Κεφτές (και δε φταις!!!) Παραλλαγές, να φαν' κι οι κότες!! Στο μέγεθος, στα υλικά αλλά κυρίως στα μυρωδικά. Με ούζο, με σκόρδο, με κύμινο, με πορτοκάλι...
Εδώ έχω βάλει κιμά ανάμεικτο και δυόσμο!!
Έχουν υπέροχη γεύση!! Τρώγονται ζεστά ή κρύα. Έχουν κλασσική υφή, δηλαδή "κρεατένια" και σε κάθε μπουκιά γεμίζει το στόμα αρώματα και νοστιμιά!! Απαραίτητο εφόδιο κάποτε στις σχολικές εκδρομές ή όταν αποφασίζαμε να περάσουμε το Αιγαίο. Ξεκούμπωναν οι καστανιές (χάλκινα σκεύη μεταφοράς φαγητού likeTupperware:)) γεμίζαμε τη χούφτα, παίρναμε κι ένα κομμάτι ψωμί στο άλλο χέρι και βγάζαμε το ταξίδι. Όσο τους σκέφτομαι, άλλο τόσο τους λιγουρεύομαι.
Πάμε να τους φτιάξουμε λοιπόν...
Εδώ έχω βάλει κιμά ανάμεικτο και δυόσμο!!
Έχουν υπέροχη γεύση!! Τρώγονται ζεστά ή κρύα. Έχουν κλασσική υφή, δηλαδή "κρεατένια" και σε κάθε μπουκιά γεμίζει το στόμα αρώματα και νοστιμιά!! Απαραίτητο εφόδιο κάποτε στις σχολικές εκδρομές ή όταν αποφασίζαμε να περάσουμε το Αιγαίο. Ξεκούμπωναν οι καστανιές (χάλκινα σκεύη μεταφοράς φαγητού likeTupperware:)) γεμίζαμε τη χούφτα, παίρναμε κι ένα κομμάτι ψωμί στο άλλο χέρι και βγάζαμε το ταξίδι. Όσο τους σκέφτομαι, άλλο τόσο τους λιγουρεύομαι.
Πάμε να τους φτιάξουμε λοιπόν...
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό κιμά (2/3 μοσχάρι 1/3 χοιρινό)
1 κρεμμύδι
1 κτΣ ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φέτες ψωμιού (ψίχα)
½ κτγ δυόσμος τριμμένος
2 κτγ χυμό λεμόνι
1 κτΣ ελαιόλαδο
1 κτγ ρίγανη
1 αυγό
Σόδα μαγειρική (στη μύτη του ενός κτγ)
Αλάτι – πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Τρίβουμε το κρεμμύδι, το αλατίζουμε ελαφρά και το πιέζουμε να βγάλει τα υγρά του. Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε πολύ καλά. Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το ψωμί, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το αυγό, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τη σόδα, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, να αναμειχθούν καλά.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα.
Στη συνέχεια παίρνουμε με το χέρι μας μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες.
Τις αλευρώνουμε, τις τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μας σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις πλευρές.
Τους σερβίρουμε στραγγισμένους.
Πίνουμε «ουζάκι της χήρας»!!
Πάνε με όλα! όλες τις ώρες και φτιάχνουν και την διάθεση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραια λαχταριστα κεφτεδακια ειναι αυτα??πολυ ωραιο μεζεδακι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριττό να πω εεεε ότι πεινάω χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Συγγνώμην αλλά ουζάκι της Χήρας που θα βρούμε τώρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ προγραμματίζω εδώ και καιρό κάποια κεφτεδάκια κι όλο αναβολή παίρνουν!!
αυτό με το ψυγείο, δεν το 'ξερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήαα, ευχαριστώ πολύ :))
Μμμμμ! Λατρευτοί, αλησμόνητοι, μαθητικοί, ντροπαλοί, ερωτικοί και...χορταστικοί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μου έχουν λείψει!; Δεν τηγανίζω πια, μα για αυτούς θα έκανα μια θυσία, μην πω και δυο.
:)))
Μμμμμμμμμ.....μέχρι εδώ μοίρασαν τα κεφτεδάκια σου.Όπως και να τα φτιάξεις πεντανόστιμα θα γίνουν, εξαιρετικός μεζές με το ουζάκι ή το κρασάκι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!
Γειά σου Γιώργο με τις νοστιμιές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήπράγματι θυμήθηκα σχολικές εκδρομές!
Κι' εμένα μου αρέσουν σχεδόν όλες οι εκδοχές αρωματικών κεφτέδων... αλλά δεν τα τηγανίζω πιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρτί φούρνου και ψήσιμο στον αέρα με ελάχιστο λαδάκι.
Θυσιάσαμε λίγο απόλαυση, στον βωμό της πιο ανάλαφρης κουζίνας, αλλά τι να κάνουμε που έπρεπε!
Νοστιμότατα Γιώργη...
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΟΥ!! ΦΙΛΙΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράααααααααααβοοοοοοοο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίος τρόπος....
Καλά, η υπόλοιπη κουζινοπαρέα είναι μακριά. Εγώ?? Εγώ που είμαι μια δρασκελιά απόσταση? τίποτα Γιώργο? τίποτα?
Καλααααααα θα σε φτιάξω εγώ
Α Μ Ε Σ Σ Α!!
Θα κοιτάς και θα ξερογλύφεσαι, οχι τίποτα άλλο, αλλά τα κεφτεδάκια είναι τα αγαπημένα μου.
Καλό μήνα Γιώργο!!!!!!!!!
Και φταις Γιώργο μου γιατί μου τρέχουν τα σάλια! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Taste Advisor
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι τέιστ μου!!!!!!!!! Κι έχω μια τεράστια ανάγκη για αλλαγή διάθεσης, ΤΩΡΑ!!!!
Φιλιά πολλά
Καλό Σ/Κ & καλό μήνα
@cookmania
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ "mania" :)
Τα φχαριστηθήκαμε ποικιλοτρόπως (ψιτ ακολουθεί και Β΄ μέρος ;)
Καλημέρα Καλό μήνα και καλό Σ/Κ
@Asteri
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ κάθε φορά που βλέπω τη φωτογραφία, μου ανοίγει η όρεξη!! Τυχαίο;;;
Φιλιά πολλά
Καλό μηνα & καλό Σ/Κ
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα βρε Ξανθή μου, ολόκληρο λινκ σου έχω βάλει!!
Εγώ φεύγοντας για το νησί πάντως, είχα πει να μου δώσετε τις παραγγελίες σας!!
Βάλε μπροστά το σχέδιο "κεφτές"!! Μην αναβάλεις :)))
Φιλιά
Καλό Σ/Κ και καλό μήνα!!!
@Μαριλενα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς ευχαριστούμε Μαριλενάκι για την επίσκεψη και το σχόλιο
Να είστε καλά όλοι σας
Καλή Κυριακάτικη βόλτα και καλό μήνα να έχετε
Φιλιά πολλά
@kitchenStories
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα είπες όλα Ζ.!!
Τόσοι χαρακτηρισμοί!!!!!
Τη θυσία την αξίζουν πάντως :)))
Φιλιά πολλά
Καλό Σ/Κ & Καλό μήνα
@irini
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι irini μου!! Με όλα πάνε οι άτιμοι :)
Πολλά φιλιά!!
Καλό Σ/Κ & καλό μήνα
@Betty's Cuisine
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου και σένα Μπέττυ μου!!
Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν κάποιος εδώ, εκτός από τις συνταγές, αφιερώνει λίγο χρόνο και για τα "ψιλά γράμματα"
φιλιά πολλά
Καλό μήνα & καλό Σ/Κ
@Penelope
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά είναι και στο φούρνο Πηνελόπη μου!
Να είσαι καλά!!
Φιλιά
Καλό Σ/Κ & καλό μήνα
@georgiaxara
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ και καλώς όρισες να πω :)
Φιλιά
Καλό Σ/Κ και καλό μήνα
@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα είχαμε μόνο οι "ανώνυμες" απειλές μας έλειπαν τώρα!!!
Κανονικά δε θα έπρεπε να μιλάω με "αγνώστους", αλλά για να σου δείξω ότι εμείς "δε μασάμε" (που λέει ο λόγος) μπήκα στη διαδικασία να σου απαντήσω!!
Αν είναι όμως να υπομένω τέτοια μαρτύρια, άντε, να ζητήσω μια συγγνώμη όσο πιο ταπεινά μπορώ και να πω ότι δε θα το ξανακάνω :)
Φιλιά πολλά
Καλό μήνα Μαράκι!!!!
@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω Κική μου ότι φταίω, αλλά άνθρωπος είμαι κι εγώ κι έχω τις αδυναμίες μου :))
Φιλιά
Καλό Σ/Κ & καλό μήνα
Οι κεφτέδες φαίνονται τόσο καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ για την ανταλλαγή:)
Αυτό το ουζάκι δίπλα από τα λαχταριστά κεφτεδάκια με αποτελείωσε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο Γιώργο μου!!
Κι εγώ στα κεφτεδάκια μου βάζω πάντα δυόσμο, μου αρέσει η μυρωδιά του και τα εγγόνια μου και οι κόρες μου τρελλάινονται γι' αυτά.Η Αχτίδα μου τα κάνει διαφορετικά..σαν της γιαγιάς της λέει..με ούζο, ρίγανη στρογγυλά και αλευρωμένα στο τηγάνι.Την εκδοχή σου όμως θα την δοκιμάσω, μου αρέσουν οι πειραματισμοί .
ΑπάντησηΔιαγραφή@Chef Chuck
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks Chef!!
Have a nice day and a great week!
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίτηδες μπήκε το ουζάκι, για να κάνει "2" τους πειρασμούς!!
Καλημέρα Λενιώ μου
Καλή εβδομάδα
Πολλά φιλιά
@Δημήτρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος Δημήτρη, ότι και της Aχτίδας είναι υπέροχα!!!
Ελπίζω να σου αρέσει και η δική μου εκδοχή :)
Να είστε καλά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
ta keftedakia sou einai sto DONKEY:)
ΑπάντησηΔιαγραφή