una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Τι κι αν έχω φτιάξει δεκάδες κέικ!! Αυτό το ιδιαίτερο γλύκισμα δίνει ρέστα !!          Όλοι, όσοι το δοκίμασαν (και είναι πάρα πολλοί) είχαν την ίδια απορία : βρε, τι φοβερό πράγμα είναι αυτό!!!!!!!!!!
Πάμε να το φτιάξουμε και να λύσουμε απορίες :)

ΥΛΙΚΑ
3 αυγά
300 γραμ ζάχαρη ή 1,5 κούπα
1 βανιλέτα
224 γραμ ηλιέλαιο ή 1 κούπα
245 γραμ γιαούρτι ή 1 κούπα
60 γραμ ταχίνι  ή 4 κτΣ
320 γραμ αλεύρι γοχ  ή 2,5 κούπες
1 φακελάκι baking powder
σουσάμι

2 κτΣ ταχίνι + 2 κτΣ ηλιέλαιο (επάλειψη) 

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στο μίξερ σε γρήγορη ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανιλέτα για 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι και το ταχίνι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι σιγά σιγά σε χαμηλή ταχύτητα για να απορροφηθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Λαδώνουμε ένα pyrex και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.


Στρώνουμε την επιφάνεια και σκορπίζουμε σουσάμι

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 170 C για 30 λεπτά.

Δοκιμάζουμε με ένα ξύλινο καλαμάκι να τρυπήσουμε το ψημένο κέικ και αν δεν αφήνει ίχνη υγρής ζύμης πάνω του, είναι έτοιμο.


Διαλύουμε 2 κτΣ ταχίνι με 1-2 κτΣ ηλιέλαιο και αλείφουμε την επιφάνειά του


Το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε...


Καλή σας απόλαυση!!!!




Τυροπιτάκια έχετε δοκιμάσει πολλά!!! Σαν κι αυτά, ΟΧΙ!!!

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 ασπράδι αυγού
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 κτγ αλάτι
2 κτγ ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 κούπες αλεύρι

για τη γέμιση
Τυρί κατσικίσιο τριμμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο

επάλειψη
1 κρόκος αυγού + 1 κτΣ γάλα
παπαρουνόσπορος
σουσάμι - μαυροκούκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι στον κάδο του μίξερ ή σε μια λεκάνη και τα χτυπάμε 2-3 λεπτά να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό τρυφερό ζυμάρι που δεν κολάει στα χέρια.

Τυλίγουμε το ζυμάρι με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με τον μαϊντανό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 - 15 μπαλάκια και τα ανοίγουμε με την παλάμη μας σε μικρά στρογγυλά πιτάκια.

Βάζουμε 1 κτγ από τη γέμιση και διπλώνουμε τη ζύμη, σφραγίζοντας τις άκρες.


Τοποθετούμε όλα τα πιτάκια στο ταψί και τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και το γάλα.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι - μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο.


Ψήνουμε για 15 λεπτά!!!


Καλή επιτυχία





Πάει κι αυτή η Πασχαλιά!!!  
Ότι ζυμώσαμε, ζυμώσαμε... ότι πλάσαμε, πλάσαμε... ότι ψήσαμε, ψήσαμε...
Σιγά μην είναι έτσι !!!
Όλο και κάτι καινούριο δοκιμάσαμε, που καταχωρήθηκε στο μπλοκάκι με τις συνταγές και μας άρεσε τόσο που ζητάει και πάλι να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει ξανά την προτίμησή μας.

Τα κουλουράκια αυτά είναι τόσο ιδιαίτερα γευστικά, που αν τα φτιάξεις μια φορά, αποκλείεται να μην τα ξαναφτιάξεις!!!

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
150 γραμμ. βούτυρο μαλακό
80 ml σπορέλαιο
80 ml γιαούρτι
1 αυγό
1/4 κτγ. αλάτι
3 κτΣ ζάχαρη
1/2 κτγ. μαστίχα (προαιρετικά)
1 κτγ. μαχλέπι
1 φακελάκι baking powder
500 γραμμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις

για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
1 κτΣ γάλα
σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι για 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι
Σχηματίζουμε ένα ζυμάρι μαλακό και τρυφερό που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.


Κόβουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και πλάθουμε κορδόνι.
Του δίνουμε ότι σχήμα μας αρέσει και το βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη, αλείφουμε τα κουλουράκια με διαλυμένο κρόκο σε γάλα και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά το πολύ.


Καθώς ψήνονται, τα αρώματα πλημυρίζουν την κουζίνα!!!
Όλοι θα νομίζουν πως φτιάξαμε πάλι τσουρέκια...!!!!

Γευστικά κυριαρχεί το βούτυρο και το μαχλέπι ενώ μια υποψία γλύκας βρίσκεται ..."στο βάθος κήπος" !!!

Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε κουτιά

Καλή επιτυχία





Η απαίτηση για τη συνταγή ήταν σχεδόν καθολική!!

Στην αρχή υποσχέθηκα για inbox κοινοποίηση, αλλά μου άρεσαν και οι φωτογραφίες της, οπότε... πάμε να τη φτιάξουμε!!!

ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml νερό χλιαρό
3 κτΣ ελαιόλαδο
1 κτΣ ξύδι
αλάτι

Για τη γέμιση
1 κούπα τυρί γκούντα (τριμμένο)
1 κούπα τυρί κασέρι (τριμμένο)
1 κούπα κεφαλοτύρι (τριμμένο)
1 κούπα τυρί ρεγγάτο (τριμμένο)
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγη ρίγανη

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι το λάδι το ξύδι και το μισό νερό.
Ζυμώνουμε με το γάντζο και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη τρυφερή και μαλακή που να μην κολλάει.
Τη χωρίζουμε σε 6 (ή περισσότερα – όσα και τα φύλλα που θέλουμε να ανοίξουμε) μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα.


Φτιάχνουμε τη γέμιση: Πλένουμε και ψιλοκόβουμε δύο μέτριες ώριμες ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τα «κασέρια» και στη συνέχεια ρίχνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τις ντομάτες.
Η γέμιση είναι έτοιμη!!!

Πασπαλίζουμε το πλαστήρι με αλεύρι και τοποθετούμε πάνω το πρώτο μπαλάκι ζύμης.
Ανοίγουμε με τον πλάστη ή τη βέργα 3 φύλλα για κάτω και άλλα 3 φύλλα για πάνω.
Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες No 32 στρώνουμε το 1ο φύλλο.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε σουρωτά το 2ο φύλλο και στη συνέχεια ομοίως το 3ο.
Περιχύνουμε πάλι με ελαιόλαδο και αδειάζουμε τη γέμιση.
Στρώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα σουρωτά, περιχύνοντας το κάθε ένα πάντα με ελαιόλαδο.
Τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί , τα γυρίζουμε προς τα μέσα σε κόθρο.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια προσέχοντας να μη τρυπήσουμε τη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις (στην τελευταία σχάρα) για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και σερβίρουμε.

Μικρά μικρά από την συνταγή:
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, στα 20 και στα 40 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ψεκάζουμε (ή ραντίζουμε) με νερό!!!
Στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος, ψήνουμε με αντιστάσεις και αέρα ή μόνο αέρα!!!
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιο ή κάποια από τα "κασέρια" με τυρί κατσικίσιο ή μοτσαρέλα


Η υπέροχη ζύμη έγινε με αλεύρι ΚΟΥΛΑ




Πρόκειται για ένα πολύ απλό, εύκολο, οικονομικό και πολύ γευστικό γλύκισμα.

Είναι και νηστίσιμο!

Τα δοκίμασα για πρώτη φορά στη Σάμο"Τα γλυκά της Αργυρώς", Μεσαίο Καρλόβασι Σάμου, τηλ. 227330064 )

Ήταν όντως εξαιρετικά, με ενέπνευσαν και αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ τα δικά μου!!

Αφού πειραματίστηκα αρκετά, κατέληξα στα συγκεκριμένα υλικά, αναλογίες, θερμοκρασία και χρόνο ψησίματος, που έδωσαν κατά τη γνώμη μου το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα!!!

Πάμε να τα φτιάξουμε λοιπόν!

Θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ
για τη γέμιση:
100 γρ Φουντούκια ψημένα και αλεσμένα
2 κτΣ ζάχαρη άχνη
1 κτγ κανέλα

150 γρ ταχίνι
75 γρ ηλιέλαιο

5 φύλλα ΚΡΟΥΣΤΑ (εργαστήριο ΠΑΠΠΑ)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης (φουντούκι, άχνη, κανέλα) και σε ένα δεύτερο μπολ, το ταχίνι με το ηλιέλαιο.


Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστα και το απλώνουμε πάνω στον πάγκο
Αλείφουμε με ένα πινέλο το μισό με το αραιωμένο ταχίνι και το διπλώνουμε στη μέση.
Αλείφουμε ξανά όλη τη διπλωμένη επιφάνεια με ταχίνι
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε 3 ή 4 μακριές λωρίδες.
Απλώνουμε σε κάθε λωρίδα 1,5 κτγ γέμιση φουντουκιού και τυλίγουμε σε τρίγωνα
tip: την πρώτη φορά όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, έβαλα τη γέμιση στην αρχή της λωρίδας. Στη συνέχεια όμως την άπλωσα μέχρι τα μισά του φύλλου και μετά δίπλωσα... Έγιναν πολύ πολύ καλύτερα!!!
Μόλις γεμίσει το ταψί, αλείφουμε τα τρίγωνα με μικρή ποσότητα από το ταχίνι που περίσσεψε και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.


Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.



Για μοναδικό, υπέροχο, φρέσκο φύλλο "βέργας", Βηρυτού, κρούστας, σφολιάτας... : εργαστήριο ΠΑΠΠΑ !!
Καλή επιτυχία!!!


Δεν έχω δοκιμάσει ωραιότερη ζύμη!!!
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
200 ml γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
2 κτΣ ζάχαρη
100 ml ηλιέλαιο
1 ασπράδι αυγού
1 κτγ αλάτι
150 ml σόδα υγρή
750 γραμμάρια αλεύρι

για τη γέμιση
Βούτυρο μαλακό
Τυρί κατσικίσιο
Τυρί κίτρινο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Κρόκος αυγού (επάλειψη)



Προηγήθηκε η αποστολή σε πακέτο από το νησί.
Ακολούθησε η κατανάλωση μέχρι... σουσαμίου!
Τηλεφώνημα πρωινό για τη συνταγή!!

Καιαιαιαιαιαιαι πάμε να τα φτιάξουμε!!!


ΥΛΙΚΑ

100 γραμμάρια βούτυρο μαλακό 
80 γραμμάρια σπορέλαιο 
120 γραμμάρια ζάχαρη 
1 αυγό 
1/2 κτγ σόδα 
1/2 κτγ μπέικιν 
1 πορτοκάλι (χυμό & ξύσμα) 
1/2 λεμόνι (χυμό & ξύσμα)
1 βανίλια 
600 γραμμάρια αλεύρι 


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη, να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το αυγό τη βανίλια και το ξύσμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό και τη ρίχνουμε στον κάδο.



Ανακατεύουμε το μπέικιν στο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα  


Ζυμώνουμε για 1 λεπτό περίπου




Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C



Πλάθουμε κουλουράκια και τα βουτάμε σε σουσάμι (προαιρετικά)



Τα αραδιάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα




Ψήνουμε για 15 λεπτά



Έτοιμα!!!






Δροσερό, ήπια γλυκό, αρωματικό, σπιτικό επιδόρπιο!!
ΥΛΙΚΑ
850 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια ανθόγαλα
80 γραμμάρια ζάχαρη

80 γραμμάρια άμυλο
100 γραμμάρια γάλα
1 κτγ μαστίχα Χίου τριμμένη

Φιστίκι Αιγίνης

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα αναμιγνύουμε το γάλα, το ανθόγαλα και τη ζάχαρη.

Ανάβουμε την εστία σε μέτρια ένταση.

Ανακατεύουμε με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα

Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος, ανακατεύουμε το άμυλο με το κρύο γάλα και τη μαστίχα και μόλις αρχίσει να αχνίζει το μείγμα της κατσαρόλας, αδειάζουμε μέσα και το 2ο μείγμα.

Ανακατεύουμε γρήγορα για να μη "πιάσει" ο πάτος της κατσαρόλας και αποσύρουμε από την εστία.



Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτηράκια ή μπολάκια και προσθέτουμε ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.



Διατηρείται στο ψυγείο.





Τώρα που οι πάγκοι της Λαϊκής γέμισαν με ολόφρεσκα λουλουδιασμένα καταπράσινα κολοκυθάκια, είναι μια καλή ευκαιρία να τα απολαύσουμε σε όλες τις μαγειρικές τους εκδοχές.
Η πίτα είναι μια καταπληκτική ιδέα και μάλιστα με αυτό το φύλλο που την απογειώνει αισθητικά και γευστικά!!!
Για να τη φτιάξουμε θα χρειαστούμε: