Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα


Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχίζουν οι ετοιμασίες σε όλες τις κουζίνες για γλυκά, αλμυρά, αυγά και κάθε λογής πασχαλινά!
Έτσι και στην δική μου κουζίνα δοκίμασα  μια νεα συνταγή (οχι που θα έκανα την ίδια με πέρυσι) :) και αφού την "πείραξα" λιγάκι...(καθώς έχω ΚΑΙ θράσος)...την πέτυχα τόσο πολύ που είπα να έρθω και να την αναρτήσω και να την μοιραστώ μαζί σας.


Η αρχική συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου και βρίσκεται γραμμένη χρόνια τώρα στο 'μαγικό μου τετράδιο'...Εγώ το μόνο που άλλαξα ήταν η προσθήκη μαστίχας και ομολογώ πως πολύ καλά έκανα..Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! 
Έγιναν κουλουράκια τρομερά μυρωδάτα...όσο πρέπει αφράτα...που λιώνουν στο στόμα και δεν καταλαβαίνεις γεύση αλευριού ή αυγού, παρά σου μένει ένα ωραίο άρωμα που θέλεις να το κρατήσεις τρώγοντας ακόμα ένα...κι άλλο ένα...και πάει λέγοντας.Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο να πρέπει να τα ξαναφτιάξω μιας και από τις 2 δόσεις που ετοίμασα εχθές...έχουν μείνει μόνο 5 κουλουράκια!  Όχιιιιι δεν τα έφαγα όλα εγώ και το Νασάκι, αλλά κεράσαμε και τους φίλους μας στο σχολείο και στο γραφείο :)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε λοιπόν...



ΥΛΙΚΑ (βγαίνουν περίπου 65 κουλουράκια)

450 gr αλεύρι για για όλες τις χρήσεις,κοσκινισμένο
130 gr ζάχαρη άχνη
200 gr βούτυρο (έβαλα ADORO)σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
40 gr ελαιόλαδο
40 gr γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κτ. γλ. μπέικιν
1 κτ. γλ. κοφτό μαστίχα ολόκληρη
1 κτ σπ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την μαστίχα στο multi μαζί με την μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη.
Στον κάδο του μίξερ (αν έχουμε γάντζο χρησιμοποιούμε αυτόν) χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για 3' -4΄.

Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε 1' - 2΄ακόμα. 
Στην συνέχεια το γάλα, το λάδι, το μπέικιν και την μαστίχα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι (ίσως πάρει λιγάκι ακόμα...εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού που χρησιμοποιήσαμε).
Πρέπει να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά που να πλάθεται....Δεν γίνεται πολύ σφιχτή, αλλά τριφτή.
Τυλίγουμε το ζυμάρι σε διαφάνεια και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στην συνέχεια πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.



Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 18' - 20' μέχρι να ροδίσουν.

Είμαι σίγουρη πως θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια!

Ο Γιώργος και εγώ σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία σε εσάς και όλους όσους αγαπάτε!!
Φιλιά πολλά...να έχετε επιτυχία σε ότι ετοιμάσετε και να περάσετε όμορφα!


7 σχόλια:

  1. Μάλλον τη δεύτερη δόση δεν θα την προλάβω!!
    Καλό Πάσχα με Αγάπη στην καρδιά σας και πολλές νοστιμιές στην κουζίνα σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δοκιμάσεις.... την πάτησες!!!! Ένα, δεν είναι ποτέ αρκετό ;)
    Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και του χρόνου Μαρία!
    Παρόμοια συνταγή κάνω κι εγώ (του Παρλιάρου και η δική μου, απλά οι ποσότητες αλλάζουν)
    Νομίζω είναι τα ωραιότερα πασχαλινά κουλουράκια για όσους δεν θέλουν την αμμωνία, αν και να σου πω την αλήθεια για μένα πασχαλινά κουλουράκια είναι τα κλασσικά, με την αμμωνία.
    Ετσι πάντα φτιάχνω 2 είδη, ένα με αμμωνία και ένα χωρίς.
    Καλό Πάσχα εύχομαι σε όλο το team, να περάσετε πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλά έκανες και έβαλες λίγο ''θράσος'' Μαρία μου :)

    Φαίνονται τέλεια. Φαντάζομαι τη μυρωδιά τους.
    Αντε καλοφάγωτες και οι επόμενες δόσεις :)
    Καλό Πάσχα με όλα τα καλά

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. poly kalh idea ayta ta koyloyrakia me thn mastixa.tha ta kano.opos epishs kai ayta me thn ammonia etsi apo synhueia.ante grhgora gia deyterh dosh.xa..xa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμμ φανταζομαι γευση που θα έχουν με την μαστίχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν