una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros



Γιώργο σου γράφω άλλη μια συνταγή που εμάς μας αρέσει πολύ! Είναι πάλι κουλουράκια νηστίσιμα..... Αν δεν έχεις αυτή την συνταγή κάνε μια δοκιμή !!!
Και την έκανα και βγήκαν υπέροχα !!!!!! Πολύ τρυφερά και πολύ γευστικά !!!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα τσαγιού λάδι καλό ή σπορέλαιο,
1/2 κούπα κρασί γλυκό Σαμιώτικο,
1/2 κούπα ζάχαρη,
1/2 κούπα σουσάμι ψημένο και λεπτοκομμένο,
2 κτγ κανέλα
1/2 κουταλάκι σόδα
1 φακελάκι μπέικιν
3 κούπες αλεύρι

Σουσάμι ή ζάχαρη χοντρή από πάνω!!

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ψημένο σουσάμι, το σαμιώτικο κρασί και την κανέλα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα και τα προσθέτουμε στο μίξερ.

Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή υγρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγη ώρα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί

Γεμίζουμε ένα πιάτο με σουσάμι (ή χοντρή ζάχαρη)

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και φτιάχνουμε μακρόστενα μπαστούνια

Τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι, κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε σε επιθυμητά σχέδια

Τα βουτάμε στο σουσάμι, τα ακουμπάμε στη λαδόκολλα και φουρνίζουμε


Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!!!

Καλή επιτυχία!!!




Γλυκιά όσο πρέπει, αρωματική όπως πρέπει, γευστική όσο δεν πάει!!!
ΥΛΙΚΑ
3 αυγά 🥚
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτί κρέμα γάλακτος (200 ml)
1,5 κούπα αλεύρι
1 βανίλια
1 μπέικιν
1 κτγ κανέλα
2 μήλα σε κύβους

Επάλειψη
50 γραμ βούτυρο
2 κτΣ ζάχαρη
2 κτΣ μέλι 🍯
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να γίνουν κρέμα
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Κόβουμε σε κύβους τα μήλα και τα ρίχνουμε στον κάδο μαζί με την κανέλα
Ανακατεύουμε καλά
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ψησίματος
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά
Αφού βγάλουμε τη μηλόπιτα ετοιμάζουμε το γλάσο
Σε ένα μικρό σκεύος ζεσταίνουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία, το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι
Όταν τα υλικά δέσουν και αρχίσουν να κοχλάζουν, ρίχνουμε τα καρύδια χοντροκομμένα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά
Απλώνουμε το γλάσο  στην επιφάνεια της μηλόπιτας και αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει
Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε (ιδανικά) με παγωτό

Καλή απόλαυση














Το καλντερίμι, καρσί απ’ την εξώπορτα της αυλής, οδηγούσε χωρίς παρέκκλιση στο φούρνο. Δύσκολα λοξοδρομούσες. Οι μυρωδιές δυνατές και προκλητικές σε τραβούσαν κοντά. Και τις Γιορτές, πανδαισία αρωμάτων χρωμάτων και γεύσεων.
Κολοκυθόπιτες γλυκές στου Αϊ Νικόλα τη χάρη, μακαρόνες (μελομακάρονα) μπακλαβάδες κουραμπιέδες και βασιλόπιτες τα Χριστούγεννα. Αράζαμε πάνω στους πάγκους και διαβάζαμε περιοδικά κι εφημερίδες απ αυτά που είχαν για να τυλίγουν τα ταψιά. Οι πέτρες και οι τοίχοι πυρωμένοι από το πρωί μας κρατούσαν για ώρες ζεστούς.
Απόσπασμα από τον Μπάλο 

Κουμέικα Σάμου, δεκαετία του 60: Αυτή τη "γεύση" έχω κρατήσει από τις μακαρόνες των Χριστουγέννων!!!

ΥΛΙΚΑ
(περίπου 45 τεμ)

1 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κτγ σόδα μαγειρική
1 κτγ μπέικιν
ξύσμα πορτοκαλιού / λεμονιού
1 κτγ κανέλα 
1/2 κτγ γαρύφαλλο
660 γραμ αλεύρι γοχ
340 γραμ αλεύρι κίτρινο (ή ντόπιο από το μύλο)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε την σόδα που τη διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι.


Ρίχνουμε το ξύσμα, το μπέικιν και τα μπαχαρικά

Σιγά – σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.

Δεν ζυμώνουμε για πολύ ώρα, γιατί θα γίνουν σφιχτά.
Το ζύμωμα γίνεται με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170oC στον αέρα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά.


Πλάθουμε σε μικρό οβάλ σχήμα τα πιέζουμε πάνω στην ανάγλυφη επιφάνεια του τρίφτη και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.


Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν έντονο χρυσαφί χρώμα.

Τη συνταγή μου την έδωσε η μάνα μου!! 

Της την έδωσε η Σταματία, που την είχε από τη μάνα της ...!!!
Ολόθερμες ευχές!!!!




Διανύουμε την περίοδο που ο μούστος είναι "πρώτο τραπέζι πίστα"

Έχει μπει, μπαίνει ή ετοιμάζεται να μπει στα βαρέλια και να αρχίσει η ζύμωση

Οι βαρελάδες ξύνουν και πλένουν τα βαρέλια προκειμένου να τον υποδεχτούν, ενώ στα σπίτια, ο μούστος σε μικρότερες ποσότητες "κόβεται" για την παρασκευή μουσταλευριάς ή μετατρέπεται σε πετιμέζι.

Ειδικά για την παρασκευή της μουσταλευριάς, ο μούστος "κόβεται"* με καθαρή στάχτη ή ασπρόχωμα.

Για τη μουσταλευριά που έφτιαξα χρειάστηκα :

ΥΛΙΚΑ
1150 γραμ μούστο κομμένο (1000 ml
1 κούπα νερό
1 κούπα νισεστέ (άμυλο - κορν φλάουρ) 

σουσάμι καβουρντισμένο
αμυγδαλόψυχα τριμμένη
κανέλα σκόνη (Κεϋλάνης)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ρίχνουμε το μούστο σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά.

Διαλύουμε το νισεστέ σε μια κούπα νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την καυτή μουσταλευριά σε μπολάκια.

Πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι, τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι.

Διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 - 3 μέρες


Καλή απόλαυση!!!

Tips
*Πώς γίνεται ακριβώς το "κόψιμο" ;
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον μούστο με δυο κουταλιές καθαρή στάχτη για 10-15 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς.
Αφήνουμε να κρυώσει ο μούστος, όποτε κατακάθεται και η στάχτη και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος προσεκτικά να μην ανακατευτεί η στάχτη.
Για μουσταλευριά, πέντε φλιτζάνια μούστος, ένα νισεστές η αλεύρι.
Όσο ζεις μαθαίνεις όμως: Χτες μια παλιά νοικοκυρά μου είπε ότι όταν κόβεις τον μούστο πρέπει να βράζεις μαζί, μια τούφα βασιλικό για λίγη ώρα. Φέρνει εξαιρετική μυρωδιά και γεύση, χωρίς να αλλοιώνει την μυρωδιά του μούστου. Παναγιώτα Πανούσου




Στο καθημερινό μας τραπέζι εκτός από τα ... "στανταράκια" που έχουμε στην άκρη, κάνουμε διάφορες δοκιμές με υλικά, ποσότητες, καρυκεύματα, αρώματα κ.α.
Δεν είναι πάντα τα πράγματα όπως τα περιμένουμε.
Κάποιες φορές το αποτέλεσμα μας αφήνει αδιάφορους.
Άλλες πάλι μας δικαιώνει, και είναι και κάποιες φορές που μας απογειώνει!!

Μία από αυτές ακολουθεί παρακάτω.

Πάμε να τη δούμε!!!!

ΥΛΙΚΑ
Φύλλο
50 γραμ μαργαρίνη soft
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 ασπράδι αυγού
2 κτΣ γιαούρτι
1 φακελάκι μπέικιν
1 κουτ τσαγιού μαχλέπι
1 κουτ τσαγιού αλάτι
1 κτγ ξύδι
2 - 2,5 κούπες αλεύρι

Γέμιση
τυρί κατσικίσιο

Επάλειψη
1 κρόκο αυγού
μαυροκούκι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) και τα δουλεύουμε 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη υγρή και τρυφερή.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 16 μέρη και τα ανοίγουμε σε μικρά πιτάκια.

Τα γεμίζουμε με 1 κτγ τριμμένο τυράκι και το κλείνουμε.

Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα με το κλείσιμο από κάτω όπως στη φωτογραφία.


Αλείφουμε με κρόκο και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 C για 15 λεπτά



Υπέροχα ζεστά ή κρύα!!!!!!!!!!!


Καλή όρεξη




Η αφράτη ζύμη του θα σας ενθουσιάσει, η πλούσια γέμιση θα σας ξετρελάνει, η υπέροχη γεύση του θα σας απογειώσει!!!

Πάμε να το φτιάξουμε!

ΥΛΙΚΑ
750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά (14 γραμμάρια) active
2 κτΣ ζάχαρη (25 γραμμάρια)
1,5 κτγ αλάτι (10 γραμμάρια)
1 κούπα (230ml) γάλα χλιαρό
1 κούπα (230ml) νερό χλιαρό
3 κτΣ (30ml) ελαιόλαδο
1 κτΣ (14 γραμμάρια) βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

Γέμιση
Σάλτσα ντομάτας
Κασέρι τριμμένο
Μπέικον (μανιτάρια, πιπεριά, σουτζούκι κλπ)
Βούτυρο γίδινο - πρόβειο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ εκτός από το αλεύρι.

Αν η μαγιά δεν είναι active, αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το αλεύρι.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την αναδιπλώνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Την τοποθετούμε σε λαδωμένο τάπερ, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την σκεπάζουμε με το καπάκι.

Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.


Όταν περάσει η ώρα, το καπάκι από το τάπερ, έχει ανοίξει από την πίεση της ζύμης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Μεταφέρουμε πάλι τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Ανοίγουμε κάθε μέρος σε μακρόστενη χοντρή ζύμη και την χωρίζουμε σε 4 μέρη.


Σε κάθε κομμάτι ζύμης γυρνάμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τις άκρες της σε σχήμα βάρκας
Βάζουμε τη σάλτσα και τα υλικά της γέμισης .


Ψήνουμε για 15 λεπτά



Περνάμε τα πλαϊνά της ψημένης ζύμης με ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο που λιώνει και δίνει γεύση άρωμα και χρώμα.......!

Καλή όρεξη!!!!


Η υπέροχη ζύμη έγινε με αλεύρι ΚΟΥΛΑ




Ανέβασα πρόσφατα σχετικές φωτογραφίες στην ομάδα "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ /ΗΔΕΣ" και έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής.
Δεν έβαλα όμως τη συνταγή και έπρεπε κάπως να επανορθώσω !!!

Πάμε να τη φτιάξουμε λοιπόν!

ΥΛΙΚΑ
400 γραμ αλεύρι (2,5 κούπες)
175 ml νερό
2 κτΣ ελαιόλαδο
2 κτΣ ξύδι
1,5 κτγ αλάτι
1 κτλ ζάχαρη

1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι σέσκουλα (μυρώνια καυκαλίθρες κλπ)
2 πράσα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 κτΣ τραχανά σταρένιο
300 γραμ τυρί κατσικίσιο ή φέτα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι
νερό
3 κτΣ ελαιόλαδο

Έξτρα υλικά για το φύλλο
Αλεύρι
Ελαιόλαδο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι το λάδι το ξύδι τη ζάχαρη και το νερό.

Ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη τρυφερή και μαλακή που να μην κολλάει.

Τη χωρίζουμε σε 6 (ή περισσότερα – όσα και τα φύλλα που θέλουμε να ανοίξουμε) μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα (έως 48 ώρες στο ψυγείο).

Φτιάχνουμε τη γέμιση: 
Πλένουμε τα χορταρικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο νερό και ρίχνουμε τα κομμένα πράσα και τα κρεμμύδια να μαλακώσουν για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χορταρικά και τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό
Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε το τυρί και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πάλι. .

Η γέμιση είναι έτοιμη!!!

Πασπαλίζουμε το πλαστήρι με αλεύρι και τοποθετούμε πάνω το πρώτο μπαλάκι ζύμης.

Ανοίγουμε με τον πλάστη ή τη βέργα 3 φύλλα για κάτω και άλλα 3 φύλλα για πάνω.


Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες No 32 στρώνουμε το 1ο φύλλο.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε σουρωτά το 2ο φύλλο και στη συνέχεια ομοίως το 3ο.

Περιχύνουμε πάλι με ελαιόλαδο και αδειάζουμε τη γέμιση.

Στρώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα σουρωτά, περιχύνοντας το κάθε ένα πάντα με ελαιόλαδο.

Τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί , τα γυρίζουμε προς τα μέσα σε κόθρο.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια προσέχοντας να μη τρυπήσουμε τη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις (στην τελευταία σχάρα) για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.


Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και σερβίρουμε.

Μικρά μικρά από την συνταγή:

  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, στα 25 και στα 40 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και ψεκάζουμε (ή ραντίζουμε) την πίτα με νερό!!!
  • Στα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος, ψήνουμε με αντιστάσεις και αέρα ή μόνο αέρα!!!
  • Το γιαούρτι στη γέμιση ήταν συμβουλή (την κάνει πιο πλούσια) της κυρίας που έχει στη λαϊκή τον πάγκο με τα χορταρικά και ψωνίζω!!!!


Η υπέροχη ζύμη έγινε με αλεύρι ΚΟΥΛΑ



Ας υποδεχθούμε γλυκά και τρυφερά τον καινούργιο χρόνο κι ας εξευμενίσουμε τις όποιες ζόρικες διαθέσεις του.

Δεν θέλει κόπο, ούτε πολλά χρήματα... Θέλει τρόπο!!

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μπισκότα γεμιστά τύπου oreo (180 gram)
70 γραμ τυρί κρέμα
100 γραμ σοκολάτα κουβερτούρα
1 κτΣ βούτυρο αγελάδας

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ


Βάζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα θρυμματίζουμε

Κρατάμε στην άκρη 2 κτΣ από το τρίμμα για επικάλυψη

Προσθέτουμε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα και ομογενοποιούμε το μείγμα

Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 έως 24 ώρες

Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (bain marie)

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει

Βουτάμε τα μπαλάκια στη λιωμένη σοκολάτα και τα ακουμπάμε σε ένα δίσκο, πάνω σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα

Πασπαλίζουμε με το τριμμένο μπισκότο

Τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά


Σερβίρουμε!!!!!!!

Διατηρούνται στο ψυγείο



Τι κι αν έχω φτιάξει δεκάδες κέικ!! Αυτό το ιδιαίτερο γλύκισμα δίνει ρέστα !!          Όλοι, όσοι το δοκίμασαν (και είναι πάρα πολλοί) είχαν την ίδια απορία : βρε, τι φοβερό πράγμα είναι αυτό!!!!!!!!!!
Πάμε να το φτιάξουμε και να λύσουμε απορίες :)

ΥΛΙΚΑ
3 αυγά
300 γραμ ζάχαρη ή 1,5 κούπα
1 βανιλέτα
224 γραμ ηλιέλαιο ή 1 κούπα
245 γραμ γιαούρτι ή 1 κούπα
60 γραμ ταχίνι  ή 4 κτΣ
320 γραμ αλεύρι γοχ  ή 2,5 κούπες
1 φακελάκι baking powder
σουσάμι

2 κτΣ ταχίνι + 2 κτΣ ηλιέλαιο (επάλειψη) 

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Χτυπάμε στο μίξερ σε γρήγορη ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανιλέτα για 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι και το ταχίνι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι σιγά σιγά σε χαμηλή ταχύτητα για να απορροφηθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Λαδώνουμε ένα pyrex και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.


Στρώνουμε την επιφάνεια και σκορπίζουμε σουσάμι

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 170 C για 30 λεπτά.

Δοκιμάζουμε με ένα ξύλινο καλαμάκι να τρυπήσουμε το ψημένο κέικ και αν δεν αφήνει ίχνη υγρής ζύμης πάνω του, είναι έτοιμο.


Διαλύουμε 2 κτΣ ταχίνι με 1-2 κτΣ ηλιέλαιο και αλείφουμε την επιφάνειά του


Το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε...


Καλή σας απόλαυση!!!!