Γκιοζλεμέ - Gözleme | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Γκιοζλεμέ - Gözleme

51
Gözleme είναι μια πολύ γευστική παραδοσιακή τουρκική χειροποίητη πίτα. Το ζυμάρι ανοίγεται σε πολύ λεπτό φύλλο, γεμίζεται με διάφορα απλά υλικά και ψήνεται (παραδοσιακά), πάνω σε SAC. 
SAJ ή SAC, είναι ένα θολωτό μεταλικό σκεύος, που χρησιμοποιείται για να ψήνουν ψωμί. Τοποθετείται πάνω στη φωτιά, και η ζύμη ψήνεται πάνω σ’ αυτό.
Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Goz που σημαίνει μάτι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η ζύμη πετάει «μάτια» (φουσκάλες) ξεροψημένα.
Ανάλογα με τη γέμιση ο Gözleme μπορεί να είναι:
ispanakli = με σπανάκι
karisik = ανάμεικτος με «απ’ όλα»
kasar peynirli = με κασέρι ή άλλο τυρί κίτρινο από γάλα αγελαδινό
katmer = σκέτο
kiymali = με αρνίσιο κιμά
patatesli = με πουρέ πατάτας
peynirli = με τυρί φέτα
«Ακούστε» και την άποψη του Αγγελή:
"Είναι η διαδικασία του ψησίματος στην καυτή μεταλλική πλάκα, που ξεροψήνει τη λεπτή ζύμη και λιώνει τη γέμιση (τυρί, σπανάκι, πατάτα, κιμά ή μια μίξη των παραπάνω), που χαρίζει στην Τουρκική κουζίνα ένα από τα πιο νόστιμα μαμαδίστικα σνακ της.
Αν και η συνταγή του, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και τα υλικά επίσης μετρημένα και γνώριμα, τον καλό γκιοζλεμέ δεν τον συναντάς και πολύ συχνά. Συνήθως σου προσφέρουν μια version σαν άνοστη κρέπα με αδιάφορη γέμιση.
Αν βέβαια η τύχη, σας φέρει σε κάποια υπαίθρια εκδήλωση, ή σε καμιά γιορτή σε κανά πάρκο, αρχίστε να ψάχνετε για τις μαγείρισσες με τα μακριά φουστάνια και τα τσεμπέρια, που καθισμένες ανακούρκουδα μπροστά σε μια στρογγυλή πλάκα, θα ψήνουν γκιοζλεμέδες.
Βέβαια, για να μην σας αφήσω στην τύχη σας, ένα μέρος όπου εγγυημένα θα μπορέσετε να φάτε καλοψημένους γκιοζλεμέδες με λαχταριστή γέμιση, είναι στη Hala. Ένα παραδοσιακό εστιατόριο στην καρδιά του Ταξίμ, με παραφορτωμένη βέβαια φολκλορική ατμόσφαιρα (ωστόσο το προτιμούν και πολλοί Τούρκοι), όπου σε μια γωνιά κάθεται καταγής μια μπιρμπιλομάτα τροφαντή Τουρκάλα, που όλο σκέρτσο και καμάρι πλάθει το ζυμάρι και φουρνίζει λόφους από γκιοζλεμέδες!"

Στην Ελληνική τους εκδοχή τώρα, τους συναντάμε σαν Γκιουζλεμέδες κυρίως στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, που είναι όμως τελείως διαφορετική η προσέγγιση και το τελικό αποτέλεσμα.
Στο Γαστρονομικό Οδηγό Λέσβου, στη σελίδα 14, υπάρχει η σχετική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
3 κουπ αλεύρι
1 κτγ μαγιά ξερή
1 κτγ ζάχαρη
2 κτΣ ελαιόλαδο (extra vergin ELIA MARKOU)
1 ½ κουπ χλιαρό νερό
60 γρ λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση
¼ Φέτα Καλαβρύτων τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και διαλύουμε το μείγμα με ½ κούπα χλιαρό νερό.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι.
Μόλις η μαγιά αρχίσει να κάνει φουσκάλες, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι.
Προσθέτουμε και τι υπόλοιπο νεράκι λίγο – λίγο, και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα για περίπου 30’.
Μεταφέρουμε κάθε κομμάτι πάνω σε αλευρωμένη τάβλα και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο!!
Βάζουμε μέρος από τη φέτα και τον μαϊντανό πάνω στο φύλλο και το διπλώνουμε σε φακελάκι αρχίζοντας από τις απέναντι πλευρές, εσωκλείοντας τη γέμιση.
Σκεπάζουμε τα φακελάκια με πετσέτα για να μη ξεραθούν.
Ζεσταίνουμε στο μάτι ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, (με διαβάθμιση 0-9 στο 6) και μόλις είναι έτοιμο αρχίζουμε να ψήνουμε τα πιτάκια μας.
Δε θέλει πολύ ώρα. Σε 3 λεπτά περίπου μόλις η ζύμη χρυσίσει και πετάξει «μάτια», αλείφουμε την άψητη πλευρά με λιωμένο βούτυρο και γυρνάμε την πίτα από την άλλη.
Ψήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και την αποσύρουμε από το τηγάνι.
Το φύλλο είναι τόσο λεπτό που διακρίνονται τα υλικά της γέμισης
 
Αλείφουμε και τη 2η πλευρά με λίγο βούτυρο, κόβουμε τον γκιουζλεμέ στα 4 και σερβίρουμε. Ταιριάζει απόλυτα με κάποιο ντιπ γιαουρτιού και ντομάτα!!!!
Πίνουμε «Ψηλές Κορφές» που δένει απόλυτα, ή ουζάκι Σαμιώτικο - Χιώτικο - Μυτιλήνης καζανιστό!!

51 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Δηλαδή μια κρέπα..παραδοσιακής προέλευσης!
    Ωραιότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας άναψες τα αίματα τώρα.
    Ωραία ιδέα για την Κυριακή της Τυρινής.
    Θα συναντηθούμε το Σάββατο;;
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααα Γιώργο!Έφαγα πρόσφατα από μια γυναίκα που έχει έρθει από Γεωργία...και έπαθα πλάκα!Τι γεύσεις τι νοστιμιά...έχεις δίκιο σε ότι λες..
    Φιλιά καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειοι οι γκιουζλεμέδες!!! Με ότι γέμιση και να είναι, απίστευτοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πωωωωωωω ζημιές μας κάνεις μεσημεριάτικα Γιώργοοοοοο............ φαίνονται πεντανόστιμα και μυρωδάτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστώ για την αναφορά Γιώργο:)

    τυχαία ανακάλυψα το μπλογκ σου, πολύ μυρωδάτο και νόστιμο μου φαίνεται και θα το παρακολουθώ:)

    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαταπληκτικό.....θα δοκιμαστεί subito!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχες οι πιτούλες Γιώργο. Πολύ ωραία συνταγή και ωραία εκτέλεση.

    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο μου τους γκιουζλεμέδες τους ξέρω αλλά σε τελείως διαφορετική μορφή, και συνήθως γεμιστούς με τυριά.
    Ωραιότατες οι προτάσεις γεμίσματος αυτής της διαφορετικής πίτας και πολύ ενδιαφέρον το ψήσιμό τους στο SAC!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τέλειες, που αφήνω την παραγγελία:)

    μεγάλωσα μαζί με Ποντίους και το σατζ δε σταματούσε από την άνοιξη μέχρι τα πρώτα κρύα στις αυλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργο πολύ λαχταριστά τα πιτάκια και ενδιαφέρουσα η ιστορία τους.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ε μετα από αυτο, πιο πληρης αναρτηση δε γινετε...Εχω βρει εδω τον καταλληλο τούρκο και δοκιμαζω συχνα την ωραια τους γευση. καλο βραδυ και απο εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σαν κρέπα μου φάνηκε αρχικά.
    Μας άνοιξες την όρεξη τώρα, προσωπικά σε πίτες δεν μπορώ να πω όχι! :)
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο post! Συγχαρητήρια.Αξίζει να τα μαθαίνουμε αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!! Βρήκα λοιπόν με τι θα πιώ το κρασάκι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχω Μικρασιάτικη καταγωγή γνωρίζω καλά την γεύση αυτή,μόνο που το λέμε κατημέρι και συνήθως το κάνουμε με γέμιση φέτας και αυγού και παλαιότερα η γιαγιά μου έβαζε στη γέμιση αυτή και βρασμένο ρύζι. Τρώγετε και με ζάχαρη ,σαν γλύκισμα.Ήταν απο τα φαγητά των αποκριών.Μου το θύμισες ευκαιρία να το φτιάξω ίσως μοιάζει και στη γεύση της γιαγιάς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγάπημενε μου νετ φιλε,,,,η πιτα..ειναι ακριβως,,οπως την λές...την φτιάχνεις τέλεια.....
    Η γιαγιά μου...καμια φορά την εφτιαχνε και με κιμά......
    Ευχαριστουμε για τις ομορφες συντάγες σου>.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εξαιρετικό το άρθρο σου και κατατοπιστικότατο! Μπράβο!! Οι φώτο δε.....μου ανοίξαν την όρεξη μέσα στα χαράματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Katerina ante portas
    Παραδοσιακό; ΝΑΙ!
    Ωραιότατο; (το επαληθεύω) ΝΑΙ
    Κρέπα; ΟΧΙ!!!
    Η κρέπα από τη φύση της είναι ένας χυλός με αυγά κλπ που αρχίζει να υφίσταται μόλις απλωθεί πάνω στην καυτή πλάκα.
    Αυτή είναι πίτα με τα όλα της, με ζυμάρι λεπτό σχεδόν διάφανο!!!
    Καμία σχέση νομίζω Κατερίνα :)
    Ευχαριστώ πολύ
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Ξανθή
    Αν δε φύγω Ξανθή για το 3ήμερο, θα ξαναφτιάξω κι εγώ!!!!
    Για το Σάββατο τα είπαμε :)
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Ειρήνη
    Έχεις δίκιο και στα δύο Ειρήνη!!
    Υπέροχη στην απλότητά της :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @agrampelli
    Καλημέρα Ντινούλι!!!
    Φαντάζομαι γεύσεις!!! Αφού εγώ με τον μεγαλόπρεπο ερασιτεχνισμό μου κατάφερα να μουγκρίσω από ευχαρίστηση μόλις δοκίμασα το πόνημά μου,
    σκέφτομαι τι θα δοκίμασες από τους επαγγελματίες!!!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Εφη
    Απίστευτοι όντως Έφη μου!! Σκέψου με λίγη φέτα και λίγο μαϊντανό, με κάνανε να κλείσω τα μάτια!!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @maria mas.
    Είμαι λίγο ...ζημιάρης Μαράκι :) Τέλεια υφή και γεύση!! Πρέπει να τους δοκιμάσεις :)
    Θα σε δω σε λίγο στο τραπέζι με τις τσίκνες :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Angelis
    Σ' ευχαριστώ πολύ Αγγελή!!!! Δε μπορούσα να μην αναφερθώ σε σένα!! Το blog σου ήταν αποκάλυψη και οδηγός για μένα!!
    Τυχαία το ανακάλυψα κι εγώ :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ για την ξενάγηση και την περιπλάνηση!!
    Το έβαλα στο άλλο μου blog το Μπάλο, στους "γείτονες", μιας και η Σάμος απέχει μια ανάσα από τα απέναντι παράλια.
    Να είσαι καλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Λίλα
    Πολύ μου αρέσει η αποφασιστικότητά σου και το Ιταλικό σου Λίλα μου
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Μarion,
    Σ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι!!!
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ΕΛΕΝΑ
    Είναι θαυματουργό σκεύος Λενιώ μου, που "προσθέτει" πολύ στο τελικό αποτέλεσμα και τη γεύση.
    Σ' ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    Αυτές είναι εμπειρίες Χρυσούλα μου!!!! Είδες για να ξέρεις, αμέσως ...ντελίβερυ :)))
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
    Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου. Χαίρομαι που σου άρεσε το στόρυ!!!
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Benikos place
    Να κι άλλος με γνώση και άποψη!!! Έπεσε πολύ μελέτη, μέχρι να "δέσει" το γλυκό :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ Νικόλα, φαντάζομαι τι θα φτιάχνει ο δικός σου!!!
    Φιλιά σε όλους
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Betty's Cuisine
    Έχεις δίκιο Μπέττυ μου!! Το πολύ λεπτό φύλλο σε ξεγελάει :)
    Εγώ να δεις "κόλλημα" με τις πίτες!!!!
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Vita
    Σ' ευχαριστώ πολύ Vita mia :)
    κι εγώ το φχαριστήθηκα πολύ μαθαίνοντας και φτιάχνοντας!!
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @manousina
    Πίστεψέ με μανουσίνα μου, έκανες τέλεια επιλογή!!!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ :)
    Να είστε καλά όλοι σας!
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @despo blaxou
    Κάθε τόπος αγαπητή μου κυρία Βλάχου, παίρνει την αρχική εκδοχή και την προσαρμόζει στις ανάγκες και τις συνθήκες που βιώνει.
    Κι εμείς στη Σάμο έχουμε τα κατημέρια, αλλά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτό εδώ!!
    Χαίρομαι για τις μνήμες που σας ξύπνησα :)
    Να είστε καλά και καλή επιτυχία!!!
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Πολίτικη Κουζίνα
    Με το χαμόγελο ίσα με τα αυτιά, σκαλώνω σ' αυτό το σχόλιο, κάθε φορά που έρχομαι και το ξαναδιαβάζω!!!!!
    Ευχαριστώ πολύ, αγαπημένη μου νετ φίλη!!!
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλή Τσικνοπέμπτη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Taste Advisor
    Ευχαριστώ πολύ Γουολικάκι :)
    Να είσαι καλά
    Καλή Τσικνοπέμπτη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Royal Coconut
    Ευχαριστώ πολύ Βασιλική!!!!!!!!
    Σκέψου να τα έφτιαχνες πρωί πρωί και να μύριζε όλο το σπίτι :)))
    Φιλιά πολλά
    Καλή Τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τα φτιαξα τα πιτάκια. Ωραιότατα! Μειονέκτημα: το σπίτι γέμισε καπνοοό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Ανώνυμος
    Ευχαριστώ για το σχόλιο ανώνυμη - ε :)
    Μέχρι τη μέση τα πήγαμε περίφημα !!
    Ο καπνός μας τα χάλασε :))
    Γιατί όμως;
    Στο σπίτι μου σε κλειστό χώρο, με τον απορροφητήρα αναμμένο και τη θερμοκρασία στο μάτι κάπου στα μισά (5-6), δεν υπήρξε το παραμικρό θέμα καπνού. Άλλωστε ψήνονται χωρίς λάδι και το βούτυρο αλείφεται αφού ψηθούν!!!
    Αν τυχόν πέσει καμιά σταγόνα βούτυρο στο τηγάνι, πριν ψήσουμε το επόμενο, καθαρίζουμε την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας.
    Μήπως κάτι από αυτά δεν έγινε έτσι;
    Πολύ θα ήθελα να μάθω!!!
    Ευχαριστώ και πάλι! Να είσαι καλά.
    Καλό 3ήμερο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Amazing!! I could smell it from here. That's a long way....
    Thank you :~)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. πολυ ενδιαφερον ποστ.
    κριμα που δεν το ειχα δει οταν εβαζα την συνταγη μου. ενδιαφερουσες πληροφοριες.

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Που θα βρω βρε παιδιά να αγοράσω το SAC? Υπάρχει περίπτωση η να πάω σε σιδερά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκα αυτό στο ebay αλλά είναι λίγο "αλμυρό" τόσο στην τιμή αγοράς όσο και στα μεταφορικά.

      Δε ρωτάς και κανένα σιδερά;;

      Διαγραφή
  44. Μπορουμε νατο ψησουμε σε κρεπιερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως ναι!!! Θερμαινόμενη πλάκα χρειάζεται, οπότε θα γίνει δουλειά!!!!!

      Διαγραφή
  45. Τους καλυτερους Γκιοζλεμεδες τους φτιαχνουν οι κατοικοι μικρασιατικης καταγωγης στον Ν.Κοζανης κ στην Αττικη στην Ν. Ιωνια κ Ν. Φιλαδελφεια....Η τοπικη ονομασια τους στην Σπαρτη της Μ. Ασιας ητανν ""Σαμσάδες"" .Η γιαγια μου τους εφτιαχνε παντα με κιμα οταν ειχαμε καλεσμενους (βεγγερες)...Ηταν κατι σαν γιορτη η ολη διαδικασια... Υπαρχει κ ετησια γιορτη (φεστιβαλ) στην Ν. Νικοπολη Καζανης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν