Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

~ ΦΑΒΑ ~





Τα όσπρια παρ’ ότι αποτελούσαν βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο του καθημερινού σχεδόν διαιτολογίου των παιδικών μου χρόνων, τα «ανακάλυψα» σταδιακά και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μου.
Τη φασολάδα για παράδειγμα, την «ανακάλυψα» στην κατασκήνωση, καλοκαίρι του ’69 στον Αη Λιά, πάνω απ το Καρλόβασι. Μαγειρεμένη σε καζάνι στα ξύλα, σερβιρισμένη μεσημέρι – βράδυ κι εγώ να ζητάω κι άλλη μερίδα!!
Τα ρεβίθια – πιλάφι, σαν επίσημο φαγητό του τρύγου στο Καλάμι του Βαθιού, μαγειρεμένα εκπληκτικά από τη γιαγιά μου. 10ετία του 70.
Φάβα και μαυρομάτικα, στα χρόνια τα φοιτητικά, τα βράδια που «ξοδεύαμε» στα ταβερνεία των Εξαρχείων και στους δρόμους πίσω από τη Λ. Αλεξάνδρας.
Τα κουκιά μονάχα ξερά και χλωρά, έμειναν πίσω, ξεχασμένα στο τραπέζι του χωριού, τις βροχερές μέρες του Χειμώνα και τα ηλιόλουστα ανοιξιάτικα μεσημέρια, σπεσιαλιτέ από τη μάνα μου. Μου έχει μείνει ακόμα, μόνο η έκφραση (κι αν μπορέσετε να την προφέρετε φτύστε με) «ένα πνάκκ κκιά», που σημαίνει «ένα πιάτο κουκιά»
Όλα τα παραπάνω εκτός από τα «κκιά», αποτελούν μέρος και του σύγχρονου διαιτολογίου της κουζίνας μας. Εκπληκτικά μαγειρεμένα από τη Μαριώ μου σε όλες τους τις εκδοχές: Ρεβιθάδα στο πήλινο, φασολάδα χυλωμένη, γίγαντες στο φούρνο, φακές να θέλεις κι άλλες, μαυρομάτικα σαλάτα. Φάβα; Ε, να κάνω κι εγώ κάτι!!!



ΥΛΙΚΑ
300 γρ. φάβα
1 κούπα λάδι
αλάτι
2 κρεμμύδια μέτρια από τη Βελανιδιά, ολόκληρα


Λεμονάκι μυρωδάτο
Λιαστή ντομάτα
Ρίγανη – θρούμπη
Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ξεπλένουμε τη φάβα 5-6 νερά. Τη βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και μπόλικο νερό,   όσο να τη σκεπάζει και άλλο τόσο. Μέχρι να πάρει βράση χρειάζεται την προσοχή μας. Σχηματίζονται αφροί τους οποίους πρέπει να αφαιρέσουμε.
Την ξαφρίζουμε λοιπόν και προσθέτουμε το λαδάκι ½ της κούπας περίπου και αλάτι.
Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να χυλώσει.
Σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τη δουλεύουμε για 3-4 λεπτά με το σύρμα. Παλιότερα την έβαζα στο μούλτι, αλλά το χειροποίητο είναι άλλο πράμα.


Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι, ρίγανη, θρούμπη, λιαστή ντομάτα, ελιές και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Χθες είχα φτιάξει και μερικά σάντουιτς με ζυμωτό ψωμί, μορταδέλα ρομανιόλα, ντομάτα, φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Ο συνδυασμός ήταν εκπληκτικός!! Με το ζόρι πρόλαβα να βγάλω μια φωτογραφία. Ήδη η πρώτη κουταλιά είχε φύγει !!!


Ήπιαμε ρετσίνα από το βαρέλι του πατέρα μου (χικ)!!


18 σχόλια:

  1. Τι ωραία πράγματα είναι αυτά!!και με ρετσίνα σπιτική!!!
    Καλημέρα.α και μπόρεσα να προφέρω τα κουκιά σου κάπως έτσι τα λέμε κι εμείς!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαβίτσα ε? και με κρεμμυδάκι φρέσκο και μια ρέγγα ψημένη στην εφημερίδα και κρασάκι απ το βαρέλι πωπω!!!Είναι νόστιμη και την άλλη μέρα παντρεμένη με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι!!! Όσο για τα κκιά δύσκολα προφέρεται από εναν μη Σαμιώτη. Πλησιάζει και ο καιρός να φάμε λίγα φρέσκα κκκάκια κοινώς χλωροκούκια:Ρ Καλό σου απόγευμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήρθα .... παίρνω την μεριδούλα μου και φεύγω χεχεχε
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εις υγείαν!!
    τι στο καλό θα έβλεπα ρετσίνα και φάβα και δε θα περνούσα για μεζεδάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρασάκι άκουσα και φάβα πεντανόστμη! Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω πίνω τσίπουρο ...με φάβα και ελιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αδυναμία μου!!!
    Τρελαίνομαι για την φάβα ~ άσε πια για το σπιτικό κρασάκι!
    ε ρε και να είχα ένα πιάτο τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο στην υγειά σου. Τι ωραίο το φαγάκι σου! Η φάβα είναι καταπληκτική, άσχετα αν εγώ μόνο την βλέπω και δεν την τρώω λόγω αλλεργίας. Και ξέρεις έ ότι δεν μπορείς να φας τόσο πιο πολύ το θες. Πάντως με κρεμμυδάκι και λαδάκι είναι μιαμ μιαμ.
    Άτιμη αλλεργία!!!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ίδια ηλικία "ανακαλύψαμε" τη φάβα! Μόνο που εμείς τη βγάζαμε στα κουτούκια της Καισαριανής! Τι περίεργο, ενώ ήταν στα φαγητά που έφτιαχνε η μαμά, εκείνη η φάβα ήταν πάντα πιο γλυκιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορείς να μου πεις πως μιαν απλή φαβίτσα την έκανες να μοιάζει με φοβερή γκουρμεδιά???
    Τι υπέροχο το πιάτο σου!!!
    Μες το μυαλό μου είσαι, φάβα προγραμματίζω να μαγειρέψω αύριο!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτη τη φορα κανονισα να φερω Σαντορινια φαβα απο την Ελλαδα. Γιατι πασα αλλη φαβα ειναι.. φαβα! Αυτα ομως τα κρεμμυδια απο τη Βελανιδια, που τα βαζεις ΠΑΝΤΟΥ, με χαλανε. Θα βαλω κρεμμυδια Βιρτζινας, παει και τελειωσε! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. επειδή εγώ Γιώργο μου δεν είμαι φαν της φάβας θα πάρω τις προτάσεις της Μαριώς για να τα φτιάξω για τον μπαμπά μου και τον σύζυγο που τους αρέσει πολύ και την τρώνε μόνο όταν πηγαίνουν σε κανένα ταβερνάκι. Οπότε μάλλον εκείνοι πρέπει να μπούν στο μπλοκ για να ευχαριστήσουν εσένα και το Μαράκι για την καλή τους τύχη !!!! χιχιχιχιχιχι!!!!

    καλό σ/κ παιδιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αχ αυτή η φάβα!αχ τι μου κάνεις!

    καλημερούδια
    χχχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η φάβα είναι το αγαπημένο μου όσπριο! Καταπληκτικό!
    Μ' αρέσει να την τρώω με μπόλικο κρεμμύδι μέσα κι ελαιόλαδο.
    Δεν έχω δοκιμάσει να ρίξω από πάνω ρίγανη όπως εσύ. Την επόμενη φορά...

    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. I love fava! In the area I grew up it's called pease pudding and we have it on soft bread called 'stottie cake' with boiled ham. Yum.

    Where did you study btw?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημένο πιάτο η φάβα... μέχρι και σούπα το έχω φτιάξει... μου άνοιξες την όρεξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν ήμουν μικρή δεν την έτρωγα. Δεν ήξερα τι έχανα! Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ξανθή
    @elen
    @Asteri
    @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    @Λίλα
    @dhmhtra
    @Betty's Cuisine
    @Λίνα
    @big mama
    @ΕΛΕΝΑ
    @δεσποιναριον
    @Maria B.
    @Και λοιπόν;E allora?
    @my little expat kitchen (Μάγδα)
    @cupcakes.gr
    @eleni
    @kiki
    Ευχαριστώ πολύ "φαβένιες" μου και μη!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δοκίμασαν και είπαν