Μια εκπληκτική παραδοσιακή νηστίσιμη γλυκιά πίτα με υπέροχη γεύση και ταξιδιάρικα αρώματα
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
2 κουπ αλεύρι
1 κουπ καλαμποκάλευρο
Λίγο αλάτι
4 κτΣ λάδι
Λίγο ξύδι
Νερό
Εναλλακτικά 6 φύλλα χωριάτικο για πίτα ( βλέπε ΦΥΛΛΟ ΠΑΠΠΑ )
Για τη γέμιση Νο 1
1/2 κιλό ρύζι γλασέ
1 λίτρο νερό
Λίγο αλάτι
700 γραμ ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
Λίγη κανέλα
Για τη γέμιση Νο 2
2 κουπ καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κουπ σουσάμι
2 κτγ κανέλα
1/2 κτγ γαρύφαλλο
3 κτΣ ζάχαρη
Ελαιόλαδο – Νερό
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Γέμιση Νο 1 : Βάζουμε το ρύζι με 1 λίτρο νερό και λίγο αλάτι να βράσει και να γίνει λαπάς.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, ρίχνουμε τη ζάχαρη τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύουμε.
(Αν χρησιμοποιείστε έτοιμο φύλλο, πηγαίνετε κατευθείαν στη Γέμιση Νο 2)
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο
Προσθέτουμε το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
Ρίχνουμε το νερό (περίπου 1 ποτήρι) λίγο λίγο μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Τη χωρίζουμε στα 6 και ανοίγουμε 6 λεπτά φύλλα μακρόστενα πάνω σε αλευρωμένη τάβλα
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα καθαρή και φτιάχνουμε τη γέμιση Νο 2
Γέμιση Νο 2 : Τρίβουμε στο μούλτι τα καρύδια χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC
Ανοίγουμε ένα φύλλο πάνω στον πάγκο και στη μεγάλη του πλευρά απλώνουμε 2-3 κουταλιές από τη γέμιση Νο2 (καρύδια, σουσάμι κλπ) αφήνοντας 2 δάχτυλα κενά στις άκρες του
Στρίβουμε το φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση.
Στο δίπλωμα του φύλλου απλώνουμε ομοίως 2-3 κουταλιές γέμιση Νο1 (ρύζι, ζάχαρη κλπ)
Στην υπόλοιπη επιφάνεια λαδώνουμε με το λαδερό και σκορπάμε λίγη γέμιση καρύδι
Γυρνάμε όλο το φύλλο χαλαρά και φτιάχνουμε ένα μπαστούνι
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα και γεμίζουμε το ταψί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και το αραιώνουμε με λίγο νερό
Με ένα πινέλο σιλικόνης βουρτσίζουμε όλα τα μπαστούνια με το παραπάνω διάλυμα.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα
Στο μισάωρο ενδιάμεσα, ανοίγουμε το φούρνο και ξαναπερνάμε με το πινέλο λάδι-νερό όλα τα στριφτάρια μας
Όταν ψηθούν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
Τραγανό τρυφερό φύλλο και υπέροχη νηστίσιμη γέμιση!! Το λάτρεψα !!!
Από τα χεράκια της Ρίτσας
Θέλω κι εγώ...ΤΩΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνει κανείς ότι είναι πολύ ωραία γλυκεια πίτα!!!!!!!! και εύκολη!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαίνει κι αυτή στο πρόγραμμα της δοκιμής!!!
Γιώργο πηγαίνω τώρα στη κουζίνα να τη φτιάξω. Θα σου πω αποτέλεσμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πίτα ΓΙώργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η γεμιση της μου αρέσει και το φυλλο της.
Μπράβο.
Να είσαι καλά και Καλή Μεγάλη Εβδομάδα
Καλημέρα Γιώργο μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρμα οφθαλμού η ρυζόπιτα.....
Έργο τέχνης θα έλεγα
Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα
Το είδα στο fb αλλά μου πήρε λίγο χρόνο μέχρι να έρθω και εδώ, χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη γλυκιά πίτα! Και το φύλλο λαχταριστό!
Μπράβο Γιώργο !! Μπραβο Ρίτσα !!
ΑπάντησηΔιαγραφή