Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Πλιγούρι κοκκινιστό



Λιτό, θρεπτικό, πεντανόστιμο, εύκολο φαγάκι, που το απολαμβάνουμε με τα μάτια κλειστά!



Υλικά
1 κ.σ φρέσκο βούτυρο
2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
1 φλιτζάνι πλιγούρι
1 κ.τ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.τ.γ. κύμινο
αλάτι
Τριμμένη ξερή μυζήθρα

Επί τω έργω
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε νερό για 4-5 λεπτά ,και το σουρώνουμε.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε τις πιπεριές.
Αφού σοταριστούν προσθέτουμε τις ντομάτες .



Αφήνουμε να βράσουν και να πιουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας (μπούκοβο - κύμινο) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατίζουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το πλιγούρι.
Το αφήνουμε να απορροφήσει το ζουμάκι και να είναι σπυρωτό.



Σερβίρουμε με μαϊντανό και τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Συνοδευτικά : φέτα λαδορίγανη και ένα "ξύπνιο" ροζέ!!

16 σχόλια:

  1. καλημερούδια !!!
    εαν σου πω ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πληγούρι, θα με πιστέψεις ??
    αμα βρεθώ απο τα μέρη σου θέλω να με κεράσεις ένα πιατάκι για να γνωρίσω την γεύση του !!
    φαίνεται ότι το έχεις πετύχει!!!

    φιλια Ζωρζ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπημένο το πλιγούρι, ακόμη και μόνο του, πόσο μάλλον με τόσα υλικά να το συνοδεύουν, φυσικά και γω θέλω μπόλικο "ξύπνιο"!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε εγώ έχω δοκιμάσει έτσι πλιγούρι μόνο σε άλλα φαγητά μέσα το βάζω και στο ψωμί που ζυμώνω,αλλά πιο πολύ θέλω αυτό το "ξύπνιο"
    Καλό σου απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο μου εγώ το βάζω μέχρι και στα γεμιστά, αντί για ρύζι!
    Δηλαδή μας αρέσει πολύ!
    Και με κλειστά και με ανοιχτά μάτια, τέλειο φαίνεται το πιάτο σου και αρωματικότατο!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ φτιάχνω σαλάτα με πληγούρι και λαχανικά, αλλά η επόμενη του πληγουριού θα είναι η συνταγή σου! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγώ σαλάτα το κάνω, αλλά αυτό το πιάτο κάτι μου κάνει...Είναι καυτερό, ότι πρέπει για μένα δηλαδή που είμαι λάτρεις του πικάντικου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα φώτα σας!Ποια είναι η διαφορά πληγούρι με κους-κους;Δεν νομίζω να έχω φάει ποτέ μου πληγούρι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γίνεται τούρμπο με το μπούκοβο; Μια χαρά μου φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Maria B.
    Μου φαίνεται απίστευτο, αλλά για να το λες έτσι θα είναι!
    Με μεγάλη μου χαρά!! Θα μου έρθει και οικονομικό το τραπέζι :))
    Φιλιά πολλά και καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    Συμφωνούμε απόλυτα !!
    BULGUR THE BEST!!
    Από "ξύπνιο" άλλο τίποτα!!
    Όσο θέλεις :)
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ξανθή
    Καλημέρα Ξανθή!!
    Στο ψωμί πως το βάζεις ;
    Όπως είναι ή το μουλιάζεις;
    "Ξύπνιο" όσο θες!
    Πάρε ποτηράκι κι έλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΕΛΕΝΑ
    Σ' ευχαριστώ πολύ Λενιώ μου. Έχω φυλαγμένες κόκκινες και πράσινες πιπεριές να γεμίσω!! Προσεχώς στις αναρτήσεις!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Λίλα
    Πολλά βράδια η σαλάτα με το πλιγούρι είναι το κύριο πιάτο μας (εμένα και της Μαριώς μου)
    Οι γιοι μας δεν το συζητάνε :))
    Φιλιά
    Καλημέρα Λίλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Λίνα
    Πικάντικο αρωματικό γευστικότατο!!
    Φιλιά κι από μένα
    Καλή σου μέρα Λίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Και λοιπόν;E allora?
    Τα κορίτσια της παρέας ίσως σε βοηθήσουν περισσότερο, αλλά από αυτά που γνωρίζω, το Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι ή χόντρος είναι απλά αλεσμένο σιτάρι. Ενώ το κους κους είναι ζυμαρικό !! Τα λέω καλά κορίτσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @kiki
    Πύραυλος Κική μου! Πύραυλος!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν