Σεπτεμβρίου 2012 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΤΥΡΟΠΙΤΑ χωρίς φύλλο..

Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία...άρχισα πάλι να σκέφτομαι ΤΙ θα βάλω στην σάκα του κουτσουνιού μου για δεκατιανό. Και μιας και το δικό μου κουτσουνάκι είναι και φαγανούλι (ζωή να' χει) και ένα δεκατιανό ΔΕΝ φτάνει...όπως καταλαβαίνετε πρέπει να σκαρφίζομαι διάφορα έτσι ώστε να μην βαριέται με τα ίδια και τα ίδια.


Έτσι λοιπόν προέκυψε και αυτή η πίτα. Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει πολλές ανάλογου τύπου και κάθε μια θα έχει και άλλη ονομασία. Την δική μου την έχω βαφτίσει "ξεβράκωτη" (μεταξύ μας πάντα)...αλλά το όνομα αυτό δεν αρμόζει σε μια 'κυρία' και γι΄αυτό και δεν το κότσαρα στον τίτλο της ανάρτησης :-)

Την έχω κάνει και σε άλλες παραλλαγές, με τριμμένο κολοκύθι ή ακόμα και με σπανάκι και είναι εξίσου νοστιμότατη!

Πάμε να τη φτιάξουμε λοιπόν
ΥΛΙΚΑ
500gr φέτα τριμμένη
150gr γραβιέρα τριμμένη πικάντικη
2 αυγά 
1 γάλα εβαπορέ ( ή η ίδια ποσότητα φρέσκου γάλακτος)
4 κτ. σπ. ελαιόλαδο
1 φλ. κφ. νερό
αλάτι - πιπέρι - σκόρδο σκόνη
400 gr αλεύρι τύπου φαριν απ ( ίσως λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο)

λίγο βούτυρο
σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και τα αυγά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα τυριά, το γάλα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και το λάδι. Ανακατεύουμε λιγάκι ακόμα και στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα μας χυλός. Ούτε πολύ σφιχτός, ούτε και νερουλός.

Μέ ένα κομματάκι βούτυρο αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (το δικό μου είναι 25Χ40 ).
Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί και σκορπάμε στην επιφάνεια μικρά κομμάτια βουτύρου και σουσάμι. Ψήνουμε στους 180C για 30'-40' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια..καιιιιιι καλοφάγωτη!!!!

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Καλημέρα και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα ελληνόπουλα, μικρά και μεγάλα!!

Για σήμερα κερνάμε ένα ορεκτικό μούρλια! Είναι εύκολο και τρομερά νόστιμο. Πες Γιώργοοοοο.....:-)
Ο μικρός μου σεφ τα ξεκατίνιασε παρέα με την καινούργια του φιλενάδα / γειτόνισσα!! Βλέπετε οι 'κριτές' μου πολλαπλασιάστηκαν και είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό! Έχω τον μικρό μου σεφ βεβαίως βεβαίως, την φίλη του, τους γονείς της, τα 2 αδέλφια της, την γιαγιά και τον παππού της και τα ξαδέλφια της. Όλοι τους καταπληκτικοί άνθρωποι και μοναδικοί γείτονες! Δεν έχω καλύτερο λοιπόν από το να τους κερνάω ότι σκαρφίζομαι στην κουζίνα μου...:-)
Πάμε να τα ετοιμάσουμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ ( για 20τμχ περίπου)
2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο στο multi 
200 gr τριμμένη γραβιέρα πικάντικη
2 αυγά χτυπημένα
μια χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι- πιπέρι
1/2 κτ. γλ. κάρυ
1/2 κτ. γλ. σκόρδο σκόνη
ελαιόλαδο ( η σπορέλαιο αν θες) για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το πάνω και το κάτω μέρος απο τις μελιτζάνες. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, κόβουμε λωρίδες απο την φλούδα τους. Όχι ολόκληρη. Τις κάνουμε ριγέ!

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρεδάκια και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5', μέχρι να μαλακώσουν αλλά ΟΧΙ να λιώσουν. 

Σουρώνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λιγάκι. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε με τα χέρια μας σε σχήμα σουτζουκιού και τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και από τις 2 μεριές. 
Τα μπουρεκάκια μας είναι έτοιμα και έχουμε ήδη "σπάσει" την μύτη ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου <:-)

Φιλιά και καλή μέρα σε όλους!!