Καλημέρα και καλώς σας βρίσκω ξανά! Γύρισα με μια τεράστια διάθεση για δημιουργικές αναρτήσεις. Φευ...
Η φωτιά, η μαλακία και τα καμένα μυαλά κάποιων ηλίθιων εγκληματιών, μου μαύρισαν την ψυχή. Πάει η όρεξη περίπατο.
Το γαλάζιο του ουρανού σήμερα, επανέφερε λίγο τη διάθεση και μπήκα δειλά δειλά, στη διαδικασία του « να ‘μαστε πάλι εδώ Αντρέα»!!
Θυμήθηκα το υπέροχο γλυκό που έφτιαξε στη Σάμο το Τζενάκι και το φωτογράφισε ο Νίκος. Πρόκειται για δυο παιδιά άξια, ταλαντούχα και δημιουργικά, φίλοι μας καλοί, που χτίζουν το όνειρό τους και το ζουν, στην πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία του Μπάλου.
Εμείς δοκιμάσαμε το γλυκό στον Έσπερο και στις δύο εκδοχές του: Φρέσκο με ένα ποτήρι brandy Frantzeskos και κρύο με ελληνικό διπλό.
Φανταστικό έτσι κι αλλιώς!!
Φεύγοντας πήρα τη συνταγή από τη Τζένη, έλαβα και τις φωτογραφίες του Νικόλα και το παραθέτω πάραυτα :
ΥΛΙΚΑ
1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα γάλα
1 βιτάμ λιωμένο
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 baking powder
1 φακελάκι βανιλέτα
1½ κούπα ινδικάρυδο
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
Επί τω έργω
Χτυπάμε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί-εκτός από το ινδικάρυδο-μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το τελικό μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 180ο C για 40 με 50΄περίπου.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά για 7 με 8΄.
Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.
Μετά την 1η μέρα, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και να σερβιριστεί με μια μπάλα παγωτό, βανίλια ή καϊμάκι!!!
ΥΛΙΚΑ
1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα γάλα
1 βιτάμ λιωμένο
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 baking powder
1 φακελάκι βανιλέτα
1½ κούπα ινδικάρυδο
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
Επί τω έργω
Χτυπάμε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί-εκτός από το ινδικάρυδο-μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το τελικό μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 180ο C για 40 με 50΄περίπου.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά για 7 με 8΄.
Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.
Μετά την 1η μέρα, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και να σερβιριστεί με μια μπάλα παγωτό, βανίλια ή καϊμάκι!!!
Αχ βαχ, τι βλέπουν τα ματάκια μου, τέλειο φαίνεται το γλυκάκι τούτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον χειμώνα θα σε καλέσω να δοκιμάσεις και το δικό μου σιροπιαστό ινδοκαρυδόγλυκο, που το φτιάχνω όμως με φύλλο κρούστας.
΄Το δικό σου όμως είναι λιγότερο μπελαλίδικο και σαν γνήσια τεμπέλα που είμαι θα το τιμήσω!
Φιλιά, καλώς μας όρισες:))
Γίωργο καλώς όρισες στα παλια λιμέρια!Βλέπω με την ανάρτηση στο τσεπακι!!!Να δώσεις πολλά φιλιά σε όλους.Πολλούς χαιρετισμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικος (ακομα μονος :( )
Πω! πω!! Και σιροπιαστό και με ινδοκάρυδο. Τρελλαίνομαι και για τα δυο. Την γλύκα του να έχεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γλυκό το έχω στο μυαλό μου πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν το έχω φτιάξει! Πεντανόστιμο φαίνεται! Καλώς όρισες και πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο γλυκό κάτι σαν κέικ ραβανί , το συνοδεύω και με παγωτό το καλοκαίρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήpopo ti mou 8umizeis twra!!
ΑπάντησηΔιαγραφή..... mia 15etia pisw pitsirika me ta podia kremasmena sth veranda kai 8ea Aigaio pelago, na apolamvanw to siropiasto indokarudo ths mamas pou optika einai idio me to diko sou.........
aaaxx! 8a to timhsw!! grasias!
Miroma
Τρελαίνομαι για σιροπιαστά και ειδικά για το συγκεκριμένο!! πόσο μάλλον που είναι φτιαγμένο με μεράκι στο νησάκι μας. Καλό και δημιουργικό χειμώνα εύχομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάμαι κι εγώ γύρισα και σας διαβάζω ξανά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εύκολο κι ωραίο το γλυκάκι ιδιαίτερα για το σύζυγο που του αρέσει το ινδοκάδυρο, θα το δοκιμάσω!!
Ήρθα για απογευματινό!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΛενιώ, ελπίζω να τηρήσεις την υπόσχεσή σου!!! Το ονειρεύομαι ήδη!!
Αυτό εδώ το καταπληκτικό γλυκάκι, το έφτιαξε η φίλη μου η Τζένη με τα χεράκια της. Μου παρέδωσε το χειρόγραφό της κι εγώ το φιλοξένησα με μεγάλη χαρά στην cucina μου
Φιλιά κι από μένα
Καλώς σε βρήκα!
@Benikos place
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικόλα, το "σκονάκι" πάει σύννεφο :)
Αν δοκίμαζες κι εσύ στο Μπάλο, θα ζητούσες τη συνταγή!!!
Φιλιά σε όλους σας
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Λίλα μου
Καλό μήνα να έχεις
Φιλιά
@big mama
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκαιρία να το κάνεις καλή μου mama, και να τους "απογειώσεις" όλους :))
Φιλιά πολλά
@αχτίδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μνημονεύσαμε την πρώτη φορά που το δοκιμάσαμε. Το αναφέρει και η Τζένη στη συνταγή της. Πρέπει να είναι "δυνατός" συνδιασμός!!!
Φιλιά πολλά
Καλό μήνα να έχετε (οι 2 σας στην κουζίνα)
@Miroma
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά!! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση.
Όταν το φτιάξεις να μας ενημερώσεις
Καλό σου απόγευμα και καλό μήνα
@elen
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ elen!! Να είσαι καλά! Έμαθα από πρώτο χέρι (Νίκος) για τα καταπληκτικά γλυκά σου.!!
Καλό μήνα και καλο Φθινόπωρο
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τη, την Ξανθούλα :)
Μου αρέσει πολύ αυτό το "αντάμωμα"!! Οι επιστροφές σε "τόπους" οικείους.
Να του το φτιάξεις του συζύγου.
Καλό μήνα να έχετε & καλό Φθινόπωρο
@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώώώώώώώώρα, το φάγαμε :)
Άργησες kiki μου...
Εσύ παιδί μου δεν έχεις ανάγκη. Τώρα ειδικά με τα γενέθλια, θα έχεις γεμίσει το σπίτι γλυκά!!!
Φιλιά πολλά