσορίσματα! Ένα καινούριο μέλος, μια νέα και νεαρή φίλη, έρχεται να μπει στην παρέας μας  και να μοιραστεί μαζί μας τις γαστρονομικές της ανησυχίες. Όταν μου ζήτησε χώρο στην κουζίνα μας, δέχθηκα με μεγάλη χαρά, μιας που είμαι απόλυτα σίγουρος για το ποιοτικό της γούστο, την ευαισθησία  και τις ικανότητές της!!
Ας υποδεχθούμε ζεστά (το απαιτούν και οι καιρικές συνθήκες) τη φίλη μας τη ratatui, κατά κόσμον Τζένη!!!
Καλώς όρισες  Τζενάκι!!!! Γιααα ... κάνε παιχνίδι :)

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ



Άντε να μπαίνουμε σε γιορτινό κλίμα και στην δική μας κουζινούλα!!
Μπισκοτάκια σε Χριστουγεννιάτικα σχήματα διακοσμημένα με γλάσο και σοκολάτα.

~ ΕΣΚΑΛΟΠ ΤΥΛΙΧΤΑ ~

«Εσκαλόπ» λέγεται φέτα κρέατος ή πουλερικού που το έχουμε χτυπήσει για να γίνει λεπτό!! Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όχι πολλά, η κατάληξή τους ήταν στο τηγάνι, παναρισμένα με αλεύρι αυγό και γαλέτα. Σπουδαίο πιάτο, αλλά κουραστικό τουλάχιστον για μένα. Από τότε που ανακάλυψα τον 3ο δρόμο για το «σοσιαλισμό» (άσχετο) έγιναν εξίσου ποθητά κι αγαπημένα. Η γέμιση δεν είναι ίδια κάθε φορά. Η σημερινή εκδοχή έχει να κάνει και με την πληθώρα των υλικών που έτυχε να βρίσκεται στον ψυκτικό θάλαμο της οικίας μου. Συστήνεται με άκρατο ενθουσιασμό!!!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ




Μιλώντας στο τηλέφωνο με την θεία από την Κέρκυρα, πήρα την ιδέα για το σημερινό φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φτιάξει ποτέ γίγαντες με αυτό τον τρόπο αλλά μπορώ να πω ότι για ακόμα μια φορά είχε απόλυτο δίκιο.!!! Πιάτο νοστιμότατο και χορταστικό.