~Μοσχαράκι Ραγού~ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

~Μοσχαράκι Ραγού~

36
Ξέρω, ξέρω έχω «τεμπελιάσει» τώρα τελευταία. Όλο τα κορίτσια της παρέας βάζω μπροστά για να …βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δε λουφάρω όμως!! Αλήθεια λέω. Διευρυμένα ενδιαφέροντα και υποχρεώσεις προσωπικές και επαγγελματικές (Πες Μαρία Μας., πες!!) μου κλέβουν πολύτιμο χρόνο κυρίως από την επιμέλεια των αναρτήσεών μου!!!!
Με τη σημερινή «καθαρίζω» για καμιά βδομάδα και ετοιμάζω ένα μεγάλο αφιέρωμα στα ... «δάνεια» !!!!
Με όσους και όσες επικοινώνησα μέσω fb για μια πρώτη εκτίμηση διαθέσεων σχετικά με την εκδήλωση που έχουμε στα σκαριά, θέλω να πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ για τις άμεσες και ενθουσιώδεις αντιδράσεις και εντός της εβδομάδας που θα οριστικοποιήσω τις …τεχνικές λεπτομέρειες, θα προβώ σε επίσημες ανακοινώσεις!!!! Μείνετε στο ακουστικό σας!!!!!
Το φαγάκι μας σήμερα, είναι από εκείνα τα κλασικά στα παλιά Κυριακάτικα τραπέζια, που ονειρευόμασταν ολόκληρη την εβδομάδα. Μοσχομύριζε το σπίτι, μέχρι έξω στο δρόμο. Κοπιάστε να δοκιμάσετε και μη κάνετε τσιγκουνιές ...στο ψωμί!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σπάλα χωρίς κόκκαλο
½ φλ παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κτΣ αλεύρι
½ κιλό πατάτες
1 ποτηράκι λιαστό μοσχάτο Σάμου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 κιλό ώριμα ντοματάκια
1 κτγ ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο μαϊντανό
1 κτΣ μπελτέ

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα στο multi και τα δουλεύουμε για 1 λεπτό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το κρέας κομμένο σε μερίδες, μέχρι να πάρουν χρώμα απ όλες τις πλευρές.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τη σάλτσα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα.
Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες στα 4 και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για άλλη 1 ώρα.
Στη μισή ώρα ενδιάμεσα, προσθέτουμε το κρασί.
Σερβίρουμε μερίδες με μπόλικη σαλτσούλα.

Την Κυριακή που το φτιάξαμε σπίτι, είχα βάλει και ένα καρβέλι στη γάστρα, οπότε …. κόλαση!!


Ήπιαμε έναν υπέροχο κόκκινο ΑΡΙΟΥΣΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ, δώρο του φίλου μου που αυτοαποκαλείται ..."αφεντικό"!!
Οίνος από τις ποικιλίες Χιώτικο Κρασερό και Αγιαννίτης.
Ελκυστικό Πορφυρό χρώμα, άρωμα κόκκινων φρούτων και βανίλιας, πλούσιο και ισορροπημένο στο στόμα.

Στη γη της Αμανής, στην Αρχαία Αριουσία, φημισμένη για τα περίφημα κρασιά της, παράγεται και εμφιαλώνεται ο ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ ΑΥΣΤΗΡΟΣ.
Κόκκινο ξηρό κρασί, από τις τοπικές ποικιλίες Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης.
Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε πλαγιές με υψόμετρο 200-500 μέτρα

36 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Πω πω Γιώργο μας!!!!
    Θέλω και πατατούλες τηγανιτές όμως γιατί με τέτοια σάλτσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν από τα αγαπημένα μου Κυριακάτικα φαγητά. Ο μπελτές είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτό το φαγητό και αν είναι και σπιτικός, όπως τον έφτιαχναν οι παλιότεροι, ακόμα καλύτερα !! Δεύτερο ρόλο είχε η πατάτα, που χύλωνε και έκανε την σάλτσα πιο πηχτή και δώσε βουτιές με το ζυμωτό ψωμί. Γιώργο μου άνοιξες την όρεξη για τα καλά . Θα πω στην Τζένη να μου το κάνει οπωσδήποτε. Χαιρετισμούς στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο φαγητό και από τις φωτογραφίες!! άκρως λαχταριστό!!
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ά ρε Γιώργο!Μπράβο σου...Ξέρεις να ζείς,και να τρώς!
    like-like-like!!!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστό! Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τσιγκουνιές στο ψωμί???
    Σου φαίνομαι εγώ για τσιγκούνα?? χα χα χαα!!!
    Απίστευτα νόστιμο φαγάκι Γιώργο μου!!

    Περιμένουμε λεπτομέρειες για την συνάντηση, θα χαρώ πολύ να γνωρίσω πολλούς από εσάς, μιας και δεν ήμουν τυχερή στην πρώτη συνάντηση.
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήρθα ... ήρθααααααααα κι έφερα και μια φρατζόλα ψωμάκι παραμάσχαλα χεχε
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένο φαγητάκι!!! τι ετοιμάζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω Γιώργο μου, συμμαθητά μου, θα κάτσω στο τελευταίο θρανίο μαζί με το Λιλακι και θα το απολαμβάνουμε με τις τηγανιτές πατατούλες !!!!!
    Ααα! και που είσαι? φτιάξε καινούργιο ψωμάκι γιατί το πρώτο φαγώθηκε ήδη με τέτοια σαλτσούλα !!!!χαχαχαχα

    Με ενημέρωσε το Λενιώ και κατα πάσα πιθανότητα θα έρθω και εγώ στην μπλοκοπιτοσύναξή μας !!!!!

    φιλια Γιώργο μου, καλή βδομάδα και φιλάκια στο Μαράκι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραιότατο φαγάκι, μου θυμίζει και εμένα Κυριακές παλιά...
    Το τιμούμε οικογενειακώς!!!

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχουμε κάνει 'βούτες' με αυτό το φαγητό.......αμέτρητες!!!Πραγματικα υπέροχο,κλασικό πιάτο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέχρι το Βερολίνο μύρισε το μοσχαράκι σου!!!
    Κόπιασα με το ψωμί και το γιαούρτι μου για να μυρίσει παιδικές Κυριακές το σπίτι...
    Και τί τέλειο κρασί είναι αυτό που μας προτείνεις; Το βρίσκουμε άραγε εκτός Ελλάδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειο, λαχταριστό και κλασσικό "μαμαδίστικο" φαγητό!!!
    Φρέσκο ψωμί στη σάλτσα και....να μη σταματάς!!!!
    Μπράβο Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έφτασε και η συνήγορος του..."αρμοδίου"! Αλήθεια λέει!!!! Για τα προσωπικά δεν ξέρω, αλλά για τα επαγγελματικά μπορώ να εγγυηθώ πως τόση δουλειά έχει χρόνια να πλακώσει! Και παρόλα αυτά μας ετοίμασε αυτό το καταπληκτικό πιάτο. Μπράβο Γιώργο! Εγώ θα το πάρω χωρίς το κρεατάκι ( σας το χαρίζω ), μαζί με φρέσκο ψωμάκι και τυράκι! Ξέχασα..θα πάρω και ένα ποτηράκι κρασί απο αυτό του Αφεντικού!!
    Φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφεντικό ειπε
    Καλημέρα σας αγαπητέ "αρμόδιε" και
    "ιθύνοντα νού " του ιστολογίου..
    Μετά τη μακαρία λούφα των εορτών,παρά τις περί του αντιθέτου
    υπερασπιστικές ιαχές των συνηγόρων,
    αποφασίσατε να μας μαγειρέψετε ενα
    εξαιρετικό ομολογουμένως "ελληνικότατο" πιατάκι.Δεν γνωρίζω αν η επιτυχία
    του οφείλεται ισως σε πρότερη κατανάλωση Αριουσίου,το ΕΥΓΕ πάντως
    το δικό μου προέρχεται εκ καρδίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κλασικό , αγαπημένο και το κρασί σου τέλειο!!

    καλημέρα Γιώργο και σε ολη την παρέα σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κόλαση Γιώργο μας και εδώ την διαφορά την κάνει το Σαμιώτικο κρασάκι... κι αφού το συνόδευσες με Αριούσιο Οίνο, σ' αγαπάω πιο πολύ εγω το περήφανο Χιωτάκι, ο καλύτερος και ο πρώτος οίνος από την αρχαιότητα.... γιατί το νησί μου δεν βγάζει μόνο μαστίχα, μανταρίνια, ντοματάκια .....βγάζει και το καλύτερο κρασί.
    Ψωμί καρβέλι ολόκληρο μ' αυτό το φαγάκι, θα το δοκιμάσω με τη δική σου εκδοχή αυτή την Κυριακή.
    Φιλιά πολλά και μας αποζημίωσες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Λίλα
    Χαλάω εγώ χατίρια;;
    Τηγανιτές; Τηγανιτές!!
    Αφού την κάνεις που την κάνεις την αμαρτία κάνε τη σωστά!! Συμφωνώ!!
    Φιλιά Λίλα μου
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @nik pit
    "Νικόλα, Νικόλα, έχεις δίκιο σ’ όλα" :))))
    Και μπελτές σπιτικός (Γιάννη, έφτιαξε η Τώνια;;;) και σάλτσα χυλωμένη!!!!
    Καλή όρεξη λοιπόν θα σου ευχηθώ!!!!
    Φιλιά σε όλους
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
    Ευχαριστώ πολύ Μαράκι!!!
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @agrampelli
    Βρε καλώς το, το κορίτσι!!! Ευχαριστώ πολύ Ντινούλι μου :)
    Να είσαι καλά
    Κι εγώ άλλα τόσα like του έβαλα :)))
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. mam mam!!!!! Poies tsigkounies! Ti mas perases gia tipota adinates???xixi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @mia maria
    Να είσαι καλά Μαρία μου!!!
    Ευχαριστώ πολύ
    Ζητώ συγγνώμη που δε σε ενημέρωσα άμεσα.
    Μου είπε η Κική σχετικά. Θα το κάνω μόλις είναι οριστικό. Και αυτό είναι δέσμευση :)
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ΕΛΕΝΑ
    Τσιγκούναααα;; Προς Θεού!!! Μη τυχόν και ξεμείνουμε… Γι αυτό το ανέφερα :))))
    Ευχαριστώ πολύ Λενιώ μου
    Κι εγώ θέλω πολύ να γνωρίσω κι εσένα και όσες (ους) δε μπόρεσαν να παραβρεθούν στην 1η μας.
    Θα τα πούμε σύντομα φαντάζομαι
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Asteri
    Αααα, να παιδί, να μάλαμα!!!
    Καλά που έκανες Μαράκι κι έφερες τη φρατζόλα σου! Αν ξεμείνουμε να μας φιλέψεις καμιά μπουκίτσα :)))
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @manousina
    Καλώς την!! Να είσαι καλά manousina!!
    Ανακοινώσεις προσεχώς!! Υπομονή :)
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Maria B.
    Τα πιο καλά παιδιά στο τελευταίο θρανίο κάθονται Μαριώ μου!!!
    Αλεύρι ντόπιο απ το μύλο έχω! Γάστρα πήλινη έχω!!
    Καρβέλια να φάνε κι οι .. «κότες» (που λένε!!!!) :))))
    Θα χαρώ πολύ να ξαναβρεθούμε
    Θα έχετε νέα μου σύντομα, οπότε ελπίζω σε οριστικά καταφατικές απάντήσεις!!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Εφη
    Οι κοινές αναμνήσεις είναι που δένουν τους ανθρώπους Έφη μου!!
    Να είστε καλά όλοι οι ... τιμητές :))
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @RIRI
    Και χωρίς σωσίβιο μάλιστα!!!! Παίρνεις φόρα και πέφτεις κατευθείαν ... στα «βαθειά» !!!
    Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου
    Φιλιά
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @thalassamov
    Μεγάλη η χάρη του θαρρώ!!
    Τι καλά που έκανες, με το ψωμάκι και το γιαουρτάκι σου!!!
    Αν πατήσεις πάνω στο link που έχω βάλει, πολύ πιθανό να βρεις πληροφορίες.
    Είναι στ’ αλήθεια υπέροχο!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Dafni
    Κι εγώ Δάφνη μου, της μητέρας μου ( και της πεθεράς μου να πω την αλήθεια) είχα στο νου μου όταν το έφτιαχνα!!!!!
    Ευχαριστώ πολύ καλή μου
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @maria mas.
    Βρε καλώς τα παιδιά τα δικά μας!!! Τη συνηγορίνα μας !!! Α γεια σου. Πες τα!!!! Γιατί τα λέω και δε με πιστεύουν μερικοί!!!
    Να είσαι καλά εσύ κι από σαλτσούλα μπόλικη :)
    Το κρασάκι είναι απίστευτα εντυπωσιακό! Ένα ποτηράκι δε θα σου φτάσει.. Πίστεψέ με :))
    Φιλιά πολλά & να χαίρεσαι το καμάρι σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Ανώνυμος
    Αυτό κι αν φίλε μου είναι σφάξιμο με το βαμβάκι!!!
    Τι «μακαρία λούφα», τι «ιαχές των συνηγόρων», τι «σουρωμένος θα ’ρθω πάλι»!! Και μετά πάρε κι ένα ΕΥΓΕ από καρδίας προερχόμενο :)
    Άσε την ελληνικότητα του πονήματος ;; «Τα λέω στη νύφη να τ' ακούει η πεθερά» ένα πράγμα!! Α πα πα πα!!! Κάνε φίλο να δεις καλό!!! :)))
    Σ’ ευχαριστώ πολύ «αφεντικό» κι όσα είπα για τον Αριούσιο, πέρα για πέρα αληθινά είναι!!!!
    Να είσαι καλά παλικάρι μου
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Afroditi
    Σ’ ευχαριστούμε πολύ Αφροδιτούλα μου
    Να είσαι καλά
    Πολλά φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Taste Advisor
    Χαίρομαι στ αλήθεια που ανακάλυψες από προέρχεται η ασύλληπτη γεύση του φαγητού μου!! Το λιαστό είναι Ποπάκι !!! Μπράβο σου κοπέλα μου!
    Για να λέμε όμως και του «στραβού» το δίκιο Πόπη μου, εγώ Χιώτικο κρασί, δεν είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα. Θεωρούσα ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Άλλαξα την άποψή μου άρδην, μετά τα δώρα του φίλου μου. Στη Χίο όσες φορές είχα πάει, ούζο έπινα!!! Το πανέμορφο νησί σας (και λίγο δικό μου, αφού οι πρόγονοί μου εκ Καππαδοκίας ορμώμενοι - διωκόμενοι, εκεί πάτησαν το πόδι τους και μερικοί απ αυτούς ρίζωσαν στο νησί. Το ότι προέκυψε η Σάμος στην πλώρη μου, οφείλεται καθαρά στα όμορφα μάτια της γιαγιάς μου στην ακρογιαλιά, που πλάνεψαν τον παππού μου στο καΐκι κι έριξε άγκυρα στο Μπάλο) κι αυτά τα 3 προϊόντα που αναφέρεις να έβγαζε μόνο, πάλι μυροβόλος θα ήταν!!!! Τώρα είναι και μεθυστική!!!!
    Καλομαγειρεμένο να είναι το Κυριακάτικό σας και καλοφάγωτο
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @donkey and the carrot
    Εδώ γελάμε στ’ αλήθεια!!!!!! Χα χα χα
    Καλά όμως, αφού επιμένεις εσύ Φοίβη μου, πάρε το και ψωμάκι σου μαζί!!! Μας παίρνει να σου πάμε κόντρα;;;;
    Ευχαριστώώώώώ
    Πολλά φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν