Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ρολά κανέλας




  • "Κάτι θα πρέπει να κάνεις μ' αυτό το γλυκό" μου είπε η Μαριώ μου, "δε φτουράει..!!!"
  • "Τι να κάνω, να διπλασιάσω τη δόση;;" απάντησα...!!
  • "Όχι, να κάνεις ένα ταψάκι τη μια μέρα, κι ένα δεύτερο την επομένη!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Άντε, για πάμε να φτιάξουμε τη μια δόση και βλέπουμε...

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 κούπα αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κούπα αλεύρι (για τσουρέκι)*
1 πακέτο μαγιά σε σκόνη
1/4 της κούπας ζάχαρη
1/2 κτγ αλάτι
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
3 κτΣ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 κτΣ μαργαρίνη σοφτ
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
2 κτγ κανέλα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κάψουλα βανίλιας
2 κτΣ γάλα

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σημ. Η μαγιά που χρησιμοποιώ (την προμηθεύομαι από το γνωστό γερμανικό σουπερμάρκετ) είναι ενεργή (active) και δεν χρειάζεται επιπλέον ενεργοποίηση! Σε κάθε άλλη περίπτωση, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με λίγη ζάχαρη και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 3 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το γάλα και το αναμιγνύουμε στον κάδο του μίξερ με το ελαιόλαδο και το αυγό.
Χτυπάμε το μείγμα με τον αυγογδάρτη για 3 λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι κλπ
Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε το γάντζο.
Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα τοιχώματα και να μαζευτεί στο γάντζο.

Στη συνέχεια μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την αναδιπλώνουμε συνεχώς, για άλλα 5 λεπτά!!

Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για 10 λεπτά.

Ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα.



Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε παραλληλόγραμμο 30x20 περίπου.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με μαλακή μαργαρίνη.
Πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, τυλίγοντας χαλαρά τη μεγάλη της επιφάνεια.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενο τσέρκι ή στρώνουμε λαδόκολλα, σε ένα κανονικό ταψί.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε 8 ίσα μέρη.

Τοποθετούμε ένα κομμάτι στο κέντρο του ταψιού και τα υπόλοιπα περιμετρικά (όπως φαίνεται στην εικόνα).
Καλύπτουμε το ταψάκι με μεμβράνη και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή το βάζουμε μέσα σε μια μεγάλη σακούλα, κλείνοντας τις άκρες της.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1:30 - 2 ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C, και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στον αέρα.



Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το γλάσο.

Γλάσο: Αναμιγνύουμε την άχνη με τη βανίλια και προσθέτουμε προσεκτικά λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο μείγμα (όχι νερουλό)

Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, περνάμε όλη την επιφάνεια της ψημένης ζύμης με το γλάσο και το αφήνουμε να "σταθεί" και να πήξει!!




Από υφή είναι ... "αλλού"!
Από γεύση είναι ... "αλλού"!!
Από αρώματα είναι ... "αλλού'!!!
Απλά δοκιμάστε τα!!!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις


3 σχόλια:

  1. Καλημέρα Γιώργο!! Καλή εβδομάδα και καλή χρονιά με υγεία!!
    Μοναδική λιχουδιά τα κανελορολάκια σου και με το γλάσο απογειώνονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!Υπέροχα αν τα δει ο Θ. Θα τα θέλει άμεσα.
    Καλή εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει, εγώ θα συμφωνησω με την Μαρία!! Αυτό το γλυκό θέλει διπλή δόση με την μια.
    Εχει απόλυτο δίκιο ;)

    Φανταστικό, αφράτο και μοσχομυριστό με την κανέλα.
    Μπράβο Γιώργο, έκανες πάλι τα μαγικά σου.

    Φιλιά πολλά

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν