Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΥΡΟΠΙΤΑ χωρίς φύλλο..

Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία...άρχισα πάλι να σκέφτομαι ΤΙ θα βάλω στην σάκα του κουτσουνιού μου για δεκατιανό. Και μιας και το δικό μου κουτσουνάκι είναι και φαγανούλι (ζωή να' χει) και ένα δεκατιανό ΔΕΝ φτάνει...όπως καταλαβαίνετε πρέπει να σκαρφίζομαι διάφορα έτσι ώστε να μην βαριέται με τα ίδια και τα ίδια.


Έτσι λοιπόν προέκυψε και αυτή η πίτα. Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει πολλές ανάλογου τύπου και κάθε μια θα έχει και άλλη ονομασία. Την δική μου την έχω βαφτίσει "ξεβράκωτη" (μεταξύ μας πάντα)...αλλά το όνομα αυτό δεν αρμόζει σε μια 'κυρία' και γι΄αυτό και δεν το κότσαρα στον τίτλο της ανάρτησης :-)

Την έχω κάνει και σε άλλες παραλλαγές, με τριμμένο κολοκύθι ή ακόμα και με σπανάκι και είναι εξίσου νοστιμότατη!

Πάμε να τη φτιάξουμε λοιπόν
ΥΛΙΚΑ
500gr φέτα τριμμένη
150gr γραβιέρα τριμμένη πικάντικη
2 αυγά 
1 γάλα εβαπορέ ( ή η ίδια ποσότητα φρέσκου γάλακτος)
4 κτ. σπ. ελαιόλαδο
1 φλ. κφ. νερό
αλάτι - πιπέρι - σκόρδο σκόνη
400 gr αλεύρι τύπου φαριν απ ( ίσως λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο)

λίγο βούτυρο
σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και τα αυγά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα τυριά, το γάλα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και το λάδι. Ανακατεύουμε λιγάκι ακόμα και στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει το μείγμα μας χυλός. Ούτε πολύ σφιχτός, ούτε και νερουλός.

Μέ ένα κομματάκι βούτυρο αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (το δικό μου είναι 25Χ40 ).
Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί και σκορπάμε στην επιφάνεια μικρά κομμάτια βουτύρου και σουσάμι. Ψήνουμε στους 180C για 30'-40' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια..καιιιιιι καλοφάγωτη!!!!

41 σχόλια:

  1. Αγαπημένες πίτες οι ξεβράκωτες.

    Γίνονται γρήγορα με υλικά που δέχονται αλλαγές και είναι νοστιμότατες.

    Η τέλεια λύση για κολατσιό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ ξέχασα να σχολιάσω (που έχω το μυαλό μου ?) ...

      Πολύ μου αρέσει η καινούρια σας φορεσιά.

      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε πολύ!! Και εμάς μας αρέσει και η νέα μας φορεσιά και η πίτα :) Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους!
    Πολύ ωραίο έγινε το blog σας με τις αλλαγές, πιο χαρούμενο και πιο μοντέρνο! Μπράβο!
    Όσο για την πιτούλα, φαίνεται νόστιμη ακαι αφράτη! Φτιάχνουμε και στο χωριό μου, τη λέμε κουρκουτόπιτα, χωρίς σκόρδο αλλά με κολοκυθάκι τριμμένο. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και το σκόρδο.
    Παίρνω κι ένα κομματάκι και φεύγω!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις όσα κομματάκια θέλεις! Νομίζω πως σε όλη την Ελλάδα την φτιάχνουν. Είναι τόσο εύκολη που όλα της πάνε. Λίγο από ότι έχει περισσέψει στο ψυγείο...και έτοιμη! Φιλιά και καλό βράδυ..!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα καλημέρα!
    Ωραίο look και σούπερ τυρόπιτα...φιλί κομματάκι και φεύγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο έγινε το σπιτάκι!!! και πολύ γευστική η τυρόπιτα για τα μανάρια μας και όχι μόνο!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ! Φυσικά και όχι μόνο! Μια χαρά την ξεπαστρεύουμε και εμείς οι μεγάλοι!

      Διαγραφή
  5. Από τις "καλύτερες λύσεις" όχι μόνον για την σάκκα του κουτσουνιού, βεβαίως-βεβαίως :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για την τσάντα του μπαμπά και της μαμάς βεβαίως βεβαίως..:) Συμφωνώ απόλυτα!

      Διαγραφή
  6. Μεγιά το νέο look, ξεχάστηκα να το γράψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχω ξεβρακώσει εγώ...!!!...πίτες και πίτες...
    ειδικά όταν βιάζομαι και δεν προλαβαίνω να ανοίξω φύλλο...
    αυτή με το σκορδάκι,θα τη δοκιμάσω...

    Ωραίο το νέο λουκ,με γειά και καλοφόρετο...

    φιλιά και κλέψιμο κομματάκι φυσικά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχ είπα και γω..!! Αλλά οκ σε πίτες αναφέρεσαι:) Όλοι νομίζω τα ίδια κάνουμε. Πετάμε μέσα στο κουρκούτι ότι μας κατέβει και έτοιμο το δημιούργημα! Να το δοκιμάσεις το σκορδάκι. Του πάει. Φιλιά και ευχαριστούμε για τις ευχές!

      Διαγραφή
  8. Όμορφο το νεο look του blog! Καλή η ανανέωση!!

    Η πίτα αυτή που όλοι λίγο πολύ έχουμε γευτεί, είναι πράγματι από τις πλέον εύκολες και γρήγορες λύσεις για όλες τις ώρες. Η αλήθεια πάντως είναι ότι με το σχολείο και εγώ σπάω το κεφάλι μου καθημερινά να δω τι θα βάλω στην τσάντα της μικρής για δεκατιανό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ανανέωση την θέλαμε ε?? Μάλιασε η γλώσσα μου αλλά τελικά τον έπεισα τον "αρμόδιο". Και τα κατάφερε super!
      Μεγάλος μπελάς αυτό το δεκατιανό. Αλλά τελικά μια χαρά τα καταφέρνουμε! Φιλιά πολλά και καλό βράδυ..!

      Διαγραφή
  9. ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή. Αν παραλείψω το αλάτι μιας που έχει τόσο τυρί πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Βιβή δεν πειράζει καθόλου. Το πόσο αλμυρή την θέλεις είναι θέμα γούστου. Μπορείς να βάλεις ελάχιστο ή ακόμα και καθόλου, αν δεν είσαι και πολύ του αλατιού.
      Καλό σου βράδυ..!

      Διαγραφή
    2. Την έφτιαξα χτες για να πάρουν τα παιδία κολατσιό στο σχολείο. Δεν έβαλα καθόλου αλάτι και αντί για εβαπορέ που δεν πίνουμε έβαλα γάλα βρώμης και έγινε πεντανόστιμη με μαστιχωτή υφή. Μπράβο!!

      Διαγραφή
  10. ωραιότατη και εύκολη!!!
    με γειά το νέο look!!! ωραιότατο κι αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου τρέχουν τα σάλια!!! Αγαπώ!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις Ελενάκι. Είναι πανεύκολη.
      Πολλά φιλιά και από μένα..!

      Διαγραφή
  12. Μμμμμ! Λαχταριστή, και ο μικρός θα ενθουσιαστεί με τη χρυσαφένια πίτα σου Μαρία μας!
    Με γεια το καινούριο background! Ο Γ. το διάλεξε;

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύυυ!!! Όχι μόνο το διάλεξε...το έστεισε κι όλας. Όλο είναι δικό του δημιούργημα και μόνο! Εγώ "τουρίστας" είμαι εδώ μέσα..! Φιλιά και καλπη σου νύχτα..!

      Διαγραφή
  13. Νόμισα πως μπήκα σε ... λάθος σπίτι στην αρχή!!!
    Με γειες, με γειες!!!!
    Και φυσικά κερνιέμαι λαχταριστή πιτούλα για τα καλορίζικα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα όχι το σωστό κουδούνι χτύπησες...απλά κάναμε ¨αναπαλαίωση¨..!! Φυσικά και να κεραστείς! Χαρά μας..!!!

      Διαγραφή
  14. Γειά σου Μαρία κι από εδώ!!
    Και να που έμαθα οτι μπλογκάρεις!!
    Και εγώ είμαι μονίμως προς αναζήτηση κολατσιού, τι τυρράνια κι αυτή!
    Θα δοκιμάσω την πιτούλα σου την ξεβράκωτη, μου φαίνεται νόστιμη!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα τα λέμε κι από εδώ λοιπόν μιας και με "ξετρύπωσες"!!
    Να την δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις.
    Καλημέρες..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. σε περιμένω στο σπιτάκι μου να τα λέμε και απο εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να πω κι εγώ τα καλορίζικα! Υπέροχο το κέρασμα των εγκαινίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτού του είδους οι πίτες είναι νόστιμες και πρακτικές! Δείχνει νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες! Και εύκολη συνάμα..:) Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ..!

      Διαγραφή
  19. Με υφή απαλή, με γεύση τρομερή, με άρωμα υπέροχο, "δίνει ρέστα"!!!
    Μετά από την καθιερωμένη γευστική δοκιμή, την έφτιαξα κι εγώ προχθές κι όλα τα παραπάνω, επαληθεύτηκαν πανηγυρικά!!!!!!
    Μπράβο βρε Μαράκι :)
    Φιλιάάάάάάά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό σε έχω ορίσει "επίσημο δοκιμαστή" των δημιουργιών μου, για να με επιβεβαιώνεις!!! Καλό Σ/Κ αγαπητέ συνάδελφε και ευχαρίστως θα δεχθώ (ξανά) το ίδιο κέρασμα από βδομάδα..ξέρεις εσύ ;)

      Διαγραφή
  20. Κλασσικη συνταγη για επισκεψεις της τελευταιας στιγμης, βαλε και ριγανη το απογειωνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Την έχω δοκιμάσει και με ρίγανη. Έχεις δίκιο. Όντως της πάει πολύ! Καλό σου Σαββατοκύρικο Μαργαρίτα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Aυτές οι ''ξεβράκωτες'' πίτες πολύ μου αρέσουν.
    Για να πιστώ όμως θα πρέπει να την δοκιμάσω.. εχω φέτα που περιμένει.

    Μεγεια η ανακαίνιση :)

    Καλό σκ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σε ευχαριστούμε!! Φυσικά και να δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!
    Καλο Σ/Κ και σε σένα..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν