Καλημέρα & καλό μήνα :)
Εντάξει, αφορμή για γιορτή ψάχναμε και τη βρήκαμε!!!
Γίναμε 150!!! Ναι βρε 150!!!
Από το Μάρτη του 2009 που ανοίξαμε την κουζίνα μας, έχουμε ανεβάσει 150 ολόκληρες αναρτήσεις!!! (σιγά τα ωά, αλλά είπαμε… αφορμή ψάχναμε!)
Οι συνταγές ξεκίνησαν να ανεβαίνουν αρχικά στο Μπάλο πολύ πριν δημιουργηθεί αυτή η μικρή γευστική γωνιά του κυβερνοχώρου.
Οι παλιές αυτές αναρτήσεις εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της σελίδας και να σημειώνουν αξιόλογα νούμερα. Βλ. PUMBA MARINERO (ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ) 19 Φεβ 2009, 20 σχόλια, 6.005 Προβολές σελίδας!!
Μετά τη "μετακόμιση" εδώ, μας πήρε λίγο χρόνο να συντονιστούμε, αλλά μετά από τις πρώτες ανακαλύψεις και τα ενθαριντικά σχόλια, βρήκαμε το δρόμο μας :)
Κάναμε e-φίλους και φίλους αληθινούς που τους αγαπάμε το ίδιο!!
Αποκτήσαμε εμπειρίες και γνώσεις και προσπαθήσαμε να γίνουμε καλύτεροι. Ακόμα το προσπαθούμε!!!
Το μπλογκ ξεκίνησε ως ... «Μονοπρόσωπη Α.Ε.» αλλά ποτέ δεν αρνήθηκε εξωτερικές συνεργασίες και συμμετοχές. Έτσι σήμερα διαθέτει 3 μόνιμους συνεργάτες και πολλούς πολλούς εξωτερικούς !!!!!!!
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη φωτογραφία μας και την εξελίσσουμε συνεχώς!!! Προσεχώς τα φωτο-ΝΕΑ μας!!!!!!!!
Λοιπόν παρ’ όλο που όπου και γυρίσεις να δεις αυτή την εποχή, βλέπεις μηλόπιτες, μηλοκέικ κλπ, αποφάσισα να βάλω αυτή την ανάρτηση, γιατί μου βγήκε απίστευτα γευστική και μου έδωσε μερικές ... πανέμορφες πόζες !!!
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
3-4 μήλα
χυμό από 1 λεμόνι
2 κτΣ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 κτΣ ζάχαρη καστανή
2 κτΣ βούτυρο
2 κτΣ corn flour
1 φλ/νάκι brandy
1 κτγ κανέλα
½ κτγ μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries
Για τη ζύμη
125 γρ βούτυρο
125 γρ μαργαρίνη super fresco
1 κτγ αλάτι
160 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό + 1 για το άλειμμα
1 κτγ εσάνς βανίλια ή πορτοκάλι
2-3 κτγ παγωμένο νερό
500 γρ αλεύρι
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ξεκινάμε με τη ζύμη.Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το αλάτι. (Έφτιαξα τη μηλόπιτα αυτή 2 φορές απανωτά. Την πρώτη φορά, ο συνδυασμός «βούτυρο –μαργαρίνη» προέκυψε εξ ανάγκης. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό, που υιοθετήθηκε!!! Η ζύμη ανοίγει με απίστευτη ευκολία, χωρίς πλαστικά βοηθήματα ή αλεύρωμα της επιφάνειας.)
Δουλεύουμε για λίγο με τον γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει το μείγμα τρίματα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό και το άρωμα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Ρίχνουμε μία μία τις κουταλιές με το παγωμένο νερό στο τέλος, έτσι που να δέσουν όλα τα υλικά σε μια ζύμη απαλή και μαλακιά, χωρίς να κολλάει.
Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 8-12 κομμάτια το καθένα. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Τα τοποθετούμε σε φαρδύ σκεύος το οποίο βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τις ζάχαρες.
Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το corn flour διαλυμένο μέσα στο brandy, την κανέλα το μοσχοκάρυδο και τα cranberries.
Μόλις λειώσει η ζάχαρη και καραμελωθούν λίγο τα μήλα (όχι περισσότερο από 5 λεπτά συνολικά), αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.
Με τη ζύμη που έχουμε και τη γέμιση μπορούμε να φτιάξουμε 1 μεγάλη μηλόπιτα ή 2 μικρότερες.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη έτσι που το κομμάτι της βάσης να είναι μεγαλύτερο.
Ανοίγουμε με τη βοήθεια χοντρού πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζουμε το ταψί, έτσι ώστε να καλύπτει τα τοιχώματά του και να περισσεύει λίγο. Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με ελάχιστο νερό και την απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
Από πάνω βάζουμε τη γέμιση μήλου, και με το 2ο φύλλο σκεπάζουμε απαλά και κλείνουμε, γυρνώντας το φύλλο της βάσης που περισσεύει, προς τα μέσα.
Με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε σχισμές περιμετρικά του φύλλου.
Χτυπάμε 1 αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνειά της.
Ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά.
Υ.Γ. Είχα δοκιμάσει τη μηλόπιτα με διάφορους συνδυασμούς μήλου – σταφίδας – ξηρών καρπών.
Μετά από αυτή τη δοκιμή… κκκκκκκόλλησα
Καλή συνέχεια στην ωραία σας πορεία!! σας χρειαζόμαστε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό και γλυκό μήνα!!
Οι μηλόπιτες σήμερα έχουν την τιμητική τους, μηλόπιτα κερνάμε κι εμείς σήμερα, το ωραιότερο γλυκάκι αυτήν την εποχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο μου καλή συνέχεια εύχομαι σε σένα και στους συνεργάτες σου, να συνεχίζετε να μας γεμίζετε νοστιμιές!
Φιλάκια, καλό μήνα!
Να χιλιασετε τις αναρτησεις καταρχην.. αφορμες για γιορτη παντα ειναι ομορφες και.. χρησιμες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη μηλοπιτα τι να πω! Πρεπει να ηταν πολύ μυρωδατη και οντως έχει καταπληκτικες ποζες!
ΠΩΠΩ σήμερα..πολλές μηλόπιτες και εγώ ''μηλόπιτα έχω'' χιχιχιχι πολύ ωραία..και σίγουρα νοστιμότατη..Καλό μήνα και καλή συνέχεια εύχομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφα και γευστικά και στα επόμενα 150 σας εύχομαι. Να είστε εδώ για να μας δίνετε αισιόδοξα (όσο γίνεται) και τις δικές ιδέες για τις μαρμίτες μας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλημέρα σε όλο το Team.
Xίλιες κι ακόμα περισσότερες αναρτήσεις να έχετε Γιώργο και οι συνεργάτες να πληθύνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η μηλόπιτά σου. Φαίνεται η πετυχημένη συνταγή.
Καλό μήνα & φιλιά πολλά σε όλους :))
Καλό μήνα και να τις χιλιάσετε τις αναρτήσεις! Τέλεια η μηλόπιτα! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια και με ανοδική πάντα πορεία. Να έχετε έναν καλό και δημιουργικό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τις χιλιάσετε τις αναρτήσεις σας, πάντα με όμορφα μαγειρέματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκάκι τέλειο!
Να τα χιλιάσετε τα ποστ σας εύχομαι ... εμείς θα είμαστε εδώ να τα διαβάζουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει όντως φωτογένεια η μηλοπιτούλα σας !!!!
Καλό μήνα !
Αλήθεια, παντού μηλόπιτες! Η δική σας όμως με τα cranberries έχει διαφορά από τις υπόλοιπες. Φαίνεται πολύ νόστιμη και είναι και μια ευκαιρία να ξεφύγουμε και λίγο από τις κλασικές σταφίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ...ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!ΥΠΕΡΟΧΑ ΛΟΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!ΦΙΛΙΑ Χ 2 ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΙΡΛΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήNa sas xairomaste kai na tis xairomaste oloi mas tis anartiseis sas!!! Ma ti poza to milo!!!! Ti tsaxpinia!!! Den einai tyxaio oti einai sinonimo tou peirasmou e!?
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σας πολλά! Ολοι την πρωτομηνιά περιμέναμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και δημιουργικά. Υπέροχη και η μηλόπιτα και οι φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα επιτυχίες και πολλές αναρτήσεις γεμάτες από την ευγένεια και το μεράκι που διακρίνει όλα τα μέλη του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικά
Ζ.
Εύχομαι καλή και επιτυχή συνέχεια, υγεία και δημιουργικότητα σε ολόκληρο το team.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μηλόπιτα εξαιρετική, υλικά, εμφάνιση και γεύση-φαντάζομαι-και η φωτογράφισή της παίρνει άριστα.
Καλό βράδυ, φιλιά σε όλους σας.
Να τα χιλιάσετε!!! Και το μηλαράκι στην φωτό...δεν πάιζεται!!!! Ο συνδιασμός μήλου και κρανμπερις είμαι σίγουρη ότι θα είναι αχτυπητος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλιά μου!
Γιώργο έφτιαξες μια απίθανη μηλόπιτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι καλή συνέχεια με πολλές και νόστιμες αναρτήσεις.
Φιλιά πολλά
Να τις χιλιάσετε και καλή και γλυκιά συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα εγώ τι να πω???? Ότι την δοκίμασα και ξετρελάθηκα?? Εεεε ναι λοιπόν! δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές, κλασικές μηλόπιτες λόγω των cranberries βεβαίως βεβαίως! Και για να πω την μαύρη μου αλήθεια...πρώτη φορά δοκίμασα τα εν λόγω φρουτάκια ( στο χωριό μου βλέπεις δεν είχαμε αγαπητέ )!! Εύγε λοιπόν για ακόμα μια φορά.Περίμενα πως και πως να αναρτήσεις την συνταγή και επιτέλους το έκανες.. Τώρα περιμένω την άλλη....την μμΜμΜΜμμ ξέρεις εσύ:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλό Σ/Κ!
@
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάμος, λοιπόν !
έχω κατά δικούς μου ανθρώπους εκεί...
την καλησπέρα μου :)
excelente tarta luce espectacular es riquísima,abrazos grandes.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τις χιλιάσετε τις αναρτήσεις (και λίγες λέμε!)! Η μηλοκραμπερόπιτα φαίνεται τέλεια και λαχταριστή! Καλή συνέχεια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήlooks great.. wish there s english recipe
ΑπάντησηΔιαγραφήKalimera Yesim :) There is a translator at the right side !!!!!!!!!
Διαγραφή