una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros
Όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων έχουν τη χάρη τους.
Όταν αναφερόμαστε όμως στις δίπλες, ξέρουμε ότι έχουμε ανέβει επίπεδο!!
Είναι από τα γλυκίσματα που δεν τα χόρτασα μικρός και τα ανακάλυψα στην Αθήνα. Σε άλλα χωριά της Σάμου οι νοικοκυρές τις έφτιαχναν ανελλιπώς. Στα Κουμέικα όχι…





Βάλαμε και 'μεις τα γιορτινά μας και ήρθαμε!!! 
Μετά από άπειρες δοκιμές κουραμπιέδων (εγώ του Γιώργου και εκείνος των δικών μου), αποφασίσαμε πως οι καλύτεροι, νοστιμότεροι, πιο μυρωδάτοι είναι.....και των δύο!! 
Οπότε σας παρουσιάζουμε και τις 2 συνταγές για να κάνετε και εσείς τις δικές σας συγκρίσεις και  δημοσκοπήσεις :)  maria mas



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Χρόνια πολλά σε όλους τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες και στον μπαμπά μου!


Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!
Αφού χορτάσαμε να βλέπουμε 2 εβδομάδες, τα υπέροχα γλυκάκια από τη γιορτή της Μαρίας mas, και κάποιοι φίλοι άρχισαν να αδημονούν για «νέο έργο» (μαζί και η Μαρία!!!), μπόρεσα επιτέλους να μαζέψω (εκτός από το μυαλό μου) τις φωτογραφίες και τις οδηγίες που είχα καιρό στην άκρη, και να 'μαι τώρα εδώ μπροστά σας με ένα γευστικότατο αρωματικό σνακ, που ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας.
Η Κύπρος μέχρι και πριν το καλοκαίρι που πέρασε, μου ήταν λίγο έως ελάχιστα γνώριμη, από το προηγούμενο ταξίδι μας εκεί, πριν από χρόνια.
Η φετινή επίσκεψη-εμπειρία και η φιλοξενία που βρήκαμε, μας έκανε να αγαπήσουμε το μέρος, τους ανθρώπους και σε ότι αφορά αυτή τη σελίδα, την κουζίνα της.
Η συνταγή είναι Κυπραίικη και το γευστικό της αποτέλεσμα, μοναδικό.
Άντε, πάμε να το απολαύσουμε παρέα!!


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Χρόνια πολλά στις συνονόματες Μαρίες, Δέσποινες, Παναγιώτες ( και τα αρσενικά ονόματα αυτών) που τυχών γιορτάζουν μαζί μου σήμερα και ιδιαίτερα στην Μαριώ του Γιώργου!!!


Πώς να φτιάξετε το φωτογραφικό σας στούντιο για απίθανες φωτογραφήσεις υλικών & πιάτων!!
Πρόκειται στην ουσία για μια φωτογραφική σκηνή,  έτοιμη να φιλοξενήσει  τα γευστικά σας πονήματα και να σας δώσει απίθανες λήψεις και που θα κάνει τις αναρτήσεις σας , αληθινά έργα τέχνης!!!
Τέτοιες φωτογραφικές σκηνές (τέντες),  χρησιμοποιούνται για φωτογράφηση μικρών αντικειμένων σε φωτογραφικά στούντιο και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εμπόριο.   Αν δε θέλετε όμως να δαπανήσετε πολλά χρήματα (χαλεποί καιροί…!!), αλλά θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας  επιστρατεύοντας παράλληλα το μεράκι που έτσι κι αλλιώς σας περισσεύει, σας έχω τη λύση!!!!!
Θα μπορούσα να σας παραπέμψω σε διάφορους συνδέσμους που παρουσιάζουν αντίστοιχες κατασκευές, αλλά θέλησα να μεταφέρω τη δική μου εμπειρία, μετά το πέρας της κατασκευής και του 2ου «studio», για τις ανάγκες της δικής μας κουζίνας.


Καλημέρα & καλό μήνα :)
Εντάξει, αφορμή για γιορτή ψάχναμε και τη βρήκαμε!!!
Γίναμε 150!!! Ναι βρε 150!!!
Από το Μάρτη του 2009 που ανοίξαμε την κουζίνα μας, έχουμε ανεβάσει 150 ολόκληρες αναρτήσεις!!! (σιγά τα ωά, αλλά είπαμε… αφορμή ψάχναμε!)
Οι συνταγές ξεκίνησαν να ανεβαίνουν αρχικά στο Μπάλο πολύ πριν δημιουργηθεί αυτή η μικρή γευστική γωνιά του κυβερνοχώρου. 
Οι παλιές αυτές αναρτήσεις εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της σελίδας και να σημειώνουν αξιόλογα νούμερα. Βλ. PUMBA MARINERO (ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ) 19 Φεβ 2009, 20 σχόλια, 6.005 Προβολές σελίδας!!
Μετά τη "μετακόμιση" εδώ, μας πήρε λίγο χρόνο να συντονιστούμε, αλλά μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις και τα ενθαριντικά σχόλια, βρήκαμε το δρόμο μας :)
Κάναμε e-φίλους και φίλους αληθινούς που τους αγαπάμε το ίδιο!! 
Αποκτήσαμε εμπειρίες και γνώσεις και προσπαθήσαμε να γίνουμε καλύτεροι. Ακόμα το προσπαθούμε!!!
Το μπλογκ ξεκίνησε ως ... «Μονοπρόσωπη Α.Ε.» αλλά ποτέ δεν αρνήθηκε εξωτερικές συνεργασίες και συμμετοχές. Έτσι σήμερα διαθέτει 3 μόνιμους συνεργάτες και πολλούς πολλούς εξωτερικούς !!!!!!!
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη φωτογραφία μας και την εξελίσσουμε συνεχώς!!! Προσεχώς τα φωτο-ΝΕΑ μας!!!!!!!!
Λοιπόν παρ’ όλο που όπου και γυρίσεις να δεις αυτή την εποχή, βλέπεις μηλόπιτες, μηλοκέικ κλπ, αποφάσισα να βάλω αυτή την ανάρτηση, γιατί μου βγήκε απίστευτα γευστική και μου έδωσε μερικές ... πανέμορφες πόζες !!!


Να μαι κι εγώ!!!!!
Τώρα που κλείσανε τα καλοκαιρινά στέκια, τα κεφάλια μέσα και επιστροφή στην κουζίνα!!
Είπα να φτιάξω μια τάρτα η οποία στολίζει τέλεια έναν μπουφέ, αλλά είναι τόσο χορταστική και νόστιμη που μπορεί να φαγωθεί και ως κύριο πιάτο!

Λοιπόν ξεκινάμε:



Το ντίρλα αναφαίρεται στο γεγονός ότι το φαγάκι μας περιέχει αρκετό κρασάκι!! Αν και εγώ προσωπικά δεν είμαι καθόλου «του κρέατος», το συγκεκριμένο πιάτο μπορώ να πω πως το τιμώ δεόντως!!



Ε όχι, πέστε μου τώρα!
Όταν βλέπετε αυτή τη φωτογραφία δε σας πιάνει κάτι;; Εμένα τουλάχιστον μού ’ρχεται  να «πιρουνίσω» την LCD :))
Το “El Clásico” της Ελληνικής κυριακάτικης κουζίνας!!
Επαναφέρει μνήμες (θυμάστε: 1 φορά την εβδομάδα κρέας κι αν…) από το παρελθόν, τότε που η Κυριακή ήταν «κοντή γιορτή»!!!!!
 
Έτσι και  τώρα, όταν τα «ξενιτεμένα» μου τέκνα επανέρχονται στη βάση τους, το σπίτι παίρνει άλλη όψη. 
Γιορτινή!!!
«Επιβάλλεται»  λοιπόν και το μεσημεριανό της Κυριακής (πριν την αναχώρηση), να είναι του απολύτου γούστου τους και δη, από τα “best of” !!
Ξέχειλη η καράφα με το κόκκινο, γεμίζει τα ποτήρια και το πανηγύρι γύρω απ το τραπέζι μόλις άρχισε...

Πάμε να σερβιριστούμε!!!



Το λατρεύω αυτό το φαγητό, όπως και ότι έχει να κάνει με ψάρι ψητό ανεξαρτήτως μεγέθους. Γίνεται στο άψε σβήσε και είναι αγαπημένο και των μικρών μας φίλων!
Πάμε να καθαρίσουμε τα ψαράκια λοιπόν....



Η ονομασία είναι αυθαίρετη, αυτόφωτη και «αποκλειστική». Εμπνευσμένη από τα αποτελέσματα  της εκάστοτε γευστικής δοκιμής :)
Τουτέστιν : όταν τρώμε, δε μιλάμε, απολαμβάνουμε …
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό γλυκό, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση, που δεν αφήνει  κανέναν ασυγκίνητο!!!
Το καραμελωμένο φρούτο στην κορυφή και η πλούσια αφράτη, σοκολατένια του υφή, το κάνει πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Πες maria μας, πες..!!!




Να' μαι και γωωωωω....!!!!  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και εγώ στον δικό μου.... στον πάγκο της κουζίνας! Καλό Φθινόπωρο λοιπόν, καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια, (και στο δικό μου πρωτάκι), τους εκπαιδευτικούς και πολύ κουράγιο σε όλους τους γονείς.



Όποιος έχει ταξιδέψει στη Σάμο, γνωρίζει πως πέρα από τα αμέτρητα, πανέμορφα ακρογιάλια με τις πεντακάθαρες θάλασσες και τις εκπληκτικές αμμουδιές, το ανάγλυφο του νησιού χαρακτηρίζεται από τους δυο μεγάλους ορεινούς όγκους  του Κέρκη και του Καρβούνη στις πλαγιές των οποίων, πέρα από την ιστορία του τόπου, τους μύθους, τους θρύλους, τα ξωτικά και τις νεράιδες, κρύβεται ένας υπέροχος κόσμος, που περιμένει τον υποψιασμένο επισκέπτη να τον ανακαλύψει και να γευτεί τη σπάνια ομορφιά του.

Τα Κονταίικα είναι ένα μικρό χωριό, χτισμένο στη Β.Δ. πλευρά του Καρβούνη.
Απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το Καρλόβασι.
Το όνομα φαίνεται πως προέρχεται από τον πρώτο οικιστή, κάποιο Κοντό, που η παράδοση τον θέλει ως καταγόμενο από το διπλανό Πλάτανο.
Χωριό με αξιόλογη γεωργική παραγωγή και ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την τέχνη της γης. Εκτεταμένες αμπελοκαλλιέργειες, ελιές, κηπευτικά και σιτηρά. Παλιότερα καλλιεργούνταν με επιτυχία ο καπνός. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή με δάση από πεύκα και κυπαρίσσια, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Η πλατεία του αποτελεί δείγμα νησιωτικής αρχιτεκτονικής και συγκεντρώνει πολύ κόσμο.
Το χωριό φημίζεται για το κρασί του, τα σουβλάκια του, τη μυρωδάτη «σούμα» και το ντόπιο του αλεύρι.
Πάνω από την πλατεία, σε μια πεζούλα βρίσκεται ένα παραδοσιακό πέτρινο δίπατο σπίτι, στο ισόγειο του οποίου, λειτουργεί ο μύλος του χωριού. Μπαίνοντας σε «πνίγει» η μυρωδιά του κυπαρισσιού, από την ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε στο κτίσμα. Μόλις δώσεις την παραγγελία σου στην ευγενική κυρία που έχει τη διαχείριση του μύλου,  βάζει μπρος τη μηχανή, αδειάζει το ντόπιο σιτάρι στη χοάνη και μια άλλη μυρωδιά, αυτή του φρέσκου αλευριού έρχεται να σε ξελογιάσει.
Όταν το «αφεντικό» μου είπε πρόσφατα, πως αγόρασαν αλεύρι από τα Κονταίικα (εξ ου και οι παραπάνω λεπτομέρειες) που το άλεσε επιτόπου η μυλωνού, θυμήθηκα πως στο ντουλάπι μου βρισκόταν ξεχασμένο από τον περασμένο Χειμώνα, ένα μικρό τσουβαλάκι αλεύρι, από τον ίδιο μύλο. Το χρησιμοποιώ κι εγώ κυρίως για την παρασκευή ψωμιού, αλλά τώρα, άλλα έβαλα στο νου μου.
Είπα : «Θα φτιάξω μπισκοτένια ζύμη για τυροπιτάκια και λουκανικοπιτάκια με το αλεύρι της μυλωνούς …»


Εγώ το είχα προβλέψει...!!
Είχα γράψει στον επίλογο της ΤΑΡΤΑΣ :
«Μετά απ αυτό θα μπορούσα να ευχηθώ Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση, αλλά οι φετινοί προορισμοί , προβλέπονται ιδιαίτερα γευστικοί, οπότε επιφυλάσσομαι!!»
Το τελευταίο μας ταξιδάκι στην Κύπρο τα είχε όλα! 
Μια μεγάλη αγκαλιά που είχε ανοίξει από τον περασμένο Μάρτη και έκλεισε τόσο ζεστά γύρω μας, από την Αθηνούλα
Υπέροχη φιλοξενία, φανταστικές εκδρομές – ξεναγήσεις, αξέχαστες γεύσεις και βέβαια τα ξεχωριστά-υπέροχα γλυκά της γιαγιάς Λουλούς!!! 
Η γιαγιά της Αθηνούλας η αξιολάτρευτη Λουλού, είναι 86 χρονών και συνεχίζει να φτιάχνει θαύματα!
Δοκιμάσαμε υπέροχα γλυκά κουταλιού, καρυδάκι, περγαμόντο, κιτρόμηλο, καρπούζι, αμύγδαλο, πήραμε συνταγές (βλέπε δίπλα!!) και 2 βαζάκια γλυκό κέρασμα, αλλά εκεί που "πετάξαμε τις σκούφιες μας" από ενθουσιασμό, ήταν η μουσταλευριά της. 
Η καλύτερη που έχω δοκιμάσει!!! 
Αχ, έπρεπε να είχα ηχογραφήσει την περιγραφή της, εκεί έξω στη δροσερή αυλή με τα δένδρα του πανέμορφου κήπου της Άννας, για να μπορούσα να μεταφέρω το χρώμα και τη γλυκύτητα του λόγου της!!
Θα ανοίξω τις φωτογραφίες που πρόλαβα να τραβήξω και θα προσπαθήσω να θυμηθώ τα υλικά και τη διαδικασία…!!!


Ανακάλυψα φέτος στη Λαϊκή (Ν.Κόσμου) ένα πάγκο με υπέροχα ζουμερά, αρωματικά και εύγευστα βερύκοκα. Αφού καταναλώσαμε αρκετά κιλά, είπα να φτιάξω και μερικά βάζα μαρμελάδα.
Η παρασκευή της μαρμελάδας ακολουθεί 3 φάσεις, εξού και ο προσδιορισμός στον τίτλο της ανάρτησης.
Ακολουθώντας τη διαδικασία πήρα περίπου 2,5 κιλά μαρμελάδα, που η δοκιμή της προκάλεσε γούρλωμα ματιών, ηδονικά «μμμμμμμμμ» διαρκείας και εξαιρετικά σχόλια.
Για να δούμε λοιπόν πως αποκομίσαμε τα εύσημα :)



Τελικά είναι να μη σε «πάρει από κάτω»… Αν και στις μέρες μας αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο!! Μαυρίζει η ψυχή και χάνεται κάθε όρεξη για επικοινωνία!!! Με τόσο αρνητικό φορτίο στην ατμόσφαιρα, πασχίζεις να φωτίσεις στιγμές, να ανοίξεις παράθυρα στο καλοκαιράκι που έχει φθάσει και δεν το έχεις πάρει είδηση ακόμα…
Έχεις και κάτι φίλους, που σε τραβάνε απ το μανίκι και να σου αφήνουν σχόλια του στιλ «…βρε παιδιά.....μόνο κονσέρβες και ντελίβερι τρώτε?»
Άμα έχεις τέτοιους φίλους… θα μου πείτε!! Από την άλλη το βλέπεις και λίγο διαφορετικά. Κάθεσαι και ανεβάζεις μια χορταστική πολλαπλή ανάρτηση και καθαρίζεις από τη «γκρίνια» τους για το υπόλοιπο του μήνα. «Ούτω ποιήσωμεν»!!!!!
Μάζεψα λοιπόν εδώ όλες τις τάρτες του μήνα και σας τις παρουσιάζω.


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

Είναι η εποχή της φράουλας και μετά από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού είπα να φτιάξω και κάτι ακόμα που σκεφτόμουν καιρό. Ένα γλυκάκι δροσιστικό και φυσικά εύκολο. Έγινε πολύ καλό και είπα να το μοιραστώ μαζι σας.
Πάμε να το ετοιμάσουμε λοιπόν



Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση, σας παρουσιάζω σήμερα, τη Ζωή και τις συνταγές της!!!
Η Ζωή, η «Ζωίτσα» μας, εκτός από αγαπημένη φίλη, υπέροχη σύζυγος – μητέρα 3 αγοριών και άνθρωπος, τυγχάνει και φοβερή μαγείρισσα!!!  
Έχοντας δοκιμάσει πολλές φορές τις ανεπανάληπτες πίτες της, τα εξαιρετικά γλυκά της, την «έψηνα» καιρό τώρα, να βάλει κάτι στη σελίδα μας…
Η πολιορκία μου δεν απέδιδε καρπούς, μέχρι που πριν λίγο καιρό, λάβαμε πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι τους!
Μέσα απ όλο το μαγικό κόσμο των εξαιρετικών γεύσεων που ξεδιπλώθηκε μπροστά μας, κατάφερα να «κλέψω» μερικά στιγμιότυπα τα οποία παρουσιάζω συνοπτικά στην εικόνα του κολάζ και αναλυτικότερα σε 3 αναρτήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα.
Η Ζωή μου έδωσε 3 συνταγές, «απολογούμενη» για τις όποιες αβλεψίες και μη κατανοητή αποτύπωση της δημιουργικής παρασκευής….
Εγώ νομίζω ότι είναι σούπερ!!!! Τι λέτε;;;



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Επιτέλους ο καιρός έφτιαξε και θα μπορούμε πια να καθόμαστε σε αυλές και μπαλκόνια και να χαλαρώνουμε τα βραδάκια συζητώντας, ακούγοντας μουσικούλα και πίνοντας κρασάκι. Να απολαμβάνουμε τα ολάνθιστα λουλούδια μας και τις νύχτες που μυρίζουν καλοκαίρι.



Το αλεύρι και το ρύζι, είναι τα αγαπημένα μου υλικά. Όταν «ζοριστώ» προσπαθώντας να δώσω απάντηση στο «τι τρώμε απόψε;» είναι τα πρώτα που μου έρχονται αβίαστα στο νου. Έτσι λοιπόν και τις προάλλες, η απάντηση ήρθε αυθόρμητα και εύκολα : Κάτι, σαν πίτσα!!!! 
Ανυπομονώ», ήταν η πρώτη αντίδραση απ το Μαριώ μου… 
Στη θέα του τελικού αποτελέσματος κι ενώ ο αέρας είχε σκορπίσει μυρωδιές από νωρίς, η δεύτερη αντίδραση ήταν : «Ωωωωωωωω!!!!». 
Δεν άργησε πολύ και η δοκιμή, οπότε ήρθε και η τρίτη : «Μμμμμμμμμμ!!!!!!»


Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν ορεκτικό σε ένα μπουφέ ή ως κύριο γεύμα με συνοδεία μιας πλούσιας σαλάτας. Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ αλλά πολύ χορταστικό! Πάμε να το ετοιμάσουμε λοιπόν.


Χρόνια σας πολλά, Χριστός Ανέστη !!!!!!!!!!
Μετά την «εθιμοτυπική» σφαγή αμνών τε και εριφίων και το ξεσάλωμα γύρω από τη σούβλα, ε, καιρός είναι να φάμε και κανένα φαγάκι κανονικό, μήπως βρει τα ζύγια του κι ο μεταβολισμός μας. Δε λέω, μέλι το Καρυστιανό κατσικάκι στη λαδόκολλα που μας έκανε παρέα τη Λαμπρή, αλλά και το συγκεκριμένο πιάτο, "έδωσε ρέστα"!!! Πρόταση της ημέρα λοιπόν, ψαράκι φέτες αλά σπετσιώτα!!!
Για το συγκεκριμένο φαγητό, προτίμησα πέρκα φιλέτο κατεψυγμένο. Ένα ψάρι εύκολο, νόστιμο, που με δικαιώνει πάντα, όπως κι αν το σερβίρω :)
Θα μπορούσε βέβαια να είναι φαγκρί, σφυρίδα, μαγιάτικο κλπ
Περί ορέξεως ο λόγος…


Μεγάλη Τρίτη σήμερα και οι ετοιμασίες στις κουζίνες δίνουν και παίρνουν. Αμέτρητες συνταγές για τσουρέκια και κουλούρια κατακλύζουν την "κυβερνοχώρα". Δεν ξέρω γιατί, αλλά για κάποιον λόγο τα πασχαλινά κουλούρια έχουν συνδυαστεί με την αμμωνία. Εμένα προσωπικά ποτέ δεν μου άρεσε όσες παραλλαγές κι αν έχω δοκιμάσει. Πρόσφατα λοιπόν, δοκίμασα σε μια οικογενειακή φίλη την Ζ. αυτά τα κουλουράκια και ενθουσιάστηκα!! Μυρίζουν απίστευτα και αφήνουν μια μοναδική γεύση στο στόμα. 


Όταν η Βίκυ μιλάει για τις συνταγές του TasteFULL, τις χαρακτηρίζει  «συνταγές εμπιστοσύνης»!! Προσωπικά, το έχω διαπιστώσει επανειλημμένα!!!! 

Όπως λέει στην ανάρτησή της, η συνταγή σηκώνει πολλές παραλλαγές!! 

Αφού δοκίμασα 2 από τις πολλές εναλλακτικές που αναφέρει για τη ζύμη, αυτές με τις διαφορετικές αναλογίες λαδιού – υγρού [1 λάδι - ½ υγρό (ζύμη τριφτή) ή ½ λάδι – 1 υγρό (ζύμη “ζυμαρένια”)], επιχείρησα και μια άλλη εκδοχή.
Μετά την πρόσφατη μας εκδήλωση στο εργοστάσιο της ΕΛΑΪΣ UNILEVER, το ψυγείο μου γέμισε μαργαρίνες!! 
Σκέφτηκα λοιπόν αφού ο χαρακτήρας της συνταγής (νηστίσιμο) δεν αλλάζει, γιατί να μη δοκιμάσω και τον ... 3ο δρόμο «για το σοσιαλισμό» ;;
Στη γέμιση χρησιμοποίησα λουκούμια ( κομμένα στα 3) τριαντάφυλλο, μαστίχα, μπουκίτσες με διάφορες γεύσεις, μαρμελάδα κυδώνι με χοντροκομμένα αμύγδαλα και σταφίδα μαύρη.
Νηστίσιμα σκαλτσούνια λοιπόν και υγιεινά, με Becel pro-activ.





Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Ξέρω πως διανύουμε περίοδο νηστείας....αλλά τα μικρά μας συγχωρούνται νομίζω...

Ετοίμασα λοιπόν ένα πιάτο εύκολο και γρήγορο το οποίο ο μικρός μου βοηθός λατρεύει. 
Τα υλικά που αναφέρω αντιστοιχούν σε 2 πλούσιες μερίδες (με τσακώσατε....έφαγα και εγώ, αλλά από σήμερα τέλος το κρέας)!! 
Για περισσότερες μερίδες τα προσαρμόζετε αναλόγως.



Έχουν περάσει 4 μέρες κι εγώ ακόμα στον κόσμο μου... Δε φταίω όμως!! Εσείς με φέρατε σ’ αυτή την κατάσταση κι άντε τώρα να προσγειωθώ. Βέβαια δε λείπουν οι σχετικές πιέσεις κι έτσι θέλοντας και μη, ανασήκωσα τα μανίκια, έτοιμος και πάλι για … δράση.
«Τι θα γίνει, θα βάλεις εκείνη τη συνταγή με το τριανταφυλλάκι;» μου πέταξε χθες η αγαπημένη μου συνάδελφος. Το είχε δοκιμάσει πρόσφατα και … μάλλον της άρεσε!!
«Ε, τι να κάνομε;» που λέει και το Αφεντικό, μπήκα και πάλι στην παραγωγή.
Η συνταγή προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και πιο συγκεκριμένα από την Κροατία. Η Sanela στο δικό της blog την ονομάζει «αλμυρά τριαντάφυλλα» λόγω του σχήματος της ζύμης που όντως θυμίζει τριαντάφυλλο.
Λόγω της γέμισης όμως που έτυχε να βρίσκεται στο ψυγείο μου, εγώ τα βάφτισα ρολά μυζήθρας, μιας που το θεωρώ πιο ...«εμπορικό»!!! Ε, να βγάλουμε και κανένα φράγκο  :))



Όλα στήθηκαν «πίσω από την πλάτη μου»!! Δεν ήξερα τίποτα για το "φόνο"....
Το νέο για τα σημερινά μου γενέθλια, είχε κυκλοφορήσει στα στέκια του δικτύου των greek food blogs και κάποιες ανέλαβαν δράση.
Όλο το σχέδιο βγήκε στη φόρα, στα μισά της σημερινής μας εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις της ΕΛΑΙΣ UNILEVER HELLAS στο Ρέντη.
Η Βίκυ προχώρησε σε αποκαλύψεις που γρήγορα πήραν τη μορφή … καταιγίδας.



 
Μετά από "παραγγελιά"...έφτιαξα για πρώτη φορά αυτό το εύκολο ( ο θεός να το κάνει ) γλυκάκι!
Η δυσκολία του βεβαίως βεβαίως δεν βρίσκεται στην γέμιση, ( που απ΄οτι κατάλαβα ο καθείς κάνει του κεφαλιού του ) αλλά στην εν λόγω "χορεύτρια" μαρέγκα!


Το διάστημα που μεσολάβησε από το σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα, ήταν χρόνος προσαρμογής :) 
Το Λονδίνο!!
Ένα ταξίδι επαγγελματικής ενημέρωσης…
Οι μέχρι πρότινος συνεργάτες, που λογίζονται φίλοι στο μετά της επιστροφής!!
Το δέσιμο, η παρέα , ή όπως λέει ο Πάνος, η ευκαιρία που μας δόθηκε να μοιραστούμε μικρές προσωπικές στιγμές, γεμάτες εκπλήξεις, γεύσεις και χαμόγελα.
Για τη Λονδρέζικη κουζίνα (ποιάάάά;;;;) είχα ακούσει πολλά (-)!!!! 
Αλλά και οι άλλες εθνικές κουζίνες που πρόλαβα να δοκιμάσω, σχεδόν με απογοήτευσαν.... Από φαντασία μπόλικη, από ουσία (και ποσότητα, και ποσότητα!!!) … ελάχιστη!!
Γκουρμέ εστιατόρια, ένα με έμφαση στην Αργεντίνικη κουζίνα και ένα Ινδικό.
Το πρώτο σαφώς καλύτερο ως προς τις επιλογές (σπέσιαλ τα empanadas), αλλά τα φαγητά, γευστικά μέτρια. Ο κιμάς κόπτεται παρουσίαν του πελάτου, αλλά που να βρουν ρίγανη από το Μπάλο να βάλουν στο μπιφτέκι;;



Το δεύτερο, ατμοσφαιρικό και χαλαρό, με ιδιαίτερα όμως καυτερό κατάλογο (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Σε πρώτα, κυρίως πιάτα και επιδόρπια, είχες μόνο από 5 επιλογές!!!! Δατς ολ :) 
Για να ανασάνει ο λαιμός μας, παραγγείλαμε γιαούρτι με τριμμένο αγγουράκι….

Στους αγαπητούς chef των παραπάνω εστιατορίων αφιερώνω τη λιτή μεν, αλλά σπουδαία γευστικά συνταγή της σημερινής μου ανάρτησης. 
Είναι και Σαρακοστή και μπορεί να νηστεύουν : )))





....και οχι μόνο!!! Λαχανικά???...έχει!....λουκανικάκια???...έχει!....τυράκι φρεσκοτριμμένο???....έχει!! Εεεεε τι άλλο να έχει πια?? Όλα τα έχει. Είναι νόστιμο, εύκολο, γρήγορο, ( όπως πάντα δηλαδή ) και το τρώνε και τα  πιτσιρικάκια. Το τελευταίο, τσεκαρισμένο!!
Πάμε να το ετοιμάσουμε λοιπόν.


ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο mini πέννες( ή οτι άλλο ζυμαρικό θέλετε, απλά αυτό το κάνει πιο εντυπωσιακό)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη (κέρατο) ψιλοκομμένη
200 gr baby καροτάκια
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
20 λουκανικάκια χωριάτικα κομμένα στην μέση
200 gr μικρά μανιτάρια
2 κτ. σπ. μέλι
2 κτ.σπ. ξύδι balsamico
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη


Δε θέλει πολλά, για να γλυκάνει η μέρα..
Ένα γλυκό χαμόγελο!
Ένα γλυκό φιλί!
Ένα γλυκό βλέμμα!
Ένα … γλυκό, αφράτο, μυρωδάτο, τρυφερό, πλημμυρισμένο από γεύσεις ανείπωτες!!!!!
Μια μηλόπιτα απ αυτές που δε σε αφήνουν ...να τις αφήσεις :)
Το κέικ λειώνει στο στόμα και σε οδηγεί εκ του ασφαλούς σε ονειρικές καταστάσεις!
Το μόνο που ψάχνεις με τα μάτια κλειστά, είναι η κούπα με τον αχνιστό καφέ στο πλάι!!!
Αναρωτιέμαι σε τι να οφείλεται αυτή η απόλυτα βελούδινη αίσθηση που σου αφήνει η κάθε μπουκιά στο στόμα και καταλήγω ότι μάλλον έχει να κάνει με τη δοσολογία και κυρίως με τη σειρά των υλικών στον κάδο του μίξερ(?) !!
Προσαρμογή της συνταγής του Βαγγέλη Δρίσκα, στο Gourmet της Κ.Ε. τεύχος Φεβρουαρίου.





Είναι εύκολο. Είναι νόστιμο. Είναι γρήγορο...άρα γίνεται αυτόματα και αγαπημένο!! Πάμε να το ετοιμάσουμε λοιπόν.




Σαρακοστή προ των πυλών κι επειδή οι γονείς μας είναι "φρόνιμοι", σας ετοιμάσαμε ένα πλούσιο μπουφέ με επιλογές από τα νηστίσημά μας και σας τα προσφέρουμε με όλη μας την αγάπη και τις ευχές μας για Καλή Αποκριά και Καθαρή Δευτέρα!

Όπου κι αν βρεθείτε, είτε πετάξετε χαρταετό, είτε επιδοθείτε στο ... άθλημα του "δώσε και μένα μπάρμπα", να περάσετε υπέροχα!!

Καλά Κούλουμα!!!!

Το menu περιλαμβάνει :



Πόσο μπορεί να περιμένει μια συνταγή, για να δει τα φώτα της …ράμπας;
Η συγκεκριμένη, κοντά ένα χρόνο!!
Έψαχνα για κάτι νηστίσιμο και βρήκα τις φωτογραφίες μου, με ημερομηνία επεξεργασίας 27/4/2010!! Είχαν τραβηχτεί δε, πολύύύύ νωρίτερα!!!
«Τι έγινε μεγάλε, μου λένε, ήρθε επιτέλους η σειρά μας;»
Τι λες τώρα; Δαγκώθηκα και έκρυψα το πρόσωπό μου στις σημειώσεις μου, αναζητώντας τάχα μου, τη συνταγή.
Μοτέρ, φώτα και πάμε!!!!!!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και είμαστε στην μέση των αποκριών!! Η μέρα προστάζει κάρβουνα, τζάκια, φούρνο, ή ταβέρνα αλλά σίγουρα καλή διάθεση και καλή παρέα. Προτείνω λοιπόν ένα συνοδευτικό για ότι κι αν ψήσετε απόψε, ( αν ψήσετε σπίτι ), το οποίο είναι εύκολο και πολύ πολύ νόστιμο. Εγώ το συνόδεψα με ψητά φιλετάκια κοτόπουλου.
Πάμε να το ετοιμάσουμε...



Gözleme είναι μια πολύ γευστική παραδοσιακή τουρκική χειροποίητη πίτα. Το ζυμάρι ανοίγεται σε πολύ λεπτό φύλλο, γεμίζεται με διάφορα απλά υλικά και ψήνεται (παραδοσιακά), πάνω σε SAC. 
SAJ ή SAC, είναι ένα θολωτό μεταλικό σκεύος, που χρησιμοποιείται για να ψήνουν ψωμί. Τοποθετείται πάνω στη φωτιά, και η ζύμη ψήνεται πάνω σ’ αυτό.
Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Goz που σημαίνει μάτι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η ζύμη πετάει «μάτια» (φουσκάλες) ξεροψημένα.
Ανάλογα με τη γέμιση ο Gözleme μπορεί να είναι:
ispanakli = με σπανάκι
karisik = ανάμεικτος με «απ’ όλα»
kasar peynirli = με κασέρι ή άλλο τυρί κίτρινο από γάλα αγελαδινό
katmer = σκέτο
kiymali = με αρνίσιο κιμά
patatesli = με πουρέ πατάτας
peynirli = με τυρί φέτα
«Ακούστε» και την άποψη του Αγγελή:


Να φάμε και κανένα όσπριο! 
Πολύ στον μεζέ το'χουμε ρίξει τελευταία. 
Βέβαια και το συγκεκριμένο όσπριο το χει το μεζεδάκι του..αλλά το'χει μέσα!! 
Αμ τί νομίζατε? Απλές φακές θα τρώγαμε?? 
Αμ δε!


Μπισκότα καρδούλες, με γέμιση κρέμα
Είχε προηγηθεί μια καταπληκτική Κυριακάτικη εκδρομή με γεύμα πάνω στην ακρογιαλιά κι έναν ήλιο να βουτάει στη θάλασσα το δειλινό και να βάφει τα ήσυχα νερά, με χίλια χρώματα.
Αυτή την αίσθηση θέλησα να μεταφέρω αργότερα στην κουζίνα μου. Ένα μαλακό μπισκότο, με όχι έντονη γλύκα, που να βρίσκει αυτό που του λείπει, εκεί που η δαγκωματιά φτάνει στο τέρμα της και η κρέμα ξεχειλίζει στο στόμα και σκορπά δροσιά, γλύκα και 1000 αρώματα..!!







Βρε μαμά.....θα φτιάξεις καμιά πιτούλα να πάρω και στο σχολείο?? Πιτούλα "αληθινή"...ξέρεις εσύ!!!
Αμέεεε...το συζητάς??
Και αποστολή εξετελέσθη άμεσα!! Η συνταγή που ακολουθεί είναι για ένα μεσαίο ταψάκι. Για μεγαλύτερο προσαρμόζετε τα υλικά αναλόγως.



Η ιδέα για την κοπή της πίτας μας, προέκυψε ξαφνικά και απ ότι έδειξε ήταν ...πολύ καλή!!
Από μόνη της φυσικά, δε θα μπορούσε να έχει την παραμικρή τύχη, αν δε βρίσκονταν άνθρωποι να την υποστηρίξουν.
Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, να μαζευτούν τόσα άτομα, σχετικά άγνωστα μεταξύ τους, γύρω από ένα (…εεε, τρία) τραπέζι, να δέσουν σαν παρέα και να απογειώσουν τη βραδιά με το κέφι τους και τη ζωντάνια τους! 


Ενα μεζεδάκι ιδανικό για κρασάκι ή μπυρίτσα. Αναλλόγως τις προτιμήσεις:) Με  όλα ταιριάζει το ίδιο πάντως!
Είναι εύκολο και πολύ χορταστικό.


Καλημέρα σας και καλό μήνα!! 
Για την αλήθεια του πράγματος, άλλη ανάρτηση είχα σκοπό να κάνω σήμερα, ξεκινώντας το αφιέρωμά μου στα «δάνεια» -συνταγές που αγάπησα μέσα από τις δικές σας αναρτήσεις-, αλλά ήταν τόσο μεγάλο …το «ζόρι» που τράβηξα μ’ αυτή τη συνταγή, αλλά και τόσο μεγάλη η απόλαυση στο τέλος, που είπα να της παραχωρήσω θέση!!
Το Λαχματζούν -σύμφωνα με τη γουίκι- (Lahmacun στα τούρκικα ή lahmajoun, lahmaǰun լահմաջուն ή լահմաջո lahmaǰo στα αρμένικα, لحم بعجين, bi'ajīn Lahm στα αραβικά, που σημαίνει "κρέας με ζύμη», είναι μια τυποποιημένη πίτα (βλ. σουβλάκι) της ανατολής και αποτελείται από ένα στρογγυλό, λεπτό κομμάτι ζύμης καλυμμένο με κιμά (συνηθέστερα από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας). 
Σερβίρεται συχνά ραντισμένο με χυμό λεμονιού, τυλιγμένο με λαχανικά και αρωματικά, όπως τουρσιά, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, μαρούλι, μαϊντανό ή κόλιαντρο. 
Το συναντάμε να πουλιέται ευρέως στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Τουρκία, όπου υπάρχουν εστιατόρια που ειδικεύονται στο Λαχματζούν.
Το συνάντησα κι εγώ πρόσφατα σε μια φωτογραφία και όπως το είδα λαχταριστό, αποφάσισα να το φτιάξω το ίδιο βράδυ…


Ας πάμε και σε μια γλυκιά συνταγή, να γλυκάνουμε λίγο την πίκρα μας με όλα αυτά που ακούμε και συμβαίνουν. Πρόκειται για μια λαχταριστή και πανεύκολη τάρτα, αφιερωμένη σε όλους τους φανατικούς της σοκολάτας. 
Ας ρίξουμε μια ματιά στα υλικά που θα χρειαστούμε:


Καλημέρες!!!!
Σημερινή πρόταση ένα αγαπημένο φαγάκι σε μικρούς και μεγάλους.
Πάμε να το ετοιμάσουμε.