una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros
Ο Δεκέμβρης είναι έτσι κι αλλιώς, μήνας γιορτινός! Οι πρώτες μέρες του, είχαν πάντα για μένα ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού στις 6 γιόρταζε και γιορτάζει, η εκκλησία του χωριού μου, ο Άγιος Νικόλαος.
Παλιότερα, ήταν ίσως και το μεγαλύτερο σε έκταση πανηγύρι των Κουμεΐκων, γιατί  εκτός από τα όργανα στα καφενεία, την αργία στο σχολείο, τα σημαιάκια και τα λαμπιόνια στον περίβολο του ναού, το χαλβά του μπακάλη που μας κέρναγαν στο κοινοτικό κατάστημα, τους πλανόδιους με τους πάγκους γεμάτους παιχνίδια, γλυκά, γλειφιτζούρια "κοκοράκια" τις υπέροχες χρωματιστές και αρωματικές χειροποίητες καραμέλες και τα καραμελωμένα φιρίκια, τον τόνο της ημέρας, έδιναν την παραμονή οι φούρνοι στις γειτονιές, που μοσχοβολούσαν από τις λαμαρίνες με τις ψημένες στριφτές, γλυκές κολοκυθόπιτες, το επίσημο κέρασμα της γιορτής.



Το ζύμωμα του ψωμιού και των παξιμαδιών, το έχω βιώσει σε κάθε του λεπτομέρεια από τα παιδικά μου χρόνια στη Σάμο.
Προζύμι, κοσκίνισμα, ζύμωμα, "ανέβασμα" και τέλος μεταφορά και ψήσιμο στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς.
Το κρεβάτι μου στο πατρικό μου στα Κουμέικα, έπιανε σχεδόν όλο τον τοίχο στην αριστερή πλευρά της κουζίνας.
Πολλές φορές τα Σαββατιάτικα πρωινά ξυπνούσα από το θόρυβο που έκαναν οι σφιχτές μπουνιές των χεριών της μάνας μου καθώς βούλιαζαν και ανασήκωναν το ζυμάρι στην πήλινη λεκάνη.
Μετά, όταν είχε πιει και το τελευταίο λαδάκι, έπλαθε καρβέλια και φρατζόλες, πασπάλιζε με σουσάμι και μαυροκούκι, τα σκέπαζε με καθαρές άσπρες πετσέτες, ανασήκωνε τα σκεπάσματα του κρεβατιού μου και τα έβαζε από κάτω για να "ανέβουν".
Όσο και να προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να αντιγράψω τη διαδικασία, πάντα κάτι έλειπε στη γεύση.
Ίσως οι μνήμες που κουβαλούσαν εκείνες οι ζύμες...
~*~
Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία, που προσωπικά μου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον από την αρχή, ενθουσιασμό στην εξελικτική της πορεία, και χαρά υπέρμετρη, για το τελικό αποτέλεσμα!!!


Το κεφίρ με τη μορφή "σπόρων" έπεσε στα χέρια μου τέλη Αυγούστου του '13.
Είχα ακούσει πολλά και είχα διαβάσει ακόμα περισσότερα, που δεν έβλεπα την ώρα να ξεκινήσω τη δική μου καλλιέργεια.
Όταν κάποια στιγμή στην πορεία διάβασα για το "προζύμι από κεφίρ", ενθουσιάστηκα.
Έβαλα αμέσως το σχέδιο σε εφαρμογή και το τελικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!

Πάμε να ζυμώσουμε λοιπόν!!

ΥΛΙΚΑ
για το προζύμι
1 κούπα -225 ml- κεφίρ (+2 κτΣ για το ανάπιασμα)
1 κούπα -225 ml- αλεύρι (+2 κτΣ για το ανάπιασμα)

για το ψωμί
5 κούπες αλεύρι {χρησιμοποίησα μείγμα: 1 κούπα ολικής, 3 κούπες σκληρό (λευκό & κίτρινο) και 1 κούπα καλαμποκένιο}
1+1/3 κούπες νερό χλιαρό
3 κτΣ ελαιόλαδο
2 κτΣ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι

Γάστρα με καπάκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Το κεφίρ μου το καλλιεργώ εκτός ψυγείου. Έτσι η θερμοκρασία του είναι πάντα ίδια με αυτή του δωματίου.
Σε ένα πλαστικό τάπερ, ανακατεύουμε 1 κούπα σουρωμένο κεφίρ (το υγρό) με 1 κούπα αλεύρι, έτσι που να πάρουμε έναν πηχτό χυλό.

Μετά από το πέρας 24 ωρών, έχουν σχηματισθεί πολλές φουσκάλες - "στόματα" στο προζύμι μας.
Ήρθε η ώρα να το "ταΐσουμε".
Προσθέτουμε 2 κτΣ κεφίρ και 2 κτΣ αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα.
Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί άλλο ένα 24ωρο.
Ανοίγουμε το καπάκι και βρισκόμαστε μπροστά στη θέα ενός πολύ "ζωηρού" προζυμιού που κουνιέται και λυγιέται σπάζοντας τις φουσκάλες του ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει άλλες..!

Έ, είναι η ώρα του!!!

Σε μια μεγάλη λεκάνη  κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε στη μέση λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο.
Διαλύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη στο νερό και το ρίχνουμε σταδιακά στη λεκάνη καθώς ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε καλά, 10 με 15 λεπτά, ώσπου να μαζευτεί όλη η ζύμη σε μια μπάλα στη μέση της λεκάνης και να είναι μέτρια μαλακιά και εύπλαστη.
Κόβουμε ένα κομμάτι στο μέγεθος ενός μέτριου πορτοκαλιού, το βάζουμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων και το φυλάμε στο ψυγείο για το επόμενο ζύμωμα*.
Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί, για 2 ώρες περίπου.
Στρώνουμε λαδόκολλα στη γάστρα και ακουμπάμε το φουσκωμένο ζυμάρι.
Τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και την αφήνουμε για 30΄.
Προθερμαίνουμε το φούρνο (αντιστάσεις πάνω κάτω) στους  στους 175ο
Ραντίζουμε το ανεβασμένο ζυμάρι με λίγο νερό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Ψήνουμε στην κάτω κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη γάστρα και το αφήνουμε άλλα 5' (αν απαιτείται) να ροδίσει.

Η απόλαυση είναι όλη δική σας !!!



Πολλές σχετικές δημοσιεύσεις θα βρείτε και στο blog "μικρή κουζίνα" της Κικής Ξανθάκη.

TIP: Όταν αποφασίσετε να ξαναζυμώσετε, βγάλτε το σακουλάκι από το ψυγείο, αφήστε το προζύμι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αραιώστε το σε λίγη ποσότητα κεφίρ και επαναλάβετε τη διαδικασία ταΐσματος για 2-3 24ωρα. Το καινούριο προζύμι είναι έτοιμο για νέες περιπέτειες!

 


 photo Collagetrouf31gv.jpg

Η Βούλα μου έδωσε τη συνταγή, που την πήρε από τη Νίκη, ξέρετε πως πάνε αυτά :)
Πανεύκολα γευστικά ακαταμάχητα!!!
Μετά την πρώτη φορά, καθιερώθηκαν :

- Μπαμπά, παίζει κανένα τρουφάκι;;

- Αν παίζει λέει!!!!

 photo Collagetroufeffects1uc.jpg

ΥΛΙΚΑ  για 40-50 τεμ. (αναλόγως μεγέθους)

200 γραμμ. κρέμα γάλακτος light
200 γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα
200 γραμμ. Μπισκότα Petit beurre (απλά ή σκούρα)
1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια καβουρντισμένα
Λίγες σταγόνες εκχύλισμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 σακουλάκι σοκολάτα τρούφα
1 σακουλάκι καρύδα τριμμένη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σπάμε μέσα, σε κομμάτια την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε μια ομοιογενή παχιά σοκολατένια κρέμα.
Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα σε σκόνη και τα ξηροκάρπια λίγο πιο χοντρά.
Ρίχνουμε τα τριμμένα υλικά (και το εκχύλισμα αν βάλουμε) στην κρέμα σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
update: Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο! "Απαιτείται λίγος χρόνος στο ψυγείο (από 1 ώρα έως 1 βράδυ - ανάλογα με την εποχή) μετά την τελική ομογενοποίηση, προκειμένου να πλάθονται με ευκολία", όπως λέει και στο σχόλιό της η Νίκη!
Σε δυο μπολάκια αδειάζουμε ξεχωριστά την τρούφα και την καρύδα.
Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια και τα βουτάμε στα μπολάκια με την καρύδα και την τρούφα.
Τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα

Σερβίρουμε ή δοκιμάζουμε ανά περίσταση ;)

 photo troufN12_8x10uc.jpg

Καλή επιτυχία !

 



Το Σάββατο 03/05/2014 η ομάδα του Food4Good αλλά και μερικοί ακόμα food-bloggers μαζευτήκαμε στον όμορφο χώρο του six d.o.g.s για ακόμα έναν καλό σκοπό! Φτιάξαμε όλοι μας από ένα κέικ (το οποίο και αφιερώσαμε όπου ήθελε ο καθένας μας) αλλά και πολλές άλλες γλυκές και αλμυρές γεύσεις με βασικό μας υλικό το Βιτάμ :) Όλα τα έσοδα από το event αυτό πήγαν στην Π.Ε.Γ.Κ.Α.Π. - Ν.Υ. (  Πανελλήνια Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών Νοητικά Στερούντων ). Άλλη μια εκδήλωση του Food4Good στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα και εγώ σε αυτήν..!!



Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχίζουν οι ετοιμασίες σε όλες τις κουζίνες για γλυκά, αλμυρά, αυγά και κάθε λογής πασχαλινά!
Έτσι και στην δική μου κουζίνα δοκίμασα  μια νεα συνταγή (οχι που θα έκανα την ίδια με πέρυσι) :) και αφού την "πείραξα" λιγάκι...(καθώς έχω ΚΑΙ θράσος)...την πέτυχα τόσο πολύ που είπα να έρθω και να την αναρτήσω και να την μοιραστώ μαζί σας.


Η αρχική συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου και βρίσκεται γραμμένη χρόνια τώρα στο 'μαγικό μου τετράδιο'...Εγώ το μόνο που άλλαξα ήταν η προσθήκη μαστίχας και ομολογώ πως πολύ καλά έκανα..Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! 
Έγιναν κουλουράκια τρομερά μυρωδάτα...όσο πρέπει αφράτα...που λιώνουν στο στόμα και δεν καταλαβαίνεις γεύση αλευριού ή αυγού, παρά σου μένει ένα ωραίο άρωμα που θέλεις να το κρατήσεις τρώγοντας ακόμα ένα...κι άλλο ένα...και πάει λέγοντας.Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο να πρέπει να τα ξαναφτιάξω μιας και από τις 2 δόσεις που ετοίμασα εχθές...έχουν μείνει μόνο 5 κουλουράκια!  Όχιιιιι δεν τα έφαγα όλα εγώ και το Νασάκι, αλλά κεράσαμε και τους φίλους μας στο σχολείο και στο γραφείο :)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε λοιπόν...



ΥΛΙΚΑ (βγαίνουν περίπου 65 κουλουράκια)

450 gr αλεύρι για για όλες τις χρήσεις,κοσκινισμένο
130 gr ζάχαρη άχνη
200 gr βούτυρο (έβαλα ADORO)σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
40 gr ελαιόλαδο
40 gr γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κτ. γλ. μπέικιν
1 κτ. γλ. κοφτό μαστίχα ολόκληρη
1 κτ σπ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την μαστίχα στο multi μαζί με την μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη.
Στον κάδο του μίξερ (αν έχουμε γάντζο χρησιμοποιούμε αυτόν) χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για 3' -4΄.

Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε 1' - 2΄ακόμα. 
Στην συνέχεια το γάλα, το λάδι, το μπέικιν και την μαστίχα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι (ίσως πάρει λιγάκι ακόμα...εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού που χρησιμοποιήσαμε).
Πρέπει να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά που να πλάθεται....Δεν γίνεται πολύ σφιχτή, αλλά τριφτή.
Τυλίγουμε το ζυμάρι σε διαφάνεια και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στην συνέχεια πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.



Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 18' - 20' μέχρι να ροδίσουν.

Είμαι σίγουρη πως θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια!

Ο Γιώργος και εγώ σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία σε εσάς και όλους όσους αγαπάτε!!
Φιλιά πολλά...να έχετε επιτυχία σε ότι ετοιμάσετε και να περάσετε όμορφα!






Είναι από τα νοστιμότερα κεικ ever! Γίνεται αφράτο και ¨νωπό¨.. Δεν στεγνώνει ΠΟΤΕ και σου αφήνει και γεύση καρύδας..και γεύση καρότου...και κανέλας...και γενικότερα μια γεύση κόλαση!

Αν το φτιάξεις μια φορά, είναι σίγουρο πως θα το φτιάξεις ξανά και ξανά...
Έχω την συνταγή αυτή πάνω από 15 χρόνια στο μαγικό μου τετράδιο και την έχω χαρίσει άπειρες φορές σε φίλους και φίλες που το έχουν δοκιμάσει.
Ήρθε η ώρα να την μοιραστώ και μαζί σας :)

Πάμε να το ετοιμάσουμε λοιπόν.
                                    (ο μικρός βοηθός μου εν ώρα εργασίας)

ΥΛΙΚΑ 

2 κπ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο) 
1 1/3 κπ. τσ. σπορέλαιο
1 1/2 κπ. τσ. ζάχαρη
1 κπ. τσ. ινδική καρύδα
1 κπ. τσ. χοντροκομμένο καρύδι
3 κούπες τριμμένο καρότο
3 κτ. γλ. κανέλα
1 1/2 κτ. γλ. μπέικιν
4 αυγά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη. 
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε την κανέλα, το μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι.

Χτυπάμε για 5' και στην συνέχεια προσθέτουμε την καρύδα.

Σταματάμε την λειτουργία του μίξερ και τέλος ρίχνουμε στο μείγμα μας τα καρύδια και το καρότο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Έχουμε λαδώσει (με λίγο σπορέλαιο) & αλευρώσει την φόρμα του κεικ και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για μια ώρα και 15' περίπου.
(Μέχρι το μαχαίρι μας να βγαίνει καθαρό) :)

Προσέχουμε να μην μας "αρπάξει" η επιφάνεια κατά το ψήσιμο και αν χρειαστεί σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο.
                                                (μπορείς να το κάνεις ΚΑΙ μακρόστενο) 

Αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει και καλύπτουμε την επιφάνεια του με ότι μας αρέσει. Γλάσο, σοκολάτα,άχνη ζάχαρη ή καρύδα!

Ελπίζω να το φτιάξετε..να το απολαύσετε..και να μου πείτε εντυπώσεις..!
Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!!