ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

37
Το έχω πει κι άλλες φορές πως το "καλό" γλυκό των ημερών για μένα ήταν πάντα ο μπακλαβάς. 
 φούρνος της Καλμούκαινας απέναντι από το σπίτι μου στο χωριό μέσα στο στενό, έχει οριοθετήσει και καθορίσει τις μυρωδιές και τις γεύσεις των Γιορτών.
Αυτές προσπαθώ να βρω κάθε φορά που φτιάχνω ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό, χωρίς να τα καταφέρνω πάντα όπως είναι φυσικό.
Στο μπακλαβά που ακολουθεί  παρακάτω, νιώθω ότι είμαι πολύ κοντά :)

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό φύλλο κρούστας (για γλυκό)
200 γρ καρυδόψιχα 
200 γρ αμυγδαλόψιχα 
2 κτΣ  φρυγανιά τριμμένη
2 κτΣ ζάχαρη
2κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο τριμμένο
125 γρ βούτυρο γάλακτος
50 γρ βούτυρο γίδινο
50 γρ μαργαρίνη
Γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια) 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλ. Ζάχαρη
½ φλ. Γλυκόζη
½ φλ. Μέλι
2 φλ. Νερό
3 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο multi ή αν είμαστε κλασσικοί τύποι τα χτυπάμε στο γουδί. Εδώ να πω πως αν θέλουμε ιδιαίτερη γεύση στη γέμιση, καβουρδίζουμε την αμυγδαλόψιχα πριν την κόψουμε!!
Τα αλεσμένα υλικά μας τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα καρυκεύματα.
Λιώνουμε τα βούτυρα και τη μαργαρίνη σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να μη κάψουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα φυλάμε στην άκρη μέσα στο ειδικό σακουλάκι τους.
Με το πινέλο βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί (το δικό μου είναι 30x40) και στρώνουμε 5 φύλλα, αφού αλείψουμε το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο. 
Το 5ο δεν το αλείφουμε!!
Το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα της γέμισης.
Στρώνουμε πάνω του ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με βούτυρο και πάνω του στρώνουμε ένα άλλο φύλλο. Το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα της γέμισης.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Αν περισσεύουν άκρες από τα φύλλα, δεν τις κόβουμε αλλά τις γυρνάμε προς τα μέσα και τις αλείφουμε με βούτυρο.
Στρώνουμε στο τέλος τα 5 φύλλα που είχαμε κρατήσει και τα βουτυρώνουμε ένα ένα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω σε μικρούς ρόμβους και τρίγωνα στις γωνίες !!
Σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε 1 ή 2 γαρύφαλλα (ανάλογα με το μέγεθος).
Ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές νερό.
Τον ψήνουμε για 50 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε το φούρνο και τον αφήνουμε μέσα για άλλα 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη βρασμού.
Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και διαλύουμε μέσα το μέλι.
Το αφήνουμε πλέον να κρυώσει εντελώς.
Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο παίρνουμε μια μεγάλη κουτάλα και τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Όλη η μαγεία της παρασκευής κρύβεται σε τούτη τη στιγμή.
Τα «κρακ» από τα φύλλα που σιροπιάζονται και οι  μυρωδιές που μας κυκλώνουν φανερώνουν ότι τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά...
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, τον ξεσκεπάζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια του σε μια μεγάλη πιατέλα.

Ευχές από καρδιάς για σας και τις οικογένειές σας, Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!
Επειδή είναι πρωί ακόμα και δε θέλω να ενοχλήσω το Νίκο, αφού οι Γεύσεις σε Οινοπωλείο δεν έχουν ανοίξει, παίρνω πρωτοβουλία και σας προτείνω να συνοδεύσετε αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα με ένα απόσταγμα της περιοχής σας. Τσίπουρο, ρακί, τσικουδιά, grappa κι ότι άλλο έχουν βγάλει τα καζάνια σας!!
Εγώ πάντως, πίνω μια δυο "σούμες" με κάθε κομμάτι !!!!!!!!!!

37 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Το απόλυτο γιορτινό γλυκό!
    Γεια στα χέρια σου Γιώργο μου!
    Καλές γιορτές εύχομαι, υγεία και αγάπη στο σπιτικό σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λενάκι μου!!!
      Να είσαι καλά κι εσύ και να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου
      Πολλά φιλιά
      Καλές Γιορτές

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε Γιώργο εμένα ο μπακλαβάς σου μου θύμισε εκείνον της μανούλας μου, άσχετα αν εγώ δεν έτρωγα παρά ένα μικρό κομμάτι. Οι αναμνήσεις όμως της όλης διαδικασίας και του τεράστιου ταψιού με συνοδεύουν πάντα.
    Πολλά φιλιά και Καλές γιορτές με υγεία κι αγάπη στην οικογένεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ξανθή μου που σου έφερε τόσο όμορφες αναμνήσεις το γλυκάκι μου!!!
      Καλές Γιορτές σε όλους σας
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Ωραίος ο μπακλαβάς σου Γιώργο. Η απόλυτη Χριστουγεννιάτικη γλύκα!! Κάθε κομμάτι και μια ανάμνηση.
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με το "απόλυτη γλύκα" Κική μου :))
      Σου εύχομαι ολόψυχα Καλές Γιορτές με υγεία!!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. εμεις ποτε δεν ειχαμε τον μπακλαβα για γλυκο χριστουγεννων και για αυτον τον λογο και εγω δεν τον συνηθιζω. αλλα οποτε και να τον φιαξουμε παντα αξιζει! ενα απο τα απολυτα και διαχρονικα γλυκα!
    καλα χριστουγεννα

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε περιοχή με τα έθιμά της Ειρήνη μου και στο τέλος όλοι καταλήγουν στα καλύτερα :)
      Ναι, ΠΑΝΤΑ αξίζει!!!!!!!!!!!!
      Καλά Χριστούγεννα με υγεία!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Χριστούγεννα χωρίς μπακλαβά...δεν είναι Χριστούγεννα!
    Και του χρόνου (σου επιτρέπω να ξαναφέρεις και ενδιάμεσα βέβαια)!
    Χρόνια πολλά & καλές γιορτές να έχεις..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς άμα δεν ταιριάζαμε, δε θα "συμπεθεριάζαμε" :)))
      Ε, αφού έχω και την άδειά σου, λέω να ξαναφέρω :)
      Καλές Γιορτές σου εύχομαι Μαράκι μου, με υγεία και ευτυχία!!!!!!!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Δεν ήξερα ότι ο μπακλαβάς συνδέεται με τα Χριστούγεννα, αλλά αυτή είναι μια πολύ καλή αφορμή για να τον φτιάξω! Ευχαριστούμε για την ιδέα! Πολλά μπράβο για την -προφανώς- εξαιρετική εκτέλεση!
    Καλές γιορτές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Να μια καλή ιδέα" λοιπόν!!!!!!!!
      Να τον φτιάξεις και να τον ευχαριστηθείς :)
      Καλές Γιορτές
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Είναι γιορτινό γλυκάκι ο μπακλαβάς τα Χριστουγεννα σε πολλά μερη.
    Πάντα κάνει η μαμά μου εμένα.

    Και του χρόνου Γιώργο με υγεία.

    Καλές γιορτές σε όλους :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι ξέρει η μαμά σου Μαριώ μου!!!!!
      Να είναι πάντα καλά η γυναίκα :)
      Καλές Γιορτές να περάσετε!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά Γιώργο μου και καλές γιορτές σε στρωμένα γιορτινά τραπέζια, και μ' ένα τέτοιο γλυκό δε βλέπω να σηκώνεται κανείς απ'τα τραπέζια. Μέχρι τελικής πτώσης, εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Μαρθάκι μου :)
      Που να σηκωθείς;;; Κολλάς από τη γλύκα του και τη νοστιμιά του!!!!!
      Καλές Γιορτές
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα, Γιώργο!
    Και στη δική μου την περιοχή ο μπακλαβάς ήταν το γλυκό των ημερών και τον έφτιαχναν με αμύγδαλο και ελαιόλαδο, όπως στη Μυτιλήνη, μέσα σε τεράστια ταψιά, όπως λέει και η Ξανθή.
    Μου άρεσαν τα γαριφαλάκια και το ανάμεικτο βούτυρο που χρησιμοποίησες. Φαντάζομαι το άρωμα!
    Πολλές ευχές για καλές γιορτές με υγεία κι αγάπη σε όλη την οικογένεια.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ελένη μου. Με ότι καλύτερο διαθέτει κάθε τόπος!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε ο διάκοσμος, που όπως κατάλαβες έχει φοβερή επίδραση στη γεύση!!!!!!!
      Καλές Γιορτές για σένα και την οικογένειά σου
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  10. Δεν υπάρχει πιο γιορτινό γλυκό! Γεια στα χέρια σου!
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένεια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία μου:: Δεν υπάρχει :)
      Τις καλύτερες ευχές μου για τις Γιορτινές μέρες σε όλους σας!!!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  11. Μπακλαβα ειδα και μπηκα!!!!
    Γεια στα χερια σου να ειχα και το ταψακι δε θα με πειραζε....
    Καλα Χριστουγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρασα πάνω από 1 βδομάδα σε σχετική "αποτοξίνωση" από το internet, αλλά οι ευχές είναι ευχές και δεν πρέπει να περιμένουν!!!!
      Ευχαριστώ πολύ Μαργαρίτα μου, να είσαι καλά!!!
      Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχεις !!!!
      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  12. Έφτιαξα το μπακλαβά όπως στο φούρνο της Καλμούκαινας!!! Ξέχασες στη γέμιση το καβουρντισμένο σουσάμι αλλά σε συγχωρώ!!! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά, φιλιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δεις Παναγιώτα που μου το θύμισε ο Νίκος ο Πήττας μόλις έβαλα την ανάρτηση!!!! Το επόμενο ταψάκι θα έχει ΚΑΙ καβουρδισμένο σουσάμι!! Πάντως και αυτός εδώ είχε απίστευτη γεύση!!!
      Ευχαριστώ για τη συγχώρεση :))
      Να είστε όλοι καλά!!!
      Πολλά φιλιά σε μικρούς και μεγάλους.
      Καλή Χρονιά!!!
      ΥΓ Αν δε κάνω λάθος είναι το 1ο σου σχόλιο εδώ!!!!!!
      Πολύ χάρηκα που τα "κατάφερες" :)

      Διαγραφή
  13. Τέλειος !!!!!!!!

    Καλές Γιορτές.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα μου!!!!!
      Να είσαι καλά
      Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  14. Μπακλαβάς και πάλι μπακλαβάς, θα φτιάξω κι εγώ σήμερα!!
    Καλές γιορτές, πολλές ευχές για υγεία, ευτυχία!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομοϊδεάτες Μαράκι!!!!!
      Μπακλαβάς "δαγκωτό"!!!!
      Να είστε όλοι καλά
      Πολλά φιλιά
      Καλή Χρονιά!!!!

      Διαγραφή
  15. Μια γωνίτσα παρακαλώ, έμεινε για μένα;

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι γωνίτσα Βαγγελιώ μου, ούτε γαρύφαλλο :))
      Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία!!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  16. Αχ τί ωραίος μπακλαβάς!! Και του χρόνου παιδιά!
    Καλές γιορτές να έχετε και Καλά Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ Μάγδα μου!!!!!
      Να είσαι καλά κι εσύ!!
      Πολλά φιλιά
      Καλή Χρονιά!!!

      Διαγραφή
  17. Εχω χασει επισοδια!
    Υπεροχος Γιωργο μου!
    Καλα Χριστουγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου!!!!
      Να είσαι καλά,
      Καλή Χρονιά με υγεία
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  18. Τέλειος! Καλή χρονιά να έχεις Γιώργο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φθάσαμε τελικά και στα "επίκαιρα" :)
      Καλή Χρονιά Κική μου!!!!!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ
      Πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  19. Χρόνια πολλά Γιώργο! Τέλειος ο μπακλαβάς! Αρωματικός, σιροπιαστός... Τι άλλο να θέλει κανείς! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν