Focaccia γλυκιά, με φράουλα σταφύλι | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Focaccia γλυκιά, με φράουλα σταφύλι

15



Πήρε το μάτι μου πρόσφατα σε κάποιο από τα πολύ αξιόλογα blogs (ας με συγχωρήσει δε θυμάμαι σε ποιο) που φιλοξενούνται στο πλάι της πτωχής πλην τίμιας σελίδας μου, μια συνταγή για focaccia και θυμήθηκα ότι έχω κρατήσει από το Δεκέμβρη μια συνταγή για τη γλυκιά εκδοχή της.
Την έφτιαξα με σταφύλι φράουλα που μέχρι τα Χριστούγεννα τουλάχιστον τα έβρισκα στη Λαϊκή. Δεν έχω προσέξει αν κυκλοφορούν ακόμη.
Όχι δεν έχω τεμπελιάσει...!! Απλά "ανεβάζετε" όλες σας τόσα πολλά ξελογιάρικα και μαγικά πράγματα, που προσπαθώντας να τα φτιάξω, «παραμελώ» τη δική μου ”cucina” :)
Επειδή δε μπορώ να περιμένω για τη schiacciata μου, τη βάζω αμέσως και σας προσκαλώ να τη δοκιμάσετε…
Η συνταγή παραπέμπει άμεσα στην Τοσκάνη !!
Πάμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ
2 ½ - 3 κούπες αλεύρι δυνατό
1 κύβο μαγιά φρέσκια
1 κτγ ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό νερό
¼ κούπα ζάχαρη
1 κτσ φρέσκο βούτυρο λιωμένο ή 2 κτσ ελαιόλαδο
½ κτγ αλάτι


Ρόγες από ώριμο σταφύλι φράουλα
Ζάχαρη για το πασπάλισμα
Παρθένο ελαιόλαδο για επάλειψη




ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Διαλύουμε τη μαγιά σε ¼ της κούπας ζεστό νερό (40ο C) μαζί με 1 κτγ ζάχαρη.
Αφήνουμε το μείγμα να περιμένει για 5 λεπτά για να δράσει η μαγιά με τη ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια ή το γάντζο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη και ελαστική.
Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη μέσα στο μπολ να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη, σκεπάζουμε ένα ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος αλειμμένο με λάδι.
Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί με τα χέρια μας.
Πλένουμε καλά το σταφύλι και βάζουμε τις ρόγες πιέζοντας προσεκτικά να καθίσουν στη ζύμη.



Στα κενά που δημιουργούνται ανάμεσά τους, φτιάχνουμε λακουβίτσες με τον αντίχειρα μας.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει για περίπου μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο – 220ο C .
Αλείφουμε την επιφάνεια με παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να πάρει να χρυσίσει.
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε μεγάλα κομμάτια!!
Έχει υπέροχη γεύση και άρωμα μεθυστικό.



Καλή αποκριά και καλή σαρακοστή!!


UpdateΚαι για λαγάνα... στο Μπάλο!!! 
Update2 : Α, έβαλε και η Ελευθερία!
Update3 : Βροχή οι λαγάνες : (κατά σειρά δημοσίευσης) από τη Λίνα, το Mαράκι, την elen... Διαλέγετε και παίρνετε !!!

15 σχόλια : Leave Your Comments

  1. Καλησπέρα Γιώργο ήρθα πρώτη να κεραστώ!!
    Σταφύλια φράουλα τώρα δεν υπάρχουν μιας κι είμαι "λαϊκόβια" κάποια εισαγωγής ναι αλλά δεν ξέρω τι ποικιλίας.
    Εγώ ετοιμάζομαι για αλμυρή φοκάτσια την Κυριακή!!
    Καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο μου πέρασα για ευχές και έπεσα επάνω στην υπέροχη φοκατσιά σου !! θα την δω εκτενέστερα απο βδομάδα γιατί σήμερα φεύγω και εχει πέσει ο σχετικός πανικός!!!!


    πολλά φιλια στην οικογένεια και καλά να περάσετε!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Γιώργο!Αυτή η συνταγή δημιουργεί μια αίσθηση καλοκαιριού!Σου φτιάχνει τη διάθεση έτσι λαχταριστή που φαίνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φοκατσια εχω φαει στην ιταλια με προσουτο και μοτσαρελα...πιστευω οπως και στη γλυκια εκδοση θα ειναι τελειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γλυκάκι και θα πω εγώ όχι?
    Ποτέ των ποτών!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η αλήθεια είναι ότι γλυκιά φοκάτσα δεν έχω δοκιμάσει...περίεργο που ακούγεται αλλά θα δοκίμαζα 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχω φάει ποτέ γλυκιά φοκάτσια αλλά έτσι όπως την βλέπω τώρα, ευχαρίστως να την δοκίμαζα. Τώρα που να βρω όμως τέτοια σταφύλια και ένα γλυκό που υπήρχε πάει και αυτό.
    Μάλλον με την γλύκα θα μείνω μου φαίνεται!!!
    Καλό τριήμερο και καλή σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία ιδέα, είναι και νηστίσιμη, ότι πρέπει για τη Σαρακοστή! Άραγε θα μπορούσε να γίνει με άλλο φρούτο; Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Γιώργη με τις σπέσιαλ ιδέες σου!!
    Γλυκιά φοκάτσια, υπέροχη ακούγεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σίγουρα με αυτή τη συνταγή δε λέμε το ψωμί ψωμάκι, ουάου!!!!!!
    καλά ΚΟΎΛΟΥΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργο πολύ ωραία η γλυκιά σου φοκάτσια! Θα την δοκιμάσω με ράσπερις που υπάρχουν εδώ στην Ν Αφρική τέτοια εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είχα φτιάξει focaccia πριν κάτι χρόνια, με κρεμμύδια και ντομάτες. Αν κι ήταν επιτυχημένη δεν ξαναδοκίμασα να φτιάξω.
    Γλυκιά focaccia θα ήταν μια ωραία αλλαγή από τα καθιερωμένα γλυκά.
    Εύχομαι Καλή Σαρακοστή!!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έλα Χριστέ στον τόπο σου!!
    Αντε και οι δοκιμές δεν θα σταματήσουν ποτέ.
    Μην ακούσα κανένα και καμμια να ξαναμιλήσει για δίαιτα, επειδή έρχεται καλοκαίρι.... γιατί θα πεταχτώ μέσα από την οθόνη και θα τον/την δαγκώσω :-)))

    Γιώργο, κούκλα η φρουτένια φοκάτσια... Συγγνώμη που έβγαλα εδώ την κραυγή αγωνίας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα τη δοκιμάσουμε με κεράσια όταν βγουν, γιατί σταφύλια γιοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ξανθή
    @Maria B.
    @Santie and Athina
    @Pansofix
    @Λίλα
    @Και λοιπόν;E allora?
    @Λίνα
    @big mama
    @ΕΛΕΝΑ
    @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    @Αγγελικη Ν
    @my little expat kitchen (Μάγδα)
    @Penelope
    @kiki

    Ευχαριστώ πολύ κορίτσια, για τα σχόλια, τον ενθουσισμό και τα επιφωνήματα!!
    Πολλά πολλά φιλιά
    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν