Τι λένε σ’ αυτές τις περιπτώσεις;;
«Να ‘μαι κι ήρθα!!», «Χρόνια και ζαμάνια!!!», «Καλώς τονε τον ..Κωσταντή», ή ««Καλώς τονε κι ας άργησε..»
Θα πω το τελευταίο!!!!! (το «σαν τα χιόνια» το έγραψε πριν 2 μήνες η Μαρία στην τελευταία της ανάρτηση)
Καλωσόρισα λοιπόν και καλώς σας βρήκα!!!
Μπροστά μας ο κόλπος του Βαθιού και το καράβι της γραμμής που έχει δέσει απέναντι στο «Μαλαγάρι».
Το αεράκι που φυσάει απ του «Μπέη» δεξιά μας, περνάει μέσα από τις καλαμιές και τις κάνει να χορεύουν νωχελικά. Καθόμαστε κάτω απ το ίσκιο της μεγάλης ελιάς.
Δεν περνούν 5 λεπτά και κάνουν την εμφάνισή τους οι γείτονες.
«Βρε Γιώργο, θα φύγετε και δε σας κέρασα ένα γλυκό… Καθίστε λίγο κι έρχομαι» λέει η Γιώτα. Σε λίγο εμφανίζεται πάλι κρατώντας ένα πιάτο με 5 ατομικά κομμάτια γαλακτομπούρεκο!!
«Καλά, έγινε χαμός φέτος το καλοκαίρι μ’ αυτό το γλυκό» μου λέει. Στο άλλο χέρι κρατάει το χαρτί με τη συνταγή. «Είναι της Κατίνας η συνταγή!! Όταν φύγετε αφήστε μου το πιάτο, κάτω από τη συκιά»
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγα λεπτά αργότερα. Σωστά το παρατηρήσατε τα κομμάτια είναι λιγότερα… πού πήγαν άραγε τα υπόλοιπα;;;
Το πιάτο το επιστρέψαμε σε λίγη ώρα, άδειο και καθαρό!!!!
Η συνταγή είναι (σχεδόν) κατά λέξη μεταφορά από το χειρόγραφο.
Υλικά
1 κιλό γάλα πλήρες
200-250 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200-230 γραμμ. Ζάχαρη (ανάλογα πόσο θέλουμε)
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αβγά + 2 κρόκοι
2 βανίλιες
1 + ½ πακέτο φύλλο λεπτό για γλυκά
Βούτυρο φρέσκο (Κερκύρας ή άλλο)
3-4 ταψάκια αλουμινίου μιας χρήσης 28x17 εκ.
Εκτέλεση
Από το βράδυ: Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος να βράσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη σε χαμηλή κάπως ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμη.
Παίρνουμε με κουτάλα λίγο-λίγο το μείγμα των αβγών και το προθέτουμε τμηματικά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με μεγάλη ξύλινη κουτάλα ή σύρμα. Εναλλακτικά, προσθέτουμε στο μίξερ καθώς δουλεύει, λίγο-λίγο το μείγμα του γάλακτος.
Αφού βράσουμε το μείγμα μέχρι να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη την κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Δεύτερη μέρα: κόβουμε τα φύλλα στη μέση κατά πλάτος.
Λιώνουμε το βούτυρο. Όπως είναι τα φύλλα, ξεκινάμε και αλείφουμε με πινελάκι το πάνω-πάνω.
Το διπλώνουμε στην αρχή του 7-8 εκ. (στο μάκρος). Βάζουμε σ’ αυτό το πλάτος μια αρκετά μεγάλη κουταλιά, ίσως και 2 από το μείγμα της κρέμας. Διπλώνουμε τα πλαϊνά κατά μήκος και φτιάχνουμε ρολάκι.
Τα τοποθετούμε ένα-ένα κάπως αραιά, για να μπορούν να ψηθούν και στο πλάι τους.
Λιώνουμε ξανά το βούτυρο και τα αλείφουμε από πάνω.
Να τα φάμε όλα μαζεμένα δε γίνεται..!! έχουν και πολύ πλούσια υλικά (χοληστερίνη!!).
Βάζουμε τα ταψάκια στον καταψύκτη μέσα σε νάιλον σακούλα ή στις θήκες των ταψιών και όποτε θέλουμε ψήνουμε ένα ταψάκι, κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο.
Ψήνουμε σχεδόν 1 ώρα (συνολικά), στην αρχή στους 200o C στον αέρα και μετά στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί θέλουν καυτό το ένα και καυτό το άλλο.
Σιρόπι για κάθε ταψάκι
250-300 γραμμ. Ζάχαρη (καλύτερα 250)
150 γραμμ. Νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Λίγη βανίλια
Λίγη κανέλα (ξυλάκι)
Είναι ξεκούραστο γιατί γίνεται σε δυο φάσεις, 100% πετυχημένο, και ψήνεις όποτε θες, όσο θες, ακόμα και λίγα κομμάτια, για να σερβίρεις κάποιους που σου ήρθαν ξαφνικά.
Προσωπική άποψη: !!!!!!!!!!!!!!!
Α, παραλίγο να το ξεχάσω.... Τα γλυκά πεσκέσια δε σταμάτησαν στο γαλακτομπούρεκο. Πήραμε μαζί μας μαρμελάδα σύκο και γλυκό τριαντάφυλλο από την Τώνια, μαρμελάδες σύκο και βερίκοκο από τη Γιώτα και γλυκό βύσσινο από τη μαμά μου.
Όλα υπέροχα!!!!
Πολλά φιλιά και στις τρεις κυρίες :)
«Να ‘μαι κι ήρθα!!», «Χρόνια και ζαμάνια!!!», «Καλώς τονε τον ..Κωσταντή», ή ««Καλώς τονε κι ας άργησε..»
Θα πω το τελευταίο!!!!! (το «σαν τα χιόνια» το έγραψε πριν 2 μήνες η Μαρία στην τελευταία της ανάρτηση)
Καλωσόρισα λοιπόν και καλώς σας βρήκα!!!
~*~
Η υπόθεση του "έργου" : Καλοκαιράκι στο νησί, με τις διακοπές να μετρούν τις τελευταίες τους μέρες κι είμαστε πρωί πρωί στο «Καλάμι». Μπροστά μας ο κόλπος του Βαθιού και το καράβι της γραμμής που έχει δέσει απέναντι στο «Μαλαγάρι».
Το αεράκι που φυσάει απ του «Μπέη» δεξιά μας, περνάει μέσα από τις καλαμιές και τις κάνει να χορεύουν νωχελικά. Καθόμαστε κάτω απ το ίσκιο της μεγάλης ελιάς.
Δεν περνούν 5 λεπτά και κάνουν την εμφάνισή τους οι γείτονες.
«Βρε Γιώργο, θα φύγετε και δε σας κέρασα ένα γλυκό… Καθίστε λίγο κι έρχομαι» λέει η Γιώτα. Σε λίγο εμφανίζεται πάλι κρατώντας ένα πιάτο με 5 ατομικά κομμάτια γαλακτομπούρεκο!!
«Καλά, έγινε χαμός φέτος το καλοκαίρι μ’ αυτό το γλυκό» μου λέει. Στο άλλο χέρι κρατάει το χαρτί με τη συνταγή. «Είναι της Κατίνας η συνταγή!! Όταν φύγετε αφήστε μου το πιάτο, κάτω από τη συκιά»
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγα λεπτά αργότερα. Σωστά το παρατηρήσατε τα κομμάτια είναι λιγότερα… πού πήγαν άραγε τα υπόλοιπα;;;
Το πιάτο το επιστρέψαμε σε λίγη ώρα, άδειο και καθαρό!!!!
Η συνταγή είναι (σχεδόν) κατά λέξη μεταφορά από το χειρόγραφο.
Υλικά
1 κιλό γάλα πλήρες
200-250 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200-230 γραμμ. Ζάχαρη (ανάλογα πόσο θέλουμε)
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αβγά + 2 κρόκοι
2 βανίλιες
1 + ½ πακέτο φύλλο λεπτό για γλυκά
Βούτυρο φρέσκο (Κερκύρας ή άλλο)
3-4 ταψάκια αλουμινίου μιας χρήσης 28x17 εκ.
Εκτέλεση
Από το βράδυ: Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος να βράσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη σε χαμηλή κάπως ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμη.
Παίρνουμε με κουτάλα λίγο-λίγο το μείγμα των αβγών και το προθέτουμε τμηματικά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με μεγάλη ξύλινη κουτάλα ή σύρμα. Εναλλακτικά, προσθέτουμε στο μίξερ καθώς δουλεύει, λίγο-λίγο το μείγμα του γάλακτος.
Αφού βράσουμε το μείγμα μέχρι να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη την κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Δεύτερη μέρα: κόβουμε τα φύλλα στη μέση κατά πλάτος.
Λιώνουμε το βούτυρο. Όπως είναι τα φύλλα, ξεκινάμε και αλείφουμε με πινελάκι το πάνω-πάνω.
Το διπλώνουμε στην αρχή του 7-8 εκ. (στο μάκρος). Βάζουμε σ’ αυτό το πλάτος μια αρκετά μεγάλη κουταλιά, ίσως και 2 από το μείγμα της κρέμας. Διπλώνουμε τα πλαϊνά κατά μήκος και φτιάχνουμε ρολάκι.
Τα τοποθετούμε ένα-ένα κάπως αραιά, για να μπορούν να ψηθούν και στο πλάι τους.
Λιώνουμε ξανά το βούτυρο και τα αλείφουμε από πάνω.
Να τα φάμε όλα μαζεμένα δε γίνεται..!! έχουν και πολύ πλούσια υλικά (χοληστερίνη!!).
Βάζουμε τα ταψάκια στον καταψύκτη μέσα σε νάιλον σακούλα ή στις θήκες των ταψιών και όποτε θέλουμε ψήνουμε ένα ταψάκι, κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο.
Ψήνουμε σχεδόν 1 ώρα (συνολικά), στην αρχή στους 200o C στον αέρα και μετά στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί θέλουν καυτό το ένα και καυτό το άλλο.
Σιρόπι για κάθε ταψάκι
250-300 γραμμ. Ζάχαρη (καλύτερα 250)
150 γραμμ. Νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Λίγη βανίλια
Λίγη κανέλα (ξυλάκι)
Είναι ξεκούραστο γιατί γίνεται σε δυο φάσεις, 100% πετυχημένο, και ψήνεις όποτε θες, όσο θες, ακόμα και λίγα κομμάτια, για να σερβίρεις κάποιους που σου ήρθαν ξαφνικά.
Προσωπική άποψη: !!!!!!!!!!!!!!!
Α, παραλίγο να το ξεχάσω.... Τα γλυκά πεσκέσια δε σταμάτησαν στο γαλακτομπούρεκο. Πήραμε μαζί μας μαρμελάδα σύκο και γλυκό τριαντάφυλλο από την Τώνια, μαρμελάδες σύκο και βερίκοκο από τη Γιώτα και γλυκό βύσσινο από τη μαμά μου.
Όλα υπέροχα!!!!
Πολλά φιλιά και στις τρεις κυρίες :)
Αν και λατρεύω την σοκολάτα, θεωρώ το γαλακτομπούρεκο ακόμα ανώτερο γλυκό. Το φρέσκο βούτυρο είναι που απογειώνει το γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο γαλακτομπούρεκο, πόσο μάλλον αν είναι και ατομικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλέβω σίγουρα την ατομική ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθατε και καλό Φθινόπωρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας αποθυμήσαμε, κι ευτυχώς μας ήρθατε με αγαπημένο γλυκό.
Τα φιλιά μου.
Καλώς ήρθατε! Καλώς ήρθατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι από ότι βλέπω με το αγαπημένο γλυκάκι του καλού μου ήρθατε! Θα το φτιάξω να το ευχαριστηθεί!!!
Το γλυκό κάλυψε την απουσία δεν έχω λόγια τ΄αγαπημένο του άντρα μου και χαρ΄΄α που θα κάνει άμα το δει σε ατομική μερίδα!!!!Να είσαι καλά και καλώς επέστρεψες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν τα χιόνια λοιπόν:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γαλακτομπούρεκο είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, οι μερίδες σου πολύ έξυπνη ιδέα!
Καλώς ήρθατε και καλό φθινόπωρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ατομικό της υπόθεσης το υλοποιώ και εγώ όταν φτιάχνω το υπέροχο αυτό γλυκάκι.
Ειναι πιο εμφανίσιμο έτσι,σερβίρεται και τρώγεται ευκολότερα.
Οσο για τη συνταγή, λίγες οι διαφορές απο ότι κάνω εγώ, οπότε εγκρίνω ...χιχιχιιχι
Φιλιά
Καλώς όρισες! Και του χρόνου! Το κέρασμα αγαπημένο και έτσι ομορφοφτιαγμένο που είναι μας βάζει σε πειρασμό!
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται πολύ νόστιμα
όρεξη
Καλώς ήρθατε! Έτσι να μας γλυκαίνετε όλη τη χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Αν και δεν είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά μπορώ να σου πως ευχαρίστως θα ¨χτύπαγα¨ ένα..!! Καλό φθινόπωρο συνάδελφε και καλώς σε ξαναβρήκαμε..!! Άντε με το καλό να βρεθώ και ΄γω..:)
ΑπάντησηΔιαγραφή@athina μπασιούκα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα Αθηνά :)
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι"ατομικό" και "πυρηνικό" Λίλα μου!!! Βόμβα γεύσης και απόλαυσης :)
Φιλιά πολλά
@Martha
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνω τα "στραβά μάτια" Μάρθα μου!!!
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Ξανθή μου!!!
Και σε μας λείψατε :)
Καλό Φθινόπωρο
Πολλά φιλιά
@Εφη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σας βρήκαμε Έφη μου!!! Να είστε όλοι καλά
Φιλιά :)
@Ροδανθη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Ροδάνθη μου!! Μπα, ήταν μεγάλη η απουσία... Ας είναι καλά η Γιώτα που με έβαλε πάλι στον "ίσιο" δρόμο :)
Καλώς σας βρήκα!!
@mia maria
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιστροφή στον "τόπο του εγκλήματος" Μαρία μου :))
Η ιδέα της κας Κατίνας και η υλοποίηση-κέρασμα της Γιώτας!! Ας είναι καλά :)
Φιλιά
@Conna
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Κωνσταντίνα!!
Καλώς σας βρήκαμε :)
Ευχαριστούμε πολύ και για την "έγκριση" και για την υποδοχή!!!!!!!!
(αλλά & για την ειδοποίηση-clopy alert..!!)
@Vita
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Vita μου, να είσαι καλά!! (Τ' άκουσε Γιώτα, δεν άρεσε μόνο σε μένα!!!!)
Πολλά φιλιά
@tatlilar gülcandan
ΑπάντησηΔιαγραφήÇok teşekkür ederim! iyi olacak :)
@Taste Advisor
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σας βρήκαμε Γουολικάκι :)
Ευχαριστούμε πολύ!!!
Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας :)
Φιλιά!!!
@maria mas.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αναρωτιόμουνα τι να έγινε αυτό το παιδί..;; Χρόνια και ζαμάνια :)
Να είσαι καλά βρε Μαράκι!!
Μετά από τόσο καιρό θα έχουμε να πούμε πολλά φαντάζομαι :)
Άντε με το καλό να βρεθούμε στο "στέκι" μας !!
Φιλιά
Γεύση και παράδοση σε έναν ωραίο συνδυασμό. Τα λόγια για ένα ωραίο γαλακτομπούρεκο, περιττεύουν!! Με τον τρόπο αυτό τα φτιάχνει η πεθερά μου και δεν μένει....σιροπάκι, σταλιά. Όμως και από τα ωραία γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, δεν βλέπω να μένει τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
Υ.Γ. Έχω περάσει από τις ωραιότερες διακοπές στα Κουμέϊκα, πριν χρόνια, σε σπίτι φίλων, κοντά στην εκκλησία. Έχουμε γυρίσει την Σάμο, σχεδόν πέτρα πέτρα. Πανέμορφη!! Εκείνα τα σύκα, μας έχουν μείνει αξέχαστα!!
@Ειρήνη Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ειρήνη!!!!!!!!
Έχεις απόλυτο δίκιο: Εκπληκτικό γλυκό, με ανεπανάληπτη γεύση!!!
Γεια στα χεράκια της πεθεράς σου :)
3η εβδομάδα στην Αθήνα και όλα τα βάζα έχουν πάρει την κατιούσα...
Δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που έχεις μείνει στο χωριό μου και για τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισες απ όλο το νησί!!! Είναι μακρύ το ταξίδι, αλλά αξίζει τον κόπο. Σου εύχομαι να το ξανακάνεις σύντομα!!!!
Τα σύκα μας υπέροχα σε όλες τους τις εκδόσεις (φρέσκα και φουρνιστά)
Να είσαι καλά, καλό βράδυ
Καλώς τονε! Άργησες αλλά ήρθες με πολυαγαπημένη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφή@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Κική!!!
Καλώς σας βρήκα :)
Τέλειο! Τι να πρωτοφτιάξω με όλα αυτά που διαβάζω; Η δοσολογία αυτή των υλικών πόσα ατομικά γαλακτομπουράκια βγάζει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Βιβή!!
ΔιαγραφήΕξαρτάται πόσο μεγάλα θέλεις να τα κάνεις..
Η Γιώτα μου είπε μόλις τώρα, πως βγάζει 2,5 με 3 ταψάκια των 12. Δλδ 30 με 36 κομμάτια :)
Και ένα tip: Όταν φουσκαλιάσει η κρέμα, άστη να βράσει παραπάνω, για να πήξει λίγο, έτσι που να είναι σταθερή κάπως πάνω στο φύλλο και να μη σου "καθήσουν" τα ατομικά σου!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!
Βρίσκομαι μακριά και εδώ στο Σίδνεϊ έχει πέραση το γαλακτομπούρεκο.Ετσι συνεχίζω εξελίσσοντας την τεχνική.Ειναι ευκολότερο το γέμισμα με σακούλα ζαχαροπλαστικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πηξιμο της κρέμας στο ψυγείο είναι σημαντικό για ωραία ρολακια και κάντε τα χορταστικά.