Σαμιώτικες γλυκιές κολοκυθόπιτες - Γιορτινά μπουρέκια | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Σαμιώτικες γλυκιές κολοκυθόπιτες - Γιορτινά μπουρέκια

6
Ο Δεκέμβρης είναι έτσι κι αλλιώς, μήνας γιορτινός! Οι πρώτες μέρες του, είχαν πάντα για μένα ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού στις 6 γιόρταζε και γιορτάζει, η εκκλησία του χωριού μου, ο Άγιος Νικόλαος.
Παλιότερα, ήταν ίσως και το μεγαλύτερο σε έκταση πανηγύρι των Κουμεΐκων, γιατί  εκτός από τα όργανα στα καφενεία, την αργία στο σχολείο, τα σημαιάκια και τα λαμπιόνια στον περίβολο του ναού, το χαλβά του μπακάλη που μας κέρναγαν στο κοινοτικό κατάστημα, τους πλανόδιους με τους πάγκους γεμάτους παιχνίδια, γλυκά, γλειφιτζούρια "κοκοράκια" τις υπέροχες χρωματιστές και αρωματικές χειροποίητες καραμέλες και τα καραμελωμένα φιρίκια, τον τόνο της ημέρας, έδιναν την παραμονή οι φούρνοι στις γειτονιές, που μοσχοβολούσαν από τις λαμαρίνες με τις ψημένες στριφτές, γλυκές κολοκυθόπιτες, το επίσημο κέρασμα της γιορτής.


Όταν πριν από λίγο καιρό η Πάτρα από το Καρλόβασι της Σάμου, ανέβασε αυτή τη φωτογραφία μαζί με τις άλλες υπέροχες δημιουργίες της, στο προσωπικό της προφίλ στο ΦΒ, ΜΕΛΑΜΦΥΛΛΟΣ ΠΑΤΡΑ και είδα τα στριφτά μπουρέκια, μου ήρθαν στο νου όλα εκείνα τα αρώματα, η γλύκα και η νοστιμάδα που έχουν αυτές οι πίτες και της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μας τη συνταγή .

Προς μεγάλη μου χαρά ανταποκρίθηκε αμέσως και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο …  Αφού έγραψε τα υλικά και τη διαδικασία,  φωτογράφισε και όλα τα στάδια της υλοποίησης και μου τα έστειλε!!!

Πάμε λοιπόν να δούμε πως τα φτιάχνει η Πάτρα:

ΥΛΙΚΑ (για το φύλλο)
1 κιλό αλεύρι (χρησιμοποιώ αλεύρι "Παπαφίλη" από σιτάρι ελληνικής άλεσης)
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κτΣ αλάτι
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κονιάκ ΣΟΥΜΑ (ρακή ή τσίπουρο)

ΥΛΙΚΑ (για τη γέμιση)
4 κιλά κολοκύθα ψίχα
1 ποτήρι νερό
Λίγο αλάτι
λίγο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι ωμό πλυμένο
3 κρεμμύδια
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 βαθύ πιάτο τυρί κατσικίσιο
1 κτΣ κανέλα
1 χούφτα ζάχαρη
3 + 1 αυγά

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
ΦΑΣΗ Α΄ (από βραδύς)
Για την γέμιση η διαδικασία αρχίζει από την πρώτη μέρα!!!


Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σπόρια και την εξωτερική φλούδα
Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε γάστρα με ένα νεροπότηρο νερό και λίγο αλάτι.
Ψήνουμε στους 150 με 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Το ανακατεύουμε πότε πότε. Όταν μαγειρευτεί το βάζουμε σε σουρωτήρι και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι ωμό πλυμένο.
Το αφήνουμε όλο το βράδυ να στραγγίσει [όταν ψήσουμε το κολοκύθι δεν έχει πολλά νερά και είναι πιο νόστιμο από το βραστό] ...
Την άλλη μέρα θα έχουμε στραγγισμένο κολοκύθι που θα φτάνει  πάνω από τη μέση στο σουρωτήρι. Δηλαδή στα τρία τέταρτα!!!!!
ΦΑΣΗ Β΄ (την επόμενη μέρα)
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό.
Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο, το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα να ξεκουραστεί!!!!!!!
Σε τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί (να μη κάψει)  ρίχνουμε 3 κρεμμύδια (φυσικά από τα «Γκμέικα»)   ψιλοκομμένα να μαραθούν.
Βάζουμε και λίγο μαύρο πιπέρι!
Όταν είναι έτοιμο το κρεμμύδι, το βάζουμε στο στραγγισμένο κολοκύθι και προσθέτουμε ένα βαθύ πιάτο τυρί (αν δεν υπάρχει κατσικίσιο, μια καλή φέτα) και μια κουταλιά κανέλα  .
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, βάζουμε λίγη ζάχαρη [ εγώ βάζω πάντα, όση χωράει στο χέρι μου ]
Μετά βάζουμε και 3 αυγά.
Ανακατεύουμε απαλά. Το τυρί δεν το τρίβω, το λιώνω στα χέρια μου!!!!!! Έτοιμη η γέμιση!!


Χωρίζουμε το ζυμάρι σε ζυμαράκια, ας πούμε σαν το μπαλάκι του πινγκ πονγκ :)
Τα ανοίγω σε φύλλο με μια μικρή χειροκίνητη μηχανή στο προτελευταίο σκαλοπάτι.......
Σε κάθε φυλλαράκι βάζουμε 2 κουταλιές από τη γέμιση να πάει μέχρι τις άκρες να μην μένει πολύ σκέτο ζυμάρι!
Τυλίγουμε σε μασουράκι, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκια με λαδόχαρτο.....
Αλείφουμε από πάνω με αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε στους 200 με 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά να πάρουν χρώμα πάνω και κάτω!!!

Σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι ή σκέτα!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!


Πάτρα

6 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Ευχαριστούμε για τη συνταγή, επειδή έχω μεγάλη κολοκύθα ψάχνω συνταγές να την αξιοποιήσω όλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις λατρεύω!!! Από τα πιο αγαπημένα μου εδέσματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρως ενδιαφέρουσα συνταγή, ευχαριστούμε την κοπελιά που την μοιράστηκε μαζί μας!
    Φιλιά Γιώργη μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που είναι το δικό μου πάλι οεο;;;;; Και δεν έχω δοκιμάσει ποτέεεε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια εφαρμογή της παλιάς καλής συνταγής. Μπορεί να ψηθεί η κολοκύθα κομμένη κατά μήκος, ακαθάριστη σε ένα ταψί, οπότε αδειάζεται με το κουτάλι εύκολα.
    Επίσης προσπαθείτε να αφήνεται κενό ανάμεσα στα γεμισμένα μπαστουνάκια για να ψήνεται σωστότερα. Καλό βράδυ Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα.....
    Με εσωσες τις εφτιαξα εχτες ξερεις για μεζε στην ρακι....θεικα..........!κλεονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν