ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

44
Τι να λέμε τώρα; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… 
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι εικόνες :)
Καλά, αν σας αρέσουν πέστε καμιά κουβέντα στα σχόλια!!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι
15 γρ ξερή μαγιά
150 γρ ζεστό γάλα
2 κτγ ζάχαρη
Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι για τσουρέκι
170 ml νερό βρύσης
τους κρόκους από 2 αβγά
70 γρ ζάχαρη
90 γρ λιωμένο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
½ κτγ εκχύλισμα πορτοκάλι (εσάνς)
¼ κτγ μαστίχα κοπανισμένη
½ κτγ μαχλέπι κοπανισμένο
Για τη γέμιση
Μαρμελάδα – νουτέλα – κομματάκια σοκολάτας
Για την επικάλυψη
Γάλα, σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα  και στη συνέχεια αναμιγνύουμε το αλεύρι. Σκεπάζουμε το χυλό που έχουμε φτιάξει με μια καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε έτσι κουκουλωμένο να «ανέβει» για 1 ώρα. 
Για τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ εκτός από το νερό.
Προσθέτουμε και το ανεβασμένο προζύμι και δουλεύουμε το μείγμα με τους γάτζους στην πιο χαμηλή ταχύτητα ή με το χεράκι μας!!
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ώστε να το απορροφήσει το μείγμα μας και να πάρουμε  ένα ζυμαράκι μαλακό και λείο.
Το κάνουμε μπάλα, το σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μία ώρα.
Κάνουμε καμιά άλλη δουλειά :) πάμε καμιά βόλτα (εγώ πήγα στο χασάπη και πιάσαμε κουβέντα!) και όταν έρθει η ώρα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μέρη.
Τραβάμε κάθε καρβελάκι ζύμης να μακρύνει και με το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη έτσι που να έχουμε ένα μακρόστενο σχήμα.
Βάζουμε στη μέση κατά μήκος μια κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τις μεγάλες του πλευρές ώστε να εγκλωβίσουμε μέσα τη γέμιση.
Είναι τόσο τρυφερό το ζυμάρι που δε χρειάζεται βοήθεια για να κολλήσει.
Πιάνουμε τώρα τη μια άκρη και τη στρίβουμε προς τα μέσα φτιάχνοντας έτσι ένα μεγάλο «σαλιγκάρι».
Αφού τελειώσουμε, βουρτσίζουμε τα σαλιγκαράκια μας βουτώντας το πινέλο στο γάλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε εν τω μεταξύ το φούρνο στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε από 12 μέχρι 15 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Γίνονται εύκολα, έχουν υπέροχη εμφάνιση, καταπληκτικό άρωμα και απίθανη γεύση!!!

Δοκιμάστε τα !

ΥΓ. Όλη η διαδικασία έγινε στο πολύ χαλαρό... 
Έκανα κάτι το άφηνα (για να φουσκώσει) έκανα κάτι άλλο, έφευγα, με αποτέλεσμα η Μαριώ μου να μην έχει πάρει είδηση τι "παίζεται".
Με έβλεπε στην κουζίνα, άκουγε να ζυμώνω, αλλά επειδή αυτά είναι σχεδόν καθημερινότητα και επειδή όταν ρωτάει "τι φτιάχνεις" η απάντηση που παίρνει είναι "ένα ζυμάρι", δεν έδινε σημασία 
Όταν πια μπήκαν στο φούρνο και πέρασαν τα 5 πρώτα λεπτά κι άρχισε να μοσχομυρίζει το σπίτι, ήρθε τρέχοντας !! "Μη μου πεις..." λέει και μ' αγκαλιάζει (τα τυχερά του επαγγέλματος).
Το επόμενο που άκουσα ήταν μακρόσυρτο επιφώνημα: "Ωωωωωωωωωωωωω" !!!!!

44 σχόλια : Leave Your Comments

  1. τί ωραία και αφράτα που έγιναν!! θα πάρω με νουτέλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά θα κάνεις :)
      Από γεύσεις, άλλο τίποτα!!
      ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  2. Μεγάλη μας αδυναμία. Και με τόσα αρώματα γίνονται ακαταμάχητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οντως φαινοντε λαχταριστα και θα τα φτιαξω συντομα
    ερχομενη με τα σχολια μου....γεια στα χερια σου.
    Να εχεις μια ομορφη μερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω να τα ξαναπούμε λοιπόν :)
      Σ' ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  4. Ωωωωωωωωωωωωωωω τυχερή Μαριώ.....λέω εγώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνονται καταπληκτικά και η έκπληξη στο κέντρο(γέμιση) όλα τα λεφτά!! Γεια στα χέρια σου!! καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!!
      Ναι οι "εκπλήξεις" κάνουν σχεδόν πάντα τη διαφορά :)

      Διαγραφή
  6. Χίλια μπράβο, υπέροχες φωτό, εγγυημένες συνταγές (παρακολουθώ στενά το ιστολόγιο). Παρόμοια συνταγή κάνω κι εγώ (και λίγο στην τύχη τα φτιάχνω, πού να ακολουθήσω συνταγή...), μου αρέσει πολύ αυτή η γευση, τρώγονται μετά μανίας.

    υγ. θα το πω... Μου άρεσε περισσότερο η παλιότερη μορφή (καλές οι αλλαγές, αλλά άρδην; άσε που το είχα ως ιστολόγιο-πύλη, με ευσύνοπτες τις συνδέσεις στα αριστερά...κλαψ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και για την παρακολούθηση και για τα καλά σου λόγια :)
      Να είσαι καλά!!!
      Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσεις να μας παρακολουθείς!!!!!!
      Εντάξει, οι αλλαγές σ' αυτά τα περιβάλλοντα και με το καθεστώς των έτοιμων tempaltes συνήθως είναι ριζικές...
      Το δοκίμαζα πολύ καιρό πριν το βγάλω με τη σημερινή του μορφή!
      Όλες οι συνδέσεις πήγαν δεξιά τώρα :)
      Αν ξαναπεράσεις για σχόλιο, άφησε κι ένα όνομα να μιλάμε!!
      καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  7. Τυχερή η Μαριώ σου!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φοβερά δυναμικό κομ μπακ μας έκανες, και μας έχεις ξεσηκώσει τελείως λέμε!
    Τι φανταστικά αφρατοτσουρεκάκια είναι αυτά???
    Γεια στα χέρια σου Γιώργο μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι να μη πάρω φόρα εγώ :))
      Ευχαριστώ πολύ Λενάκι!!!!!
      Να είσαι καλά
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  9. Μ' αρέσουν και μάλιστα πάρα πολύ!!
    Έχουν απίθανη εμφάνιση, τα ονειρεύομαι με γέμιση nutella και τα θέλω εδώ και τώρα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!!!!!!!!!!!!
      Μια απόφαση είναι :)
      Φιλιά
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  10. Μόνο που δεν τον έβαλα να ορκιστεί πως δεν είναι αγοραστά! Ήταν απο τα νοστιμότερα τσουρέκια που έχω δοκιμάσει. Τύφλα να έχει ο Τερκενλής! Κυριολεκτώ.. Φανταστικό άρωμα, μοναδική υφή ΚΑΙ με τις απαιτούμενες ίνες που πρέπει να έχει ένα σωστό (για μένα) τσουρέκι!

    Πως και πως περίμενα την ανάρτηση για τα φτιάξω και εγώ.

    Εύγε κυρ δοκιμαστά μου για ακόμα μια φορά!
    Φιλιά και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε συνεταιράκι..!! Μ' αρέσει βέβαια να τ' ακούω, αλλά άμα τα διαβάζω κιόλας ε, είναι αλλιώς :)
      Είσαι και πολύ πειστική βρε παιδί μου!!!
      Ευχαριστώ πολύ
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  11. Merhaba.. Dilinizi bilmiyorum malesef ve translate'te Türkçe seçeneği de yok. Bu yüzden kendi dilimde yazıyorum. Börekler çok güzel..

    Sevgiler..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Hülya!!
      Σου γράφω κι εγώ στη δική μου γλώσσα κι ελπίζω ο μεταφραστής του Google να κάνει καλή δουλειά :)
      Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσαν τα τσουρεκάκια μου!!!!
      Να είσαι πάντα καλά
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  12. Φαίνονται καταπληκτικά, τόσο αφράτα, τόσο λαχταριστά, μα τι άλλο να πω!Μπράβο, γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, τα είπες όλα :)
      Να είσαι καλά !!!!!

      Διαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Τo κατάλαβα Emine το "Çok güzel"!!! Με τόσες τούρκικες σειρές στην τηλεόραση :)
      Ευχαριστώ πολύ
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  14. Φαίνονται υπέροχα! Νοστιμότατα και χαριτωμένα! Μπράβο σου! θα τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Ελεάννα:)
      Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!!!
      Πες μας εντυπώσεις όποτε μπορείς :)

      Διαγραφή
  15. Τέλεια φαίνονται έτσι ροδοκοκκινισμένα και σκέτα θα τα έτρωγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Έρη μου!!!
      Είναι απίθανο το ζυμάρι τους με αρωματική ελαφριά γεύση!! Όντως τρώγονται και σκέτα :)

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα!
    Πολύ αφράτα, καλοψημένα και ροδοκόκκινα. Σκέτος πειρασμός. Συμφωνώ απολύτως με το επιφώνημα της Μαρίας!
    Έμεινε κάνένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαααααα... (η απάντηση στο ερώτημα)
      Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, να είσαι καλά!!!
      Φιλιά
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Την άλλη φορά Κωνσταντίνα μου!!!!!!!!
      Να είσαι καλά
      πολλά φιλιά
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  18. Τόσο καλοφτιαγμένα και τόσο όμορφα τσουρεκάκια δεν έχω δει !
    Μπράβο Γιώργο πολύ καλή δουλειά.
    Φαίνεται το καλό πράγμα. Συγχαρητήρια.

    Φιλιά

    (ευχαριστώ πολύ πολύ για το σχόλιό που άφησες στο blog μου, νασαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου :)
      Να είσαι καλά!!!!!!
      Πολλά φιλιά (και όλα καλά)

      Διαγραφή
  19. Όπως είπες. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Υπέροχα! Γεια στα χέρια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να είσαι καλά Μαρία μου!!!!!!!
    ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μμμμ.. Αφού έφτιαξα την τυρόπιτα χωρίς φύλλο με επιτυχία, τώρα θα επεκταθώ στα τσουρεκάκια. Αντί για εσάνς πορτοκάλι μπορώ να βάλω ξύσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βιβή :)
      Βεβαίως και μπορείς (πορτοκάλι ή λεμόνι)
      Εγώ δεν είχα, οπότε το έριξα στα εκχυλίσματα !!!!
      Να είσαι καλά

      Διαγραφή
  22. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορω να φτιάξω μεγάλα τσουρέκια με την συγκεκριμενη δόση και ποσα κομμάτια βγαίνουν? Αλλάζει κάτι στην διαδικασία???Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή αυτό που βγαίνει στο τέλος, είναι πιο πολύ brioche και λιγότερο τσουρέκι, το μέγεθος που τους ταιριάζει είναι αυτό που βλέπεις (12 μικρά). Πάντως η συγκεκριμένη ποσότητα βγάζει 2 μεγάλα !!
      Για τσουρέκι ρίξε μια ματιά στα blogs και τα sites που αναφέρονται στο πλάι και είμαι σίγουρος πως κάτι θα βρεις ;)
      Δοκιμασμένες (από μένα) συνταγές υπάρχουν στις Συνταγές της καρδιάς (από τη Μαρία Β.) και στο Funky cook...
      Ευχαριστώ για την επικοινωνία :)

      Διαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν