«Η κυρία Τώνια φτιάχνει έέέέέένα χαλβάάάάάά» μου λέει ένα βράδυ ο φίλος μου ο Γιάννης.
«Ε, τι κάθεσαι, του λέω, πες της να τον φτιάξει και τράβα φωτογραφίες»!
Τον έφτιαξε, τράβηξε και τις φωτογραφίες ο Γιάννης, αλλά τι να το κάνεις;
Ούτε ένα κομματάκι δε μου έστειλε!! Και όχι μόνο αυτό.. Τον καταβρόχθισε αμέσως από τη φόρμα και δεν έβγαλε καμιά φωτογραφία, σερβιρισμένο!!!
Δε μου απόμεινε άλλη επιλογή από το να τον ποιήσω ιδιοχείρως!!
Η συνταγή έγραφε επακριβώς :
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
ΥΛΙΚΑ
½ φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα λευκή
½ φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρι
2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη (έβαλα βούτυρο με την άδεια του Γιάννη)
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Ξυλαράκι κανέλλα και μοσκοκάρφια (γαρύφαλλα)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ακόμα
Κανέλα και ζάχαρη άχνη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Εάν δεν έχομε αμυγδαλόψιχα λευκή, ασπρίζομε αμύγδαλα ως εξής : Σε βραστό νερό, ρίχνομε τα αμύγδαλα και τα αφήνομε για 3-4 λεπτά. Βγάζομε τα αμύγδαλα από το νερό, ξεπλένομε με λίγο κρύο νερό και τα ξεφλουδίζομε. Κόβομε μακρόστενα την αμυγδαλόψιχα.
Σε μια κατσαρόλα βάζομε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνομε το σιμιγδάλι. Ανακατεύομε με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά και ρίχνομε την κομμένη αμυγδαλόψιχα και το κουκουνάρι.
Ανακατεύομε λίγο ακόμη μέχρι να πάρει πολύ ελαφρό ξανθό χρώμα. Αποσύρομε από τη φωτιά την κατσαρόλα.
Σε άλλο σκεύος βάζομε το νερό, τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τα κανελογαρύφαλλα και τη φλούδα από 1 πορτοκάλι να βράσουν περίπου 5 λεπτά (μετράμε από την αρχή του σημείου βρασμού).
Με βαθιά κουτάλα, πολύ προσεκτικά, γιατί το σιμιγδάλι «πηδάει» όταν είναι καυτό, ρίχνομε λίγο λίγο το σιρόπι στο σιμιγδάλι και ανακατεύομε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί όλο. Βάζομε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτομε το 1 φλιτζάνι ζάχαρη που έχομε κρατήσει στην άκρη (έβαλα ½), ανακατεύομε για λίγο ακόμη και αποσύρομε από τη φωτιά.
Αφήνομε το χαλβά να «σταθεί» λίγο και αδειάζομε σε φόρμα ή πυρέξ.
Μπορούμε να γαρνίρομε το χαλβά με ζάχαρη άχνη και κανέλα αφού κρυώσει.
Εναλλακτικά, ειδικά εάν τον βάλομε στη φόρμα του κέικ (με άνοιγμα στο κέντρο), γεμίζομε το κενό με αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες).
Προσοχή στη μεταφορά από την κατσαρόλα! Όταν είναι ζεστός ο χαλβάς, προκαλεί εγκαύματα το καυτό σιμιγδάλι!!
Εάν θέλετε χρησιμοποιείτε ¾ φλιτζανιού σπορέλαιο αντί για μαργαρίνη ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο.
Με το ελαιόλαδο, έχει λόγο πιο βαριά γεύση.
Καλή επιτυχία!!
Ακολουθεί η διαδικασία βήμα - βήμα!
Δεν έτυχε, πέτυχε!!!
πολύ τον αγαπώ τον ..χαλβά :))
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστούμε πολύ Γιώργο μου
σε φιλώ!
I love χαλβά χιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες φωτό :)
Φιλιά
Καλημέρα
Παραδοσιακή συνταγή αλλά κι οι φωτογραφίες σπέσιαλ!!!εγώ το βάζω σε φόρμα με κενό στη μέση και γαρνίρω με μανταρίνια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφεντικο ειπε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ χαίρομαι που πέτυχε και σας άρεσε.
Η Κυρία Τώνια τον φτιάχνει τακτικά
και τον παίρνουμε μαζί στις ταβέρνες που έχουμε το θάρρος,π.χ
"Λελούδας & Σία".
Η επόμενη συνταγή θα είναι μια
καταπληκτική Μους Λεμόνι,αρκεί να
καταφέρω το "πρόσωπο" να μας τη φτιάξει.
Και θα σου στείλω και φωτό σερβιρισμένη για να πάψεις να
γκρινιάζεις και να μη με απολύσεις απο φωτο-ρεπόρτερ....
Φιλιά σε όλους
τελειος ο χαλβας αλλα και το σχημα καρδουλας σας παρουσιαση ειναι πρωτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλβάς αγαπημένο all time classic γλυκάκι, αλλά εγώ να σταθώ στην διαδικασία βήμα βήμα που με εντυπωσίασε πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑψογη!!!
Μπράβο Γιώργο!
Nα είχα τώρα μια καρδούλα με το καφεδάκι μου και τι στον κόσμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφίες όπως πάντα άπαιχτες!
Δεν κάνεις ένα ποστ για τη φωτογραφία?
Αγαπημένο κλασσικό γλυκό σε μετά-μοντέρνα φόρμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι: πετυχαίνεις τον χαλβά, κάνεις ωραιότατο food styling, βγάζεις ωραίες φωτογραφίες, τις παρουσιάζεις με νέο τρόπο! Τι άλλο θέλουμε!
Και τι δε θα 'δινα να είχα ένα κομματάκι τώρα με αρκετή κανελίτσα!!!Πάντως η παρουσίαση σκίζει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά
Ξεφευγει απο το κλασσικο 1-2-3-4 με ο λαδι. Ενα φλυτζανι βουτυρο!!! Το σκεφτομαι ιβρε Γιωργη! Φιλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένος όλης της οικογένειας!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαιρό έχω να τον φτιάξω...
με ξεσήκωσες πάλι!
Μιαααααααααααααμ! Ωραία εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Μαριλενα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ Μαριλενάκι, ουσιαστικά τώρα ξεκίνησα τη "σχέση" μου μαζί του. Παλιότερα δεν τον είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση.
Τώρα όμως!!!!
Φιλιά πολλά
Καλό σαββατοκύριακο
@Asteri
ΑπάντησηΔιαγραφήI love 2!!! :))
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
καλό σαββατοκύριακο
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ξανθή!!
Θα είναι πολύ όμορφη η εικόνα με τα μανταρίνια σου :)
@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΉδη καταναλώνουμε τη 2 δόση!!
Μέχρι να μάθεις να βγάζεις φωτογραφίες, θα ξαναφτιάχνω τη συνταγή εγώ, για να είμαι σίγουρος :))
φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@Pansofix
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ!!!
Μου προέκυψαν κι άλλες ιδέες για φωτογράφηση, αλλά κατόπιν της δημοσίευσης!!!
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΛενιώ μου, τα ΜΠΡΑΒΟ ανήκουν στην Τώνια (για τον κόπο της) και το Γιάννη για τις "παλιοφωτογραφίες του"!!
Εγώ ένα slide show έφτιαξα μόνο.
Φιλιά πολλά
Καλό σαββατοκύριακο
@Λίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Λίλα μου. Τις φωτογραφίες μου τις ανεβάζω στο zoom!!
Αν δε σου κάνει κόπο πέρνα μια βόλτα να μου πεις αν σου αρέσει :)
Φιλιά πολλά
Καλό σαββατοκύριακο
@Αγγελικη Ν
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες κι άλλα, πες κι άλλα Αγγελική, μου αρέσει να τ' ακούω :))
ευχαριστώ πάρα πολύ
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@Santie and Athina
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Αθηνούλα
Σιγά μη περιμένεις το χαλβά μου!! Μέχρι να το σκεφτείς, τον έχεις έτοιμο :)
Φιλιά
Καλό σαββατοκύριακο
@δεσποιναριον
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα δεσποινάκι
Τί το σκέφτεσαι καλέ;
Τόσο θα πάρει για να γίνει! Είναι ανάγκη να τον φας όλο μόνη σου; :))
Φιλιά πολλά
Καλό σαββατοκύριακο
@Betty's Cuisine
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε μπράβο Μπέττυ!
Αυτό ήθελα κι εγώ, να κάνω ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ :)
Φιλιά πολλά
Καλό σαββατοκύριακο
@kiki
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Κική
Φιλιά πολλά
Καλό σαββατοκύριακο
Και ο χαλβάς αγαπημένος και τον φτιάχνεις με τον τρόπο που τον κάνω... καμμιά φορά όταν έχω όρεξη, τα κάνω στρογγυλά σαν φοντάν και τα πασπαλίζω με άχνη και κανέλα ή τα τυλίγω σε τρίμμα αμύγδαλο ή λίγο από όλα... κάποια ημέρα θα το αναρτήσω, μόνο για τον τρόπο που φαίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλβάς είναι αγαπημένος. Μου αρέσει ιδιαίτερα όταν είναι λίγο σπυρωτός με μπόλικη κανέλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία καρδούλα ;)
Μάγδα
@Ελένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη,
Καλή εβδομάδα
Με παρόμοιο τρόπο σαν κι αυτόν που περιγράφεις, τον σερβίρισα στη γυναίκα μου!! Τον έβγαλα με το κουτάλι του παγωτού σε μπαλίτσες και τον πασπάλισα με άχνη και κανέλα!!
Σ' ευχαριστώ πολύ
@little expat kitchen
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μάγδα!!
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα
Να είσαι καλά :)
Πειραγμενος χαλβας!;) Ευχομαι καλή Σαρακοστη ) αν και με μη νηστισιμο χαλβα.. ppp
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε βάζω λινκ.Ok;;;
@liakada
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα liakada!! Ευχαριστώ πολύ και για το σχόλιο & για το λινκ!! Ο χαλβάς με μαργαρίνη, μια χαρά πάει με τη Σαρακοστή :) Μη κοιτάς που εγώ του έβαλα βουτυράκι...!!! Και λαδάκι να βάλεις πάλι σούπερ θα γίνει!! Όλα είναι θέμα γεύσης!!
Αλήθεια, είσαι η "χειμωνιάτικη";;
Καλό βράδυ και καλή σαρακοστή