Νηστίσιμα «μπισκοτο» κουλουράκια με σουσάμι | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Νηστίσιμα «μπισκοτο» κουλουράκια με σουσάμι

21
Κουλουράκια γευστικά, αρωματικά, υγιεινά, νόστιμα, τραγανά σαν μπισκότα και νηστίσιμα για όσους –ες το λαμβάνουν υπόψη.
Γίνονται εύκολα και σχετικά γρήγορα.
Με πάνω από 400 τεμάχια στο ενεργητικό μου τον τελευταίο μήνα, μπορώ να δηλώσω άνετα … «παραγωγός» !!!
Η τραγανή υφή, η υπόγλυκη γεύση τους και τα υπέροχα αρώματα τους, δε μπορούν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο. 
Θα χρειαστούμε δυο ταψιά φούρνου! 
ΥΛΙΚΑ
5 κούπες (1 κούπα = 225 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτγ μπέικιν
¼ κτγ σόδα μαγειρική
¼ κούπα σουσάμι καβουρντισμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό) ή ½ λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
½ κούπα κρασί λευκό ξηρό 
1 κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο σκόνη

2 κτΣ ζάχαρη καστανή

2 ταψιά φούρνου

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καβουρντίζουμε το σουσάμι σε ένα ταψάκι στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το σουσάμι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε όλο το μείγμα από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
Οι  ποσότητες των υλικών είναι μετρημένες έτσι ώστε να μας δώσουν ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο. 
Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 170οC.
Σε ένα ρηχό πιάτο σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη. 
Κλείνουμε στην παλάμη μας μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος περίπου του δείκτη του χεριού μας.
Τα βουτάμε στην καστανή ζάχαρη και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
«Υπό αυτάς τας συνθήκας» φτιάχνουμε γύρω στα 70 κομμάτια.
Οπότε, μόλις γεμίσει το πρώτο ταψί το φουρνίζουμε και συνεχίζουμε με το 2ο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ακριβώς.
Έχει τύχει να τα φτιάχνω συνήθως βραδινές ώρες, οπότε ακόμα και την ώρα που πέφτω για ύπνο, το σπίτι μοσχομυρίζει.

-Αυτά τα κουλουράκια σου, μου έχουν σπάσει τη μύτη!!! Έτσι μου ’ρχεται  να σηκωθώ και να τα αφανίσω …!! (λέει κάθε φορά  η Μαριώ μου) 

21 σχόλια : Leave Your Comments

  1. φαίνονται τέλεια! τα υλικά υπέροχα και άκρως υγειινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιγράφω συνταγή..ακόμα φτιάχνω τα μοναδικά κουλουράκια πορτοκαλιού που είχα πάρει από το μπλοκ σου και δεν τα αλλάζω με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπερπαραγωγή!!! Θα δοκίμαζα ευχαρίστως Γιώργο από τα δικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αφανίσει η Μαριώ σου τα δικά σου, κι εμείς θα αφανίσουμε τα δικά μας ταψιά που θα φτιάξουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πάνω από 400 τεμάχια??
    Δηλαδή αν η κάθε δόση βγάζει 70 περίπου, εσύ Γιώργο έφτιξες ήδη 6 δόσεις!!
    Ναι, παραγωγός και με τα όλα του!!

    Πρέπει να είναι φανταστικά αν κρίνω από τα υλικά.
    Εχω φάει κάτι παρόμοια στο παρελθόν και πιστεύω ότι τα δικά σου είναι σαν και αυτά. Απλά εκπληκτικά!!!!!!!!

    Χαρά στο κουράγιο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ κοντεύουν να σπάσουν την δική μου την μύτη και μας χωρίζει και ένας Ατλαντικός! Υπέροχα είναι Γιώργο μου με ξεσηκώνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευτυχώς που έφτιαξες μπόλικα, για να ... τσιμπήσω 2-3!!
    Υπέροχα Γιώργο μου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη πρόταση, όχι μόνο για νηστεία!
    Λέω να τα δοκιμάσω, μας αρέσουν με άρωμα πορτοκαλιού. Το κρασί όμως πού να το ΄βρω; Κάτι θα σοφιστώ!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία τα κουλουράκια σου!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. den lete pote mpainei to sousami

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορείτε όλοι να δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα!!! Εγώ που δοκίμασα ( δυο φορές παρακαλώ )....σας τα προτείνω με τα μάτια κλειστά!!!

    Είναι τραγανά και μυρωδάτα και είναι από τα αγαπημένα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία συνταγή Γιώργο κι αφού τα έχεις φτιάξει τόσες φορές και βγήκαν πετυχημένα θα τη δοκιμάσω, γιατί για να πω την αλήθεια τα κουλουροειδή δεν είναι το φόρτε μου :( Μ'αρέσουν πολύ κι οι φωτογραφίες! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπεροχα φαινονται Γιωργο! Φανταζομαι ευωδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν την αδικώ τη Μαριώ σου... Φαίνονται υπέροχα! Φαντάζομαι τη μυρωδιά...
    Καλό σ/κ! Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Deliciosas una tentación al paladar me encanta,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιώργο εξαιρετικά τα λαδοκούλουρά σου. Όπως και εσύ έτσι και εγώ τα φτιάχνω τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, σε πολλές παραλλαγές με μόνη διαφορά ως προς τον τρόπο ψησίματος. Ήδη έχω στο μυαλό μου σήμερα να φτιάξω μια καινούργια γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο σου, Γιώργο!! Εξαιρετικά παραγωγικός, θα έλεγα!! Έφτιαξες αρκετά, για όλη την μπλογκοπαρέα! Καλώς επιλέγεις βραδινές ώρες! Πράγματι όποτε φτιάχνω κάτι το βράδυ, μοσχοβολάει το σπίτι μέχρι το πρωί!! Καλοφάγωτα.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
    Με αγάπη!


    Υπέροχη η παραγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. poli nostima kai grigora kai me liges thermides oti prepei gia nees mhteres :0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν