Στο γυμνάσιο που πήγαινα, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, ερχόταν στα διαλείμματα στην αυλή, ένας πλανόδιος γλυκατζής, ο Γιάνναρος, που πουλούσε σε σακουλάκια, στριφτές χρωματιστές, αρωματικές, υπέροχες καραμέλες που έφτιαχνε ο ίδιος, μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο, παστέλι και σαμαλάκι. Μικρά κομμάτια που σε χόρταιναν με τη γεύση τους και όχι με τον όγκο και την ποσότητά τους.
Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά, τον θυμήθηκα...
Η συνταγή με ελάχιστες αλλαγές περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ της κ. Βέφας Αλεξιάδου και είδε «τα φώτα της δημοσιότητας» από τα χέρια μου, πριν από ~20 χρόνια.
Εκεί στα άγουρα χρόνια της ενασχόλησής μου με την κουζίνα που (τότε) περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ζαχαροπλαστική.
Η ανάρτηση είναι "χάρισμα" στις κυρίες του Buzz (Orelia, Νατασσάκι & Ντίνα) που είχαν την υπομονή να περιμένουν :)
ΥΛΙΚΑ
2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα γιαούρτι
1 κουταλάκι σόδα
1/4 κτγ μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 1/4 κούπας νερό
1 κτΣ μέλι
2 κτΣ χυμό λεμονιού
λίγη μαστίχα κοπανισμένη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στον κάδο του μίξερ ή σε κάποιο άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μίγμα του σιμιγδαλιού.
Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα.
Το αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30', να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά και τα βράζουμε για 5' από την έναρξη του βρασμού.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο.
Μ' ένα βαθύ κουτάλι ή μια μικρή κουτάλα, ρίχνουμε όλο το σιρόπι κουταλιά - κουταλιά.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή (εδώ) γιαούρτι στραγγιστό!!
Για να μη ξεραθεί (αν προλάβει...), σκεπάζουμε το υπόλοιπο γλυκό με μεμβράνη.
Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά, τον θυμήθηκα...
Η συνταγή με ελάχιστες αλλαγές περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ της κ. Βέφας Αλεξιάδου και είδε «τα φώτα της δημοσιότητας» από τα χέρια μου, πριν από ~20 χρόνια.
Εκεί στα άγουρα χρόνια της ενασχόλησής μου με την κουζίνα που (τότε) περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ζαχαροπλαστική.
Η ανάρτηση είναι "χάρισμα" στις κυρίες του Buzz (Orelia, Νατασσάκι & Ντίνα) που είχαν την υπομονή να περιμένουν :)
ΥΛΙΚΑ
2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα γιαούρτι
1 κουταλάκι σόδα
1/4 κτγ μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 1/4 κούπας νερό
1 κτΣ μέλι
2 κτΣ χυμό λεμονιού
λίγη μαστίχα κοπανισμένη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Στον κάδο του μίξερ ή σε κάποιο άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μίγμα του σιμιγδαλιού.
Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα.
Το αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Βράζουμε λίγο νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα για 3-5 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση.
Βουτάμε ένα μαχαίρι σε νερό και χαράζουμε το γλύκισμα σε κομμάτια.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε πάνω του μισό αμύγδαλο. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30', να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά και τα βράζουμε για 5' από την έναρξη του βρασμού.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο.
Μ' ένα βαθύ κουτάλι ή μια μικρή κουτάλα, ρίχνουμε όλο το σιρόπι κουταλιά - κουταλιά.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή (εδώ) γιαούρτι στραγγιστό!!
Για να μη ξεραθεί (αν προλάβει...), σκεπάζουμε το υπόλοιπο γλυκό με μεμβράνη.
Πωπωωωωωωωω και το έχω λιγούρα μέρες τώρα!!!! μιλάμε μου τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημερούδια
Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό !
ΑπάντησηΔιαγραφήkalimera sas.
ΑπάντησηΔιαγραφήto samalin ...tis karameles..to salepi..orees pedikes anamnisis..axexastes...to glikaki sas fenete yperoxo,
oreo blog...
kalimera sas
καλημέρα συμμαθητά μου !! λάτρης του σάμαλι όπως και όλων αυτών που πουλούσε ο δικός μας Γιάνναρος !!! δεν άφηνα σαμαλι για σάμαλι απο τον πλανόδιο μας! Ομως βρε Γιώργο μου θα σου πω μια μεγάλη αλήθεια, όσα σάμαλι και να έχω φτιάξει, όσες συνταγές και να έχω δοκιμάσει καμμιά δεν βγάζει το σάμαλι που έτρωγα, δεν ξέρω τι του έβαζαν μέσα, αλλά δεν μπορώ να το πετύχω ίδιο. Θα φτιάξω λοιπόν το δικό σου να δοκιμάσω μήπως και είναι εκείνη η γεύση που μου έχει μείνει η γλυκα της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης θέλω να σου δώσω θερμά συγχαρητήρια για την παρουσίαση, αυτή δεν είναι επιφάνεια γλυκού, αυτό είναι κέντημα και μάλιστα μετρητό !!!!!!!! είναι υπέροχο!!!!!!!! γειά στα χεράκια σου !!!!
φιλια πολλά και μάλλον θα τα πουμε απο κοντά στις 16 του μηνός !!!!
Απο γέυση δεν ξέρω ( καθώς πάαααλι ξυστά μου πέρασε το γλυκάκι σου Γιώργο) αλλά απο εμφάνιση είναι όλα τα λεφτά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο.
Φιλιάαααα.....
Τι μας θυμισες τωρα Γιωργο;Τον δικόμας Γιάνναρο τον λέγαν Ηρακλή..ιδια περιπτωση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντως δικιο εχει η Μαρια Β, εγραψες...σε όλα τα επίπεδα!
Για την Μαρια Β θέλω να πω πως το συστατικο που έκανε το σαμαλι νοστιμο...δεν θα το βρει αλλού..οι αναμ΄νησεις δεν μπαίνουν δυστυχως στο ταψι. Πολλα φιλια σε ολους.
Πολύ μου αρέσει το σάμαλι και μια φορά που προσπάθησα να φτιάξω δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμενα! Στείλε 2-3 κομματάκια:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο μου θα συμφωνήσω με την Μαρία, ότι το γλυκό σου είναι σκέτο κέντημα, από εμφάνιση σκίζει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω επίσης με την Μαρία, ότι το σάμαλι των παιδικών μου χρόνων δεν το έχω βρει πουθενά.
Εχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές, έχω φτιάξει και της Βέφας, εκείνο το σάμαλι που πουλούσαν οι πλανόδιοι πωλητές, το απίστευτα μαστιχωτό και ευωδιαστό, δεν το έχω πετύχει.
Κάτι πρέπει να περιείχε εκείνη η συνταγή που μας ξεφεύγει.
Και δεν είναι απλά θέμα αναμνήσεων, όπως λέει ο φίλος μου ο Βερνικος.
Φιλάκια πολλά, καλό απόγευμα!
Εγώ γλυκατζού δεν είμαι αλλά αυτό το στόλισμα του ταψιού με έχει αφήσει άφωνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι καλλιτέχνης!!!!!
μου αρέσει πολύ αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτε!θέλω πολύ να δοκιμάσω την συνταγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια εξαιρετική συνταγή, που θα πρέπει να πλησιάζει γευστικά σε αυτό που ξέραμε...:))
ΑπάντησηΔιαγραφήxxx
Από τα αγαπημένα μου γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μπόλικο παγωτό καϊμάκι από πάνω, θα το έτρωγα ευχαρίστως τώρα.
Καλό βράδυ.
Θα το κάνω αύριο κι όλας για τον άνδρα μου που το υπεραγαπά, δεν του το φιάχνω συχνά είναι αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είσαι φίλος,κράτα με μακρυά από όσα βλέπω εδώ!
:))
Το ξέρεις πόσο σε χαίρομαι που τόσο όμορφα «ζωγραφίζεις»…
Να είσαι καλά!
Τι μεγάλη σύπτωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθές πέθανε ο Μπάρπα Κώστας...
Ηταν ο δικός μας πλανόδιος πολητής που ερχόταν στο σχολείο μας με το καροτσάκι του και πουλούσε κουλούρια,τυρόπιτες και ...σάμαλι!
Να είναι καλά εκεί που πήγε!
Αφεντικό ειπε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό!!!!!!!
Κι εμένα μου θύμισε τα μαθητικά μου
χρόνια που τρώγαμε σάμαλι από ενα
γεράκο,πρόσφυγα βασανισμένο από τα
Βουρλά της Μικρας Ασίας.
Τι γευση ηταν εκείνη....
Τώρα βέβαια να ζητήσει κανείς ενα
κομματάκι,το αίτημα μάλλον θα πέσει στό κενό...
Το πολύ-πολύ να λάβει καμμία "επεργασμένη" με κανένα
ταχυδρομείο...
Ευτυχείτε!!!!
Πού τον θυμήθηκες ...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο Γιάνναρο με τον ταβλά !!!
Είχαμε και την Γιανναρίνα βέβαια ...
αν τη θυμάσαι, έμενε στη ΛΑΚΚΑ δίπλα στο σπίτι μου και βρισκόταν σε διαρκή ανταγωνισμό για το ποιός ήτανε καλύτερος ζαχαροπλάστης !!!
Και τα μήλα στο καλάμι τυλιγμένα στο σιρόπι !!!
Και οι καραμέλες οι "φλασκνάτες" ...
Με γύρισες στα νιάτα μου !!!
Πωωωωω! Γιώργο με πέθανες! Τρελαίνομαι για σάμαλι! Κέντησες με τα αμυγδαλάκια δε!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Asteri
ΑπάντησηΔιαγραφήΣα να το ήξερα Μαράκι!!
Να είσαι καλά
φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@Taste Advisor
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ υ χ α ρ ι σ τ ώ!!
Φιλιά
Καλημέρα & καλή εβδομάδα
@Vasiliki
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Βασιλική
καλώς όρισες
Καλημέρα & καλή εβδομάδα
@Maria B. είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαράκι!! Έχεις δίκιο!! Όσο κι αν προσπαθήσουμε η γεύση εκείνη είναι μακρινή και άπιαστη :)
Ευχαριστώ πολύ για όλα τα καλά που έβαλες μέσα στα λόγια σου!!
Φιλιά πολλά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Το Σάββατο έχω προγραμματίσει να περάσω!!
@maria mas.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού ξέρεις..Οι συνταγές υλοποιούνται σε μικρή κλίμακα και η ζήτηση μεγάλη! Θα φροντίσω να επανορθώσω όμως :)
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@Benikos place
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Νικόλα!! Έχεις μεγάλο δίκιο φίλε μου!!!
Να είστε όλοι καλά
Φιλιά στο σπίτι
Καλημέρα, καλό ταξίδι και καλή εβδομάδα
@big mama
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπααα, που να φτουρήσουν!!! Ούτε για δείγμα λέμε :))
Φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Λενιώ μου!! Να είσαι καλά!!
Δεν ξέρω μπορεί να μας λείπει και η τεχνική ίσως. Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, προσπαθείς με τα λίγα μέσα που διαθέτεις να πετύχεις το καλύτερο.
Η γιαγιά μου έφτιαχνε γεμιστά σε μια κατσαρόλα πάνω στο πετρογκάζ και για να μην της "αρπάξουν" έβαζε στον πάτο της κομμένα καλάμια. Δε φαντάζεσαι τί γεύση είχαν εκείνα τα γεμιστά!!
Αλλά και οι πρώτες ύλες έχουν αλλάξει πολύ. Τόση μεγάλη επεξεργασία, που το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με το προϊόν, αλλά δεν είναι...
Φιλιά πολλά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Ξανθή μου!!
Σ' ευχαριστώ πολύ.
Δεν έχω πάντα το χρόνο, αλλά προσπαθώ...
Φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@Ειρήνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να σου αρέσει Ειρήνη!!
Να είσαι καλά
Φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@kitchenStories
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ζ.
xxx κι από μένα :)
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@Λίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς το Λινάκι!!! Δεν περίσσεψε ψίχουλο καλή μου, οπότε... :))
Φιλιά πολλά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@αχτίδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω σχόλια και εντυπώσεις αχτίδα μου
Να είστε καλά
φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@agrampelli
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε γίνεται Ντίνα μου!! Πρέπει να βγάλουμε το ...μεροκάματο :))
Σ' ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@dhmhtra
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό του ταξίδι!!
@Αφεντικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που δεν τρέφετε αυταπάτες :))
Κοίτα ένα σάμαλι το φτιάχνουμε στο πι και φι. Δεν είναι τηγανίτες!!!
Φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Ευχαριστώ πολύ!!!
@Side21
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε θα το πιστέψεις γείτονα, αλλά σε σκέφτηκα όταν ανέβασα την ανάρτηση!!
Προσπαθούσα να θυμηθώ το άρωμα που είχαν οι καραμέλες και μου έδωσες την απάντηση!!! "Φλασκνάτες" ...
Να είσαι καλά φίλε μου
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Ευχαριστώ πολύ Κική!!!
Να είσαι καλά
Φιλιά πολλά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Αυτό είναι το πραγματικό σάμαλι
ΑπάντησηΔιαγραφήMOY ΘΥΜΗΣΑΤΕ ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΛΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΑΜΑΛΙ ΜΠΑΚΛΑΒΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΗΡΧΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο υλικό που σας ξεφεύγει είναι το ροδόνερο!! Η γιαγιά μου ήταν μικρασιατισα. Joanna.Ven.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το φτιαξω και ελπιζω οτι θα ειναι υπεροχο..... Συγχαρητηρια φαινεται ωραια η συνταγη... Απλα στη παιδικη μας ηλικια; στερουμεθα λιχουδιων οποτε ολα ηταν πεντανοστιμα...
ΑπάντησηΔιαγραφή