Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Φακές πιλάφι ή Φακόρυζο

Άλλη συνταγή είχα προγραμματίσει να ανεβάσω, αλλά ένα σχόλιο του καλού μου φίλου, του Γιώργη του Σκαπέτη στο ΦΒ μου άλλαξε τα σχέδια.
Έγραψε για το «ταπεινό» σπανακόρυζο της Μαρίας: «Έτσι... να "οξειδωθούμε στην νοτιά των ανθρώπων", να ξαναβρούμε τις πραγματικές μας αξίες κι όχι την "πλαστικούρα" της δήθεν ευμάρειας...»
Έτσι λοιπόν για να μην αλλάξω το κλίμα, πράγμα που δεν ήθελα στην ουσία κι εγώ, άφησα τα μαγειρεμένα στην άκρη κι άνοιξα λίγο το παράθυρο στις απλές παραδοσιακές και πανέμορφες συνταγές του τόπου μας.


Το φαγητό που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό φαγητό των νησιών του Αιγαίου και σίγουρα της Κύπρου. Η γιαγιά μου η Κατερινιώ, εξαιρετική μαγείρισσα, μαγείρευε συχνά όσπρια με ρύζι (φακές, ρεβίθια κλπ) και τους έδινε με την τέχνη της ονειρεμένη γεύση. Προσπαθώντας να της μοιάσω έστω στο «μικρό της δαχτυλάκι», μαζεύω πληροφορίες για το «πως» και το «γιατί» των συνταγών της κι ελπίζω να τα καταφέρω τελικά..

ΥΛΙΚΑ
200 gr ψιλές φακές
800 ml ζωμό λαχανικών (2 κύβους)
1 φύλλο δάφνης
200 gr ρύζι για πιλάφι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο
πιπέρι
ξερός δυόσμος τριμμένος
χυμός λεμονιού

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τις φακές. Τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο που να τις καλύπτει και 4 δάχτυλα παραπάνω. 
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τις αφήνουμε να πάρουν βράση.
Σε ένα μπρίκι βράζουμε 200 ml νερό και διαλύουμε 2 κύβους λαχανικών.
Προσθέτουμε άλλα 600 ml νερό κι έτσι έχουμε το ζωμό που μας χρειάζεται για το φαγητό.
Οι φακές εντωμεταξύ έχουν πάρει τη βράση τους και τις σουρώνουμε αφήνοντας να πέσει από τη βρύση αρκετό φρέσκο νερό για να ξεπλυθούν.
Τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα μαζί με το ζωμό λαχανικών και 1 φύλλο δάφνη.
Μόλις πάρουν πάλι βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει , μέχρι να μαλακώσουν (2 -3 λεπτά). Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί όλο μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα (άλλα 2-3 λεπτά).
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.
Προσθέτουμε το πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να «γίνει» σε χαμηλή φωτιά για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να πιει το ζουμί του.
Τραβάμε στην άκρη την κατσαρόλα βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 – 10 λεπτά.
Σερβίρουμε τις μερίδες μας και πασπαλίζουμε με ξερό τριμμένο δυόσμο. Ραντίζουμε με μπόλικο λεμόνι.
Το φαγητό μας μπορεί να ήταν απλό και άκρως οικονομικό, αλλά δεν πήγε μόνο του.
Του έκαναν πολύ καλή παρέα ένα φρεσκοψημένο καρβέλι ελιόψωμο (προσεχώς) και μια πιατέλα ζεστά τραγανά τυροπιτάκια με τυρί κρέμα και άνηθο (προσεχώς), ενώ τα ποτήρια γέμισαν με έναν υπέροχο ροδίτη με καταγωγή από την ορεινή Κορινθία.

Κακούργα κρίση, θα σε φάμε ... λάχανο!!

24 σχόλια:

  1. Θρεπτικότατο και νοστιμότατο!!!συγχαρητήρια για την επιλογή!!!!!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ νόστιμο φαγάκι και πλήρες από μονο του γεύμα. Θα περιμένω να δω και την παρεούλα του!
    Μου αρέσει το τελευταίο σχόλιο πάρα πολύ! Κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή επιλογή, αρκετά νόστιμο και θρεπτικό φαγητό!Η παρέα με το φρεσκοψημμένο ελιόψωμο καταπληκτική, ,μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να πω την αλήθεια δεν έχω φάει ποτέ!Σήμερα έκανα και έφαγα φακές και είχα πει ότι την επόμενη φορά θα τις κάνω με ρύζι!Είδα και αυτήν την συνταγή σου τώρα...ε και θα τις κάνω σίγουρα!Καλό μεσημέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πάντρεμα οσπρίων με ρύζι μου είναι ιδιαίτερα αγαπητό! Ένα από τα καλά της κρίσης είναι ότι μάθαμε να εκτιμούμε και τα πιο ταπεινά φαγάκια, φαγάκια που πάντα ήταν αξιόλογα αλλά είχαν ξεχαστεί μέσα στην παραζάλη της γκουρμεδιάς και της μαγειρικής μόδας...
    Φακόρυζο, ελιόψωμο, τυροπιτάκια και κρασάκι... αυτά είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντα φτιάχνω με το περίσσευμα της φακής μας, φακόρυζο (το έχω κι εγώ στο blog). Πέρα από τη νοστιμιά τους οι συνδυασμοί οσπρίων και ρυζιού συνθέτουν άριστης ποιότητας πρωτεΐνη, εφάμιλλη της ζωικής.
    Σοφοί οι πρόγονοί μας και αξιόλογη η ελληνική cucina povera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά μην μας γλιτώσει η κρίση, θα την φάμε λάχανο;-)
    Ωραιότατο το φακόρυζο, νοστιμο και θρεπτικό, αλλά και τα προσεχώς τα περιμένω κι αυτά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παρ'ότι δε βαζω στο στομα μου φακές,αν και τις μαγειρευω για τους άλλους(!),θα συμφωνήσω απόλυτα με τον προλογο...εχει αρχίσει και με ενοχλει αφανταστα πλέον αυτή η δήθεν ανωτερότητα κάποιων ξενόφερτων πιάτων ,εναντι δικών μας απλών παραδοσιακων,μα απόλυτα γευστικών...πείτε μου πόσοι Ελληνες πχ τρώνε κρεμμυδόσουπα και πόσοι φασολαδα?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη η πρόταση σου Γιώργο μαζί και τα συνοδευτικά της.
    Μετά από πρόταση φίλης από τη Ρόδο. παλιότερα, έχω δοκιμάσει τις φακές με μακαρονάκι κοφτό, κάτι που δεν ενθουσίασε βέβαια.Με το ρύζι τις βρίσκω καλύτερες, θα δοκιμαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά έχω ακούσει από άλλους τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποπτε που ημουν και εγώ μικρό παιδάκι το μονο όσπριο που δεν έτρωγα ηταν οι φακές.. οπότε την ημέρα που τις είχαμε σούπα δεν έτρωγα.. περίμενα την επόμενη που θα το έφτιαχνε φακόρυζο...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. νοστιμο και πρωτοτυπο παρε και μια αλλη συνταγουλα
    http://www.agrigate.gr/index.php/vineyard/56-wine-information/750-protasi-mosxarisio-mpouti-me-glykoksini-saltsa-apo-myrtilo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μου αρέσουν πολύ τα όσπρια αλλα δεν τα χω δοκιμάσει ποτέ με ρύζι! ευκαιρία λοιπόν! καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρελαίνομαι για "παντρεμένα" πιάτα!! Ειδικά αν συνοδεύονται απο φρέσκο (χειροποίητο) ψωμάκι σαν αυτο που θα εμφανιστεί στα προσεχώς(αλλά εμφανίστηκε ήδη to me!!! Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο:)
    Φιλιά αγαπητέ αρμόδιε και πολλές καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο το φαγητό σου Γιώργο, το έχω φτιάξει μια φορά και μου άρεσε. Η δική σου εκδοχή είναι τέλεια και θα το ξαναφτιάξω, αλλά....περιμένω και τα συνοδευτικά του!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ειναι απο τα φαγητα που ολο λεω να φτιαξω και απλα το αναβαλω! Τελειο φαινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πέραστε από το blog μου. Κάτι σας περιμένει εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πέραστε από το blog μου. Κάτι σας περιμένει εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νοστιμότατο το φακόρυζο, το αγαπούν στην Κύπρο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
    Εμένα μου άρεσαν εξαιρετικά και τα συνοδευτικά του!
    Καλή υπόλοιπη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάτι που δεν έχω φάει ποτέ, αλλά λάτρευε πάρα πολύ ο πατέρας μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @
    το φτιάχνουν και στα Δωδεκάννησα !

    θαρρώ, εξίσου καλό με τη συνταγή
    -αν όχι και σπουδαιότερο-
    είναι το σχόλιο :

    "να ξαναβρούμε τις πραγματικές μας αξίες κι όχι την "πλαστικούρα" της δήθεν ευμάρειας..."

    η "ευμάρεια",
    δημιούργησε συνθήκες πολέμου...

    να είστε πάντα καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μπραβο...μπραβο!!!!!!!super συνταγη και χωρις πολλα λογια...sorry κιολας αλλα βαριεμαι να διαβαζω ενα σωρο προσωπικες ιστοριες για να καταληξουν σε μια συνταγη...ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απο τοτε που το ειδα και το εφτιαξα για πρωτη φορα εχω ξετρελλαθει.Ειδικα τωρα που ειναι και Μ.Εβδομαδα ειναι μια νοστιμοτατη και θρεπτικοτατη λυση.Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι τα ωραία του "επαγγέλματος"!!!! Μια συνταγή 5 χρόνων στο διαδίκτυο, να συνεχίζει να παίρνει Μπράβο :) Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν