Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΞΥΔΑΤΟ

Το διάστημα που μεσολάβησε από το σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα, ήταν χρόνος προσαρμογής :) 
Το Λονδίνο!!
Ένα ταξίδι επαγγελματικής ενημέρωσης…
Οι μέχρι πρότινος συνεργάτες, που λογίζονται φίλοι στο μετά της επιστροφής!!
Το δέσιμο, η παρέα , ή όπως λέει ο Πάνος, η ευκαιρία που μας δόθηκε να μοιραστούμε μικρές προσωπικές στιγμές, γεμάτες εκπλήξεις, γεύσεις και χαμόγελα.
Για τη Λονδρέζικη κουζίνα (ποιάάάά;;;;) είχα ακούσει πολλά (-)!!!! 
Αλλά και οι άλλες εθνικές κουζίνες που πρόλαβα να δοκιμάσω, σχεδόν με απογοήτευσαν.... Από φαντασία μπόλικη, από ουσία (και ποσότητα, και ποσότητα!!!) … ελάχιστη!!
Γκουρμέ εστιατόρια, ένα με έμφαση στην Αργεντίνικη κουζίνα και ένα Ινδικό.
Το πρώτο σαφώς καλύτερο ως προς τις επιλογές (σπέσιαλ τα empanadas), αλλά τα φαγητά, γευστικά μέτρια. Ο κιμάς κόπτεται παρουσίαν του πελάτου, αλλά που να βρουν ρίγανη από το Μπάλο να βάλουν στο μπιφτέκι;;



Το δεύτερο, ατμοσφαιρικό και χαλαρό, με ιδιαίτερα όμως καυτερό κατάλογο (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Σε πρώτα, κυρίως πιάτα και επιδόρπια, είχες μόνο από 5 επιλογές!!!! Δατς ολ :) 
Για να ανασάνει ο λαιμός μας, παραγγείλαμε γιαούρτι με τριμμένο αγγουράκι….

Στους αγαπητούς chef των παραπάνω εστιατορίων αφιερώνω τη λιτή μεν, αλλά σπουδαία γευστικά συνταγή της σημερινής μου ανάρτησης. 
Είναι και Σαρακοστή και μπορεί να νηστεύουν : )))

ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι 2 κιλών
½ φλ. τσαγιού ξύδι
½ φλ. τσαγιού νερό
1 ξερό, μεγάάάλο κρεμμύδι
Αλάτι – πιπέρι
Ρίγανη
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας. με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την κουκούλα και χωρίζουμε τα πλοκάμια του.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ολόκληρο το κρεμμύδι, το ξύδι και το νερό.
Το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να πιει σχεδόν όλο το ζουμί του.
Το βγάζουμε, το κόβουμε σε κομμάτια, το αλατοπιπερώνουμε και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τη ρίγανη, το λάδι και τη σάλτσα που έχει στην κατσαρόλα.


TIP. Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να ξεπαγώσει, αφού το καταβρέξουμε με μπόλικο ξύδι.

38 σχόλια:

  1. Ήρθα πρώτη???
    Δικαιούμε μεγαλύτερη μερίδα... σωστά???

    Αγαπημένο μεζεδάκι!!!

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο λυπάμαι που δεν ευχαριστήθηκες φαγητό στο Λονδίνο, αλλά κι εσύ γιατί δεν ρώτησες πριν φύγεις;;
    Την έχω πατήσει ακόμη και στην Ελλάδα με εστιατόρια χωρίς ουσία, αλλά στο Λονδίνο τα παιδιά μου έχουν μάθει πια που αξίζει να φας.
    Το χταποδάκι σου το ζήλεψα αυτή τη στιγμή και πεινάω, πάω να φτιάξω ταραμοσαλάτα με αγκινάρες να ξεπεινάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ti orea fotografia Giorgo!!! Ellada!!! Latrevo to xtapodaki opos oloi! Alla ego to bazo xoris katholou nero... ixnos! Mexri na piei... ta dika tou. Meta bazo to xidaki. Tin epomeni fora tha to ftiakso opos to diko sou na do an iparxei diafora! Se filo, kalimeraaa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελλαδίτσα και πάλι Ελλαδιτσα Γιώργο μου.
    Που με λίγο χταποδάκι και ένα ποτηράκι ουζάκι νοιώθεις ότι τρως την μεγαλύτερη γκουρμεδιά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνουμε και επαυξανουμε σε ολα... καλο απογεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεμένο το μεζεδάκι, το τι χταπόδι καταναλώνουμε, ειδικά το καλοκαίρι, δεν λέγεται!
    Όσο για το Λονδίνο θα συμφωνήσω μάλλον μαζί σου, υπάρχουν βέβαια και μέρη που τρως καλά αλλά πρέπει να σε πάει κάποιος που ζει εκεί καιρό ~ και ΔΕΝ είναι Άγγλος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ νόστιμο και Ελληνικό το μεζεδάκι σου. Διαφωνώ όμως, όλες οι εθνικές κουζίνες έχουν νοστιμιές, αρκεί να τις γνωρίζεις. Το λέω γιατί ζω στο Εξωτερικό. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως πέρασες καλά και αυτό έχει σημασία!
    Το χταποδάκι σου το καλύτερο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφεντικό ειπε
    Καλώς "ορίσαμε" και "ος γκελντίν ".
    Βρε αγόρι μου.βρε καλό μου παιδί
    σου τα εχω πεί εκατό φορές,αλλά εσύ
    εκεί.Πολίτης του κόσμου λεει...
    Ρώτα και κανένα πιό παληό να μάθεις..
    Τό μόνο μέρος από το οποίο οι Ρωμαίοι
    φύγανε από μόνοι τους,χωρίς να τους
    διώξει κανείς, ητουνε η Αγγλία...
    Την επόμενη φορά να μου το πείς
    νωρίτερα για να " σζ'βάλου τιπτις
    στου ταπιράκι για του δρόμου.."
    Ασυναγώνιστο το μεζεδάκι σήμερα.
    Τέλειου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφεντικό ειπε
    Υ.Γ Το πιασα και μη φωνασκείς..
    Θα σου μαζέψω και φέτος!!!
    Ικανή ποσότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το 90 πήγα σε ένα ελληνικό νησί και απογοητεύτηκα με την κουζίνα του.Το 1998 που ξαναπήγα και "μιλημένη" δεν προλάβαινα να γράφω συνταγές και πήρα και 2-3 κιλά...
    Το χταποδάκι τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χταποδάκι αγαπημένο, με ουζάκι λατρεμένο.
    Γιώργο στην υγειά σου.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειος ο οχτάποδος!! Μοσχομυριστός και νοστιμότατος. θα τσακώσω ένα πλοκαμάκι και ένα καραφάκι γρήγογα γρήγορα μην με πάρουν χαμπάρι:)
    Καλό τριήμεροοοοοοο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλειο το χταποδάκι. Το τρώω με πολύυυ ξύδι, να έχει ήδη μεθύσει..χιχι.

    Καλό βράδυ και καλό τριήμερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το χταποδάκι σου στην τελευταία φωτογραφία είναι γιαμι γιάμι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Hello! This Octopus is some thing I could indulge in!! You prepare it so nice :) ~Thank you ~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @painter
    Πρώτη και καλύτερη :))
    Το μεγαλύτερο κομμάτι δικό σου!!
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ξανθή
    Καλημέρα Ξανθή, καλή εβδομάδα!!
    Δεν ήταν επιλογές μου τα συγκεκριμένα εστιατόρια.
    Ήταν όλα κλεισμένα στα πλαίσια της άψογης φιλοξενίας που τύχαμε!!
    Ήταν ιδιαίτερα ακριβά, αλλά όχι του δικού μου γούστου.
    Οι άνθρωποι της εταιρίας πάσχισαν πάντως για το καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @donkey and the carrot
    Λοιπόν "καροτάκι" επι ...της ουσίας!!
    Ακριβώς έτσι, όπως το περιγράφεις, κάνω το κρασάτο.
    Για το ξιδάτο ακολουθώ αυτή τη διαδικασία και έχω πάντα υπέροχα αποτελέσματα!!
    Να το δοκιμάσεις!!
    Φιλάκια
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ΕΛΕΝΑ
    Συμφωνώ Λενιώ μου!!. Εμείς είμαστε "γκουρμέδες", πάππου προς πάππου :)))
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Benikos place
    Να είστε καλά Νικόλα μας!!!
    Φιλιά
    Καλημέρα & καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Betty's Cuisine
    Χταποδοφάγος κι εγώ Μπέττυ μου, μέχρι τελικής πτώσεως :))
    Συμφωνώ!! Σε όλα τα μέρη μπορείς να βρεις αυτά που ταιριάζουν στο γούστο και τις προτιμήσεις σου. Απλά τα συγκεκριμένα δεν ήταν του δικού μου!!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Helengr
    Σ' ευχαριστώ πολύ Helen!!
    Δεν διαφωνούμε!! Σίγουρα όλες οι εθνικές κουζίνες έχουν νοστιμιές!!
    Κι εδώ, παρ' όλο που γενικά δεν το φχαριστήθηκα, ανέφερα για το Αργεντινέζικο οτι τα empanadas του ήταν άπαιχτα,
    ενώ στο Ινδικό, από όλο τον κατάλογο μόνο στο Teriyaki chicken, με κάλυψε.
    Και στην Ελλάδα μπορεί να απογοητευθείς για πολλούς λόγους επίσης!!!
    Προς Θεού!! Δεν έβγαλα άχρηστες όλες τις Εθνικές κουζίνες...
    Άλλωστε μου αρέσουν πολλές και διάφορες νοστιμιές τους :)
    Φιλιά
    Καλημέρα & καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @mia maria
    Μεγάλη αλήθεια είπες Μαρία μου!! Περάσαμε φίνα!!!!! Αυτό μετράει :)
    Ευχαριστώ πολύ
    Πολλά φιλιά
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Ανώνυμος
    Ήξερα που πήγαινα φίλε μου!! Δεν έπεσα από τα σύννεφα :)
    Ευχαριστώ πολύ για "του ταπιράκ'", αλλά πέφτει πολύ ψάξιμο στα αεροδρόμια τελευταία, και δε βλέπω να το περνάω.
    Θα το παρακρατήσουν σίγουρα, για ...εξακρίβωση στοιχείων ;)
    Πολλά φιλιά
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Ανώνυμος
    Παρεξήγησις..!! Εγώ να τονίσω την …ποιότις θέλησα... Αλλά αφού επιμένεις, στείλε μπόλικο πράμα, να μοιράσω και στα κορίτσια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Vita
    Πολύ σωστή τοποθέτηση Βίτα μου!!! Τα είπα και παραπάνω.
    Δεν γενικεύουμε τα συμπεράσματα μας από λίγες άτυχες περιπτώσεις..
    Παντού υπάρχουν καλά, που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις!!
    Και βέβαια ο "απαραίτητος" κατιμάς, που πολλές φορές πιάνει πόστο, πρώτο τραπέζι πίστα ;)
    Ευχαριστώ πολύ!! Κερνάω πλοκαμάκι
    Πολλά φιλιά
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Taste Advisor
    "χταποδάκι αγαπημένο, με ουζάκι λατρεμένο".
    Πολύ μου άρεσε Ποπάκι η ρίμα σου!!
    Θα μπορούσε βέβαια να πάει παρακάτω κάπως έτσι :
    "Άντε Γιώργο στην υγειά σου κι όλα τα φιλιά δικά σου" :))
    Πολλά φιλιά κι από μένα
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @maria mas.
    Σ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!! Τσάκωστο στα γρήγορα να πιεις το ουζάκι σου να το φχαριστηθείς!!!
    Πολλά φιλιά
    Πάει το 3ήμερο, έφυγε..!!!)
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Μarion,
    Άψογο!!! Έτσι μεθυσμένο, να μη ξέρει τι του γίνεται :)))
    Να είσαι καλά Μαριώ μου
    Πολλά φιλιά
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @kiki
    Το "καημένο" το χταποδάκι, μας χαρίζει τόσες νόστιμες εκδοχές!!!
    Όλες και κάθε μια ξεχωριστά, έχει τα δικά της προσόντα :)
    Πολλά φιλιά Κική μου
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @manousina
    Ευχαριστώ πολύ manousina μου!! Κι εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα και της έδωσα "χώρο" :)
    Πολλά φιλιά
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Chef Chuck
    Thank you Chef Chuck!!! I' m very glad to see you again!!
    Have a nice day and a great week!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρες Σαρακοστιανές! Πολύ χάρηκα που σε βρήκα εδώ στον blogοχώρο!

    Στο Gaucho το GAUCHO SAMPLER είναι όλα τα λεφτά... Και κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Ταχυδρόμος!
    Καλημέρα Ταχυδρόμε!!
    Καλώς όρισες :)
    Κι εγώ χαίρομαι όταν οι καινούριες "αφίξεις" εδώ, κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
    Συμφωνώ για το GAUCHO SAMPLER!!! Δεν μου ήταν πολύ οικεία η εικόνα να μου παρουσιάζονται τα κρέατα ωμά, προκειμένου να διαλέξω τα δικά μου...
    Λόγω διαφορετικών γούστων και επιλογών με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες, κατέφυγα σε προσωπική επιλογή :)
    Να είσαι καλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Se ve rico el plato de pulpo un gran maestro,se ve exquisito y bien aliñado,cariños y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Rosita Vargas
    Gracias Rosita por tus palabras lindo!
    Me alegro de que le gustaba mi pulpo.
    Estar bien!
    Muchos besos desde Atenas :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν