Γίνονται εύκολα και σχετικά γρήγορα.
Με πάνω από 400 τεμάχια στο ενεργητικό μου τον τελευταίο μήνα, μπορώ να δηλώσω άνετα … «παραγωγός» !!!
Η τραγανή υφή, η υπόγλυκη γεύση τους και τα υπέροχα αρώματα τους, δε μπορούν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο.
Θα χρειαστούμε δυο ταψιά φούρνου!
5 κούπες (1 κούπα = 225 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτγ μπέικιν
¼ κτγ σόδα μαγειρική
¼ κούπα σουσάμι καβουρντισμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό) ή ½ λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
½ κούπα κρασί λευκό ξηρό
1 κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο σκόνη
2 κτΣ ζάχαρη καστανή
2 ταψιά φούρνου
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καβουρντίζουμε το σουσάμι σε ένα ταψάκι στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το σουσάμι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε όλο το μείγμα από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
Οι ποσότητες των υλικών είναι μετρημένες έτσι ώστε να μας δώσουν ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο.
Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 170οC.
Σε ένα ρηχό πιάτο σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη.
Κλείνουμε στην παλάμη μας μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος περίπου του δείκτη του χεριού μας.
Τα βουτάμε στην καστανή ζάχαρη και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
«Υπό αυτάς τας συνθήκας» φτιάχνουμε γύρω στα 70 κομμάτια.
Οπότε, μόλις γεμίσει το πρώτο ταψί το φουρνίζουμε και συνεχίζουμε με το 2ο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ακριβώς.
Έχει τύχει να τα φτιάχνω συνήθως βραδινές ώρες, οπότε ακόμα και την ώρα που πέφτω για ύπνο, το σπίτι μοσχομυρίζει.
-Αυτά τα κουλουράκια σου, μου έχουν σπάσει τη μύτη!!! Έτσι μου ’ρχεται να σηκωθώ και να τα αφανίσω …!! (λέει κάθε φορά η Μαριώ μου)
φαίνονται τέλεια! τα υλικά υπέροχα και άκρως υγειινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγράφω συνταγή..ακόμα φτιάχνω τα μοναδικά κουλουράκια πορτοκαλιού που είχα πάρει από το μπλοκ σου και δεν τα αλλάζω με τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπερπαραγωγή!!! Θα δοκίμαζα ευχαρίστως Γιώργο από τα δικά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτό με έκαναν να μπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αφανίσει η Μαριώ σου τα δικά σου, κι εμείς θα αφανίσουμε τα δικά μας ταψιά που θα φτιάξουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πάνω από 400 τεμάχια??
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή αν η κάθε δόση βγάζει 70 περίπου, εσύ Γιώργο έφτιξες ήδη 6 δόσεις!!
Ναι, παραγωγός και με τα όλα του!!
Πρέπει να είναι φανταστικά αν κρίνω από τα υλικά.
Εχω φάει κάτι παρόμοια στο παρελθόν και πιστεύω ότι τα δικά σου είναι σαν και αυτά. Απλά εκπληκτικά!!!!!!!!
Χαρά στο κουράγιο σου!!
Εδώ κοντεύουν να σπάσουν την δική μου την μύτη και μας χωρίζει και ένας Ατλαντικός! Υπέροχα είναι Γιώργο μου με ξεσηκώνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που έφτιαξες μπόλικα, για να ... τσιμπήσω 2-3!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα Γιώργο μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Υπέροχη πρόταση, όχι μόνο για νηστεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω να τα δοκιμάσω, μας αρέσουν με άρωμα πορτοκαλιού. Το κρασί όμως πού να το ΄βρω; Κάτι θα σοφιστώ!
Φιλάκια.
Πολύ ωραία τα κουλουράκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
den lete pote mpainei to sousami
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε όλοι να δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα!!! Εγώ που δοκίμασα ( δυο φορές παρακαλώ )....σας τα προτείνω με τα μάτια κλειστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τραγανά και μυρωδάτα και είναι από τα αγαπημένα μου!!!
Πολύ ωραία συνταγή Γιώργο κι αφού τα έχεις φτιάξει τόσες φορές και βγήκαν πετυχημένα θα τη δοκιμάσω, γιατί για να πω την αλήθεια τα κουλουροειδή δεν είναι το φόρτε μου :( Μ'αρέσουν πολύ κι οι φωτογραφίες! Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχα φαινονται Γιωργο! Φανταζομαι ευωδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την αδικώ τη Μαριώ σου... Φαίνονται υπέροχα! Φαντάζομαι τη μυρωδιά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σ/κ! Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!
Deliciosas una tentación al paladar me encanta,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο εξαιρετικά τα λαδοκούλουρά σου. Όπως και εσύ έτσι και εγώ τα φτιάχνω τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, σε πολλές παραλλαγές με μόνη διαφορά ως προς τον τρόπο ψησίματος. Ήδη έχω στο μυαλό μου σήμερα να φτιάξω μια καινούργια γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου, Γιώργο!! Εξαιρετικά παραγωγικός, θα έλεγα!! Έφτιαξες αρκετά, για όλη την μπλογκοπαρέα! Καλώς επιλέγεις βραδινές ώρες! Πράγματι όποτε φτιάχνω κάτι το βράδυ, μοσχοβολάει το σπίτι μέχρι το πρωί!! Καλοφάγωτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Καλό Πάσχα φίλοι μούυυυυυυυυ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αγάπη!
Υπέροχη η παραγωγή!
poli nostima kai grigora kai me liges thermides oti prepei gia nees mhteres :0
ΑπάντησηΔιαγραφή