Δεκεμβρίου 2012 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Επίσημο Ορεκτικό!


Ένα ορεκτικό που θα κλέψει την παράσταση!
Επίσημο και σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση!
Μια μπουκίτσα που γεμίζει το στόμα άρωμα και μοναδική γεύση μιας και όλα του τα υλικά δένουν άψογα μεταξύ τους!

Πάμε να τα ετοιμάσουμε..

ΥΛΙΚΑ (για 20 τμχ)

10 σύκα τσαπέλες
70 ml λευκό γλυκό κρασί
100 gr κατίκι Δομοκού
100 gr καρύδι χοντροκομμένο
πάπρικα γλυκιά
ένα κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο 
20 λεπτές φέτες προσούτο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα σύκα στην μέση και τα βράζουμε με το κρασί και το δεντρολίβανο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το κατίκι με το καρύδι και την πάπρικα.
Παίρνουμε μια φέτα προσούτο, τοποθετούμε στην άκρη της ένα κομμάτι σύκο και μια κουταλιά από το τυρί. Ρολλάρουμε απαλά και τοποθετούμε σε μια πιατέλα το ρολλάκι μας όρθιο. Αν θέλουμε τα στολίζουμε με μερικά φυλλαράκια δεντρλίβανου και το ορεκτικό μας είναι έτοιμο! 

Άπειρες ευχές από τον Γιώργο το Νασάκι και εμένα  για μια χρονιά γεμάτη με Υγεία και Ευτυχία για όλους!!
Το 2013 να φέρει στον κάθε έναν από εσάς....ότι ακριβώς επιθυμεί! 


σ.σ. Η συνταγή είναι από το περιοδικό Γαστρονόμος....αλλά της άλλαξα τα φώτα για να την φέρω στα δικά μου γούστα :)

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

Το έχω πει κι άλλες φορές πως το "καλό" γλυκό των ημερών για μένα ήταν πάντα ο μπακλαβάς. 
 φούρνος της Καλμούκαινας απέναντι από το σπίτι μου στο χωριό μέσα στο στενό, έχει οριοθετήσει και καθορίσει τις μυρωδιές και τις γεύσεις των Γιορτών.
Αυτές προσπαθώ να βρω κάθε φορά που φτιάχνω ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό, χωρίς να τα καταφέρνω πάντα όπως είναι φυσικό.
Στο μπακλαβά που ακολουθεί  παρακάτω, νιώθω ότι είμαι πολύ κοντά :)

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό φύλλο κρούστας (για γλυκό)
200 γρ καρυδόψιχα 
200 γρ αμυγδαλόψιχα 
2 κτΣ  φρυγανιά τριμμένη
2 κτΣ ζάχαρη
2κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο τριμμένο
125 γρ βούτυρο γάλακτος
50 γρ βούτυρο γίδινο
50 γρ μαργαρίνη
Γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια) 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλ. Ζάχαρη
½ φλ. Γλυκόζη
½ φλ. Μέλι
2 φλ. Νερό
3 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο multi ή αν είμαστε κλασσικοί τύποι τα χτυπάμε στο γουδί. Εδώ να πω πως αν θέλουμε ιδιαίτερη γεύση στη γέμιση, καβουρδίζουμε την αμυγδαλόψιχα πριν την κόψουμε!!
Τα αλεσμένα υλικά μας τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και τα καρυκεύματα.
Λιώνουμε τα βούτυρα και τη μαργαρίνη σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να μη κάψουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα φυλάμε στην άκρη μέσα στο ειδικό σακουλάκι τους.
Με το πινέλο βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί (το δικό μου είναι 30x40) και στρώνουμε 5 φύλλα, αφού αλείψουμε το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο. 
Το 5ο δεν το αλείφουμε!!
Το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα της γέμισης.
Στρώνουμε πάνω του ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με βούτυρο και πάνω του στρώνουμε ένα άλλο φύλλο. Το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα της γέμισης.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Αν περισσεύουν άκρες από τα φύλλα, δεν τις κόβουμε αλλά τις γυρνάμε προς τα μέσα και τις αλείφουμε με βούτυρο.
Στρώνουμε στο τέλος τα 5 φύλλα που είχαμε κρατήσει και τα βουτυρώνουμε ένα ένα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω σε μικρούς ρόμβους και τρίγωνα στις γωνίες !!
Σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε 1 ή 2 γαρύφαλλα (ανάλογα με το μέγεθος).
Ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές νερό.
Τον ψήνουμε για 50 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε το φούρνο και τον αφήνουμε μέσα για άλλα 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) για το σιρόπι για 7 λεπτά από την έναρξη βρασμού.
Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και διαλύουμε μέσα το μέλι.
Το αφήνουμε πλέον να κρυώσει εντελώς.
Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο παίρνουμε μια μεγάλη κουτάλα και τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Όλη η μαγεία της παρασκευής κρύβεται σε τούτη τη στιγμή.
Τα «κρακ» από τα φύλλα που σιροπιάζονται και οι  μυρωδιές που μας κυκλώνουν φανερώνουν ότι τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά...
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, τον ξεσκεπάζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια του σε μια μεγάλη πιατέλα.

Ευχές από καρδιάς για σας και τις οικογένειές σας, Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!
Επειδή είναι πρωί ακόμα και δε θέλω να ενοχλήσω το Νίκο, αφού οι Γεύσεις σε Οινοπωλείο δεν έχουν ανοίξει, παίρνω πρωτοβουλία και σας προτείνω να συνοδεύσετε αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα με ένα απόσταγμα της περιοχής σας. Τσίπουρο, ρακί, τσικουδιά, grappa κι ότι άλλο έχουν βγάλει τα καζάνια σας!!
Εγώ πάντως, πίνω μια δυο "σούμες" με κάθε κομμάτι !!!!!!!!!!

Φωλίτσες κοτόπουλου με τυρί κρέμα


Πρόσφατα ανάμεσα στα διάφορα μηνύματα που είχα στο mail μου, ήταν και ένα που έλεγε πως αν ήθελα θα μπορούσα να κάνω μια φωτογράφιση για το μηνιαίο περιοδικό μαγειρικής "Στείλε την συνταγή σου" και μάλιστα για το εορταστικό τεύχος Δεκεμβρίου! 

Το διάβαζα...το ξαναδιάβαζα...λέω δεν μπορεί. Λάθος θα έκαναν. Τι δουλειά έχω εγώ με εξώφυλλα?  
(Η αλήθεια είναι πως είχα στείλει 2 φορές συνταγή μου στο συγκεκριμένο περιοδικό. Άρα μπορεί να ήταν και αλήθεια). Μωρέ λες ;

Απαντώντας στο μήνυμα και γνωρίζοντας τον δημοσιογράφο Γιάννη Ευαγγελάτο το σιγούρεψα πως ΚΑΙ αλήθεια ήταν ΚΑΙ ήθελαν να κάνουμε την φωτογράφιση άμεσα. Την επόμενη εβδομάδα!! 
Ωραία....ΚΑΙ ΤΩΡΑ???? Τι ετοιμάζω?? ( Γιατί όπως κατάλαβες ήθελα)!!!!!

"Αααα Μαράκι μου το αφήνω επάνω σου. Ότι θέλεις. Σε εμπιστεύομαι απόλυτα".

Το πήρα πάνω μου λοιπόν!


Γαλοπούλες και τα συναφή δεν τα πολυσυμπαθώ. Είναι και ξενόφερτα. Θα ετοίμαζα λοιπόν χοιρινό με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι για κυρίως. Το αποφάσισα! Πάει αυτό....

Μια ωραία γιορτινή σαλάτα με ρόδι, καρύδι, πρασινάδες διάφορες και ξινόμηλο.Πάει και η σαλάτα..

Ένα ελαφρύ γλυκάκι με βάση καταϊφι ελαφρά σιροπιασμένο και από πάνω παγωτό καιμάκι και γλυκό κουταλιού βύσσινο. Πάει και το επιδόρπιο.

Το κρασί θα ήταν πρόταση του αγαπητού συνεργάτη Νίκου. Άρα εγγύηση!

Ορεκτικό ; Τι να σερβίρω για ορεκτικό ;;

Στα πρώτα μου βήματα στην κουζίνα του Γιώργου είχα δημοσιεύσει την σπεσιαλιτέ μου που είναι το κοτόπουλο με πράσα και τυρί κρέμα http://oinomagirion.blogspot.gr/2010/11/philadelphia.html.

Σκέφτηκα λοιπόν να το μεταλλάξω και να το κάνω σε φωλίτσα φύλλου κρούστας. Η ιδέα μου αποδείχτηκε τρανή καθώς οι φωλίτσες έφευγαν δυο δυο και το μόνο που άκουγες ήταν...μμμμμμμμ τέλειο..! 


Πάμε να τα ετοιμάσουμε λοιπόν

ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 15 τεμάχια)
2 στήθη κοτόπουλου
3
πράσα (ψιλοκομμένα)
3
κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
1
κύβο κότας
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι λευκό
100 gr
τυρί Philadelphia10 φύλλα κρούστας
τριμμένη παρμεζάνα
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα πράσα με το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τον κύβο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το χρώμα του κρέατος λευκό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο ( 20΄περίπου) και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το Philadelphia και ανακατεύουμε.

Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες( στο πλάτος τους) και τις λωρίδες πάλι στην μέση.Λαδώνουμε ελαφρά ενδιάμεσα και στρώνουμε  4 λωρίδες σταυρωτά σε θήκες για muffins. Γεμίζουμε τις φωλίτσες με την γέμιση κοτόπουλου και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε ζεστά και ετοιμάζουμε χαρτάκια γραμμένα με την συνταγή γιατί θα μας την ζητήσουν όλοι όσοι δοκιμάσουν :)

Η φωτογράφιση έγινε και όλα πήγαν τέλεια! Δεν έμεινε τίποτα από όλα όσα ετοίμασα! Γιορτάσαμε στο σπίτι μου την ημέρα των Χριστουγέννων από τις 20 Νοεμβρίου!! 

Από όλο αυτό έμεινε μια όμορφη ανάμνηση και η γνωριμία με έναν αξιόλογο και πολύ γλυκό άνθρωπο, τον Γιάννη. Τον ευχαριστώ για τα πολύ όμορφα λόγια που έγραψε για εμένα αλλά και τον Νάσο. Ο δε Νάσος κυκλοφορεί με το τεύχος Δεκεμβρίου μέσα στην σάκα του. Το δείχνει ακόμα και στα φανάρια..! χεχεχε

Σας φιλώ και σας εύχομαι ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο..!

Οι "ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ" προτείνουν:

Για το χοιρινό στο φούρνο με πορτοκάλι, μουστάρδα και μέλι της Μαρίας,προτείνω Αγιωργίτικο ερυθρό ξηρό ή Merlot ερυθρό ξηρό. Είναι δυο ποικιλίες που συνδυάζονται αρμονικά με αυτό το ωραίο φαγητό. Προτεινόμενες ετικέτες κόστους μέχρι 15 ευρώ περίπου: 
Ορεινός Ήλιος Σεμέλη Αγιωργίτικος ερυθρός ξηρός
Κράτιστος Απόστολου Λύκου Αγιωργίτικος ερυθρός Ξηρός
Άνεμος Κτήμα Παλυβού Αγιωργίτικος ερυθρός ξηρός 
Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Αγιωργίτικο ερυθρό ξηρό
Merlot Καρυπίδη Ερυθρός Ξηρός
Πύργος Ιουλία Merlot Κώστα Λαζαρίδη 
Merlot Κτήμα Εύχαρις 

Για τα πουγκάκια κοτόπουλου προτείνω λευκό ξηρό Ασύρτικο Σαντορίνης και σαν δεύτερη επιλογή, λευκό ξηρό Sauvignon blanc.
- ΝΙΚΟΣ ΠΗΤΤΑΣ