Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
~ Μοσχάρι βραστό ~
Ο χασάπης μου ο κ. Γιώργος, φιλόσοφος εκ πεποιθήσεως (έχουμε κάνει ατελείωτες συζητήσεις επί παντός επιστητού), λάτρης του Λαϊκού, του ρεμπέτικου και του Β’ Προγράμματος, μου έχει πει ότι κάθε κομμάτι κρέας είναι κατάλληλο για συγκεκριμένο φαγητό.
Η πλάτη κάνει για όλα!!!
ΥΛΙΚΑ
1,3 κ μοσχάρι (πλάτη με κόκαλο)
4 μέτριες πατάτες
5 καρότα
3 κρεμμύδια από τη Βελανιδιά
5 κλωνάρια σέλινο
αλάτι – πιπέρι
5 κτσ ρύζι
Για να ξέρετε περί τίνος πρόκειται !!
Ντρέσσινγκ
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ξεπλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε νερό όσο να το σκεπάζει.
Το αφήνουμε να πάρει βράση και το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Το σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για καμιά ωρίτσα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 50 λεπτά ακόμα.
Με την τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Γύρω του βάζουμε τα λαχανικά.
Με ένα σουρωτήρι, σουρώνουμε το ζουμί από τα ψιλά κοκαλάκια και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το ρύζι και το αφήνουμε κανένα 20λεπτο να γίνει.
Ετοιμάζουμε το ντρέσσινγκ αφού ανακατέψουμε σε ένα μπολ γυάλινο 1/3 του φλιτζανιού λευκό κρασί με 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Σερβίρουμε τη σούπα και το κρέας περιχυμένο με το ντρέσσινγκ, συνοδεία λαχανικών.
Γεμίζουμε τα ποτήρια με το Μοσχοφίλερο που έχουμε ανοίξει και τσουγγρίζουμε στην υγειά σας!!
Ότι πρέπει για το κρύο η σουπίτσα σου!!! Τα κρεμμύδια αυτά είναι δοκιμασμένα και είναι καταπληκτικά!! Προχθές πέρασα απ το χωριό σου και σε θυμήθηκα!!! Καλό μήνα σου εύχομαι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήτι σχήμα κρεμμύδι κι αυτό!!! ενδιαφέρον!!! στα δικά μας μέρη της Αριδαίας τα κρεμμύδια είναι τα φημισμένα, ιδιαίτερα το κοκκάρι για στιφάδο κάτασπρα και ολοστρόγγυλα
ΑπάντησηΔιαγραφήπως να πούμε τώρα εμείς όχι σε μια τόσο όμορφη σουπίτσα, πιστεύω να έφτιαξες μπόλικη διότι με την παγωνιά που έπιασε θέλω και δεύτερο πιάτο!!!
Γιώργο α μπράβο αυτά τα κρεμμύδια ψάχνω κι εγώ για τα σουγάνια μου και δεν βρίσκω εύκολα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνω παραγγελιά στη Σάμο!!!
Όσο για τη σούπα σου με τρέλανε το ντρέσσινγκ.
Γιώργο, μόλις ανακάλυψα το μπλογκ σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά, ε; λαγωνικό ειμαι η γυναίκα, χαχχ
τα του κρέατος, δεν θα τα σχολιάσω, καθοτι μάλλον προς τη χορτοφαγία τεινω, αλλά ως τα υπολοιπα, πάω να τα ανακαλυψω
σε φιλώ
και καλο μηνα εύχομαι!
:))
Τι να πω για την σουπίτσα σου, τι να πω για το ντρέσινγκ σου, τι να πω γενικώς για τις νοστιμιές σου, άντε να τσυγκρίσω μαζί σου ένα ποτήρι μοσχοφίλερο, στην υγειά μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό βράδυ!
Το βραστό κρέας δεν είναι το φόρτε μου, ποτέ δεν έχω καταφέρει να το κάνω και μαλακό και νόστιμο! Το ντρέσσινγκ καταπληκτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει η κρεατόσουπα γι’ αυτές τις μέρες, το ντρέσσινγκ θα πρέπει να δίνει ωραία γεύση στο κρέας! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε. Παρακολουθώ το blog σου λίγο καιρό και μου αρέσει πολύ! Ωραίες συνταγές! Πρακτικές πληροφορίες , και ωραία σχόλια! Να είσαι καλά. Δέσποινα από Π. Φάληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω παλι παρόλο που γενικως αγαπω τις σουπες δε θελω τις κρατοσουπες!...παιρνω το κρασακι ομως και την κανω....α..μαζι και τα λαχανικα με το ντρεσινγκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά μέσα στο μυαλό μου ήσουν σήμερα αγαπητέ Γιώργο! Εχω εξαιρετικό μοσχάρι και σκεφτόμουν να το κάνω βραστό...Μέσα έπεσες! Και μου αρέσει ιδιατίτερα το όλο "στήσιμο" της συνταγής σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω σουπίτσες γενικά, από τις πιο αγαπημένες η ψαρόσουπα και η κρεατόσουπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για το κρύο!
δεν πιστεύω Γιώργο μου να μην μου κράτησες την σούπα μου και τα παρελκόμενά της ??? Αχ τι μου κάνεις τώρα !!!! τι μου κανεις τώρα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλα πολλά
Αφεντικό είπε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τα πιο αγαπημένα φαγητά,οταν
μαγειρευουμε κρέας και ακριβώς η
ιδια συνταγή.Συγχαρητήρια.
Μέχρις εδώ εφτασε η μυρωδια από
το σέλινο και από το κρεμμύδι
του Σάρακα.
Αυτά τα κρεμμύδια να ξέρεις η
Τώνια τα κάνει και γεμιστά μαζί
με τους λαχανοντολμάδες(κρεατερούς
πάντα,οπως λέει και η "Λωξάντρα")
αλλά και μαζί με τα γεμιστά στο
φουρνο.Απίστευτη γευση.Ρώτησε τη
να σου πεί.
Για σούπα δεν λέω ποτέ κουβέντα, αγαπώ κάθε σούπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω όλες τις σούπες και περισσότερο νομίζω την κρεατόσουπα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κρεμμύδι πρώτη φορά το βλέπω, δεν θυμάμαι να το έχω ξανασυναντήσει ποτέ...έχει διαφορά στη γεύση από τα γνωστά ξερά κρεμμύδια;
Η σούπα σου φαίνεται τόσο νόστιμη. Σήμερα γύρισα Ολλανδία από Ελλάδα όπου καλόμαθα στον ωραίο (για μένα) καιρό. Εδώ κάνει ένα κρύο!!! Η σούπα σου φαίνεται σαν βάλσαμο αυτή τη στιγμή. Να μπορούσα να την αρπάξω απ' την οθόνη... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
@elen
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
@Ξανθή
@Μαριλένα
@ΕΛΕΝΑ
@big mama
@Δέσποινα Κ.
@cook
@Penelope
@Λίλα
@Maria B.
@Ανώνυμος
@Δημήτρης
@Betty's Cuisine
@my little expat kitchen (Μάγδα)
Χαίρομαι που σας άρεσε και σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να το γράψετε. Εγώ πάλι (λόγω υποχρεώσεων), δεν έχω πάντα το χρόνο να απαντώ (αν και θα έπρεπε) στον καθένα ξεχωριστά.
Ζητώ την κατανόησή σας προς το παρόν και... μη "μασάτε"!! Γράφετε!!!
Να είστε καλά :)