Νοεμβρίου 2012 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Cupcakes Amaretto

Καλημέρα!!

Τα παραπάνω cupκεκάκια  τα ετοίμασα για την γιορτή μου προχθές για να κεράσω τους συναδέλφους στο γραφείο. Άλλα υπολόγιζα να φτιάξω....και άλλα έφτιαξα τελικά..
Την ημέρα εκείνη υπήρχε οργασμός ετοιμασιών στην κουζίνα μου και όπως καταλαβαίνετε πού χρόνος για πιο μπελαλίδικα γλυκίσματα..

Άρεσαν πολύ και παρόλο που έφτιαξα περισσότερα φυσικά και δεν έφτασαν :)
(Πως μ΄αρέσει όταν συμβαίνει αυτό)!!!!!!!!!!! Είναι αυτό που λέει και η διαφήμιση ¨κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα¨
Την επόμενη φορά θα φτιάξω καμιά 200ρια να πάρουν και σπίτι ;)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε.

ΥΛΙΚΑ για 30 κεκάκια 

250gr βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φαριν απ
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1 γιαούρτι (έβαλα total)
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 κτ. σπ. λικέρ Amaretto
5-6 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (τα έκανα κοριτσίστικα, μην κοιτάς που δεν φαίνεται στην φωτο)

ΥΛΙΚΑ για την σοκολάτα on the top!

250gr κουβερτούρα τεμαχισμένη
250gr κρέμα γάλακτος (30%λιπαρά)

Springles για στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα θα φτιάξουμε το τοπινγκ! γιατί πρέπει να παγώσει. Η διαδικασία γνωστή και εύκολη.
Ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα και λίγο πριν να βράσει την αποσύρουμε από την φωτιά και την ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με τον γδάρτη μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη (για να μην πάρει μυρωδιές) και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει έτσι ώστε να δουλεύεται. Αν βιαζόμαστε παααααρρρααα πολύ, την βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη. Αν την ξεχάσουμε και γίνει παγωτό.....την αφήνουμε εκτός ψυγείου να συνέλθει ή την ζεσταίνουμε ΕΛΑΧΙΣΤΑ  στον φούρνο μικροκυμάτων. (Αν την έλιωσες εντελώς....πάρτο πάνω σου τώρα και κάνε τα όλα πάλι από την αρχή :))

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά ΕΝΑ - ΕΝΑ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το γιαούρτι και σιγά σιγά το γάλα. Σε αυτή την φάση θα φαίνεται το μείγμα σαν να έχει "κόψει" αλλά μην τρομάξεις ε??? Θα το συνεφέρουμε παρακάτω.Ρίχνουμε την φαρίνα λίγη λίγη, το λικέρ και τέλος το χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν θέλουμε).

Καλύπτουμε τις θήκες από το μαφινοταψάκι (ναι θες και τέτοιο) με καραμελόχαρτα (ΚΑΙ τέτοια θες)...και γεμίζουμε με το μείγμα μέχρι την μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C (εγώ τα ψήνω στον αέρα) για 18' περίπου. 

Αφού κρυώσουν εντελώς, τα στολίζουμε με την σοκολάτα και τα springles και έτοιμα!

(Μην βλέπεις πολλά μπλα μπλα και τρομάζεις, στην πράξη είναι εύκολο).

Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!!Εγώ πάλι θα παλεύω με τα κουζινικά μου μιας και μου ετοιμάζω paaaartyyyyyy!!!!!!!!
Φιλιά πολλά..

Σημ: Επειδή με ρωτάνε πολλοί, να σας πω πως τα sprinkles (και όχι μόνο) τα παίρνω από το http://www.pastryideas.gr/colours/paste.html. 

Φιλιά πολλά..

Πουρές κολοκύθας

Το φαγητό που προέκυψε από το «πουθενά»…!!!
Όταν μετά το Καλοκαίρι μου χάρισαν μια κολοκύθα, η πρώτη μου σκέψη (και μοναδική) ήταν με τη μισή να φτιάξω γλυκιά κολοκυθόπιτα ακολουθώντας την παραδοσιακή  συνταγή του χωριού μου για το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου και με την υπόλοιπη, π(ι)τάκια επίσης από την παράδοση της Σάμου.
Η πρώτη μου δουλειά βέβαια ήταν να κόψω την κολοκύθα και να την καθαρίσω από τη χοντρή ξερή φλούδα, τους σπόρους και τις ίνες στο εσωτερικό της.
Μοίρασα τα κομμάτια που προέκυψαν σε δυο σακούλες και τα έβαλα στον καταψύκτη. 
Ένα βράδυ (πού ‘βρεχε) μου ήρθε η όρεξη για π(ι)τάκια, αλλά όταν ξεκίνησα να βράσω 2 κομμάτια κολοκύθας, διαπίστωσα ότι είχα πέσει έξω χρονικά και αντί για π(ι)τάκια θα τρώγαμε «παπάδες» που λέει και ο συμπατριώτης μου ο Γιοκαρίνης
Τότε λοιπόν καθώς έβραζε το νερό με την κολοκύθα στην κατσαρόλα, άναψε ξαφνικά το λαμπάκι του “Κύρου Γρανάζη”, πέταξα μέσα 2-3 πατάτες και ιδού : «ανακάλυψα» (WOW) τον πουρέ κολοκύθας…!!! 
Εγώ και οι ινδιάνοι [πριν από ... 5000 χρόνια]  :))

ΥΛΙΚΑ
2 φέτες κολοκύθας (~800 γραμ.)
3 πατάτες (~ 400 γραμ.)
1 κτΣ βούτυρο
70 γραμ γάλα
1 κτΣ ελαιόλαδο
½ κτγ μείγμα για πατάτες ή ½ κτγ μοσχοκάρυδο
ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι – πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καθαρίζουμε όπως είπαμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια  και  ρίχνουμε τα 2 μαζί με τις πατάτες σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσουν.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. 
Πιέζουμε με ένα πιρούνι την κολοκύθα να βγάλει όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Αν βιαζόμαστε (όπως εγώ το πρώτο βράδυ) συνεχίζουμε την επεξεργασία με το πιρούνι και λιώνουμε τα 2 υλικά, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα  Διαφορετικά, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα περνάμε σε 2-3 δόσεις από το multi   και παίρνουμε ένα πουρέ μεταξένιο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σειρά τον πουρέ, το γάλα, τα καρυκεύματα, το βούτυρο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να λιώσει το βούτυρο και να απορροφήσει ο πουρές όλα τα υγρά του.
Σερβίρουμε σκέτο ή με τριμμένο τυράκι. 
Συνοδεύει ιδανικά κρεατικά, όπως κεφτεδάκια, κρέας κοκκινιστό, ψητό κατσαρόλας, σουβλάκια κοτόπουλο, κλπ.
Καλή σας όρεξη


Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Για την γευστική "πατέντα" του Γιώργου, πουρέ κολοκύθας με πατάτα, προτείνω λευκό ξηρό Ασύρτικο βαρελάτο και σαν δεύτερη επιλογή, λευκό ξηρό sauvignon blanc.
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ

Sauce γιαουρτιού


Δεν είναι κάποιες φορές, που θες να βουτήξεις το φιλετάκι σου / λουκανικάκι σου σε μια σαλτσούλα?  
ή θες να βάλεις στο σπιτικό σουβλάκι σου κάτι άλλο και όχι τζατζίκι??
ή θες μια special πινελιά πάνω στο gourmet μπρουσκετοπαξιμαδάκι σου???
Ε λοιπόν σου έχω την λύση!!  Είναι light, γιατί ΠΑΝΩ απ΄όλα προσέχουμε (λέεεμε τώρα), φυσικά είναι εύκολο και γρήγορο (γιατί αλλιώς δεν θα το πρότεινα ), αλλά και ιδιαίτερο.
Εάν δεν σε έπεισα ακόμα, τι να πω?? Να το κοιτάξεις ;)
Πάμε να το εκτελέσουμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ
1 γιαούρτι total 2% λιπαρά (είπαμε προσέχουμε)
4 γεμάτες κτ. σπ. μαγιονέζα light (προσέχουμε λέεμεεε)..!
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κτ. τσ. μουστάρδα
1 κτ. σπ. ελαιόλαδο
1/4 κτ. τσ. σκόρδο σκόνη
1/4 κτ. τσ. πάπρικα γλυκιά
1 χούφτα extra ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι
λευκό πιπέρι
                         
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και voila!
Πιο γρήγορο και πιο εύκολο δεν υπάρχει..

Λοιπόν όσο προσέξαμε, προσέξαμε. Τώρα ψήνετε ότι τραβάει η όρεξή σας, (εμείς την τσακίσαμε με κεμπάμ ως βλέπεις παραπάνω)  και καλή σας όρεξη!!

Ταιριάζει απίστευτα και με ψητό λουκάνικο. Σου λέω δεν σταματάς. Θα με θυμηθείς!!!

Φιλιά πολλά σε όλους..
Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Με το αγαπημένο αυτό φαγητό – μεζέ, μπορούμε να συνδυάσουμε κρασί αλλά και μπύρα!! 
Η μπύρα πάει με όλα, οπότε προτείνω μια Pilsner και μια μεξικάνικη chili beer με μια ολόκληρη πιπεριά μέσα στο μπουκάλι. Πικάντικη μπύρα προς καυτερή, πολύ καλός συνδυασμός με την σάλτσα γιαουρτιού. 
Στην περίπτωση που για "διάφορους λόγους", επικεντρωθούμε στο κεμπάπ, μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα ερυθρό ξηρό Syrah ή με Cabernet Sauvignon
Αν τέλος το δούμε συνολικά, μπορούμε να απολαύσουμε στο 100% την συνταγή της Μαρίας, ένα χαρμάνι λευκού ξηρού κρασιού με Sauvignon Blanc και Ξινόμαυρο
Στην υγειά σας και καλή σας όρεξη.
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ

Η ΠΑΤΑΤΑ αλλιώς...

Την συγκεκριμένη συνταγή την είδα στο "ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ" , την γνωστή τηλεοπτική εκπομπή. Την παρουσίαζε ένας προχώ τύπος. Με το που την είδα ενθουσιάστηκα γιατί παραδόξως (!) περιείχε υλικά που τα τρώω όλα. Είπα λοιπόν να την δοκιμάσω και τελικά....πολύ καλά έκανα :)
Γίνεται γρήγορα, εύκολα και είναι νοστιμότατο. Είναι σαν να τρως πίτσα αλλά ΔΕΝ τρως πίτσα! Έχει ωραία αρώματα και είναι τρομερά ελαφρύ, μιας και δεν έχει ούτε πολλά λάδια, ούτε βούτυρα ούτε κρέμες. 
Έτσι απλά και ωραία λοιπόν, καθιερώθηκε στο εβδομαδιαίο μενού μας. Να' σαι καλά κύριε προχώ man για την ιδέα!

ΥΛΙΚΑ
1 kg πατάτες καθαρισμένες και κομμένες όπως για τον φούρνο
1 κύβο λαχανικών
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
200 gr ντοματίνια, πλημένα και κομμένα στην μέση
200 gr gouda ή edam κομμένο σε κυβάκια
200 gr καπνιστό χοιρινό ή καπνιστή γαλοπούλα
200 gr μπέικον (κομμάτι) κομμένο σε κυβάκια 
φλούδες παρμεζάνας
ελάχιστο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες μαζί με τον κύβο και λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν (αλλά να μην λιώσουν).

Τις μεταφέρουμε σε πυρέξ ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω τις πιπεριές, το gouda, το καπνιστό και τα ντοματίνια . Ανακατεύουμε ελαφρά (μην γίνουν οι πατάτες πουρές)! και πάνω πάνω τοποθετούμε τις φλούδες παρμεζάνας, το μπέικον και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.

Ρίχνουμε με το ροι λίιιιιγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 
Αυτό ήταν. Δεν έχει άλλο. Τώρα απλά σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Για το υπέροχο πιάτο της Μαρίας θα προτείνω τις εξής επιλογές οίνου:
Λόγω των πολλών διαφορετικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί,  έχουμε επιλογές για όλες τις περιπτώσεις.
Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο ερυθρό ξηρό θα ήταν η μια καλή περίπτωση! 
Για τους φίλους του ροζέ θα επέλεγα ένα ροζέ ξηρό από ξινόμαυρο, που ταιριάζει απίθανα με τα ντοματίνια που έχουν χρησιμοποιηθεί 
και για τους φαν του λευκού θα επέλεγα ένα βαρελάτο chardonnay λευκό ξηρό, που ταιριάζει πολύ καλά με το ζαμπόν και το μπέικον αλλά και τα τυριά.

- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ