Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010
~ Μοσχαράκι Λεμονάτο ~
Με τις Γιορτές, τις ευχές και τις βασιλόπιτες, μας έπιασε μια «χαλαρότις» ένα πράμα :)
Μου λέει κι ο φίλος μου ο Γιάννης χθες το βράδυ "άντε δε θα βάλεις καμιά συνταγή;", είχα φωτογραφήσει το μεσημεριανό φαγητό και να το στην cucina!!
Μου είχε «μυρίσει» από μέρες φαγητό κατσαρόλας και δη, λεμονάτο.
Πήρα από το χασάπη μας τον κ. Γιώργο 1κιλό μοσχαράκι κιλότο και 1 φέτα νουά και επιδόθηκα στα παρακάτω :
ΥΛΙΚΑ
1200 γρ μοσχαράκι
3 φέτες μπέικον σε λουρίδες
2 κτσ ελαιόλαδο
2 κτσ βούτυρο
2 μεγάλα κρεμμύδια από τη Βελανιδιά
2 λεμόνια
2/3 φλιτζάνι ουίσκι
2/3 φλιτζάνι νερό
1 δαφνόφυλλο
Αλατοπίπερο
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόβουμε το μπέικον σε λουρίδες και τυλίγουμε τα κομμάτια του κρέατος.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το ελαιόλαδο να κάψει και βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος με το μπέικον, να ροδίσουν καλά απ΄ όλες τις πλευρές.
Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε χοντρές ροδέλες και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να πάρουν κι αυτά το χρώμα τους.
Σβήνουμε με το ουίσκι. Μόλις εξατμισθεί λίγο το οινόπνευμα προσθέτουμε το χυμό από 1,5 λεμόνια και τη φλούδα από το ένα.
Βάζουμε το δαφνόφυλλο και το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε και το νεράκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 2 ώρες.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το τελευταίο μισό λεμόνι σε φέτες.
Σερβίρουμε το κρέας περιχυμένο με τη σάλτσα του. Το γαρνίρουμε με ρυζάκι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.
Εγώ έφτιαξα ρύζι με κάρυ.
Γεμίσαμε τα ποτήρια μας με κρασί Αγιορείτικο λευκό ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, (3,00 € / κιλό) από το οινοπωλείο του φίλου μου του Γιάννη στη Σκρα, τσουγκρίσαμε στην υγειά μας και απολαύσαμε ένα εξαιρετικό κυριακάτικο γεύμα.
Στην υγειά σας και σας!!
Στην υγειά σας και του χρόνου να είσαστε καλά !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεσεις το ψητό της κατσαρόλας το κάνετε με ουίσκυ και λεμόνι απο ότι είδα, εγω το φτιάχνω με κονιάκ και χυμό πορτοκαλιού!!!! ακριβώς το αντίθετο δηλαδή !!!
θα δοκιμάσω όμως και την δικιά σου εκδοχή Γιωργή μου γιατί μου φαίνεται πολύ ωραία !!!
φιλια πολλά και καλή βδομάδα !!!
Εξαιρετικός συνδυασμός υλικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απορία τα κρεμμύδια από τη βελανιδιά ποια είναι;;;
Καλή βδομάδα.
Καταπληκτικό μου φαίνεται! Έχω μοσχαράκι Ηπείρου στον καταψύκτη οπότε θα δοκιμαστεί το συντομότερο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Μαρία Β.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κουραστεί να σου λέω ευχαριστώ σήμερα :) Πλάκα κάνω!!!
Το ουίσκι ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ σε μια άσπρη σάλτσα και εντυπωσιάστηκα από την επίδρασή του στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι άρχισα να το βάζω και στα κρέατα σε μικρότερες ποσότητες από τις αντίστοιχες των κρασιών.
Φιλιά πολλά
Καλό απόγευμα
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς Ξανθή μου δεν έχουμε σταματήσει να τα λέμε από χθες το βράδυ! Το σχόλιο περί "κούρασης" ισχύει και για σένα βεβαίως βεβαίως :))
Ο φίλος μου ο Γιάννης που αναφέρω στην αρχή της ανάρτησης μένει στη Χίο και αγαπάει τρελά το χωριό μας (Κουμέικα) στη Σάμο! Εκτός όλων των άλλων του αρέσει να συνοδεύονται τα ντόπια προϊόντα από τα τοπωνύμια προέλευσής τους. Η Βελανιδιά είναι μια περιοχή δυτικά των Κουμείκων ονομαστή (εκτός των άλλων) για τις ποσότητες και την ποιότητα των κρεμμυδιών της!! Δεν μπορούσα λοιπόν να το παραλείψω στη συνταγή μου...
Φιλιά
Καλό απόγευμα
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Λίλα μου!!
Περιμένω εντυπώσεις
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Καλησπέρα! Πολύ μερακλίδικο φαίνεται το κρεατάκι!!Σίγουρα δε θα έμεινε τίποτα??!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κατάλαβα καλά στη φωτογραφία φαίνονται τα κρεμμύδια κι είναι αυτά που στην Αθήνα σπάνια βρίσκω και τα θέλω να φτιάχνω σογάνια αλλά βρήκα όμως στην Καστοριά και σε λίγες μέρες θα τα φτιάξω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ φανταστική συνταγή!!!! Και οι "κρεμμυδούτσοι" που λέμε στο νησί κάνουν τη διαφορά και ειδικά αν είναι απ τη Βελανιδιά!!!! Μοσχαράκι και εγώ σήμερις αλλά στυφάδο. Καλή εβδομάδα σου εύχομαι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμμμμ...έχω καιρό να φτιάξω λεμονάτο,μπορεί και από πέρσι...χμμμμ μπράβο για την ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ :)
τέλειο το φαγάκι σου σήμερα, τώρα που το είδα θυμήθηκα ότι το δικό μου λεμονάτο από το φθινόπωρο δε το δημοσίευσα ακόμη; λες να χάλασε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεμονάτο γενικά είναι ο αγαπημένος τρόπος μαγειρέματος της γυναίκας μου.Ωραία συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται ο μερακλής ο ανθρωπος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο Γιωργο, τις παραλαγες στη συνταγη δεν τις ηξερα, θα το τιμησουμε δεοντως.
Σούπερ το φαγάκι σας σήμερα Γιώργο μου, γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ουίσκυ μου έκανε κλικ φυσικά, και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε next time!!
Καλή βδομάδα να χουμε!
Μμμμμ λεμονάτο!!! Σλλλλλλρρρρρρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά λεμονάτο, τούτο το λεμονάτο, αλλά ουϊσκι δεν το βλέπω γιατί τρώει και μικρό παιδί. Σε κρασάκι λευκό θα καταλήξουμε ως συνήθως δηλαδή και λίγο περισσότερο νεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα ...και καλή μας όρεξη, με τέτοιο φαγητό που μας σερβίρεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γω χρησιμοποιώ πολύ το ουϊσκι αντί για κρασί και πέρνει το φαγητό πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Φιλιά
1) μου άνοιξες την όρεξη! ΣΤΟΠ
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Κάνουνε κρεμμύδια οι δικές σας βελανιδιές; ΣΤΟΠ
3) Που μπορεί κανείς να βρεί Γιώργηδες που μαγειρεύουν έτσι; Εεεεεέ;; εεέ;
Καλό βράδυ...καλή όρεξη..περαστικά μου...όλα τέλος πάντων!
Πρόλαβα τίποτα ή το φάγατε όλο; Τέλειο είναι και ο συνδυασμός αυτός, γαργαλάει πολύ τον ουρανίσκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την κοπή της πίτας, συγνώμη που δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας αλλά είχα τραπέζι λόγω γιορτή και δεν προλάβαινα ούτε την μύτη μου να δω. Ελπίζω να το κάνουμε και του χρόνου αλλά όχι τέτοια μέρα για να είμαι και εγώ.
Φιλιά.
Καλό βράδυ.
Ευχαριστω για το μπανεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ τωρα οταν μου γραφεις " κρεμμυδια απο τη Βελανιδια " παθαινω υστερια η γυναικα, λες και μπορω να ριξω απανω μου κατι τις να παω λαϊκη! Ομως η συνταγη για λεμονατο ερχεται στην ωρα της, τωρα που ολοι μαζευομαστε μετα τις γιορτες στα σπιτια μας και λαχταραμε ενα σπιτικο φαγακι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ μου αρεσει και το παντρεμα της συνταγης με το κρασακι
Γεια σου Γιωργη μερακλη!
Επισης θελω να πω οτι η αισθητικη της κουζινοσελιδας σου ειναι εξαιρετικη. Η φωτογραφια σου μινιμαλ και καλλιτεχνικη και τα χρωματα φωτεινα και ομορφα. Σα να μπαινει κανεις σε μια ηλιολουστη κουζινα!
Φιλια!
Κάλλιο αργά, παρά ... αργότερα (παλιά Κινέζικη παροιμία)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Santie and Athina
Τίποτα απολύτως!!! :))
@Ξανθή
Σωστά κατάλαβες Ξανθή μου. Στην Αθήνα είναι όντως δυσεύρετα!!! Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις με τα Καστοριανά :)
@elen
Δεν ήξερα ότι τα λένε "κρεμμυδούτσους"!!!
@Και λοιπόν;E allora?
Ευχαριστώ πολύ!!
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Σιγά που θα χάλασε!! Νόστιμο και λαχταριστό όπως όλα όσα φτιάχνεις!!
@Δημήτρης
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!! Φιλιά στο άλλο σου μισό :)
@Benikos place
Ευχαριστώ Νικόλα!! Με ρέγουλα τα "ξύδια" τώρα...
@ΕΛΕΝΑ
Να είσαι καλά Λενιώ μου!!Ελπίζω να σου αρέσει :)
@kiki
Από το στόμα μου το πήρες. Έτσι κάνω κι εγώ!!!
@Penelope
Δε θα πει όχι στο κρασάκι!1 Είμαι σίγουρος :)
@dhmhtra
Όπως τα λες Δήμητρα : "ιδιαίτερη γεύση και άρωμα".
Φιλιά κι από μένα
@ελιτσα
1) Καλό είναι αυτό τώρα;
2) Όχι!! Μία τα κάνει κι αυτή είναι Σαμιώτισσα
3) ? ? Έβγαλε έναν η μάνα μου και μετά σπάσανε το καλούπι :))
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
@Λίνα
Σου έχουμε φυλάξει ένα ταπεράκι!! Του χρόνου θα το οργανώσουμε καλύτερα!!!
@kiki
Το θεώρησα υποχρέωσή μου, τιμή μου και καμάρι μου!!!
@δεσποιναριον
Μου αρέσει να γράφω με το όνομά τους τα προϊόντα που χρησιμοποιώ!!
Ειδικά όταν είναι από τα μέρη μας!!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Έτσι ήθελα να μοιάζει :)
Φιλιά!