Καμπούσικη συνταγή, από τα χεράκια της Τώνιας
Γράφει η Τώνια :
Υλικά
1,5 κιλό σύκα ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά
1,5 κιλό ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού η 1 κουτ. γλυκου κιτρικό οξύ
Επί τω έργω
Πλένομε καλά τα σύκα εάν είναι σκονισμένα και τα καθαρίζομε με κοφτερό μαχαιράκι.
Μετά τα κόβουμε στη μέση η σε τέταρτα ανάλογα με το εάν επιθυμούμε το φρούτο
στη μαρμελάδα να είναι εμφανές.
Σε βαθύ τσουκάλι βάζομε 1 φλυτζάνι από τη ζάχαρη στον πάτο του τσουκαλιού και
επάνω ρίχνομε τα καθαρισμένα σύκα.
Σκεπάζομε με την υπόλοιπη ζάχαρη ρίχνοντας παράλληλα και 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό.
Ψήνομε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι πολύ συχνά για να μην
κολλήσει και καεί η μαρμελάδα.
Όταν αρχίσει να βράζει αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν βράζει η μαρμελάδα γενικά "τσιτάει " η αν θέλετε "πηδάει" και ειδικά το σύκο λόγω των μικρών σπόρων που περιέχει ,πονάει πολύ όταν πέσει στο δέρμα.
Εγώ, χρησιμοποιώ ξύλινη κουτάλα με πολύ μακρύ χέρι η γάντια υφασμάτινα.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις πιάστρες αν σας διευκολύνουν.
Αφού καθαρίσουμε όλο τον αφρό που βγάζει το φρούτο, αφήνομε τη μαρμελάδα να δέσει για 15-20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας πάντα συχνά.
Είναι έτοιμη όταν ο όγκος της έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό.
Για όσους δεν έχουν εμπειρία από δέσιμο γλυκών του κουταλιού η μαρμελάδες, ένας εμπειρικός τρόπος είναι το πιατάκι.
Δηλαδή αποσύρομε λίγη μαρμελάδα (1 κουταλιά ) σε ένα πιάτο και την αφήνομε ένα δυο λεπτά να κρυώσει.
Εάν είναι παχύρευστη τότε είναι έτοιμη. Διαφορετικά ψήνομε λίγο ακόμη.
Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη ρίχνομε το χυμό λεμονιού, ανακατεύομε και αφήνομε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη.
Αποστειρώνομε γυάλινα βάζα και όταν κρυώσει η μαρμελάδα τα γεμίζομε μέχρι επάνω φροντίζοντας να μείνει ελάχιστο η καθόλου κενό.
Φυλάμε τα βάζα σε δροσερό και σκιερό μέρος και συμπληρώνει ο Γιάννης: μακριά από τους πολύ επιρρεπείς στην αμαρτία.
Καλή επιτυχία.
Αυτά από την κυρία Τώνια και υστερόγραφο του Γιάννη:
"Η μαρμελάδα γίνεται εξίσου καλή τόσο με σύκα από τα Αλώνια η την Πανωκλησσιά όσο και με σύκα από την συκιά της Κατίνας του Σάρακα. Επίσης μπορούμε για τους πιο μυημένους να χρησιμοποιήσομε και "μπούκνες" που είναι ακόμη η εποχή τους."
Σχετικά links :
Περί σύκου, Σύκα Τηνιακά, αποξηραμένα σύκα, Σύκο gallery, Γλυκό συκαλάκι, Μαρμελάδα Σύκο-σταφύλι, Κουμέικα Σάμου
Μια από τις ωραιότερες μαρμελάδες, για φέτος ετοιμάζω την τρίτη δόση με διαφορετική ποικιλία σύκων η κάθε μια
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο χρώμα έχει η μαρμελάδα της Τώνιας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποθέτω έχει να κάνει με την ποικιλία του σύκου, γιατί εμένα μου γίνεται συνήθως πολύ σκούρα!
Καλό βράδυ!
Εγω πάλι δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα σύκο αν και μου αρέσει πολύ. Το υστερόγραφο του Γιάννη είναι όλα τα λεφτά !!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Πάντως το σύκο, επειδή είναι πολύ γλυκό, μπορεί να γίνει και με λιγότερη ζάχαρη. Εγώ βάζω 400γρ για 1 κιλό και κρατάει 1 χρόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία από τις καλύτερες μαρμελάδες που υπάρχουν. Θα συμφωνήσω όμως με την προλαλήσασα, ότι το σύκο είναι πάρα πολύ γλυκό από μόνο του και μπορεί να γίνει με λιγότερη ζάχαρη. Εγώ βάζω τη μισή από όσα είναι τα σύκα. Το χρώμα εξαιρετικό. Τελικά κάθε είδος σύκου, δίνει και διαφορετικό χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχήν πρέπει να ομολογήσω ότι η μαρμελάδα ήταν όντως καταπληκτική, με τα σύκα να έχουν μια «ζωντάνια» μέσα στο βάζο και γεύση θεϊκή καραμελένια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒοήθησαν και τα σύκα που ήταν απ’ τ’ Αλώνια φαίνεται!!
Ευχαριστώ πολύ την Τόνια που μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή της και ... το βάζο με τη μαρμελάδα της!!
Ευχαριστώ το Γιάννη κυρίως για το υστερόγραφό του ..!!
Ευχαριστώ και τις φίλες μου:
@Ξανθή
@ΕΛΕΝΑ
@Maria B.
@FoodJunkie
@kiki
για το πέρασμά τους από εδώ και τα λόγια που άφησαν.