Ένας απίθανος μεζές που μας δίνει σχεδόν πάντα απλόχερα η φιλόξενη σαμιώτικη γη.
Οι γνωστές στη Σάμο κουμαρένιες μανίτες, φυτρώνουν κάτω από κουμαριές και πευκοβελόνες από Οκτώβρη μέχρι και Γενάρη, για να φυτρώσουν χρειάζονται υγρασία και ήλιο.
Από μαθητής του δημοτικού περίμενα να σχολάσω για να ξαμοληθώ στο κοντινό δασάκι για να βρω και να τηγανίσω το πεντανόστιμο αυτό μεζεδάκι.
Από μαθητής του δημοτικού περίμενα να σχολάσω για να ξαμοληθώ στο κοντινό δασάκι για να βρω και να τηγανίσω το πεντανόστιμο αυτό μεζεδάκι.
Θέλει βέβαια κάποια προσοχή, μιας και υπάρχει ένα άλλο είδος που είναι τοξικό και μοιάζουν μεταξύ τους.
Γι’ αυτό μη φάτε ποτέ αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον που ξέρει.
Στο σπίτι μας το τρώμε με τρείς τρόπους:
Αφού τις καθαρίσουμε προσεκτικά και αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια, μπορούμε να τις αλευρώσουμε και να τις τηγανίσουμε σε καυτό λάδι στο τηγάνι η φριτέζα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Οι συγκεκριμένες μανίτες πού βλέπετε είναι χτεσινές. Κατάφερα να τις βρω σε μια λαϊκή εδώ στο Βερολίνο μετά από πολύ ψάξιμο. Φυτρώνουν και δω αλλά αρκετά σπάνια και δεν έχουν την πικάντικη νοστιμιά που έχουν οι Σαμιώτικες.
Τα κοτσανάκια τα σοτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και αφού προσθέσουμε αλάτι, ρίγανη από το Μπάλο φυσικά και πιπεράκι, σβήνουμε με λίγη Σάμαινα, προσθέτουμε μια μεγάλη ντοματούλα τριμμένη και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιεί το ζουμάκι του.
Ο τρίτος τρόπος είναι εξίσου απλός: τις ψήνουμε με λίγο αλατάκι στα κάρβουνα.
Στη υγειά μας λοιπόν και πάντα με νόστιμους μεζέδες!
Αφιερώνω την ανάρτηση στ αγόρια μου πού σήμερα γίνονται 3 μηνών!! και στη μαμά τους, που τα προσέχει τόσο πολύ!!!
Γι’ αυτό μη φάτε ποτέ αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον που ξέρει.
Στο σπίτι μας το τρώμε με τρείς τρόπους:
Αφού τις καθαρίσουμε προσεκτικά και αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια, μπορούμε να τις αλευρώσουμε και να τις τηγανίσουμε σε καυτό λάδι στο τηγάνι η φριτέζα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Οι συγκεκριμένες μανίτες πού βλέπετε είναι χτεσινές. Κατάφερα να τις βρω σε μια λαϊκή εδώ στο Βερολίνο μετά από πολύ ψάξιμο. Φυτρώνουν και δω αλλά αρκετά σπάνια και δεν έχουν την πικάντικη νοστιμιά που έχουν οι Σαμιώτικες.
Τα κοτσανάκια τα σοτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και αφού προσθέσουμε αλάτι, ρίγανη από το Μπάλο φυσικά και πιπεράκι, σβήνουμε με λίγη Σάμαινα, προσθέτουμε μια μεγάλη ντοματούλα τριμμένη και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιεί το ζουμάκι του.
Ο τρίτος τρόπος είναι εξίσου απλός: τις ψήνουμε με λίγο αλατάκι στα κάρβουνα.
Στη υγειά μας λοιπόν και πάντα με νόστιμους μεζέδες!
Αφιερώνω την ανάρτηση στ αγόρια μου πού σήμερα γίνονται 3 μηνών!! και στη μαμά τους, που τα προσέχει τόσο πολύ!!!
Δικαίως τους αφιερώνεις τόσο νόστιμο μεζέ! Να τα χιλιάσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα χαίρεσαι τα αγόρια σου και να τα δεις μεγάααλα
θα προτιμήσω τα τηγανητά. Με μπόλικο λεμονάκι είναι αξεπέραστα.
Συνοδεία τόσο καλού κρασιού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα χιλιάσουν τα αγόρια σας αλλά κι εσείς μαζί τους.
Καλή Κυριακή.
Mια μεριδούλα τηγανιτά παρακαλώ και 2 ποτηράκια κρασί! Να τα χιλιάσουν τα αγόρια σας, γερά και δυνατά πάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα χαίρεσαι τα αγοράκια σου!!!ΝΑ είναι γερά και καλότυχα!! Δεν ήξερα τι είναι οι μανίτες!!Κατάλβα βέβαια, αλλά δεν το είχα ξανακούσει!!Μια φορά έχω δοκιμάσει τηγανιτά κ ήταν πολύ ωραία και μάλιστα κρύα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα χαίρεσαι τα αγόρια σου, με απίθανους μεζέδες και τέλεια κρασάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήη μυρωδιά και η γεύση του τηγανιτού μανιταριού είναι αξεπέραστες!εμείς βάζουμε και λεμονάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις μανιτες τις αφηνω, αλλα για το κρασι αυτο πεταω τη σκουφια μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, με αφορμή το κρασί, την Σαμαινα την χρυσή: Την παραγγειλα online από μια κάβα στο Μόναχο (800χμ)στην τελική τιμή 6,90 ευρω το μπουκάλι με τα μεταφορικα. Ελπίζω στη Σάμο που δεν θα χρειαστεί να μου την στείλουν να την βρώ φτηνότερη αν και έχω κάποιες αμφιβολίες.Θα μάθετε νεώτερα σε ένα μήνα όταν επιστρέψω.Καλό σας βράδυ και σας ευχαριστουμε πολύ για τις ευχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού θα πάει, θα χαλάσει ο καιρός και θα αρχίσουν σιγά σιγά να φθάνουν τα πακέτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον περσινό χειμώνα δε μας έλειψαν, ελπίζω και φέτος!!
Με όποιο τρόπο και να τις γευτούμε, σίγουρα θα τις απολαύσουμε!!
Λαχταριστές οι εικόνες σου και η περιγραφή σου
Να είσαι καλά Νικόλα, να χαίρεσαι τις αγάπες σου και να τις καμαρώνεις.
Φιλιά σε όλους σας
Καλή εβδομάδα
Η Αχτίδα μου θα ξετρελαινότανε αν τα είχε μπροστά της , είναι ικανή να φάει κιλά..όμως φοβάται όταν δεν είναι καλλιεργημένο.Μια φορά της μάζεψα και αρνήθηκε να τα φάει ενώ τρώει υπερβολικά τα μανιτάρια.Υπέροχη συνταγή.Θα ήθελα να έρθω στο νησί αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη φριτέζα παρακαλώ για μένα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα χιλιάσουν τα αγόρια σας!
Να χαιρεσαι τα μωράκια, γερά και τυχερά.. πολύ καλά κάνεις και το γιορτάζεις με Σαμιώτικο.. πολυ πολυ αγαπημένο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι κάθε χαρά και υγεία στα αγόρια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την συνταγή αλλά και το κρασάκι ...υπέροχα!
Καλημέρα!!!
Δεν ξέρω για κουμαρένιες ...
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά απ' ότι ακούω φανήκανε ...
πάνω στον Καρβούνη μανίτες Πιπερένιες,
Μιχαλένιες και Σκιαθάκια !!!
Ελπίζω να μπορέσω να κάνω επίθεση το Σ.Κ. ...
Τις προτιμώ ψητές ή μανιτοκεφτέδες ...
με συνοδεία ένα μπουκάλι ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ !!!
Το νέο αχτύπητο λευκό αρετσίνωτο Σαμιώτικο κρασί ...
Φιλιά σε όλους σας ...
thelo kai ego...
ΑπάντησηΔιαγραφή