actionaid shop : make a change to the world | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

actionaid shop : make a change to the world

3

Στην πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσαν τα Greek foodblogs, με την actionaid, το actionaid shop μας υποδέχθηκε σε ένα pre-Christmas ενδιαφέρον γευστικό event στο κατάστημα της Βεΐκου 2 στο Κουκάκι - στάση μετρό Ακρόπολη.


Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μεγάλες αγκαλιές με αγαπημένους ανθρώπους του χώρου που μας ένωσε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αληθινές φιλίες, κάποιες καθημερινές σχεδόν "καλημέρες" να αποκτήσουν πρόσωπο και φωνή, αλλά ακόμα και για επαφή με καινούργιους φίλους, συνοδοιπόρους στην τρέλα μας, με γούστο και μεράκι!!

Η actionaid μας έφερε σε επαφή με προϊόντα του "Δίκαιου Εμπορίου" απ όλο τον κόσμο και  με  προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, εξαιρετικής ποιότητας!!

Μπήκε στη ζωή μας ο όρος της ηθικής κατανάλωσης!!

Γευτήκαμε εξαιρετικές λιχουδιές φτιαγμένες με μεράκι από Έλληνες παραγωγούς και δοκιμάσαμε τα βραβευμένα κρασιά Gentilini από την Κεφαλλονιά.


Η Γιάννα Μπαλαφούτη από την "Πυλιακή γη - Χειροποίητα Παραδοσιακά Εδέσματα" μοιράστηκε μαζί μας μικρά μυστικά από το πάθος και το μεράκι της.

Είδαμε έτσι στην πράξη, πώς όταν οι παραδοσιακές γεύσεις αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αγάπη, μπορούν να γίνουν σύγχρονες και πρωτοποριακές!!

Το κατάστημα της ActionAid!Από τα μέσα Απριλίου 2014 άνοιξε το πρώτο κατάστημα της ActionAid στην Αθήνα που ενισχύει το έργο της. Το κατάστημα ActionAid βρίσκεται Βεΐκου 2 στο Κουκάκι, κοντά στο μετρό Ακρόπολη.

Στο κατάστημα οι επισκέπτες βρίσκουν  όλα τα προϊόντα που διατίθενται ήδη μέσω του eshop της ActionAid αλλά και πολλά άλλα: μια μεγάλη γκάμα από T-shirts unisex, γυναικεία και παιδικά, ρούχα βρεφικά, αξεσουάρ, χειροτεχνήματα, βιβλία και τρόφιμα. Μοντέρνα σχέδια και πρωτότυπα δώρα περιμένουν κάθε επισκέπτη. Δώρα που ενισχύουν το έργο της οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Οι σειρές προϊόντων Fair Trade και των Ελλήνων παραγωγών έχουν εμπλουτιστεί και οι επισκέπτες του καταστήματος έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ορισμένες από τις λιχουδιές πριν τις αγοράσουν. Μεγάλη ποικιλία από υπέροχες μαρμελάδες, αγνό μέλι, σάλτσες και σοκολάτες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο διατίθενται στα ράφια του καταστήματος ActionAid.

Αγοράζοντας από το κατάστημα της ActionAid στηρίζετε τη διεθνή οργάνωση στο έργο της για την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας στις πιο φτωχές  περιοχές του κόσμου.

Επιπλέον, ενισχύετε το κίνημα της ηθικής κατανάλωσης εξασφαλίζοντας ότι οι μπάλες που θα αγοράσετε στα παιδιά σας, τα ανίψια σας και τα βαφτιστήρια σας δεν έχουν φτιαχτεί από παιδικά χέρια.

Πίνοντας κακάο και τρώγοντας σοκολάτα Δίκαιου Εμπορίου γνωρίζετε ότι προέρχονται από παραγωγούς που έχουν πληρωθεί δίκαια σε χωράφια όπου δεν δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας.

Καταναλώνοντας μαρμελάδες, μέλι και άλλα προϊόντα μικρών παραγωγών από την Ελλάδα γνωρίζετε ότι δεν ενισχύετε τους μεσάζοντες, αλλά μικρές επιχειρήσεις που επιμένουν να φέρνουν την ελπίδα στην κρίση.

Οι ώρες λειτουργίας του είναι: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 πμ έως 8.00 μμ, Τετάρτη 11.00 πμ έως 6.00 μμ, Σάββατο 10.00 πμ έως 4.00 μμ και Δευτέρα κλειστά.

Επίσης, παραγγελίες γίνονται και ηλεκτρονικά στο http://eshop.actionaid.gr.

Ενδεικτικά προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου

Καφές από την Αιθιοπία
Η καλλιέργεια καφέ είναι μια τεράστια βιομηχανία και παραμένει ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα στο παγκόσμιο εμπόριο. Ολόκληρες οικονομίες βασίζονται στον καφέ, όπως λιγότερο αναπτυγμένες χώρες σαν το Μπουρούντι που βασίζουν το 80% των εξαγωγών του σε αυτόν.

Όμως για πολλούς από τους 25 εκ. αγρότες καφέ, η εντατική παραγωγή δεν αποφέρει αρκετά για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Ινδονησία και το Μεξικό. Η τιμή του καφέ δεν έχει σταθερότητα, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί είναι εκτεθειμένοι σε παγκόσμιες διακυμάνσεις.

Όμως, χάρη στις πιέσεις των καταναλωτών και διεθνών οργανώσεων ο καφές κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου και σε χώρες όπως η Βρετανία διατίθεται ακόμα και σε πολύ μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Στο κατάστημα της ActionAid θα βρείτε καφέ από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, της γενέτειρας του καφέ, που φτάνει σε εμάς από το συνεταιρισμό Sidama Union. Είναι ένας καφές ξεχωριστής ποιότητας που καλλιεργείται με το garden system, σύμφωνα με το οποίο τα φυτά μεγαλώνουν τοποθετημένα σε αραιή διάταξη ανά εκτάριο και εμπλουτισμένα με άλλες καλλιέργειες ενώ χρησιμοποιείται μόνο βιολογικό λίπασμα.

Κακάο Conacado
Το κακάο είναι, επίσης, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο προϊόν Δίκαιου Εμπορίου, αλλά και η σοκολάτα που παράγεται από αυτό. Το περισσότερο προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, αλλά καλλιεργείται και στη Λατινική Αμερική και την Ασία. Η καλλιέργειά του έχει συνδεθεί έντονα με τη δουλεία και την εκμετάλλευση παιδιών.

Όμως το 2013, υπήρχαν 141.800 μικροπαραγωγοί κακάου Δίκαιου Εμπορίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο κατάστημα της ActionAid διατίθεται κακάο που παράγεται από τη ΜΚΟ Conacado  από τη Δομινικανή Δημοκρατία,  που από το 1989 δραστηριοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ντόπιων παραγωγών αναπτύσσοντας το δίκτυο εμπορευματοποίησης των προϊόντων τους, δίνοντας τεχνική και οικονομική βοήθεια και προσφέροντας δυνατότητες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Ζάχαρη Mascobado
Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης κυριαρχείται από τη Βραζιλία, την Ινδία, την ΕΕ, την Ταϋλάνδη και τις ΗΠΑ που παράγουν το 65% της ζάχαρης στον κόσμο. Η ΕΕ και άλλες αναπτυγμένες περιοχές έχουν επιβάλει δασμούς στην εισαγωγή ζάχαρης και έτσι οι μικροί παραγωγοί του αναπτυσσόμενου κόσμου με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσαν να φτάσουν στις διεθνείς αγορές.

Όμως, η ζάχαρη Δίκαιου Εμπορίου είναι ήδη πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη και αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα από παγωτά μέχρι ρούμι.

Στο κατάστημα της ActionAid διατίθεται ζάχαρη από τις Φιλιππίνες. Mascobado ονομάζουν τη ζάχαρη που βγαίνει από το ζαχαροκάλαμο. Ο φυσικός και χειρωνακτικός τρόπος παρασκευής  διασφαλίζει τη διατήρηση των διατροφικών συστατικών που στην επεξεργασία της άσπρης ζάχαρης χάνονται. Είναι πλούσια σε ορυκτά άλατα και σε σίδηρο, στοιχεία απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή. Παράγεται από μικρούς συνεταιρισμούς στα νησιά Panay. Η λειτουργία τριών μύλων Pitafa, Kamada και Mina είναι ευθύνη του οργανισμού Panay Fair Trade Center ο οποίος έχει στόχο τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας στις περιοχές της πόλης Lloylo όπου η φτώχεια είναι έντονη.

Ρύζι αρωματικό
Το ρύζι είναι το τρόφιμο με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Κάθε χρόνο παράγονται  και καταναλώνονται 397 εκ. τόνοι. Περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι, που ζουν κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, επιβιώνουν κυρίως ή αποκλειστικά από την παραγωγή ρυζιού.

Παρόλο που πολλές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή του, η πείνα παραμένει σε πολλές χώρες που παράγουν ρύζι, ακόμα και σε αυτές που θεωρητικά καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού τους. Οι μικροί παραγωγοί συχνά αναγκάζονται να πωλούν όχι μόνο το πλεόνασμα της σοδιάς τους, αλλά και το ρύζι που θα έτρωγε η οικογένειά τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Επιπλέον, μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εξάγουν το πλεόνασμά τους σε φτωχές χώρες σε τιμές κάτω του κόστους, τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικροί παραγωγοί.

Όμως, από το 2000 υπάρχει συστηματική προσπάθεια να παραχθεί ρύζι με τρόπο που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί ως Δίκαιου Εμπορίου.

Στο κατάστημα της ActionAid διατίθεται αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις νοτιοανατολικές περιοχές Surin και Yasothorn στην Ταϋλάνδη και αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων 1400 οικογενειών ντόπιων παραγωγών. Ο οργανισμός Green Net προστατεύει τη βιοποικιλότητα περισσοτέρων από 3000 ειδών ρυζιού. Το αρωματικό ρύζι Hom Mali γνωστό και ως jasmine είναι από τα καλύτερα και ταιριάζει ιδανικά με λαχανικά, ψάρι και μπαχαρικά.

Κινόα
Η κινόα είναι δείκτης βιοποικιλότητας. Λατρευόταν από τους Ίνκας σαν ιερό φυτό ενώ συλλέγεται για πάνω από 5000 χρόνια στα υψίπεδα των Άνδεων κοντά στα 4000 μέτρα. Είναι παραδοσιακό ψευδοδημητριακό των Άνδεων και αποτελεί τη βασική τροφή των πληθυσμών που ζουν εκεί.

Στη φύση υπάρχουν διακόσια είδη κινόας. Ανήκει στην οικογένεια των chenopodiacee, όπως το σπανάκι και το κοκκινογούλι. Το μάζεμα γίνεται από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο. Η κινόα είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία όπως ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο.

Το Περού, η Βολιβία και ο Ισημερινός παράγουν την πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι ένα τρόφιμο που έγινε μόδα στις αναπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία χρόνια. Η τεράστια αύξηση στη ζήτηση αύξησε τόσο τις τιμές που τώρα υπάρχει φόβος ότι οι πληθυσμοί που είχαν την κινόα ως βασική τροφή, δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Για το λόγο αυτό δημιουργούνται συνεταιρισμοί για την προστασία των ντόπιων πληθυσμών από τις παγκόσμιες πιέσεις.

Στο κατάστημα της ActionAid διατίθεται το καλύτερο είδος (Quinoa Real) που καλλιεργείται στις περιοχές  Oruro και Potos στη Βολιβία.

Ζυμαρικά Caserecce
Στην Ιταλία με τον νόμο 109/1996, οι περιοχές που ανήκαν στη Mαφία κατασχέθηκαν και δόθηκαν πίσω σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Στόχος της Libera Terra είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινότητας αλληλέγγυας και φυσικά απελευθερωμένης από τη Mαφία.

Ελληνικά προϊόντα
Η συνεργασία της ActionAid με μικρούς παραγωγούς από την Ελλάδα έγινε με γνώμονα τη γέφυρα αλληλεγγύης μεταξύ αυτών και των μικρών παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αγοράζοντας δηλαδή τα ελληνικά  προϊόντα αφενός στηρίζουμε την τοπική αγορά προωθώντας τα στο δίκτυο των υποστηρικτών μας κι αφετέρου τα έσοδα από τις πωλήσεις στηρίζουν τη δράση μας για την καταπολέμηση της φτώχειας στις απομακρυσμένες κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ενδεικτικά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών


Μέλι ΑΡΤΕΜΙΣ του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Δωδεκανήσου


Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι από τη Λέρο, ασύγκριτης ποιότητας και θρεπτικής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους θυμαριού, που συλλέγεται από μελισσοκόμους του νησιού της Λέρου. Τυποποιείται με εξασφαλισμένη διαδικασία ελέγχου παραγωγής τροφίμου (ISO 22000/HACCP) στο εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού του ΚοιΣΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, που είναι μια κοινωνική επιχείρηση που σκοπεύει στην επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Το θυμαρίσιο Μέλι Λέρου ΑΡΤΕΜΙΣ έχει ιδιαίτερη πολιτισμική και κοινωνική αξία δεδομένου ότι είναι το πρώτο τυποποιημένο προϊόν κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Πυλιακή Γη


Μητέρα Ανδριώτισσα και μέγιστη τεχνίτισσα των γλυκών κουταλιού, πατέρας με καταγωγή από την εύφορη γη της Μεσσηνίας και βαθιά γνώση της τοπικής παράδοσης, πατροπαράδοτες συνταγές, μεράκι και πολλή φαντασία: αυτή είναι η μυστική συνταγή που κάνει τα εδέσματα της «Πυλιακής γης», μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά κουταλιού, σάλτσες και κουλουράκια, ένα έξοχο δείγμα υψηλού γευστικού γούστου και γαστρονομικής ευαισθησίας.

Ψυχή της εταιρείας η Γιάννα Μπαλαφούτη, web designer μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, που αποφάσισε πως προτιμά να περνά περισσότερο χρόνο ανάμεσα σε κατσαρόλες, κουτάλες και τους καρπούς της γης της Πυλίας. Ο τρόπος παρασκευής των προϊόντων; Κάτι παραπάνω από παραδοσιακός. Όλα τα καλούδια είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα, από το στάδιο της συλλογής των καρπών ως τη μεταποίησή τους στο εργαστήριο. Πάνω απ' όλα η εποχικότητα• οι καρποί συλλέγονται πάντοτε στην κατάλληλη εποχή ενώ μοναδικά συντηρητικά τους είναι τα λιγοστά, αγνά υλικά που διέθεταν οι παλιές νοικοκυρές: ελαιόλαδο, μέλι, αλάτι, ζάχαρη και βότανα. Με μηδενική προσθήκη συντηρητικών ουσιών και πλήρη αποχή από τις σύγχρονες τεχνικές παστερίωσης, τα νόστιμα σκευάσματα της Γιάννας κέρδισαν μεμιάς τους λάτρεις των παραδοσιακών εδεσμάτων.

ΜαρμελίζαΑρωματικές χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με πρώτη ύλη τα υπέροχα φρούτα της Νάουσας που κόβονται τη σωστή στιγμή ωρίμανσης και παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά, με βάση παραδοσιακές συνταγές. Η νεαρή Ελίζα Ντούλη δημιουργεί με φαντασία και μεράκι δεκαπέντε μαρμελάδες και άλλα τόσα γλυκά του κουταλιού σε όλες τις κλασικές γεύσεις, όπως σύκο, μήλο με κανέλα, δαμάσκηνο, αλλά και πιο πρωτότυπες συνθέσεις, όπως cocktail εσπεριδοειδών ή κάστανο και μήλο, φράουλα με μαύρο ρούμι, μαρμελάδα πορτοκάλι με ρόα και πράσινο πιπέρι, και τα διαθέτει κλεισμένα σε κομψά βαζάκια με την επωνυμία «Oh, so deliZious». Στόχος της επιχείρησης είναι η αξιοποίηση και η προβολή της πλούσιας παραγωγής φρούτων της Ημαθίας μέσα από παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και σημαντικής διατροφικής αξίας.

Go for …EatΗ Go for … Eat είναι ένα μικρό παρασκευαστήριο παραδοσιακών γλυκών κουταλιού στην Χαλκίδα.
Οι συντελεστές του είναι ο Δημήτρης και η Χριστιάνα Ελευθερίου. Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη της Χριστιάνας για την ζαχαροπλαστική και του Δημήτρη για την παράδοση σε οποιαδήποτε μορφή της. Ακολουθώντας πιστά τον τρόπο παρασκευής των γλυκών, μη μπαίνοντας στο «τρυπάκι» των συντηρητικών και των χημικών, έδωσαν έμφαση στην καλαίσθητη συσκευασία αφαιρώντας  μόνο την παραδοσιακή εμφάνιση και ανέδειξαν ένα νέο πρόσωπο στο κλασσικό γλυκό του κουταλιού, που αναδεικνύει την ελληνική παράδοση και γευσιγνωσία της χώρας μας.

Τα φρούτα όλων των εποχών, η ζάχαρη, το λεμόνι και τα αρώματα της φύσης είναι τα μόνα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους και τρώγονται όλο τον χρόνο μόνα τους ή συνοδεύοντας ιδανικά το γιαούρτι, το παγωτό αλλά και σαν συμπλήρωμα σε πολλά γλυκά που φτιάχνονται στο σπίτι όπως cheese cake, πάβλοβες κ.α.

Πρόσφατη προσθήκη στη σειρά προϊόντων της Go for … Eat, οι αλμυρές μαρμελάδες  «Hot Chilli» και «Λεμόνι Μπούκοβο» που συνοδεύουν ιδανικά  πιάτα τυριών, αλλαντικών και δίνουν ιδιαίτερη νότα σε δημιουργικές συνταγές.


3 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Είναι πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό!! Ήταν να έρθω κι εγώ, αλλά δεν τα κατάφερα!! Απ' ότι βλέπω ήταν εκπληκτικά!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν