una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros


Πρόκειται για μια ελαφριά, λαχταριστή, γευστική και απολαυστική τάρτα που θα σας πλημμυρίσει με καλοκαιρινά αρώματα και θα σας ταξιδεύσει πίσω στο χρόνο.

Πάμε να τη φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
3 κούπες αλεύρι (510 γραμ)
1 κούπα φυτικό μαγειρικό προϊόν (200 γραμ) 
1/2 κούπα παγωμένο νερό (10 κτΣ)
1/2 κτγ αλάτι

για τη γέμιση
2 πράσινα μήλα σε φέτες
2 ροδάκινα σε φέτες
5-6 βερίκοκα
3/4 κούπα ζάχαρη
2-3 κτΣ κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο
1 κτΣ χυμό λεμονιού
ελάχιστο αλάτι
2 κτΣ μαρμελάδα

1 αυγό χτυπημένο και αραιωμένο με 1 κτΣ νερό
λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το φυτικό μαγειρικό προϊόν και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι ή με μεγάλο σύρμα.
Μόλις το μείγμα στη λεκάνη γίνει ψίχουλα, προσθέτουμε σταδιακά (κουταλιά κουταλιά) το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους τα ψίχουλα και να πάρουμε μια μπάλα ζύμης.
Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα φρούτα σε μια λεκάνη.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε απαλά.



Ετοιμάζουμε την τάρτα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα ή ένα χαμηλό ταψί 28 - 30 εκατοστών.

Τοποθετούμε το ένα κομμάτι ζύμης ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας ή πλαστικής μεμβράνης και πλάθουμε με τον πλάστη, ρολάροντας από το κέντρο της ζύμης προς τα άκρα. Ανοίγουμε έτσι ένα φύλλο ζύμης, που να καλύπτει το ταψί και τα τοιχώματα του.



Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω στη βάση της ζύμης και πάνω από αυτή, τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια και το πάνω φύλλο, περίπου στο μέγεθος του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
Ενώνουμε τις ζύμες και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα.
Χαράσσουμε μικρές εγκοπές πάνω στο φύλλο για να βρίσκουν διέξοδο οι χυμοί που θα ψηθούν.
Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.



Ψήνουμε στους 200 ºC στο κάτω ράφι για 10΄ και στη συνέχεια ανοίγουμε το φούρνο, τοποθετούμε την τάρτα στο μεσαίο ράφι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 ºC.

Ψήνουμε για άλλα 30΄μέχρι να ροδίσει η ζύμη.



Αφήνουμε να κρυώσει για να τραβήξει τα υγρά της η γέμιση και κόβουμε σε κομμάτια.
Το φυτικό μαγειρικό προϊόν που χρησιμοποίησα για τη ζύμη, δεν το είχα δοκιμάσει άλλη φορά στο παρελθόν.
Το είδα στο ράφι του σούπερ μάρκετ και ομολογώ ότι με τράβηξε αρχικά η συσκευασία του. Το μεταλλικό (και όχι πλαστικό) κουτί και η ελληνική του προέλευση
Όταν το χρησιμοποίησα την πρώτη φορά, έμεινα εντυπωσιασμένος από τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσέδωσε στην τάρτα μου και γι' αυτό το λόγο την έφτιαξα ξανά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες (3) μέρες.
Όλοι όσοι δοκίμασαν, ξετρελάθηκαν με τη γεύση, την υφή και την ποιότητα!!!!!



Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να αναζητήσετε κάτι που να σας κόψει την πείνα, αλλά να μην είναι υπερβολικό σε μέγεθος και σε γεύση ;
Ε, λοιπόν αυτά τα μικρά τρυφερά ψωμάκια είναι η λύση στο "πρόβλημά" σας ;)
Με εξαιρετική γεύση, μετατρέπονται στο λεπτό σε γλυκά, σε αλμυρά ή σε σκέτα σνακς.
Θα τα λατρέψετε!!!

Πάμε να τα φτιάξουμε

ΥΛΙΚΑ
2 κούπες ( 306 gr) ΑΛΕΥΡΙ (δυνατό) για τσουρέκια ή για ψωμί
3/4 κούπας ( 115 gr) ΑΛΕΥΡΙ για όλες τις χρήσεις
1 πακέτο (7 γραμ) ξερή ΜΑΓΙΑ*
2 κτΣ (28 γραμ) ζάχαρη
1 κτγ (10 γραμ) ΑΛΑΤΙ
2 κτΣ (28 γραμ) ΒΟΥΤΥΡΟ μαλακό ή σπορέλαιο
1 ΑΥΓΟ ελαφρά χτυπημένο
200 ml ζεστό ΓΑΛΑ - όχι καυτό

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ζεσταίνουμε το γάλα (~40 °C).
Στη λεκάνη του μίξερ, κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και προσθέτουμε, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και αναμειγνύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το μαλακό βούτυρο (μαργαρίνη ή σπορέλαιο) και το χτυπημένο αυγό.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα του γάντζου στη μέγιστη επιτρεπόμενη και ζυμώνουμε το μείγμα για 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίζουμε και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι, ζυμώνοντας και αναδιπλώνοντας την.
Μετράμε συνολικά 100 αναδιπλώσεις και είναι έτοιμη!!!
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη την αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι ένα κομμάτι λαδόκολλα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες και κάθε μπάλα σε 6 μικρότερες. Συνολικά 18 μέρη.


Τα πλάθουμε ελαφρά με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε τριάδες στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα


Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη, σκεπάζουμε με κάνα δυο πετσέτες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω

Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή τα αφήνουμε ως έχουν.

Ψήνουμε για 20 λεπτά


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν χωρίς να ιδρώσουν


Τρώγονται σκέτα, με τυριά, αλλαντικά, μαρμελάδα, μέλι ή ότι άλλο σας αρέσει!!

*Η μαγιά που χρησιμοποιώ στις ζύμες μου είναι σε πράσινο φακελάκι και προέρχεται από το γνωστό γερμανικό σούπερ μάρκετ, σε συσκευασία 6 τεμ και είναι ACTIVE. Που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η προεργασία ενεργοποίησης σε χλιαρό νερό κλπ. Το γράφει στο φακελάκι στο πίσω μέρος. Την αναμειγνύουμε με το αλεύρι και τα άλλα υλικά ως έχει!!!



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
3 κτΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κτΣ βούτυρο
1,5 κούπα γάλα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κτΣ θυμάρι
2 κλωναράκια φλασκούνι
1 κτγ σκόρδο σε σκόνη
1/2 κτγ μοσχοκάρυδο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γραμ τριμμένα κίτρινα τυριά (cheese mix)
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
3 λουκανικάκια πουλερικών σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 αντιστάσεις πάνω κάτω

Αλείφουμε ένα πυρέξ με λίγο βούτυρο και το βάζουμε στην άκρη


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ~0,5 cm

Τις ξεπλένουμε και βάζουμε τις μισές φέτες μέσα στο πυρέξ
Ετοιμάζουμε μια σάλτσα μπεσαμέλ
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1 λεπτό.
Ανεβάζουμε λίγο ακόμα τη θερμοκρασία στο μάτι και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, το φλασκούνι, και το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι πήξει και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκο-τριμμένο πολύχρωμο ή μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε για λίγο και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε το φλασκούνι και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα πάνω στις πατάτες

Τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες στο πυρέξ τις πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και αδειάζουμε πάνω την υπόλοιπη σάλτσα

Στρώνουμε την επιφάνεια με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης)

Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.


Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και σκορπίζουμε τα κίτρινα τυριά σε όλη την επιφάνεια.

Τελειώνουμε προσθέτοντας τις πιπεριές και τα λουκανικάκια

Βάζουμε πάλι το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν χρώμα.


Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!!!




Ξέρω, έχετε πήξει στις συνταγές για τσουρέκια, αλλά πιστέψτε με, μία ακόμα δε θα σας βλάψει!!!
Είναι απλή, είναι εύκολη, είναι εγγυημένη και γίνεται και χωρίς μίξερ ;)   

Πάμε να το φτιάξουμε !!

ΥΛΙΚΑ
3 1/2 κούπες ( 536 gr) ΑΛΕΥΡΙ (δυνατό) για τσουρέκια
2 πακέτα (14 γραμ) ξερή ΜΑΓΙΑ*
1 κτγ (10 γραμ) ΑΛΑΤΙ
62 γραμ ΒΟΥΤΥΡΟ λιωμένο (1/4 πακέτου 250 γραμ)
1 ΑΥΓΟ και 1 ΑΣΠΡΑΔΙ
2/3 κούπας (160 ml ή 136 γραμ) ΖΑΧΑΡΗ
1 κούπα (240 ml) ζεστό ΓΑΛΑ - όχι καυτό
1/4 κτγ ΜΑΣΤΙΧΑ κοπανισμένη
1/2 κτγ ΜΑΧΛΕΠΙ αλεσμένο
Ξύσμα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Για την επάλειψη
1 ΚΡΟΚΟ αυγού
1 κτΣ (15 ml ) ΝΕΡΟ

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και ζεσταίνουμε το γάλα(~40 oC).

Σε μια βαθιά λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και αναμειγνύουμε.
*Η μαγιά που χρησιμοποιώ στις ζύμες μου είναι σε πράσινο φακελάκι και προέρχεται από το γνωστό γερμανικό σούπερ μάρκετ, σε συσκευασία 6 τεμ και είναι ACTIVE. Που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η προεργασία ενεργοποίησης σε χλιαρό νερό κλπ. Το γράφει στο φακελάκι στο πίσω μέρος. Την αναμειγνύουμε με το αλεύρι και τα άλλα υλικά ως έχει!!!
Προσθέτουμε τα αυγά (κρατάμε τον κρόκο από το 2ο αυγό για την επάλειψη), τα μυρωδικά (μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι ξύσμα) και το ζεστό γάλα.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης φέρνουμε βόλτα όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο.
Αρχίζουμε και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι, ζυμώνοντας και αναδιπλώνοντας την.
Μετράμε συνολικά 200 αναδιπλώσεις και είναι έτοιμη!!!

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και κλείνουμε το καπάκι.

Σκεπάζουμε το μπολ με κάνα δυο πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει 1 με μιάμιση ώρα και να διπλασιασθεί σε μέγεθος.


Την πιέζουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.

Σχηματίζουμε 3 μπάλες και τις καλύπτουμε με μεμβράνη.


Τις αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν και πλάθουμε κορδόνια.

Φτιάχνουμε μια κοτσίδα, την τοποθετούμε σε μια ελαφρά λαδωμένη φόρμα ψησίματος ή στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τη σκεπάζουμε με τη μεμβράνη.

Την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.

Βάζουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 200 oC

Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, διαλύουμε τον κρόκο του αυγού με το νερό και αλείφουμε την κοτσίδα.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Βάζουμε το τσουρέκι στο φούρνο και σβήνουμε τη θερμοκρασία.

Ψήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια ανεβάζουμε πάλι τη θερμοκρασία στους 175 oC και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.


Άντε και του χρόνου με υγεία!!




Όλες οι μέρες το 'χουνε κι όλες οι εβδομάδες. 
Πόσο μάλλον τούτες της σαρακοστής και της νηστείας !
Αυτά τα υπέροχα, τραγανά, τρυφερά, αρωματικά, γευστικά, νηστίσιμα κουλουράκια, είναι για κάθε μέρα του χρόνου για κάθε ώρα και στιγμή !!
Άσε που γίνονται στο πι & φι και είναι εντελώς χειροποίητα !!!

Πάμε να τα φτιάξουμε :  
 
ΥΛΙΚΑ
200 ml ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη 
ξύσμα από ένα πορτοκάλι 

ξύσμα από μισό λεμόνι
χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 ποτηράκι του κονιάκ Bourbon Whisky ή κονιάκ
1 κτγ. κανέλα - από την Κεϋλάνη :)
1/2 κτγ. γαρύφαλλο


4,5 κούπες αλεύρι για ολες τις χρησεις
1 κτγ.  baking powder
1 κτγ.  σόδα μαγειρική


σουσάμι για επικάλυψη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Χτυπάμε καλά με το σύρμα τα υλικά της 1ης ομάδας

Αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά της 2ης ομάδας και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ με τα υγρά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή με το χέρι

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει.
Αν κολλάει λίγο, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και την χαϊδεύουμε ;)

Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα

Πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος που μας βολεύει, τα βουτάμε στο σουσάμι και τα βάζουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα
Συνολικά βγαίνουν 2 ταψιά φούρνου.
Μόλις γεμίσει το 1ο, το φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ πλάθουμε και τα υπόλοιπα, και μόλις βγει το 1ο βάζουμε το 2ο!!


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και δοκιμάζουμε !!!



Τι κάνεις, όταν ξαφνικά ανακαλύπτεις μια ξεχασμένη σακούλα καρότα στο ψυγείο και μερικά πράσινα μήλα;;
Ψάχνεις και για κανένα πορτοκάλι και λεμόνι και φτιάχνεις μαρμελάδα...
Μαρμελάδα;;;
Μα βέβαια!! Μαρμελάδα λαμπερή, γευστική και άκρως φυσική!!!

Πάμε να τη φτιάξουμε :)

ΥΛΙΚΑ
4 πράσινα μήλα καθαρισμένα και τριμμένα (500 γραμ)
600 γραμ καρότα καθαρισμένα και τριμμένα
1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
1 λεμόνι το χυμό του
750  γραμ ζάχαρη λευκή
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλλα
2 φύλλα αρμπαρόριζα
Λίγους κόκκους άσπρο και ροζ πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη του κρεμμυδιού τα ραντίζουμε με το χυμό από το λεμόνι και τα βάζουμε να βράζουν με το χυμό του πορτοκαλιού για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά (σε μάτι με κλίμακα 0-9, βάζουμε το διακόπτη στο 3).

Εν τω μεταξύ τρίβουμε τα καρότα με τον ίδιο τρόπο.

Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα πορτοκάλι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλλα και το πιπέρι


Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να βράσουν στην ίδια θερμοκρασία για 30 λεπτά.

Μετά από την παρέλευση του μισάωρου, αφαιρούμε την κανέλλα και προσθέτουμε την αρμπαρόριζα
Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά ( σε μάτι με κλίμακα 0-9, βάζουμε το διακόπτη στο 5 ) και ανασηκώνουμε ελαφρά το καπάκι της κατσαρόλας

Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμη ( συνολικός χρόνος βρασμού περίπου 1 ώρα )

Αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και γεμίζουμε 2-3 αποστειρωμένα βάζα με τη μαρμελάδα.

Κλείνουμε τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας, μέχρι να κρυώσουν.


Τα διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Όταν ανοιχτούν, η ψύξη επιβάλεται ;)



Από τα πιο εύκολα, γρήγορα και νόστιμα φαγητά!!!
Μέχρι να το σκεφτείς, το φαγητό είναι έτοιμο :)
Πάμε να το φτιάξουμε λοιπόν, και καλή μας όρεξη!!! 

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα)
2 μπακαλιάρους λίγο παραπάνω από κιλό (κατεψυγμένους ή φρέσκους)
2-3 μεγάλες γαρίδες
2 κρεμμύδια
3 καρότα
4 μέτριες πατάτες
μερικά κλωνάρια σέλινο
4-5 κτΣ ρύζι (καρολίνα)
λίγο ελαιόλαδο
1 λεμόνι
αλάτι - πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ


Καθαρίζουμε τα ψάρια και τις γαρίδες, τα ραντίζουμε με το μισό λεμόνι και τα αλατοπιπερώνουμε.


Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για μισή ώρα.
Αφού μαλακώσουν, βάζουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, τις γαρίδες και το μισό λεμόνι.
Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 15'.


Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τα ψάρια και τα λαχανικά σε ένα μεγάλο δίσκο, σουρώνουμε το ζουμί και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα να πάρει βράση.
Ξεπλένουμε το ρύζι (1 κτΣ / άτομο +1) και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και το αφήνουμε να βράσει για 20'.


Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, και ρουφάμε αλύπητα!!!
Το ψάρι αυτό, λόγω του ότι δεν έχει πολλά κόκαλα, σερβίρεται εύκολα και συνοδεύεται ευχάριστα, με λαδολέμονο και μαγιονέζα!!!



Θα θυμάστε σίγουρα τι είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια με τα μαγαζάκια - πρατήρια που πούλαγαν φρέσκα ντόνατς και τις ουρές που σχηματίζονταν απ' έξω!!
Με τον καιρό ξεφούσκωσε το "φαινόμενο", τα περισσότερα όπως ξαφνικά άνοιξαν έτσι ξαφνικά έκλεισαν και επανήλθε η φυσιολογική κίνηση στα σταθερά σημεία διάθεσης του ... "απαγορευμένου" γλυκίσματος.
Πάντα μου άρεσαν, αλλά σε μικρή ποσότητα και μέγεθος.
Όλα τα "κατά" με τα οποία ήταν φορτωμένο σαν προϊόν, με αποθάρρυναν από το να γίνω fan...

Έψαχνα να βρω μια λύση στο "πρόβλημά" μου και τελικά τη βρήκα που λέει και το τραγούδι!!

Μόλις σιγουρεύτηκα για το αποτέλεσμα, πέρασα αμέσως στην παραγωγή.

Το γλυκάκι, είναι εξαιρετικά ελαφρύ, με υπέροχη υφή και λαχταριστή γεύση!!!
Πάμε να το φτιάξουμε.

Θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ (για 18 μικρά)

2 κούπες αλεύρι γοχ
1/4 της κούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
ελάχιστο αλάτι

2/3 της κούπας χλιαρό γάλα
2 κρόκους αυγών
1 κάψουλα βανιλίνης
3 κτΣ παρθένο ελαιόλαδο
λίγο επιπλέον αλεύρι

1 κτΣ λειωμένο βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη κρυσταλική ή διακοσμιτική

για την Crème Pâtissière  1/4 της κούπας ζάχαρη
1 κτΣ άνθος αραβοσίτου
1 κούπα γάλα
1 κρόκο αυγού
1/2 κτΣ βούτυρο
1/2 κάψουλα βανιλίνης ή ξύσμα λεμόνι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι τη ζάχαρη και τη μαγιά.

Θερμαίνουμε το γάλα και μόλις γίνει χλιαρό, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο,  τους κρόκους και τη βανιλίνη και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα.

Τα μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και αναδεύουμε το μείγμα (με τους γάντζους) στη μέγιστη ταχύτητα για 2 λεπτά.
        
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για ζύμωμα.

Το ζυμώνουμε αναδιπλώνοντας το, μέχρι που να μη κολλάει καθόλου (περίπου 50-60 αναδιπλώσεις) και το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη  για 10 - 15 λεπτά , μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα.


Crème Pâtissière 
Σε ένα  κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το άρωμα και το άνθος αραβοσίτου.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα (για να μη σβολιάσει) και στο τέλος τον κρόκο.
Μεταφέρουμε το κατσαρολάκι στην εστία της κουζίνας και το ζεσταίνουμε σε  μέτρια δυνατή φωτιά (με κλίμακα από 0-9, στο 7) μέχρι να αρχίσει να πήζει και να κάνει φουσκάλες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ για να κρυώσει.
Αν παραμείνει πολύ, για να μην κάνει κρούστα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Επανερχόμαστε στη ζύμη μας. 
Την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος δακτύλου, πασπαλίζουμε και την επάνω επιφάνεια με αλεύρι και κόβουμε με τσέρκι (6cm) στρογγυλά κομμάτια (βγάζει περίπου 18).
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και μεταφέρουμε τα κομμάτια της ζύμης, σχετικά αραιά.
Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.

Μετά από μισή ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C στον αέρα.

Όταν περάσουν και τα 45 λεπτά, ξεσκεπάζουμε το ταψί, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε λίγο βούτυρο

Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα σακουλάκι


Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, αλείφουμε τα ντόνατς με το λειωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης και τα στριφογυρίζουμε μέσα στο σακουλάκι με τη ζάχαρη.



Βάζουμε την κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μακριά μύτη
Τρυπάμε τα ντόνατς πιέζοντας στο πλάι και τα γεμίζουμε με την υπέροχη αρωματική κρέμα.


Τρώγονται καλύτερα φρέσκα, αλλά διατηρούνται εύκολα σε ερμητικά κλειστό τάπερ.