ΕΥΚΟΛΗ ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΥΣΗ | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

ΕΥΚΟΛΗ ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΥΣΗ

12

Όχι δεν απαρνήθηκα ξαφνικά τον πλάστη μου και το πλαστήρι, αλλά μερικές φορές ο διαθέσιμος χρόνος σε συνάρτηση με το πλήθος των εδεσμάτων που πρέπει να ετοιμαστούν, δε σου αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Εδώ που τα λέμε, η ποιότητα των έτοιμων ελληνικών φύλλων και ζυμών, είναι εξαιρετική.
Το εγχείρημα έλαβε χώρα μέσα στην τρέλα των γιορτών με πλουσιότερη φρουτένια γέμιση, αλλά λόγω των εξαιρετικών εντυπώσεων που άφησε στο σύνολό της, επαναλήφθηκε και με γέμιση "κλασική", με τον "εύκολο" τρόπο πάντα :)
Πάμε να τη φτιάξουμε παρέα!!
Θα χρειαστούμε :

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστα
1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο

600 γραμ κιμά μοσχάρι (καπάκι) ή ανάμεικτο (μοσχάρι - χοιρινό)
2 πράσα (το άσπρο μέρος)
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά Φλωρίνης
μαϊντανό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί
αλάτι
πιπέρι
σκόρδο σκόνη (κατά βούληση)
1/2 κτγ πιπερίτσα (πιπέρι καγιέν)
1/2 κτγ καπνιστή πάπρικα
2 κτΣ σιμιγδάλι χοντρό

1 αυγό
1 κούπα τυριά

σουσάμι μαυροκούκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Αν το φύλλο μας είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο ή φροντίζουμε 2-3 ώρες πριν ξεκινήσουμε να το αποψύξουμε  σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με χοντρό  πάτο, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία θερμοκρασία και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το πράσο σε ροδέλες, ανακατεύοντας για 4 λεπτά.
Προσθέτουμε την πιπεριά κομμένη σε ζάρια και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
Στη συνέχεια ανεβάζουμε ακόμα λίγο τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον κιμά.
Με ένα μεγάλο πιρούνι, ανακατεύουμε συνεχώς και "ψιχουλιάζουμε" τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα (~6΄).
Προσθέτουμε το κρασί, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και τα υπόλοιπα καρυκεύματα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τελευταίο το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την εστία.
Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αυγό και τα τυριά. Ανακατεύουμε πάλι! Η γέμιση πρέπει να έχει τη μορφή παχιάς κρέμας: Σχετικά ρευστή, χωρίς όμως περιττά υγρά!!
Την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ºC.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί Νο 32 και το βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο και το βουτυρώνουμε από πάνω.
Το δεύτερο φύλλο το απλώνουμε " υπό γωνία" στρίβοντας το δεξιότερα, έτσι που να καλύπτει το πρώτο στη βάση, καθώς και μέρος από τα πλαϊνά που είχαν μείνει ακάλυπτα.
Βουτυρώνουμε από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο τη διαδικασία με άλλα δύο φύλλα. Το τέταρτο φύλλο δεν το βουτυρώνουμε.Η βάση του ταψιού έχει καλυφθεί από 4 φύλλα, ενώ καλυμμένα είναι και τα τοιχώματα γύρω-γύρω.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση.
Βάζουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο και τα βουτυρώνουμε.
Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετούμε σαν πατσαβούρι και τα βουτυρώνουμε καλά, ένα-ένα.
Όσα περισσεύουν έξω από το ταψί, τα διπλώνουμε προς τα μέσα και τα βουτυρώνουμε επίσης.


Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού μπολ χαράσσουμε ένα κύκλο στο κέντρο της πίτας, ενώ την υπόλοιπη τη χαράσσουμε ακτινωτά.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στο προτελευταίο ράφι χαμηλά και ψήνουμε για 50΄(τα τελευταία 10΄ με σβηστό φούρνο), μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.


Σερβίρουμε μόλις κρυώσει λίγο...!

Το φύλλο κρούστας που χρησιμοποιώ, είναι φρέσκο και το προμηθεύομαι από το εκπληκτικό εργαστήριο της οικογένειας Παππά, στην Καλλιθέα !!
 

12 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Υπέροχη πίτα. Άμα υπάρχει καλό εργαστήριο φύλλου γιατί όχι. Δυστυχώς στην περιοχή μου σιγά σιγά κλείνουν το τελευταίο που ήξερα στο Εξάρχεια ο ιδιοκτήτης του δυστυχώς δεν υπάρχει κι ελπίζω η οικογένεια να μπορέσει να συνεχίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη Γιώργο μου! Πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μέρα της πίτας σήμερα!!!
    Λαχταριστή φαίνεται Γιώργο μου...
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία συνταγή Γιώργο και καμιά απορία πλέον.......συγκεντρώνουμε τα υλικά και θα την γευτούμε!!!!!Να είσαι καλά!!!!!ΜΕΛΑΜΦΥΛΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην περιμένεις από εμένα να αντισταθώ σε τέτοια λαχταριστή πίτα, δεν πρόκειται!!!
    Υπέροχη δείχνει Γιώργο μου και πολύ πολύ νόστιμη!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία πίτα Γιώργο.
    Υπέροχη οπτικά αλλά φαντάζομαι και στη γεύση.
    Το φύλλο αυτο φαίνεται πολύ καλό.

    Φιλιά : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στις πίτες λέω πάντα ΝΑΙ! Ειδικά στις καλοφτιαγμένες και λαχταριστές, , όπως αυτή με τις πολλές γεύσεις και αρώματα. Εύγε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλοστημένη , λαχταριστή κιμαδόπιτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με γειά το νέο look..............κρασάκι κερνάτε με την υπέροχη πιτούλα???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα συμφωνήσω σε αυτά που λες Γιώργο για την ποιότητα των έτοιμων ελληνικών φύλλων!
    η πίτα σου φαίνεται υπέροχη!
    καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα! Τι κρασί βάζουμε. ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα :)
      Από ξηρό ( πχ. ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ) μέχρι γλυκό (πχ SAMOS DOUX).
      Ευχαριστώ!!

      Διαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν