ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ λεμονάτο | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ λεμονάτο

20

Είναι δυο φαγάκια που μου φέρνουν στο νου πάντα έναν αγαπημένο άνθρωπο που λάτρεψα όσο κανέναν. Τον παππού μου! Δεν μαγείρευε πολλά παρά μονάχα αυτά τα δυο. Το σπανακόρυζο, (πάντα λεμονάτο) και  τηγανιτές πατάτες αλλά με λεμόνι και ρίγανη!

Στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς δεν υπήρξε ποτέ ηλεκτρική κουζίνα αλλά "πετρογκάζι". Τηγάνιζε λοιπόν τις πατάτες σε ένα τηγάνι απο την προίκα της γιαγιάς ( το οποίο υπάρχει ακόμα )! και στεκόταν απο πάνω τους όλη την ώρα. Τις γύριζε μια μια και μετά μια μια που ψηνόταν, τις έβγαζε σε ένα πιάτο. Ήμουν μια σταλίτσα, αλλά η μυρωδιά και η γεύση τους είναι ακόμα μες την μύτη μου...
Τώρα που το σκέφτομαι μας έφτιαχνε και κάτι ακόμα...
Ο παππούς είχε ξυλόσομπα η οποία είχε πάνω μια μαντεμένια πλάκα. Εκεί λοιπόν έψηνε φέτες ψωμί και μετά έβαζε πελτέ, λάδι φρέσκο (από τις ελίτσες του), λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω το πόσο γευστικό ήταν αυτό το απλό κολατσιό!
Στο φαγάκι μας όμως...ξέφυγα με τις αναμνήσεις.. 
Πάμε να ετοιμάσουμε το λεμονάτο σπανακόρυζο το οποίο αγαπώ περισσότερο από το άλλο, το ντοματένιο. Καταλαβαίνετε γιατί..

ΥΛΙΚΑ
1kg σπανάκι (καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο)
4 πράσα (το λευκό μέρος κομμένο σε ροδέλλες)
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ( ψιλοκομμένα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ( ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
2 χούφτες ρύζι ( εγώ βάζω νυχάκι)
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
φρέσκο χυμό απο 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σκεπάζουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα κ ξερά μαζί με τα πράσα. Μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε να μαραθεί. Το σπανάκι θα βγάλει τα υγρά του οπότε δεν προσθέτουμε αμέσως νερό παρά στην συνέχεια. Αφού μαραθεί το σπανάκι μας, ρίχνουμε τον άνηθο, το ρύζι, 2 κούπες τσαγιού νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 10' ακόμα ανακατεύοντας συχνά να μην μας κολλήσει το ρύζι. Στην συνέχεια αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε σκεπασμένο να ¨τραβήξει¨ τα υγρά του. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τυρί φέτα!

Υ.Γ. Μεταξύ μας...σαν του παππούλη μου δεν είναι, καθώς ούτε "πετρογκάζι" έχω, ούτε τις κατσαρόλες του '40 της γιαγιάς που κολλάνε λιγάααακι  τα φαγάκι κάτω στον πάτο και το κάνουν όμως πιο νόστιμο, ούτε το "χέρι" του παππού μα το πιο σημαντικό...δεν τον έχω δίπλα μου για να τον κοιτάω με καμάρι και θαυμασμό και να μου φαίνεται ΟΤΙ φτιάχνει μαγικό, θεικό και πεντανόστιμο..!! Είμαι σίγουρη όμως πως με βλέπει από εκεί που είναι και καμαρώνει όπως όλοι οι παππούδες για τα εγγονάκια τους.
Φιλιά πολλά και καλημέρες..

20 σχόλια : Leave Your Comments

  1. καλησπερα σας...υπέροχο φαγητό!!!μου αρέσει πάρα πολύ το σπανακόρυζο...είναι θρεπτικό και νόστιμο!!!

    Υ.Γ. να είσαι σίγουρη οτι ο παππούς θα σε βλέπει και θα είναι χαρούμενος που συνεχίζεις να δημιουργείς τα φαγητά του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί ωραία που ξέφυγες μέσα σ' αυτές τις αναμνήσεις. Είναι τόσο γλυκιές...
    Αυτό το απλό κολατσιό που περιγράφεις είναι από τα αγαπημένα μου, Μαρία.

    Λατρέυω το σπανακόρυζο και η συνταγή του παππού σου φαίνεται υπέροχη. Να φτιάχνεις πάντα τα φαγάκια του να τον θυμάσαι! Ακριβώς αυτό κάνω κι εγώ.
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάπως έτσι εγώ με την γιαγιά μου.... Το φαγητό σούπερ. Να σου ρθω;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καθώς "έπαιζα" λίγο χθες με τις φωτογραφίες της ανάρτησης, διάβασα και την περιγραφή στο πρόχειρο..
    Ο κόμπος που ανέβηκε στο λαιμό, έμεινε εκεί πολύ ώρα!!
    Ότι ομορφότερο έχει ανεβάσει στο μπλογκ!!! Και δε μιλώ για τη συνταγή… Γι αυτή ήμουν σίγουρος και χωρίς να τη διαβάσω...
    Πολύ όμορφο και «γεμάτο» γράψιμο. Μπράβο Μαράκι!!!!!!!!
    Με το καλό και στο Μπάλο :)
    Πολλά φιλιά
    Τελικά πρέπει να ρίχνω τα χαρτιά για να δω αν θα λείπεις ή όχι τις Δευτέρες;;;;; Εεεεε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφες εικόνες και αναμνήσεις! Ωραίο το σπανακόρυζο του παππού… Πάντα έτσι γλυκά να τον σκέφτεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο!!!!!!!!!Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οταν τα φαγητά συνοδεύονται από τέτοιες ωραίες αναμνήσεις είναι υπέροχα έτσι κι αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πεντανοστιμο λεμονατο,του παει να ειναι και λιγο καυτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για Τεταρτη εχω προγραμμα σπανακορυζο και με τις φωτο που ειδα... ανυπομονω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενα σπανακόρυζο γεμάτο όμορφες αναμνήσεις, είναι δυνατόν να μην είναι νόστιμο??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπουκιά και ανάμνηση αυτό το πιάτο! Όσο για το κολατσιό... Δεν έχω λόγια! Είσαι τυχερή που είχες τέτοιο παππούλη και "γέμισες" από το χέρι του... Να είσαι καλά Μαράκι! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ πως σε καταλαβαίνω.
    Και εμένα ο κόμπος εμφανίστηκε καθώς διάβαζα την ανάρτηση.
    Το φαγητάκι θα μαγειρευτεί το συντομότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα! πολύ λαχταριστό το σπανακόρυζο του παππού! (παρεμπιπτόντως και μένα οι πατάτες με λεμόνι μου αρέσουν). Σας περιμένει βραβείο στο σπιτάκι μας! καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίο το φαγάκι και εποχής. Μας ζέστανες με πολλούς τρόπους Μαρία μας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα...όλοι στο σπίτι τρώνε το σπανακόρυζο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τέλειο φαγάκι!!!
    θα μαγειρευτεί λείαν συντόμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το σπανάκι με το ρύζι τι ωραία που μυρίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δοκίμασε να το φτιάξεις με ρυζακι γλασε να χυλώσει και θα σου θυμισει τον παππου σου περισσοτερο.. Παντως συγχαρητηρια πολυ καλη εκτελεση με πολλα χορταρακια οχι σκετο ρυζι οπως κανουν αλλοι.. ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ με συγκινησες κ εκλαψα. Μου θυμισες κι εμενα τον παππου μου.. ηταν πολυ υπεροχα οτι μας εφτιαχναν γιατι τα εφτιαχναν με απεραντη ΑΓΑΠΗ..
    Συγχαρητηρια για την αναρτηση.. ο παππουλης σου θα ειναι περηφανος που εμεινε κατι μεσα σου απο εκεινον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωραιο το φαγητο αλλα και η ιστορια με το παππου σ ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν